Draften 2019 | Runda 1 – Val 1-16

Här är listan med de 16 första valen i 2019 års MLB-draft. Här finns lite kort information om varje spelare samt video från tv-sändningen av draften när respektive spelare väljs. Om det är tomt i rutan för ”påskrift” betyder det att de ännu inte skrivit på för det lag som draftade dom. Notera också att val #9 av Atlanta Braves är ett kompensationsval för att de misslyckades med att komma överens om ett kontrakt med sitt draftval i första rundan från förra årets MLB-draft. Du hittar motsvarande lista med val 17-32 via denna länk.

1. Baltimore Orioles

Adley Rutschman – Catcher

NivåSlot BonusPåskrift
College$8 415 3008 100 000

Draftens överlägset bästa spelare på förhand. Nämnts som den bästa spelaren i en draft sen Bryce Harper. Switch-hitter som i stort sett är ett komplett paket både som slagman och försvarare. Blir ansiktet utåt för Orioles rebuild och blir den spelaren de ska bygga sitt nya lag runtomkring. Presenterade sig för baseboll-världen förra året med en fantastisk college-säsong för sitt Oregon State när han ledde dom till College World Series titeln. Fortsatt på samma spår även i år och var det självklara förstavalet.

2. Kansas City Royals

Bobby Witt Jr – Shortstop

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool$7 789 900 $7 789 900

Son till Bobby Witt som själv hade en lång och framgångsrik karriär i MLB, faktiskt den högst draftade fader/sonen duon någonsin då pappa Witt gick som #3 i sin draft. Junior är bra på i princip allt, en ”five-tool-player”. Fanns lite frågetecken på hans ”hit-tool” men visade under våren att han förbättrat den förmågan inför draften. Även om Witt inte blir bättre än en genomsnittlig hitter i sin MLB-karriär skulle han vara oerhört värdefull då han är en fantastiskt bra försvarare och dessutom riktigt snabb baserunner. Hans average kanske inte blir något märkvärdigt men har ändå tillräckligt med styrka för att komma upp i omkring 20 home runs per år. Hög lägstanivå och enorm högstanivå.

3. Chicago White Sox

Andrew Vaughn – Första bas

NivåSlot BonusPåskrift
College7 221 200

Kanske draftens absolut bästa slagman. Det som talade emot att Vaughn skulle väljas såhär högt är det faktum att han spelar på första bas redan i college, en position som ofta är sista utvägen för en MLB-spelare som inte klarar av någon annan defensiv position. Vaughn var dock såpass dominant under sin tid i college att det inte gick att ignorera honom även bland de första valen i årets draft. Förra året svarade han för en slashline på .402/.531/.819 och utsågs till bästa amatörspelaren i hela landet. Var inte riktigt lika framgångsrik i år då pitchers var livrädda att kasta mot Vaughn som därmed inte fick så mycket bra bollar att slå iväg. Eftersom Vaughn redan nu är en oerhört kompetent slagman har han möjlighet att avancera ganska snabbt i White Sox minor league-system.

4. Miami Marlins

J J. Bleday – Outfielder

Nivå Slot Bonus Påskrift
College$6 664 000

Bleday hittade rejält med styrka inför årets säsong och ledde college (Division 1) i antal home runs med 26. En av draftens bästa hitters som inte heller gör bort sig ute på gräsmattan. Inte speciellt snabb men har tillräckligt med spelförståelse och tillräckligt stark arm för att klara av right field. Bledays främsta styrka är dock som slagman och trots att han slog iväg massa home runs i år har han visat fortsatt disciplin med strikezonen med fler walks än strikeouts för tredje året i rad för sitt Vanderbilt.

5. Detroit Tigers

Riley Greene – Outfielder

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool$6 180 700$6 180 700

Greene anses vara den bästa highschool-hittern i draften. Har visat att han kan slå för ett högt average och på sistone har han också visat att han har förmågan slå med en del styrka också som förväntas öka ännu mer när han växer till sig. Har spelat center field fram tills nu men är med största sannolikhet inte kapabel att stanna kvar på den positionen i MLB. Greenes framtid är på en av kanterna i ett outfield men det är först och främst hans förmåga som slagman Tigers är ute efter. Kan mycket väl finnas med i mitten av Tigers lineup om några år.

6. San Diego Padres

CJ Abrams – Shortstop

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool$5 742 900$5 200 000

En av draftens snabbaste spelare med bra förmåga som slagman men kanske lite väl lite styrka i nuläget. Scouter tror dock att han har förmågan att utveckla en del extra styrka med åren men kommer väl inte hota några home run-rekord. Hans snabbhet gör dock att han har förmågan att producera en hel del extra-base-hits. Spelar shortstop i nuläget men har spelat stundtals väldigt ojämnt på positionen och med sin snabbhet är det möjligt att han passar bättre i center field. Lägg därtill att Padres i nuläget har Fernando Tatis Jr på shortstop i MLB just nu och lär säkert finnas kvar där de närmaste sex åren om han inte tradas.

7. Cincinnati Reds

Nick Lodolo – Vänsterhänt pitcher

NivåSlot BonusPåskrift
College$5 432 400$5 432 400

Första pitchern som valdes i vad som ansågs vara en svag draft för pitchers. Med det sagt finns det ändå några lovande namn varav Lodolo rankades högst. Draftades som #41 i draften 2016 av Pirates men valde istället att spela på college med TCU. Det såg först ut som ett misstag då hans två första säsonger där var ganska mediokra men senaste året har Lodolo levt upp till sin potential. Kastar i nuläget omkring 92-94 MPH i snitt men är relativt tanig för sin ålder och med sina nästan 198 centimeter bör Lodolo ha gott om plats att bygga på rejält med muskler och få upp hastigheten en hel del. Förväntas ha potential att ta plats i mitten av en MLB-rotation

8. Texas Rangers

Josh Jung – Tredje bas

NivåSlot BonusPåskrift
College$5 180 000

Trots att Jung är relativt stor och stark har han under sin karriär offrat en del styrka för att istället sätta bollen i spel. Har visat väldigt god disciplin med strikezonen och tar mer walks än vad han strikar ut. Blir intressant att följa med tanke på hur spelet i MLB ser ut idag där man försöker slå för mer styrka upp i luften. Skaplig försvarare på tredje bas med rejäl styrka i armen för att klara av positionen. En del har ställt sig frågande till om han klarar av positionen men under sin sista college-säsong fick han spela en del på shortstop och gjorde det helt okej. Bör kunna klara av tredje bas som det ser ut just nu. Gick något högre än vad de flesta hade trott, förutspåddes gå närmare mitten av första rundan.

9. Atlanta Braves

Shea Langeliers – Catcher

NivåSlot BonusPåskrift
College$4 949 100$4 000 000

Langeliers största styrka ligger i hans försvarsspel. Enormt bra arm och kastade ut nästan 70% av basestealers förra i året i college vilket är enormt bra. Är dessutom riktigt bra på framing och att blocka bollar. Största frågetecknet är hur han kommer prestera som slagman. Har stundtals haft problem att få träff på bollen men har då istället visat tillräckligt med disciplin att ta en hel del walks. Kombinerat med att han har relativt bra med styrka i svingen tror scouterna att han bör kunna prestera som en genomsnittlig MLB-hitter och även om han inte skulle lyckas alls som slagman är han tillräckligt duktig catcher att han åtminstone bör finna en plats i MLB som en defensiv back-up catcher.

10. San Francisco Giants

Hunter Bishop – Outfielder

NivåSlot BonusPåskrift
College$4 739 900

Bishop är en ovanlig kombination av power hitter och center fielder. Det finns en hel del osäkerthet kring Bishops framtid, kanske framförallt hans förmåga att få kontakt med bollen. När han väl får kontakt brukar det straffa sig rejält för motståndarna men det är långt ifrån solklart att får allt att klicka i MLB. Om Bishop väl får alla bitarna att falla på plats är det en potentiell superstjärna i Giants outfield. Det också ovanligt att spelare av hans storlek (1,95 cm och närmare 100 kg) spelar i center field men med hans snabbhet och förmåga att läsa av bollbanan bör han klara av positionen, om inte lär han hamna på en av kanterna.

11. Toronto Blue Jays

Alek Manoah – Högerhänt Pitcher

NivåSlot BonusPåskrift
College$4 547 500 $4 547 500

Manoah inledde sin college-karriär som en kombination av starting- och reliefpitcher men nu under hans sista år på college har han använts exklusivt som starter vilket också visat väldigt bra resultat, en ERA på strax över 2 på drygt 100 innings. Har en riktigt bra fastball som snittar omkring 94-97 MPH och har strikat ut enormt många motståndare i år, tidigare haft problem att kasta strikes men det senaste året visat en tydlig förbättring där. Finns risk att han i framtiden blir någon form av reliever i MLB men i nuläget hoppas Blue Jays att de kan bygga på Manoahs vassa fastball/slider kombination och utveckla honom som en stabil starting pitcher.

12. New York Mets

Brett Baty – Tredje bas

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool $4 366 400$3 900 000

Relativt gammal för en highschool-spelare vilket brukar sänka värdet men Baty har presterat bra nog för att gå i första halvan av första rundan ändå. Bra förmåga att slå för både average och styrka, framförallt enormt stark och har möjlighet att ligga högt på home run-listor i framtiden. Relativt svag defensivt på tredje bas och även om han förbättrat sitt spel där till något som liknar en acceptabel nivå finns det en stor risk att han hamnar på första bas i framtiden.

13. Minnesota Twins

Keoni Cavaco – Shortstop

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool$4 197 300$4 050 000

För ett år sen visste få vem Cavaco var men i takt med att hans kropp växt till sig har fler och fler scouter sökt sig till hans matcher. Sköt upp rejält på olika draftlistor på kort tid men gick ändå betydligt tidigare i årets draft än vad många trott, slutet på första rundan i bästa fall hade de flesta kanske trott. Har potential att vara en riktigt bra försvarare på tredje bas och har bra med styrka i svingen. Största frågetecknet är om Cavaco kan få kontakt med bollen tillräckligt ofta för att ses som en bra slagman. Eftersom Cavacos namn kom fram så sent har han inte heller fått chansen att spela mot riktigt bra motstånd i alla de träningsläger som arrangeras varje år med landets bästa spelare så är ett litet osäkert kort.

14. Philedelphia Phillies

Bryson Stott – Shortstop

NivåSlot BonusPåskrift
College$4 197 300

För ett år sedan ansågs Stott vara en slipad slagman med vissa defensiva svårigheter på shortstop. Nu inför draften har de åsikterna istället blivit tvärtom då han visat stora förbättringar defensivt men tagit ett steg bakåt med slagträet. Råder delade meningar om han kommer klara av att vara en bättre än genomsnittlig slagman och bra försvarare på shortstop, de som har högst åsikt om Stott tror att han kan klara av båda delar. Med tanke på att Stott är relativt snabb i nuläget finns det kanske möjlighet att offra lite snabbhet och bygga på lite muskler för att få lite mer styrka i svingen som han skulle behöva. Då skulle han samtidigt kunna flytta över till tredje bas då han i nuläget har en relativt bra förmåga att kasta bollar så bör kunna klara av den positionen.

15. Los Angeles Angels

Will Wilson – Shortstop

NivåSlot BonusPåskrift
College$3 885 800$3 400 000

Förmåga att slå för ett bra average och förvånansvärt mycket styrka med tanke på hur småväxt Wilson är i nuläget. Däremot finns det en hel defensiva brister i Wilsons spel, framförallt är han ganska långsam och är förmodligen en bättre kandidat på andra bas, dessutom ingen märkvärdig arm när han kastar bollar så det är nog inga jättebra odds att han håller på shortstop. Har tagit fler walks än vad han strikat ut i college samtidigt som han har en del home run styrka i svingen vilket gör att han har goda möjligheter att bli en kompetent slagman i MLB.

16. Arizona Diamondbacks

Corbin Carroll – Outfielder

NivåSlot BonusPåskrift
Highschool$3 745 500 $3 745 500

En av draftens bästa försvarare på highschool-nivå. Väldigt bra hit-tool men med sina knappt 70 kg finns det inte direkt någon home run styrka i Carroll. Med det sagt så finns det ändå oväntat mycket styra där med tanke på kroppsbyggnaden. Men med tanke på hur bra hans andra egenskaper som slagman är finns det kanske inte något jättestort behov av att oroa sig för mycket över det. Med sin snabbhet kan han lätt plocka extra baser och är dessutom riktigt duktig defensivt i center field. Om inte för sin sving skulle det nog inte skada att få in lite mer styrka i armen för att klara av kasten långt bak i ett outfield.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.