Inför Arizona Diamondbacks säsong 2019

Den första september förra året ledde Arizona Diamondbacks NL West, när säsongen var slut den sista dagen i september var man nio matcher bakom Dodgers och Rockies som båda tog sig till slutspelet. Efter den totala kollapsen förra hösten valde man i vinter att avmontera sitt lagbygge och börja om från början. Goldschmidt, Corbin, Pollock är alla borta och NL West tappar ett slagkraftigt lag.

Nu var det kanske inte speciellt oväntat att det skulle bli såhär i vinter. Diamondbacks ägare är väl kanske inte kända för att vilja spendera stora summor på spelarbudgeten och därmed fick Corbin och Pollock lämna i free agency, något som även Goldschmidt skulle ha gjort efter denna säsong. I farmsystemet ser det väl inte heller jättebra ut även om det finns några intressanta namn, med andra ord kan det dröja innan Diamondbacks blir att räkna med igen.

Zack Greinke
Foto: Ian D’AndreaCC

Lagdelarna

Infield

Alex Avila gör sin andra säsong i Arizona efter en tung säsong 2018. Avila har under sin karriär varierat en hel del från säsong till säsong i sin prestation och bör spela bättre i år. Han har stundtals visat att han kan vara en bra hitter (framförallt mot högerhänta pitchers) och är i regel en okej catcher. I traden som skickade iväg Paul Goldschmidt till Cardinals fick Diamondbacks tillbaka Carson Kelly som är en lovande catcher. Han var fast bakom Yadier Molina i Cardinals och bör kunna få en hel del speltid i år. Öppnar Kelly säsongen bra tar han nog över jobbet permanent som lagets #1 catcher.

Likt Alex Avila har Jake Lamb tidigare visat att han är en okej hitter men hade även han ett misslyckat 2018. Lamb har mestadels spelat på tredje bas tidigare men kommer främst spela på första bas i år. Ser vi en liknande säsong som 2018 i år lär han inte få förlängt förtroende framöver då hans arbitration-kontrakt är uppe i nästan $5 miljoner vilket är den femte högsta lönen i Arizona i år. På andra bas kommer främst Wilmer Flores (free agent) spela men han kan spela på de flesta positionerna på deras infield vid behov, kanske passar bättre som backup och utility infielder i lag med lite bättre spelartrupp.

Nick Ahmed på shortstop debuterade redan 2014 men det var först förra året han blev en ordinarie spelare i MLB. Det gjorde han helt okej där den största delen av produktionen kom som försvarare. Även om det inte var bra offensivt var det ändå hans bästa säsong i den kategorin och slog iväg 10+ home runs för första gången i karriären. På tredje bas tar Eduardo Escobar över, han kom i en trade med Twins förra året. Escobar har producerat hyggligt de senaste två åren och fick ett treårskontrakt värt $21 miljoner under vintern.

Outfield

I och med Nick Ahmeds strålande spel som shortstop fick Ketel Marte flytta till andra bas förra året och i år får han byta position igen till center field. Marte som redan gör sin femte säsong i MLB är inte äldre än 25 och skrev under vintern på ett femårskontrakt värt minst $24 miljoner. Marte visade förra året upp att han dessutom har offensiva kvaliteter som vi inte sett förut, framförallt visade han betydligt mer styrka i sin sving.

David Peralta kommer springa runt i left field i år igen. En relativt anonym spelare i dagens MLB men han har ändå ett par säsonger med strax under 4 WAR. Han är i bästa fall en okej försvarare men glänser stundtals som hitter vilket vi verkligen fick se förra året. Efter många framgångsrika år i Baltimore har Adam Jones karriär saktat ned de senaste säsongerna. Han är inte en kapabel center fielder längre men bör kunna bistå med en hel del rutin och är känd som en spelare som uppskattas i lagens clubhouse.

Jarrod Dyson hade säkert hoppas på att få mer än 400 plate apperances för första gången i sin karriär i ett Diamondbacks som bygger om från grunden men med Adam Jones i truppen blir det svårt. Dyson kommer säkert användas en del som pinch runner och defensiv ersättare men som hitter är han nog lite för svag för att få spela varje dag.

Rotation

Trots att man tappat Patrick Corbin i free agency finns det ändå en del positiva faktorer i lagets rotation, saken är väl den att det i så fall också finns en stor risk att en eller flera starters försvinner under säsongen i utbyte mot prospects. Zack Greinke är det överlägset största namnet som finns kvar i Diamondbacks, han har även det överlägset största kontraktet som betalar ut mer än fyra gånger så mycket pengar som näst bäst betalde spelare i Diamondbacks. Hans bästa dagar är förmodligen bakom honom men trots lägre hastighet än tidigare är Greinke fortfarande väldigt effektiv och tillåter nästan aldrig några walks.

Robbie Ray var något av en besvikelse förra året och missade dessutom ett par månader med skada. Kan Ray fortsätta på samma sätt som han avslutade säsongen 2018 (ERA under 3 i sina 13 sista starter) kommer Diamondbacks förmodligen försöka hitta en trade med honom i sommar. Luke Weaver var även han en del av traden med Paul Goldschmidt och hoppas få sitt genombrott i år. Weaver fick starta större delen av 2018 i Cardinals utan vidare resultat, ERA strax under 5 på 25 starter.

Merrill Kelly är en intressant spelare som inte spelat i Nordamerika sen 2014. Kelly åkte nämligen till Sydkorea och gjorde det tillräckligt bra där för att få chansen i Arizona. Givetvis väldigt svårt att veta vad vi kan förvänta oss av en spelare som inte spelat inom en MLB-organisation på flera år. Zack Godley lär också få en del starter i år. Återvänder han till sin form från 2017 är även han en kandidat för en trade i sommar.

Bullpen

Ny closer i år blir Greg Holland vars 2018 var en riktig berg-och-dalbana. Efter att ha skrivit på sitt kontrakt utan att få en ordentlig spring training kom han aldrig igång i Cardinals och lämnade under säsongen med en ERA på nästan 8! Säsongen fortsatte i Nationals där han istället hade en ERA under 1! på 21 innings. I år har Holland fått delta i hela Diamondbacks spring training vilket bör ge en bättre start på säsongen.

Archie Bradley omvandlades till en reliver 2017 och hade väldigt stora framgångar i den rollen. Tyvärr tog han ett rejält kliv bakåt förra året även om det såg helt okej ut. Yoshihisa Hirano gjorde sin första MLB-säsong förra året och gjorde det såpass bra att han i september fick ta över rollen som closer. Hirano kom från Japan sent i sin karriär och är numera 35 år gammal men kan säkert få kasta en del i slutet av matcherna även i år.

Intressant är också att Jon Duplantier tidigt på säsongen kallats upp till Diamondbacks som reliver. Duplantier är lagets högst rankade prospect och tros kunna bli en riktigt bra starter i framtiden. I nuläget får han dock nöja sig med Diamondbacks bullpen.

Förväntningar

Det finns inga förhoppningar om slutspel här om inte något fullständigt bisarrt händer. Spelar laget bra finns det ändå en stor risk att flera tongivande spelare byts bort för prospects. Det finns lite intressanta spelare i deras farmsystem men det är alldeless för få för att se ljuset i tunneln riktigt än, det är trots allt år ett av en ”rebuild”. Vi kan nog räkna med att Arizona Diamondbacks väljer relativt tidigt i draften de närmaste åren.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.