Bauer, Puig, Reyes med flera iblandade i nattens bytesaffärer

Säsongens största trade skedde under natten och vi fick se flera stora pjäser byta lag. Trevor Bauer tillhör numera Cincinnati Reds, Yasiel Puig är nu en del av Cleveland Indians och superlovande Taylor Trammell ansluter till Padres redan fullspäckade farmsystem.

Det har spekulerats länge om framförallt Trevor Bauers framtid i Cleveland Indians trots att han är en viktig del i deras rotation på jakt efter en slutspelsplats. Det var väl egentligen bara en fråga om när Bauer skulle tradas bort från Indians men mitt uppe i ett slutspelsrace trodde nog många att det skulle ske först efter säsongen var slut. Padres har ett rejält överskott av outfielders och sägs ha letat efter en trade med Reyes för att frigöra plats på deras outfield på MLB-nivå. Reds säsong 2019 är väl mer eller mindre över när det gäller en slutspelsplats (Inte helt ute ur racet) och siktar förmodligen på 2020. Då passade det att skicka iväg Yasiel Puig som är free agent efter säsongen samtidigt som Trevor Bauer har ett år kvar i arbitration och kan hjälpa Reds även nästa säsong.

Cleveland Indians

En trade kan givetvis inte utvärderas helt och hållet bara några timmar efter den sker men den spontana reaktionen säger att detta var en riktigt bra affär från Indians sida. Visst blir Indians starting rotation svagare men frågan är om deras roster som helhet inte blir starkare här. Indians rotation är riktigt bra även utan Bauer och snart ska Corey Kluber vara tillbaka från skada. Samtidigt har Indians varit ganska svaga när det gäller offensiv produktion vilket de får hjälp med nu.

Yasiel Puig

Under vintern var han del av en stor trade mellan Dodgers och Reds inför sin sista säsong innan free agency. De två första månaderna var riktigt tunga för Puig och producerade ingenting offensivt men sen 1:a juni har det vänt rejält och under de två senaste månaderna har han producerat en slashline på .297/.348/.581 och har under den tiden en wRC+ på 136. Indians outfield hade också sina svårigheter inledningsvis men i och med Oscar Mercados uppflyttning till deras MLB-roster har det sett betydligt bättre ut och dessutom har man lite i smyg fått ut rätt bra produktion av både Tyler Naquin och Jordan Luplow på sistone. Med det sagt så bör Puig representera en förbättring för Indians i right field. En liten fotnot är Puigs avsked från Reds under natten där han i allra högsta grad var involverad i tumultet med Pirates och kan mycket väl bli avstängd någon match innan han får beträda planen med en Indians-tröja.

Franmil Reyes

Om det är något som Indians har saknat så är det råstyrka bland deras slagmän och det har de nu fått, dels via Puig men framförallt med Franmil Reyes. Vi hittar Reyes på delad 10:e plats i MLB tillsammans med Pirates Josh Bell i antal slagna home runs (27). Det är dock inte en helt konventionell slashline han har producerat i år .253/.312/535 med en wRC+ på 116. Reyes debuterade i MLB förra året och hade lite problem med strikeouts, ett problem som fortfarande är närvarande även om det blivit lite bättre i år (från 28% till 26,5%). Visst skulle man önska att Reyes tog sig ut på baserna lite oftare men det är väl samtidigt något man får offra för alla hans home runs. Bara Carlos Santana (22) har över 20 home runs i år för Indians och totalt sex spelare har slagit 10 eller fler, jämför det med deras största rival i nuläget Minnesota Twins där tre spelare har slagit 22 eller fler home runs och totalt tio spelare har slagit minst 10 home runs. Reyes kan spela som outfielder men lär säkert hamna på DH en hel del i Indians. En annan viktig del för Indians är att han når arbitration först till nästa säsong och blir free agent efter säsongen 2024.

Logan Allen

Efter en fin MLB-debut tidigare i år har det väl gått betydligt sämre för Allen i år. Anses vara på gränsen till ett topp-100 prospect och blir ett av Indians vassaste pitching-prospects tillsammans med Triston McKenzie. Totalt fått starta fyra matcher på MLB-nivå i år men Padres flyttade honom senare till sin bullpen. Vilken roll han får i Indians inledningsvis är oklart då han även skulle kunna hamna i deras minor league system till en början. Visserligen inte speciellt många matcher att gå på i år men hans ERA på 6,75 övertygar inte direkt och han har nästan lika mycket walks som strikeouts. Med det sagt är Allen bara år 22 och har många år framför sig i en organisation som varit väldigt bra på att utveckla pitchers den senaste tiden. Bör fortfarande ha potential att etablera sig som en starting pitcher på MLB-nivå.

Victor Nova

Ett internationellt prospect från Dominikanska Republiken och skrev på med Padres för 200 000 dollar för två år sen. 19-åringen har övertygat rejält i år för Padres i rookieball med en slashline på .330/.421/.451 och har mer walks än strikeouts, visserligen bara hunnit med 109 plate apperances i år. Ska förövrigt vara rätt snabb och kan spela på en hel del olika positioner men trots det har han en hel del defensiva brister.

Scott Moss

24-årig vänsterhänt pitcher som valdes i den fjärde rundan av Reds i draften 2016. Inte direkt högt rankad på någon prospect lista men har kastat rätt bra på minor league nivå de senaste åren. 3,44 ERA på 20 starter i AA såhär långt i år. Har möjligtvis chansen att bli en starting pitcher i MLB men förväntas i nuläget kanske bli en middle reliver. Strikar ut en hel del motståndare men har tillåtit väldigt mycket walks i år.

Cincinnati Reds

Ett ganska oväntat drag från Reds som man skulle kunna argumentera blir ett bättre lag. Trevor Bauer är betydligt mer värdefull än Yasiel Puig och nu har man ytterligare en riktigt vass pjäs att bygga kring i sin redan väldigt duktiga starting rotation. Visst kommer man säkert att sakna Puig men han bör kunna ersättas relativt hyfsat med andra spelare redan på lagets roster. Det är nog inte speciellt troligt att Reds kommer ha så mycket att göra med slutspelet i år men man har åtminstone placerat sig i en intressant position inför nästa år. Frågan är då med Bauers ankomst om det påverkar Reds planer med Tanner Roark och Alex Wood som båda är free agents efter denna säsong, framförallt Roark har många lag visat intresse för.

Trevor Bauer

En väldigt fascinerande individ både på och utanför planen. En del har det svårt med Yasiel Puigs personlighet men frågan är om inte Bauer tar det ett steg längre. Har tidigare i sin karriär (framförallt i Diamondbacks) anklagats för att vara en dålig lagkamrat och alldeles för motvillig att lyssna på diverse tränare. Bauer är en väldigt speciell person absolut men det ska ha fungerat bättre i Indians clubhouse och dessutom har han där fått mycket mer frihet att träna och försöka utveckla sig själv där. Bauer är något av en pionjär när det gäller att hitta nya träningsmetoder och användandet av ny teknologi för att förbättra sin egen pitching-mekanik. Bauer var bland annat en av de första spelarna som använde specialiserade videokameror som kan fånga varenda lilla rörelse i minsta detalj i sin träning, något som nästan alla pitchers gör numera.

På planen är Bauer stundtals lite oberäknelig, det såg vi inte minst i hans sista framträdande med Indians där han i frustration kastade iväg bollen hela vägen över väggen i centerfield när han skulle plockas ut. Bauer kan stundtals briljera i matcher men har tyvärr haft problem att hitta en jämn nivå. 2018 var ett år när allting fungerade för Bauer och var också en av ligans bästa pitchers medans denna säsong har varit lite mer upp och ned även om han generellt sett spelat bra. Har också förmågan att kasta väldigt många innings och har inga problem att kasta över 110 eller 120 kast per match. Finns potential för en episk starting rotation här för Reds.

San Diego Padres

Padres är väl kanske det lag som kommer att ta längst tid att utvärdera. Franmil Reyes är en spelare tidigt i sin karriär som redan visat att han hör hemma i MLB. Samtidigt har Padres en hel drös med corner-outfielders och alla kommer inte kunna få speltid. Nu finns det lite andrum ett tag framöver även om man säkert utan större problem skulle kunna trada iväg minst en till av dom. Att tappa Logan Allen svider säkert lite men det finns fler mer lovande pitchers i Padres system så det bör inte vara en allt för tung förlust. Padres farmsystem är välkänt för all den talang som finns där och det blir snäppet bättre med Taylor Trammell på plats.

Taylor Trammell

Draftades i första rundan 2016 av Cincinnati Reds och har länge ansetts som en av ligans bättre prospects, har generellt sett rankats topp-50 sen 2017. Trammell visade tidigt i de lägre minor league-nivåerna att han blir att räkna med men har haft det lite tyngre i år när han flyttades upp till AA. Viktigt att komma ihåg med hans svårigheter i år är att 21-åringen är en av de yngsta spelarna på den nivån och har visat prov på bra känsla för strikzonen med en walk-procent på 14%. Det som saknas i nuläget är framförallt styrka men med tanke på hans unga ålder finns det gott om tid att utveckla det. Trammell är en riktigt snabb spelare som förhoppningsvis kan hantera centerfield i framtiden men även där krävs mer styrka i armen för att klara av den positionen. Padres hoppas nog att Trammell kan vara deras framtida centerfielder och även om det varit en nedåtgående trend för honom i år är han fortfarande väldigt lovande.

Braves stärker sin bullpen

Med den stora bytesaffären ovan var det nog inte lika många som lade märke till att Braves stärkte sin bullpen genom att trada till sig Chris Martin från Texas Rangers. Även om affären var lite mer anonym är den i allra högsta grad intressant för resten av årets säsong.

Likt många andra lag har Braves haft stora problem med sin bullpen i år och även om det sett betydligt bättre ut på den fronten den senaste tiden för Braves har de fortfarande ett stort problem där, nämligen walks. Ingen bullpen tillåter fler walks än Braves, genomsnittet i ligan ligger på 3,76 walks per 9 innings när det gäller bullpens samtidigt som Braves ligger på 4,37 walks per 9 innings vilket är sämst i hela MLB.

Med värvningen av Chris Martin hoppas man på en kraftig förbättring i den kategorin. 33-åringen tillåter nämligen mindre än 1 walk per 9 innings och bland alla 182 reliefpitchers i MLB med minst 30 innings kastade i år finns det bara tre stycken som är bättre på det. Förövrigt så är det en annan Braves-pitcher som är etta på den listan, Josh Tomlin. Den stora skillnaden på Tomlin och Martin är att Martin dessutom strikar ut en hel del fler motståndare, över 10 strikouts per 9 innings. Gissningsvis kommer Luke Jackson fortsätta vara Braves closer för tillfället medans Martin får agera främst som set up man till Jackson. Martins kontrakt är bara värt 2 miljoner dollar i år så det är ingen märkbar ekonomisk belastning för Braves men han blir free agent efter denna säsong.

I utbyte fick Texas Rangers Kolby Allard, ett tidigare väldigt lovande prospect. Valdes som den 14:e spelaren i draften 2015 av Braves och var under flera år rankad på diverse topp-100 listor för prospects. Allard fick prova på spel på MLB-nivå redan förra året i några enstaka matcher men hans fastball som snittar knappt över 90 MPH visade sig inte vara bra nog för att kunna överleva på högsta nivå. Visst är det inte med hastighet som Allard kommer att överlista sin motståndare men kommer nog behöva lite mer fart i bollen för att lyckas i MLB. Spenderat hela denna säsongen i AAA med skapliga resultat och det finns gott om tid för utveckling då han fyller 22 år om ett par veckor. I nuläget förväntas Allard kunna hitta en roll som en fjärde eller femte starter i en MLB-rotation.

 

Mindre än 24 timmar kvar innan trade-deadlinen och det är många spelare som förväntas representera nya lag när vi kliver in i augusti månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.