Extra Innings: Vecka 25

Här är lite andra nyheter från veckan som inte fick plats på podcasten av en eller annan anledning. Den händer en hel del under en vecka i MLB och allt går inte att ta upp i ett avsnitt och vissa saker passar inte heller in i podcast-formatet. Istället blir det lite extra innings här som tar upp lite annat smått och gott från veckan som gick.


Den kanske största nyheten som inte kom med i avsnittet var Frankie Montas avstängning för doping. 2019 har blivit Montas genombrott i MLB efter en fantastisk inledning. Han har varit Oaklands klart bästa pitcher i år men blir nu avstängd i 80 matcher och får inte heller vara med i slutspelet om Oakland går dit i år. Lite synd också för Oakland som började få ordning på sin starting rotation och är i allra högsta grad med och slåss om en wildcard-plats. Detta kanske gör att man försöker skynda på Jesus Luzardo som imponerade stort i spring training. Kom nyligen tillbaka från skada och har startat ett par minor league-matcher. Luzardo bör ta en plats på MLB-rostern någon gång i år.

Dodgers hade en riktigt rolig helg på Colorado Rockies bekostnad. I fredags slog Matt Beaty iväg en walk-off home run, i lördags slog Alex Verdugo iväg en walk-off home run och på söndagen kom catchern Will Smith in som pinch hitter och slog även han iväg en walk-off home run. Tre Walk-off home runs på tre dagar med andra ord. Det som gör det lite extra speciellt är att samtliga tre spelare är rookies. Innan helgen har det aldrig hänt att rookie-spelare slagit en walk-off home run för samma lag två dagar i rad men under helgen hände det alltså inte mindre än tre gånger.


När vi ändå är inne på Dodgers kommer deras möte med Phillies i Philadelphia den 18 juli att sändas på Youtube. Om det fungerar på samma sätt som de matcher som sändes på Facebook förra året kan man se matcherna gratis i hela världen. Dock oklart om det påverkar de som har MLB.TV-abonnemang. Matchen kan du se via denna länk.


MLB-domarnas fackförbund fick en hel del rubriker under veckan. Manny Machado blev utkastad i en match efter att ha tjafsat med domaren som du kan se i klippet nedan:

En väldigt upprörd Machado började i samband med detta kasta diverse utrustning omkring sig i frustration. Några dagar senare dök det upp ett meddelande på twitter från domarnas fackförbund som delade sin syn på Manny Machado.

Visst var väl Machado lite väl het på planen men ser väl inte något bättre ut från domarnas sida att gå ut med med ett sånt här meddelande. Som Reds pitcher Alex Wood förklarar det så är det mot reglerna för spelare att gå ut och kritisera domarna och om de gör det blir de bötfällda.

Dessutom är det väl lite ironiskt att man anklagar Manny Machado för hans raseriutbrott när det tycks uppföra sig exakt likadant på twitter i detta fall. Finns ju också en problematik när domare pekar ut specifika spelare öppet då det kan uppfattas som att de inte är opartiska mot alla spelare. Är Machados uppträdande acceptabelt? Nej det är det nog ingen som direkt tycker men att likna situationen med våld på arbetsplatsen är väl att ta i lite väl mycket.

Minor Leagues

Den senaste tiden har det spelats en del all-star matcher i de olika ligorna i minor leagues. En av alla de ligorna som finns är Midwest League (A) som är den fjärde nivån i minor league-systemet. I deras all-star match avgjordes matchen på ett ganska ovanligt sätt med varken försvarare eller någon pitcher på planen. Eftersom att matchen var oavgjord efter nio innings valde man att avgöra matchen med ett home run-derby.


Inför säsongen var Vladimir Guerrero Jr enhälligt MLBs högst rankade prospect men nu när han och en hel del andra högt rankade spelare fått tillräckligt med speltid i MLB för att inte längre räknas som prospects har vi fått en ny odiskutabel etta. Tampa Bay Rays shortstop Wander Franco verkar toppa varenda prospect-lista just nu och flyttades precis upp en nivå till A+ i Florida State League.

MLB-debut

I regel brukar det vara ett antal spelare som får göra sin MLB-debut varje vecka och tycker det är lite roligt att uppmärksamma de som nått upp till den absolut högsta nivån i baseboll-världen.

Rangel Ravelo, Logan Allen och Adbert Alzolay har du redan fått höra om i podcasten men vi har åtta andra spelare som också fick göra sin debut under veckan.

Sean Poppen – Pitcher – Minnesota Twins

Efter en maratonmatch mellan Twins och Red Sox på 17 innings var det rätt tunnt i båda lagens bullpens. I samband med detta kallade Twins upp Poppen för sin debut och även om det inte såg så snyggt ut i statistiken var det ändå en rätt viktig prestation av honom. Poppen tog hand om inning 6, 7, 8 och 9 helt själv och tillät resten av Twins bullpen att få välbehövlig vila. 4IP – 3ER – 4BB – 2SO

Stephen Nogosek – Pitcher – New York Mets

I samband med skada på Jeurys Familia behövde Mets få upp fler relief pitchers, en av dom var 24-åriga Nogosek. Fullständigt brilliant i AA och AAA i år med bara 2 earned runs på 30 innings. Debuten blev väl kanske inte vad han hoppats på, 2ER på 0.2 innings.

Zack Collins – Catcher – Chicago White Sox

Valdes som #10 totalt i draften 2016. Spelar som catcher i nuläget men är dessvärre inte speciellt bra på det. Har däremot väldigt bra förmåga som slagman och lär kunna ta en plats i MLB som 1B/DH. Blir en hel del strikeouts men tar också väldigt mycket walks. I debuten mot Cubs drog han också en walk som pinch hitter.

Josh Sborz – Pitcher – Los Angeles Dodgers

Tidigare starting pitcher som sadlade om till relief pitcher förra året. Ingen direkt minnesvärd debut med 3ER på 1 inning mot Giants, placerades dessutom på Dodgers IL dagen efter med en ryggskada.

Zac Gallen – Pitcher – Miami Marlins

Valdes i den tredje rundan i draften 2016 av Cardinals men året efter tradades han iväg till Marlins som en av fyra spelare i utbyte mot Marcell Ozuna. När Marlins Pablo Lopez blev skadad under veckan behövde man en starting pitcher och passande nog var det mot just St. Louis Cardinals man kallade upp Gallen och han gjorde det riktigt bra mot laget som en gång draftade honom. 5IP – 5H – 1ER – 2BB – 6SO

Humberto Arteaga – Shortstop – Kansas City Royals

Kallades upp efter att Adalberto Mondesi hamnade på Royals IL. Främst en defensiv shortstop som ärligt talat har presterat bedrövligt som slagman under sina nio år i Royals minor league-system. Fick sin första hit i sin tredje match i matchserien mot Twins.

Domingo Leyba – Andra Bas – Arizona Diamondbacks

Switch-hitter på middle infield och tidigare ett relativt högt rankat prospect som har fått de senaste säsongerna förstörda med skador. Fick chansen att hoppa in som pinch hitter där han slog iväg sin första hit. Ett perfekt batting average på 1.000 i skrivande stund.

Aaron Civale – Pitcher – Cleveland Indians

Med flera tunga skador i Indians starting rotation fick man kalla upp Civale för sin MLB-debut med Detroit Tigers på spelschemat. Kastar relativt löst men har en bred arsenal av olika kast att använda. Blev succé direkt i debuten, 6IP – 2H – 0ER – 3BB – 6SO

Veckans statistik

Trots att det är några dagar kvar innan New York Mets har spelat hälften av sina matcher i år slog Pete Alonso i söndags klubbrekordet för flest antal home runs under en säsong av en rookie. Det tidigare rekordet hade Darryl Strawberry som satte det 1983 när han slog iväg 26 home runs. Pete Alonso slog iväg home run #27 för säsongen mot Cubs pitcher Cole Hamels. Visst vet vi att något har förändrats med bollen som ökar antalet home runs men det är ändå riktigt imponerande vad Alonso lyckats prestera under sin första MLB-säsong. I nuläget ligger Alonso tvåa i tabellen för flest home runs i år, två bakom Brewers outfielder Christian Yelich.

Veckans Video

Foto: Keith AllisonCC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.