Inför Atlanta Braves säsong 2019

Förra året fick topplagen i MLB oväntat besök från Atlanta Braves vars rebuild färdigställts mycket snabbare än vad många trodde. Det var först kanske denna säsong som Braves skulle börja hota om slutspelsplats men 90 vinster 2018 gör att ett fortfarande väldigt ungt lag fick värdefull rutin från slutspelet där Dodgers i slutändan blev för mycket.

Men det är inte bara ungdomarna som bär laget framåt. Freddie Freeman, Nick Markakis, Tyler Flowers och deras stora free agent förvärv Josh Donaldson bidrar med värdefull rutin i ett lag som har hur mycket potential som helst. Lägg därtill att Braves farmsystem fortfarande rankas som ett av de bästa i MLB trots att flera före detta top-prospects numera är etablerade i MLB-truppen. Frågan är hur man hanterar resten av divisionen om den blir lika bra som det på förhand verkar.

Ozzy Albies
Foto: DavidCC

Profilen

Dansby Swanson

Vilken spelare som väljs ut som ”profilen” i denna artikelserie är inte nödvändigtvis lagets bästa spelare vilket Swanson absolut inte är, det är en spelare som av någon anledning är intressant för säsongen 2019. Nu kryllar det visserligen av intressanta spelare i Braves denna säsong med allt från före detta MVP och årets rookie-vinnare, men här siktar vi in oss på den första spelaren som draftades 2015.

Efter en övertygande debut under 2016 har Dansby Swanson inte fått till det riktigt i sina två hela MLB-säsonger. Braves shortstop är visserligen bara 25 år gammal men har ändå stora förväntningar att bidra som ett förstaval i draften. Efter en urusel säsong 2017 förbättrades Swansons spel markant förra året vilket många nog missade. Försvarsspelet på en av sportens svåraste positioner håller absolut högsta MLB-klass och är den enda anledningen att han får spela regelbundet. Som hitter gick det något bättre förra säsongen med lite extra power i sin sving men behöver fortfarande öka sin offensiva produktion i ett lag som behöver varenda vinst de kan få tag på 2019.

Med Josh Donaldson given på tredje bas har Johan Camargo ingen öppen plats för regelbunden speltid i nuläget och efter fjolårets succé är det möjligt att Braves i större utsträckning väljer att spela Camargo med acceptabelt försvarsspel och enormt mycket bättre offensiv produktion istället för Swanson. I en riktigt tuff division är varje vinst livsviktig och om Swanson inte kan förbättra sin offensiv riskerar han att hamna på bänken i ett race om slutspelsplatser.

Lagdelarna

Infield

Det finns en drös med stora profiler på Braves infield i år. Josh Donaldson (free agent) valde ett ettårskontrakt i Atlanta och är revanschsugen efter ett par skadedrabbade säsonger. Ozzie Albies fick sitt genombrott förra säsongen på andra bas och på första bas lär Freddie Freeman producera på samma höga nivå som vi förväntar oss att han gör.

Tyler Flowers startar säsongen som lagets catcher och bakom honom finner vi veteranen Brian McCann (free agent) som återvänder dit hans karriär en gång började. Flowers hade en något sämre offensiv förra året delvis på grund av skada, är förövrigt en riktigt bra framer.

Johan Camargo hade även ett genombrottsår men lär till en början fungera som Braves utility player främst på deras infield men eventuellt också i lagets outfield om han kan hantera det defensivt.

Outfield

2019 års outfield i Atlanta lär se exakt likadant ut som den variant vi såg 2018. Nick Markakis återvänder efter att ha skrivit på ett minst sagt billigt kontrakt på $4 miljoner (team option $6 miljoner för 2020 med $2 miljoner utköpsklausul). Markakis var riktigt bra första halvan av förra säsongen och fick spela sin första allstar- match som resultat i sin 13:e MLB-säsong.

Ender Inciarte bidrar med strålande försvarsspel och förhoppningsvis mer än medioker offensiv produktion. Förra årets NL Rookie Ronald Acuna Jr kom till MLB med skyhöga förväntningar i sin debut och var ändå ännu bättre än vad många trodde. Acuna visade upp en otrolig mognad som slagman trots sin brist på rutin och visade sig vara en av de få speciella spelarna med enorm styrka i svingen kombinerat med bra fart som baserunner. Frågan är om Acuna kan leva upp till ännu större förväntningar 2019?

Adam Duavall skickade iväg 30+ home runs både 2016 och 2017 i Cincinnati vilket gjorde att Braves fick till en trade för honom trots en svag inledning på 2018. Väl i Atlanta gick det på något sätt ännu sämre och det blev väldigt begränsad speltid som resultat. Med diskussioner om att förvandla Johan Camrgo som en ”Super utility player” är det möjligt att han äter upp en hel del speltid i lagets outfield vilket gör Duvalls väg till speltid allt längre. Duvall bör vara bättre än förra säsongen och kan möjligtvis spelas när de möter vänsterhänta pitchers.

Rotation

Mike Foltynewicz fick sitt stora genombrott förra säsongen och är Braves #1 starter men en öm armbåge gör att han missar en kort tid i början av säsongen. Istället får Julio Teheran starta på opening day för sjätte gången i rad trots att han är en dålig start på säsongen från att lämnas utanför Braves rotation. Tehrans karriär har gått upp och ned men han har alltid kastat många innings, många tror att detta är sista säsongen i Braves för Tehran vilket till stor del beror på att det finns ett flertal riktigt vassa pitching prospects som mer eller mindre är redo för spel i MLB.

Sean Newcomb och Kevin Gausman finns med i rotationen, den sistnämnde kom via trade från Orioles förra säsongen och förbättrade sitt resultat omgående i sitt nya lag. Sista platsen är lite mer oklar men för det mesta har Touki Toussaints namn nämnts bland en av favoriterna. Braves har nästan ett löjligt antal lovande pitchers som antingen är redo eller väldigt snart är redo för spel på MLB-nivå men det finns helt enkelt inte tillräckligt med platser för alla uppe i MLB.

Bullpen

På tal om många unga lovande pitchers i Braves farmsystem kan de eventuellt se till att några får speltid som relivers någon gång under året för att ge dom MLB-rutin. Arodys Vizcaino och AJ Minter sägs dela på rollen som closer under 2019. Vizcaino har en del rutin och framgångar i rollen men missade omkring halva säsongen på grund av skada förra året. I hans frånvaro klev AJ Minter fram i sin första hela säsong. Minter kommer med sannolikhet inleda säsongen på lagets IL efter lite skadebesvär under spring training.

Prospect

Austin Riley

21-åringen hade vi nästan räknat med att få se en hel del 2019 i MLB men med Josh Donaldson i truppen kan det bli betydligt mindre speltid då Riley främst spelar på tredje bas. Eventuellt testar man Riley i lagets outfield under säsongen och med Donaldsons skadebekymmer de senaste åren finns det ändå möjlighet till spel där också.

Riley har rejält med styrka och lär slå en hel del home runs men det kommer med ett högt antal strikeouts på köpet. Under sin tid i Braves system har Riley lagt mycket tid att förbättra sina defensiva egenskaper och det har gett resultat även om han kanske inte lär ta plats bland de bästa defensiva spelarna på positionen. Innan Riley draftades var han även en pitcher vilket vissa lag tyckte han var bättre på än som en position player. Braves valde dock att sätta slagträdet i handen på Riley som då tog med en arm med mer än tillräcklig styrka föra att klara av tredje bas.

Vi lär som sagt få se Austin Riley i MLB denna säsong men i vilken grad är väldigt svårt att säga i nuläget.

Förväntningar

Atlanta inledde förra säsongen utan större förväntningar på sig, denna säsong är det helt andra tongångar. De förväntas finnas med i den absoluta toppen i ligans kanske tuffaste division. Om lagets unga spelare fortsätter att utvecklas är de fullt kapabla att hänga med resten av lagen i divisionen men något lag kommer hamna utanför slutspelet i oktober. För Braves del finns en viss risk för baksmälla efter fjolårets succé men på förhand bör de absolut räknas med bland de som har chans till slutspel.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.