Francisco Lindor tradad till Mets

Mets håller på att slutföra en riktig blockbuster trade med Clevelands superstjärna till shortstop Francisco Lindor. Det var bara en tidsfråga innan Lindor bytte klubbaddress med endast ett år kvar på kontraktet och det blir New York för honom 2021.

Plötsligt händer det! Traden alla visste skulle komma det senaste året eller två. Superstjärnor av Lindors kaliber blir inte kvar i lag som Cleveland med bara ett år kvar till free agency, ett lag som verkar vara allergisk mot att spendera mer än genomsnittet i MLBs löneliga. Även om Lindor är den klart mest namnkunnige i affären är det flera etablerade profiler som ingår i bytesaffären.

Mets får:

Francisco Lindor – 27 (SS)

Carlos Carrasco – 33 (P)

Cleveland får:

Amed Rosario – 25 (SS)

Andres Gimenez – 22 (SS)

Josh Wolf – 20 (P)

Isaiah Greene – 19 (OF)

2020 var väl inte mycket att hänga i granen för Lindor men det tar inte ifrån honom att sen debuten 2015 är det endast Mike Trout och Mookie Betts i hela MLB som toppar honom i fWAR. Bland shortstops är han i en liga för sig själv de senaste 5-6 åren, ja möjligtvis Corey Seager som kan mäta sig med honom men han har också spelat lite mindre med sina skador. Vi vet vad Lindor kan göra både offensivt och defensivt men en ganska underskattad förmåga såhär långt i karriären är tillgängligheten. Han missade lite över ett dussin matcher 2019 men utöver det har han varit på planen i stort sett varje match, ingen renodlad shortstop har fler plate apperances än Lindor sen hans debut.

Som sagt säsongen som gick var ingen höjdare för Lindor offensivt (Eller någon annan i Cleveland för den delen) men över karriären är hans slashline .285/.346/.488 med en wRC+ på 118. Seager och Carlos Correa har lite bättre siffror under den tiden men då har de också 1000-1200 PA mindre. Lindors 138 home runs är det bara Trevor Story (134) bland shortstops som kan hota, visst inget illa om Story som också är en fantastisk spelare som blir free agent nästa vinter men när man spelar hälften av matcherna på Coors Field är det kanske inte så konstigt att han finns med där i toppen.

Lindor tillhör det absoluta toppskiktet i MLB vars profil säkert stärks nu när han får lite extra strålkastarljus på sig i New York. Med tanke på vad Mets tvingas ge upp i utbyte är säkert planen att likt Mookie Betts med Dodgers skriva ett kontrakt innan free agency nästa år, free agent marknaden nästa år för shortstops är väldigt konkurrenskraftig så det kanske är gynnsamt även för Lindor att skriva på i förväg. Mets skickar iväg två shortstops med MLB-rutin och nye ägaren Steve Cohen vill säkert göra ett gott intryck direkt bland Mets-fansen. Ja nu är väl denna trade i sig en rejäl signal men om de även kan säkra ett långtidskontrakt inom en ganska snar framtid bör Mets-fansen nog känna sig rätt nöjda med situationen.

Vilka övriga spelare ingår då? Ja förutom Lindor får Mets rutinerade Carlos Carrasco som hade varit en nästan lika het nyhet som Lindor för några år sen. Carrasco fick Cy Young-röster 2015 och 2017 men drabbades som bekant av leukemi sommaren 2019 som förstörde säsongen. Turligt nog tog han sig igenom den motgången och såg stundtals riktigt vass ut förra säsongen med en ERA strax under 3 på 12 starter.

Cleveland blir då av med sitt ansikte utåt men de får tillbaka två unga shortstops med MLB-rutin. Amed Rosario tidigare topprankat prospect som kanske inte riktigt har levt upp till sina förväntningar såhär långt. Men det är tidigt ännu för 25-åringen som når arbitration för första gången i år vilket innebär att han har tre år kvar till free agency. Andrés Giménez följer också med till Cleveland och är även han ett ganska högt ansett prospect, kanske inte riktigt på samma nivå som Rosario en gång var men ett topp-100 prospect i MLB i alla fall. Gimenez gjorde sin debut säsongen som gick och gjorde en stabil insatts under de 132 PA han fick. Gimenez kan även spela 2B vilket verkar vara en logisk position med honom när även Rosario finns på plats. Han slår från vänstersidan vilket är ett litet plus i kanten men lär nog aldrig bli någon direkt slugger.

Även ett par prospects följer med där vi har Josh Wolf, högerhänt pitcher som draftades i andra rundan 2019. Ligger inte direkt högt på några listor och har bara kastat 8 innings som proffs, ska dock ha rätt hygglig hastighet för en starter. Isaiah Greene är även han ett val från andra rundan men från sommarens draft vilket innebär att han inte hunnit spela något på proffsnivå då minor league säsongen ställdes in.

Vem vinner traden? Ja säg det den som vet men i nuläget gillar jag dealen framförallt för Mets men tycker inte Cleveland gör bort sig även om en och annan sak måste gå rätt för spelarna de får tillbaka. Vi får inte heller glömma bort att det är något av en lönedumping från Cleveland som i vanliga fall brukar vara ganska snåla med plånboken, när de skickar iväg Lindor och Carrasco sparar de in $30 miljoner bara i år plus att Carrasco har kontrakt även över 2022 så i slutändan är det över $40 miljoner i utgifter som de slipper. Är det något Mets nya ägare har så är det pengar då Cohen är den överlägset rikaste ägaren i ligan samtidigt som han inte behövde dra på sig några eventuella skulder från ett knapert ekonomiskt år för ligan 2020.

Mets rotation börjar se mer och mer intressant ut med deGrom, Carrasco och Stroman i toppen. Syndergaard ska vara tillbaka någon gång under året och David Peterson var en höjdpunkt förra året under sin rookiesäsong. Med förstärkning av James McCann som catcher finns i alla fall grunden till en stabil line-up som har potential att vara ganska bra också. Det saknas väl fortfarande lite bredd för att göra Mets till storfavoriter i NL East men de tog helt klart ett steg framåt idag. Vi bör få se minst en om inte två ganska namnkunniga spelare till på Mets roster innan opening day som kan ta dom ännu närmare toppen.

Även om det var ganska väntat är det såklart tråkigt för Cleveland men till skillnad från alla deras konkurrenter i divisionen verkar de i alla fall försöka hålla sig någorlunda relevanta i sin egen rebuild. De har tappat flera tunga profiler varje säsong på sistone men de säljer inte ut sig helt för att förlora 100 matcher tre säsonger i rad som annars har varit en trend i AL central. Ja de går främst efter unga spelare med många år av kontroll i denna affär men det är ändå ett par spelare här i Rosario och Gimenez som går rakt in i deras line-up och kan hjälpa laget direkt i år och båda har fortfarande en hel del utrymme för förbättringar.

Hur som helst roligt för Mets som nu får njuta av en av ligans bästa spelare och kanske kan de snart presentera ett långtidskontrakt för att göra Lindor till Mets ansikte utåt i många år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.