Extra Innings: Vecka 26

Här kommer lite andra saker som hände under veckan som gick. Saker som av en eller annan anledning inte fick plats i podcasten.

Det dröjde halva säsongen men plöstligt såg Dodgers starting Pitcher Hyun-Jin Ryu dödlig ut förra veckan. Japanen har varit fullständigt dominant i år och inte tillåtit mer än 2 runs i någon match fram tills mötet med Rockies förra veckan. Ryu höll sig kvar i matchen i fyra innings men tillät 7 runs, en tredjedel av alla runs han tillåtit i år på sina 16 starter. Även hans ERA tog lite stryk men eftersom den redan var så låg gick den ”bara” från 1,27 till 1,83. Mest imponerande är fortfarande hans förmåga att i princip inte tillåta några walks. Bara sju stycken på sina 16 matcher vilket är hälften så många som tvåan på listan, hans lagkamrat Walker Buhler. Förövrigt ligger en annan lagkamrat Clayton Kershaw på delad tredjeplats med bara 15 walks denna säsong.

Veckans Statistik

Senast Chris Sale registrerares för en Win på Fenway Park var den 11 juli förra året. Eftersom att Red Sox inte har någon mer hemmamatch innan den 12 juli i år kommer Sale med andra ord gå minst ett helt år utan en enda Win på Fenway Park. ”Pitcher-Wins” är väl kanske inte jätterelevant för att bedöma en pitchers förmåga men det här är ändå lite fascinerande.

Veckans Bästa

Veckans Roligaste

Veckans dummaste

Transaktioner

Keston Hiura – Milwaukee Brewers | uppflyttad från AAA

Ett av ligans bästa prospects är tillbaka i MLB. Hiura fick göra sin MLB-debut tidigare i år när Travis Shaw skadade sig. Hiura tog chansen direkt och producerade riktigt bra men när Shaw blev frisk igen fick Hiura ändå åka tillbaka till AAA. Detta har irriterat många Brewers fans eftersom Shaw haft väldigt stora offensiva problem i år och han har dessutom ”minor league-options” kvar som gör att de kan skicka ned honom dit när de vill. Såhär långt i år har Shaw en slashline på .164/.278/.290 och tillslut kunde man inte längre hindra Keston Hiura från att ta platsen som Brewers andra basman.

MLB-Debut

Här kommer lite kort info om de spelare som göra sin MLB-debut under veckan. Du kan lyssna på det senaste avsnittet av Bases Loaded för att höra om Brendan McKays debut för Rays.

Locke St John (26 år) – Pitcher – Texas Rangers

Valdes i den 32:a rundan av Detroit Tigers 2014 och hamnade 2017 i Rangers via Rule 5 draften (minor league-delen). Passande nog kom MLB-debuten mot just Tigers under förra veckan. St. John kom in i den 7:e inningen med en out och slutförde inningen utan några hits eller walks.

Mike Brosseau (25år) – Infielder – Tampa Bay Rays

När Rays placerade Daniel Robertson på IL kallade man upp Brosseau som varit stekhet i AAA för sin MLB-debut. Brosseau representerade Oakland University under sin tid i college och gick därefter odraftad, bara en spelare från den skolan har tidigare spelat i MLB och det var på 70-talet. Rays valde tillslut att erbjuda honom en chans som free agent 2016 och har avancerat snabbt i deras farmsystem. I debuten blev det en hit direkt i hans första at bat.

Tony Gonsolin (25år) – Pitcher – Los Angeles Dodgers

Med Rich Hill skadad behöver Dodgers nytt blod i deras rotation och istället för att välja en av deras starters i sin bullpen plockar man istället upp Gonsolin. Under sin tid i college var han både pitcher och outfielder och när han draftades 2016 var det inte helt klart vad han skulle satsa på. Inledde i Dodgers system som relief pitcher som på senare tid växlat om till starting pitcher och visat att han kan nå 100 MPH. Debuten var väl inte klockren från vare sig Gonsolin eller försvararna bakom honom, Diamondbacks fick ihop 6 runs mot Gonsolin varav 4 earned. Gonsolin lyckades dock få iväg sin förs MLB-hit i sitt första at bat. 4IP, 4ER, 6H, 0BB, 3SO

Alex Young (25år) – Pitcher – Arizona Diamondbacks

Draftades tidigt i andra rundan i draften 2015 men har inte riktigt lyckats på minor league-nivå ännu. Under året i AAA har Young dessutom börjat användas som relief pitcher ibland men när det blev dags för MLB-debut klev han in som lagets starting pitcher. Det gjorde han galant när han bara tillät en run mot Giants när Diamondbacks vann med 5-1. 5IP, 3H, 1ER, 5SO

Cy Sneed (26år) – Pitcher – Houston Astros

Efter att Astros bullpen decimerades i en 14-2 förlust mot Pirates och Brad Peacock fick lämna sin start en dag senare efter bara tre innings behövde man någon som kunde käka upp en del innings vilket blev Sneeds jobb. Kanske inte riktigt en standarddebut då Sneed fick kasta sex innings i relief och han slutförde därmed matchen själv som Astros förlorade med 10-0. Fyra tillåtna runs kanske inte är optimalt men det viktigaste var nog att Astros bullpen fick vila lite. 6IP, 7H, 4ER, 2SO

Edwin Rios (25år) – Första bas – Los Angeles Dodgers

Rios har varit en offensiv kraft i Dodgers farmsystem sen han draftades 2015 och har spelat bra i AAA de två senaste åren. Intressant nog har det gått sämre i år trots att offensiven exploderat i AAA för nästan alla spelare där men inte för Rios som haft en del problem, framförallt med 36% strikeouts. Hände inget i debuten för Rios men i sin första MLB-match från start slog han iväg ett par hits i 5-3 förlusten mot Rockies.

LaMonte Wade Jr (25år) – Rightfielder – Minnesota Twins

Med alla skador på outfielders behövde Twins lite förstärkning från farmsystemet och en av förstärkningarna blev LaMonte. Han har varit en on base-maskin i AAA i år (.397 OBP) med 17% walks. Dock blev det en kort sejour i Minnesota då han kom upp på torsdagen och skickades ned till AAA igen på lördagen. Under sina sex innings i debuten blev han träffad av en pitch i ett av sina två plate apperances innan det var slut på hans MLB-äventyr för denna gång.

Yu Chang (23år) – Infielder – Cleveland Indians

I samband med att Jose Ramirez fått barn behövde Indians en ersättare på tredje bas i form av Yu Chang. Han hade en liten chans att ta en plats på Indians MLB-roster inför säsongen som deras utility infielder men så blev inte fallet. Skador har gjort att han inte spelat så mycket i AAA i år och när han väl gjort det har det inte sett bra ut tyvärr. I vilket fall som helst fick han göra sin debut förra veckan vilket inte heller såg så bra ut. I de två matcherna han fick chansen i blev det inga hits på fyra plate apperances men däremot ett par strikeouts. Chang har sen dess skickats ned till AAA igen.

Chris Mazza (29år) – Pitcher – New York Mets

Draftades en gång i tiden av Twins 2012 och har spenderat åtta säsonger i minor leagues och i independent leagues (proffsligor utanför MLBs system). Mazza hamnade i Mets vis rule 5 draften och har producerat stabilt i AA och AAA i år. I lördagens match mot Mets fick matchen brytas efter två innings i över en timme på grund av vädret. Eftersom att det inte var aktuellt för Steven Matz att börja kasta igen fick Mazza chansen att visa upp sig för hemmapubliken och gjorde det riktigt bra. Dock vann Braves matchen med 5-4. 4IP, 5H, 1ER, 2SO

Lewis Thorpe (23år) – Pitcher – Minnesota Twins

Efter en maraton-match tidigare i veckan för Twins som pågick i 18 innings fanns det behov av lite fräscha armar och i söndags fick därför australiensaren Lewis Thorpe göra sin MLB-debut. Thorpe är relativt lovande och för några år sen dök han upp på topp 100 listor för prospects men på sistone har det inte hörts så mycket kring Thorpe. Blev visserligen förlust i debuten med 4-3 mot White Sox men spelade själv bra. Matchen fick tillfälligt brytas på grund av vädret så trots att han bara kastat 70 bollar fick han nöja sig med fem innings i debuten. 5IP, 5H, 2ER, 7SO

Skador

Blake Treinen – RP – Oakland

Treinen har åkt på en ”mild rotator cuff strain”. Ska inte vara så farligt men kanske är en förklaring till hans dåliga säsong i år. Hade en extremt bra säsong som Oaklands closer förra året men inte kommit i närheten av den nivån i år.

Luis Severino – SP – Yankees

Severino har inte spelat något alls i år efter en skada under spring training. Enligt rapporter går läkeprocessen bra men räknar i bästa fall med att vara tillbaka i slutet av augusti. Även om Severino är tillbaka innan slutspelet lär Yankees vilja trada till sig minst en starting pitcher till innan deadlinen.

Gio Gonzales – SP – Brewers

Gonzalez har varit skadad i en månad nu med en ”död arm” och hade hoppats på att vara tillbaka ganska snart. Det började dock ömma i armen igen och Brewers får nog räkna med att det dröjer några veckor till innan han är tillbaka. Extra tungt för Brewers som haft stora problem med sin rotation i år och är i stort behov av Gonzlez stabila produktion.

Jimmy Nelson – SP/RP – Brewers

Efter en riktigt tung säsongsdebut flyttades Nelson till Brewers bullpen ganska nyligen. En förklaring till hans dåliga säsongsinledning kan vara att han har haft pågående problem med armbågen sen spring training och nu väljer man att placera honom på lagets IL.

Marcell Ozuna – OF – Cardinals

Ozuna slog i flera fingrar i första bas när han försökte ta sig tillbaka snabbt utan att brännas i en match. Man är orolig för att han kan ha fått frakturer på fingrarna och kommer blir borta ett tag.

Alex Reyes – SP – Cardinals

På något sätt hittar Reyes nya vägar till nya skador. Reyes har drabbats av en sträckt bröstmuskel och lär missa några starter. Han spelar förvisso i AAA just nu samtidigt som MLB-rostern är i stort behov av starting pitchers. Inledde säsongen som relief pitcher på Cardinals MLB-roster men skickades ned i AAA för att få matchträning som starter och förhoppningsvis stärka MLB-truppen senare i år men skador har återigen bromsat hans utveckling. Tidigare i år bröt han ett finger när han slog till en vägg. Både 2016 och 2017 fick han ganska tidigt på säsongerna genomföra säsongsavslutande operationer så Reyes har missat en hel del tid med skador de senaste åren.

Minor Leagues

Atlanta Braves lovande pitcher Ian Anderson var del av en combined no-hitter förra veckan för sitt Mississippi Braves (AA). Inför säsongen rankades Anderson 27:a på listan över bästa prospect i MLB. Han kastade själv sju innings där han tillät två walks och hade 14 strikeouts, nytt personligt rekord. I åttonde inningen kom Jeremy Walker in och tillät inte en enda baserunner resten av matchen som Braves vann med 2-0 tillslut.

Foto: Keith AllisonCC

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.