Astros-skandalen

Det var ett tag sen det skrevs något här på sidan men det kommer bli förändring på det när säsongen närmar sig. Det får bli en liten tjuvstart här och nu då kanske en av årtiondets största skandaler i MLB precis nådde sitt klimax, visserligen fortgår undersökningen även mot Boston Red Sox men måndagens beslut från kommissionär Robert Manfred och Astros ägare Jim Crane lär bli en viktig del i historieboken om MLB när den skrivs i framtiden. Men vad är det då som Astros har åkt fast för egentligen? Ja det är precis det som jag tänkte klargöra här i lite mer detalj.

Om du vill läsa hela kommissionär Manfreds uttalande kan du hitta det via denna länk. Här nedan följer en sammanfattning av det innehållet.

Det hela började under förra hösten när the Athletic publicerade en artikel där de redogjorde hur Houston Astros under säsongen 2017 använt sig av ”avancerade metoder” för att ta reda på motståndarnas tecken från catcher till pitcher ”sign stealing” för att sen förmedla detta till slagmannen som åtminstone i teorin får ett övertag mot pitchern. Sen tidigare fanns det ganska starka misstankar om detta men utan konkreta bevis, skillnaden denna gång var att Mike Fiers som 2017 var en del av Astros rotation gick med på att bekräfta de anklagelserna i artikeln med sitt namn publicerat. Mike Fiers spelade den gångna säsongen för Oakland Athletics i samma division som Astros och tyckte väl kanske att det var dags att sanningen kom ut. Oavsett Fiers avsikter gjorde detta att MLB satte igång en undersökning kring dessa anklagelser.

Det kanske tydligaste exemplet på Astros otillåtna system presenterades strax därefter av podcast/twitter-profilen ”Jomboy” som snabbt fick ihop ganska tydliga bevis för hur de gick tillväga för att kommunicera slagmannen från deras dugout

Straff

Under vintern har det kommit lite mindre detaljer men det var först i måndags som MLB presenterade sina resultat av undersökningen som resulterade i följande straff för Astros:

  • General Manager Jeff Luhnow och manager A.J. Hinch stängs av under hela säsongen 2020 och får inte delta i någon form av aktivitet rörande MLB tills efter sista matchen i 2020 års World Series.
  • Houston Astros blir av med sitt första och andra draftval i draften 2020 och 2021.
  • Böter för klubben på $5 miljoner vilket är det högsta tillåtna bötesbeloppet enligt MLBs reglemente.

Strax därefter meddelade Astros ägare Jim Crane att både Luhnow och Hinch får sparken från sina positioner i Astros. Vad exakt var det då som Astros gjorde som resulterade i dessa straff?

Fusket

Efter intervjuer med både spelare, tränare och annan personal med insyn i vad som hände kom MLB fram till att Astros började vid starten av säsongen 2017 att tolka motståndarnas tecken via ”video-rummet”, där kan lagens personal analysera olika sekvenser i spelet då de exempelvis kanske vill använda en ”challenge” för att ändra ett domslut och i vissa fall används det av spelare under matcher för att analysera sig själva eller motståndare. Det Astros gjorde som var mot reglerna var att använda den kamera som satt i center field riktad mot hemplattan för att se och knäcka koden motståndarnas catcher och pitcher använde för att signalera olika typer av kast. När personalen i video-rummet listat ut vad alla tecken betydde skickade man en person till Astros dugout som förmedlade informationen till någon som i sin tur förmedlade informationen vidare till Astros spelare när de befann sig på andra bas, spelaren på andra bas kunde i sin tur se tecknen själv från sin position på planen och när han vet vad tecknen betyder är det lätt att signalera till slagmannen vilken typ av kast som kommer.

Det som spelaren på andra bas gör är i sig inte otillåtet, i över 100 år har base runners på andra bas försökt se catcherns tecken till pitchern och förmedla det till slagmannen vilket är helt okej. Det Astros gjorde som bryter mot reglerna är att de använde sig av en kamera för att mycket enklare kunna avläsa de olika tecken som motståndaren använde. Kommunikation från video-rummet skedde på en del andra sätt också, ibland ringde de till en av telefonerna i Astros dugout där deras dåvarande bench coach Alex Cora (numera manager i Red Sox) mottog informationen och det ska även ha förekommit textmeddelanden som mottogs antingen via en närliggande mobiltelefon eller smart watch.

En bit in på säsongen började en del av Astros spelare fundera på hur de kunde förbättra systemet då man inte alltid har spelare på andra bas som kan hjälpa slagmannen. Lösningen man kom fram till var att placera en videoskärm precis bakom Astros dugout som var kopplad till kameran i center field. Själva kameran var inget regelbrott och fick enligt reglerna vid tillfället användas i exempelvis träningssyfte men inte på det sätt Astros gjorde. Med videoskärmen så nära planen kunde spelare hjälpas åt att lista ut alla tecken och i princip omgående signalera detta till slagmannen, de valde att göra detta genom att slå på en soptunna i olika sekvenser beroende på vilket kast som var på väg och ljudet hördes hela vägen ut på planen och i vissa fall hela vägen in i tv-kameran, se videoklippet ovan för ett exempel.

Systemet med att banka på en soptunna sköttes nästan exklusivt av spelarna själva med hjälp av deras bench coach Alex Cora. Video-rummet fortsatte dock att även de försöka tyda alla tecken och skickade även de informationen fortsatt till Astros dugout.

Red Sox åker fast

I augusti 2017 åkte Boston Red Sox för något liknande då även deras video-rum skickade information om motståndarnas tecken till en smart watch i deras dugout. Den gången blev det mest en symbolisk bötessumma för Red Sox där MLB nog hoppades på att andra lag som eventuellt gjorde likadant helt enkelt skulle sluta med det och att problemet förhoppningsvis skulle försvinna. MLB poängterade följande att:

At the outset, it is important to understand that the attempt to decode signs
being used by an opposing catcher is not a violation of any Major League
Baseball Rule or Regulation. Major League Baseball Regulations do,
however, prohibit the use of electronic equipment during games and state
that no such equipment “may be used for the purpose of stealing signs or
conveying information designed to give a Club an advantage.”

Kommissionär Manfred följde upp detta med att meddela samtliga lag att nästa gång ett lag åker fast för att använda ”elektrisk utrustning” för att sno motståndares tecken kommer straffet att bli betydligt strängare och att lagens managers och general managers i de fallen skulle hållas ansvariga.

Hade Astros i samband med detta avbrutit sin otillåtna verksamhet hade det inte blivit något mer om detta men MLBs undersökning visade att Astros fortsatte att bryta reglerna även i september såväl som i slutspelet där de i slutändan blev World Series-mästare för första gången i lagets historia.

2018

Efter säsongen 2017 infördes en ny regel som innebar att telefonen mellan video-rummet och telefonen i lagens dugout numera skulle avlyssnas av MLB för att förhindra fusk den vägen men när säsongen 2018 började valde Astros att fortsätta förmedla motståndarnas tecken på andra sätt till deras dugout. Dessutom förtydligades reglerna kring detta då MLB meddelade till samtliga general managers att:

Major League Baseball Regulation 1-1 prohibits all uniformed personnel,
clubhouse staff and equipment staff from using or possessing telephones or
similar electronic devices, including any type of walkie-talkies, mobile
phones, ‘smart watches’ (e.g., Apple watches), laptop computers, tablets or
other communication devices, in or near the dugout, in the bullpens or on
the playing field once batting practice has begun.

Electronic equipment, including game feeds in the Club replay room and/or
video room, may never be used during a game for the purpose of stealing
the opposing team’s signs. In this respect, MLBR 1-1 expressly provides
that “under no circumstance may electronic equipment or devices be used
for the purpose of stealing signs or conveying other information designed
to give a Club a competitive advantage.” To be clear, the use of any
equipment in the clubhouse or in a Club’s replay or video rooms to
decode an opposing Club’s signs during the game violates this
Regulation.

Trots detta fortsatte Astros att bryta reglerna under delar av säsongen 2018 men slutade efter ett tag då spelarna inte längre upplevde att det fungerade. Efter säsongen 2018 skärptes reglerna ännu mer då det numera är obligatoriskt att en neutral funktionär från MLB finns på plats i lagens video-rum för att se till att inga regler bryts. Med det sagt fann de inga bevis för att Astros brutit mot dessa regler sen de slutade under säsongen 2018.

Ansvar

Undersökningen visade att det inte verkar vara en taktik som kom från toppen av beslutskedjan i Astros, alltså inte i första hand Jeff Luhnow eller ägaren Jim Crane. Det var främst spelarna själva tillsammans med Alex Cora och diverse annan personal i viedo-rummet som planerade och genomförde de otillåtna aktiviteterna. Med det sagt finns det konkreta bevis i form av e-postmeddelanden som bland annat skickats till Jeff Luhnow där detta tagits upp vilket innebär att han var medveten om att det skedde men gjorde inget för att förhindra det. Luhnow själv förnekar att han kände till detta vilket inte går ihop med den bevisning som finns. Luhnow må kanske inte ha varit drivande i det hela eller ens uppmuntrat det men MLB anser att han inte kan ha undgått att veta om det. I vilket fall som helst var Manfred tvungen att hålla Luhnow åtminstone delvis ansvarig efter hans uttalande kring incidenten med Red Sox 2017 där han klart och tydligt förmedlade att managers och general managers skulle hållas ansvariga vid framtida regelbrott. Luhnow blev därför avstängs i 1 år från MLB.

A.J. Hinch som flera gånger ganska arrogant förnekat dessa anklagelser i intervjuer innan all bevisning kom fram var helt klart medveten, ingen i Astros dugout kunde undgå vad som skedde oavsett om de gillade idén eller inte. Det finns dock tecken på att Hinch inte var förtjust i allt detta och ska upprepade gånger ha rivit ned skärmen bakom deras dugout som någon form av protest och ska också ha protesterat mot att använda deras ”dugout-telefoner” för detta ändamål. I slutändan valde Hinch inte att sätta ned foten och stoppa det hela vilket innebär att även han stängs av i 1 år från MLB. Till skillnad från Luhnow verkar Hinch åtminstone utåt vara ångersam kring hans agerande men som sagt finns det inget som tyder på att han på något direkt sätt försökte stoppa regelbrotten.

Intressant nog straffas inga spelare trots att de verkar vara de mest aktiva i det hela. Manfred anser att det i nuläget är för komplicerat att utreda exakt vilka spelare som deltog och till vilken grad, flera spelare är nu också i andra lag som skulle drabba de som inte bröt mot reglerna. Tilläggas ska att spelarna klart och tydligt visste att de bröt mot reglerna då de i exemplet i videon ovan misstänkte att motståndarna listat ut vad de höll på med när det smällde från deras dugout och monterade i panik ned skärmen de använde och gömde den resten av matchen, skärmen skulle senare bytas ut mot en portabel skärm som snabbt kunde flyttas. Spelarna visste till 100% att de bröt mot reglerna men kommer alltså undan straff.

Astros ägare Jim Crane frias från alla misstankar då de inte kan hitta något som tyder på att han var medveten om situationen. Så kan givetvis vara fallet då ägare sällan känner till allt som sker överallt i organisationen men värt att notera är också att besluten kring undersökningen togs av Robert Manfred som i egenskap av kommissionär har samtliga lagägare som sina chefer. Crane ska i vilket fall som helst ha sagt till Luhnow i september 2017 i samband med att Red Sox åkte dit att se till att det inte skedde liknande saker i Astros vilket i så fall skulle väga ganska tungt mot Luhnow.

Vad händer nu?

Ja det är en bra fråga. Vi vet att Hinch och Luhnow inte kommer att finnas med i någon kapacitet i MLB under 2020. Båda är framgångsrika nog att de säkert kan hitta en anställning igen i MLB om de så önskar såvida det inte finns något direktiv till MLB-lagen att hålla sig borta från dom. Det spekuleras i om att Jim Crane antingen tvingades eller fick chansen att sparka de två, på så sätt kan han verka slagkraftig och kan visa att Astros vill vända blad. Om det istället är så att han tvingades sparka dom finns det väl en viss risk att även andra lag undviker att erbjuda dom kontrakt framöver men det är givetvis omöjligt att säga nu. Hinch är bortsett från denna händelse väldigt högt ansedd och kan säkert få ett jobb som manager igen. Luhnow har en framgångsrik karriär sen innan han kom in i baseboll-världen och skulle kanske till och med hitta ett mer välbetalt jobb inom konsultvärlden där han varit aktiv förut.

Red Sox manager Alex Cora lär ligga ganska illa till. Han utpekas som en av de mest drivande i det hela och är dessutom under utredning med resten av Red Sox organisation för liknande anklagelser 2018, samma år som han tog över som manager där och tog laget till en World Series-titel. Lär nog bli minst 1 års avstängning där om inte mer beroende på vad MLB hittar om Red Sox. Intressant också att den enda spelaren i Astros som faktiskt namnges är Carlos Beltran som numera är manager i Mets, tveksamt om han straffas då han var en spelare vid tillfället men ändå lite underligt att han är den enda spelaren vars namn står med i Manfreds uttalande.

(Några timmar efter artikeln skrevs kom det ut att Cora och Red Sox kommit överens om att han lämnar sitt jobb innan utredningen mot laget är klar.)

Hur kommer vi att se på Astros titel 2017 eller Jose Altuves MVP-titel för den delen? I ALCS tog man sig med minsta möjliga marginal vidare efter en stenhård serie mot Yankees och mot Dodgers i World Series gick det hela vägen till 7 matcher. Enligt rapporterna fortsatte Astros att bryta mot reglerna i slutspelet och med så små marginaler är det svårt att undgå frågan om deras fusk var det lilla som var skillnaden? I vilket fall som helst har Astros de senaste åren ställt upp med väldigt bra lag som säkerligen varit bra nog för att ta hem titlar även utan att fuska men frågan kommer alltid att kvarstå om de verkligen förtjänar den vinsten eller inte?

Det nog ingen sport som är som djupt inne i extremt avancerade statistiska ekvationer som försöker mäta precis allt som går och ja kanske även de saker som egentligen inte går att mäta men när det gäller dagens avancerade teknik som finns tillgänglig ett par årtionden in på 2000-talet ligger MLB delvis efter. En automatisk strikezon ligger på horizonten och allt mer avancerade kameror finns nu som utvecklingsverktyg men vad denna händelse visar är att MLB måste uppdatera hur de ser till att reglerna följs i ett 150 år gammalt spel omringat av modern teknik. En relativt enkel lösning på detta problem är att införa någon form av radiokommunikation eller någon annan elektronisk signal mellan catcher och pitcher vilket har föreslagits. Frågan blir väl då vilket lag som vågar sig på att försöka sig att elektroniskt kapa även den signalen? En annan lösning är kanske att istället att gå bakåt och förbjuda så mycket teknik som möjligt men det är nog inte speciellt realistiskt då den tekniska utvecklingen ofta är svår att stoppa. Varje gång ny teknik introduceras måste MLB samtidigt försöka förutspå hur den kan missbrukas.

Flera lag än Astros och Red Sox har anklagats även de och frågan är om det någonsin kommer att komma fram nu. För MLBs del vill man såklart undvika kontroverser som denna och vill troligtvis lägga locket på nu efter att de är klara med Red Sox. Vi kommer troligtvis inte ha några lag den närmaste tiden som filmar motståndares tecken men det återstår att se om de utdelade straffen är hårda nog för att undvika problemen i framtiden. Om Astros-fans fick chansen till en titel men bli av med sin general manager, manager, några höga draftval och lite pengar ett par år senare hade de nog tagit det alla dagar i veckan.

Astros kultur

Till sist gav Manfred en rejäl känga till den kultur som kanske främst Jeff Luhnow fostrat i organisationen. Det har likt dessa anklagelser viskats en del under åren om en problematisk kultur i Astros front office som blivit mer och mer tydlig. Luhnow tog med sig sina erfarenheter från affärsvärlden med stor framgång ska tilläggas men istället för ekonomiskt vinst till varje pris blev det i baseboll-världen vinst till varje pris. Ett tydligt exempel kom för ett par år sen när man utnyttjade Roberto Osunas låga ”bytesvärde” efter att han åtalats för misshandel av sin flickvän. Osunas problem utanför planen var inget hinder när de såg en potentiell closer inför slutspelet 2018. Nu finns det såklart andra liknande exempel med andra lag men det har länge verkat vara något som inte riktigt verkar sunt kring Astros organisation som Luhnow byggt upp.

I en annan artikel från oktober i the Athletic kartläggs delvis den problematiska kulturen i Astros där allt sägs kretsa kring att vinna och göra det så effektivt som möjligt. Luhnow tog med sina erfarenheter från konsultvärlden och förvandlade Astros till ett modernt storföretag där organisationens själ kanske dog. Rätt och fel blev mindre viktigt då det enda ”rätta” var att nå framgång, kosta vad det kosta vill. Visst gav det fantastiska resultat i Houston men på bara några månader har fasaden rasat ganska rejält. Strax innan denna nyhet briserade i höstas hamnade ju även Brandon Taubman (dåvarande assisterande general manager i Astros) i blåsvädret för att ha uppträtt som en idiot mot några kvinnliga reportrar genom att högljutt hylla deras värvning av just Roberto Osuna framför reportrar som kritiserat Astros agerande i den affären på grund av hans rättsliga problem. Taubman är numera avstängd minst hela 2020 då han kan ansöka om att få tillåtelse att jobba inom MLB igen.

Både Taubman och Luhnow är nu ute ur bilden och Jim Crane som fått klara sig lite väl enkelt undan alla dessa kontroverser får nu försöka bygga om igen från grunden. Det är ju trots allt ägaren som har det yttersta ansvaret för hur en organisation sköts om.

 

Det blev lite längre än väntat men det fanns en del att ventilera om här. Ordinarie bevakning med podcast och artiklar beräknas återkomma någon gång i slutet av februari

Mer läsning

Robert Manfreds uttalande (Samma som länken ovan)

https://img.mlbstatic.com/mlb-images/image/upload/mlb/cglrhmlrwwbkacty27l7.pdf

 

The Athletic om:

(Kräver prenumeration för att läsa)

När det först uppdagades

https://theathletic.com/1363451/2019/11/12/the-astros-stole-signs-electronically-in-2017-part-of-a-much-broader-issue-for-major-league-baseball/

 

Utfallet

https://theathletic.com/1529253/2020/01/13/exclusive-mlb-hands-down-unprecedented-penalties-for-astros-after-sign-stealing-investigation/

 

https://theathletic.com/1532175/2020/01/13/rosenthal-people-at-every-level-of-the-sport-bear-responsibility-for-baseballs-current-sign-stealing-mess/

 

Astros kultur

https://theathletic.com/1317907/2019/10/25/taubman-saga-exposes-longstanding-questions-about-the-astros-culture-under-jim-crane-and-jeff-luhnow/

 

Lite andra sidor att läsa från

https://www.fangraphs.com/blogs/rob-manfred-hammers-the-astros/

https://www.baseballprospectus.com/news/article/56393/astros-cheating-punishment/ (Kräver prenumeration)

https://www.espn.com/mlb/story/_/id/28477741/why-anger-boiling-scenes-houston-astros-sign-stealing-punishments

https://www.theringer.com/2020/1/13/21064700/gm-jeff-luhnow-and-manager-aj-hinch-fired-amid-astros-cheating-scandal

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.