Inför Atlanta Braves säsong 2021

Atlanta Braves är nu inne i vad som ska vara deras bästa år i jakten på sin första titel sen 1995. Tre raka slutspelsresor gör att Braves nu endast har ett mål och det är att gå hela vägen. De var nära förra året och även om divisionen har blivit bättre är allt utom en lång resa i höstens slutspel en besvikelse.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

2018 anlände Braves ett år tidigare än trott till slutspelet där det blev stopp direkt mot ett ostoppbart Dodgers, 2019 åkte de ut mycket på grund av egna misstag mot Cardinals i NLDS och 2020 tog de Dodgers till en sjunde avgörande match i NLCS. Braves har därmed i slutspelet de senaste tre åren fått en första smak, upplevt ett självförvållat nederlagt samt pressat sig så nära en World Series-resa man kan komma. Allt som saknas nu är att man faktiskt når dit och helst också vinner titeln.

Kärnan i laget är bland de bästa i ligan och det finns en hel del kvalitet bland de ordinarie spelarna men det finns kanske en brist på bredd i truppen. Braves payroll på strax över $130 miljoner är långtifrån toppen i ligan och när man ser en så talangfull roster som Braves har kan man inte annat än att bli lite frustrerad över att de inte gör det där lilla extra. Acuña och Freeman är en av ligans bättre duos som flankeras av kvalitetsspelare som Ozzie Albies och Marcell Ozuna men vid en skada är det inte riktigt lika starkt med profiler då vi hittar Jake Lamb och Ender Inciarte. Inget ont om de två men det känns som att gapet mellan ordinarie spelare och bänkspelarna är onödigt stort.

Mets måste ses som deras största rival i divisionen i år gjorde kanske inte alla de häftiga värvningarna av superstjärnor som en del hade hoppats på men de spenderade istället ganska smart på att utöka bredden i laget och på så vis skapar de också en mer stabil roster som klarar av lite skador och formsvackor. Visst finns det fortfarande en del lovande spelare i Braves farmsystem som kan förstärka under året men när man har en regerande MVP tillsammans med en av ligans bästa outfielders på toppen av sina karriärer finns det inget att spara på då det inte händer varje årtionde att man har en sådan utgångspunkt att bygga sitt lag ifrån.

Det har under flera år varit något jag själv stört mig på de att de inte öppnar plånboken på allvar då de knappast kan be om ett bättre utgångsläge. De har en nybyggd arena som byggdes till stor del av skattepengar och drar in mängder med inkomster, de har nyligen skrivit på ett nytt TV-kontrakt som mer än fyrdubblar deras inkomster sen tidigare, de är ett av lagen med flest fans i hela USA även långt utanför närområdet, de spelar i ett storstadsområde som tillhör landets tio största sett till folkmängd. Kan de ha förlorat lite pengar under pandemin? Jo så kan det säkert vara men de var inte heller villiga att gå hårt ut när världen rullade på som vanligt heller.

Såklart vill Braves ägare tjäna en slant själva också vilket kompliceras av att de ägs av Liberty Media, ett mediabolag som också är ett aktiebolag vilket komplicerar den ekonomiska biten. Till skillnad från många andra lag med en ”enväldig härskare” till ägare som kan spendera hur de vill är Braves tvungna att ta hänsyn till bolagets aktieägare som inte har investerat för att se sitt favoritlag vinna en World Series-titel, de vill tjäna pengar. I vissa fall är det mer lukrativt att ställa upp med ett bra lag som är med i diskussionen varje år snarare än att pumpa in pengar för att bygga en gigant som få andra lag kan matcha.

Men nog om de ekonomiska förutsättningar och tillbaka till produkten på planen som trots att den kunde vara bättre fortfarande är väldigt bra och lär vara en av favoriterna i år. Braves rotation är något att ha utkik på i år som många nog inte riktigt uppfattat hur bra den faktiskt skulle kunna vara i år. Max Fried och Mike Soroka har båda bevisat redan i Atlanta vad de kan och nykomlingen Ian Andersons debut förra året var en av de bättre vi sett någonsin även om det var över ganska få matcher. Veteranen Charlie Morton ansluter tillsammans med Drew Smyly som såg ut att ha låst upp en tidigare dold nivå förra året. Frågor finns där kring deras hälsa i den gruppen men får de vara relativt friska kanske vi pratar om ligans bästa rotation från topp till botten. NL East är MLBs bästa division just nu och Braves kommer spela många intressanta matcher i år väl värda att kika på under året.

Säsongen 2020

35-25 – Vinnare NL East – Utslagna i NLCS av Los Angeles Dodgers (4-3 i matcher)

Säsongensinledningen var knappast optimal för Atlanta Braves 2020. Först åkte Freddie Freeman på COVID-19 där hans kropp reagerade starkt på viruset vilket gav ganska farliga nivåer av feber. Lagets ace Mike Soroka ryckte av hälsenan i tredje matchen. Cole Hamels var fortfarande skadad när säsongen startade i juli månad och det blev bara en start på hela säsongen i Atlanta. Något hände med Mike Foltynewicz som gjorde att Braves bara gav honom en start under året och släppte honom efter säsongen. Felix Hernandez som såg ut att ta en plats i deras rotation vid säsongsstart avstod spel på grund av pandemin.

Trots de förutsättningarna gick de 7-3 i sina första 10 matcher och var aldrig mer än två matcher från förstaplatsen i divisionen innan de i mitten av augusti tog förstaplatsen permanent resten av året. Freeman kom tillbaka redan till opening day och utsågs till NL MVP, pitching prospect Ian Anderson var magnifik i sin debut med en ERA under 2 på hans första 6 starter och han fortsatte sen på samma sätt i slutspelet. Marcell Ozuna slog flest home runs i National League och fick MVP-röster, Travis d’Arnaud var ligans bästa offensiva catcher. Ja även många saker gick väldigt rätt för Braves som var det klart bästa laget i divisionen.

I slutspelet stod först Reds för motståndet i Wild Card-omgången i vad som måste ha varit den tråkigaste slutspelsserien någonsin, framförallt den första matchen var ett rejält sömnpiller. Nog för att man kan uppskatta dominanta pitchers men i detta fall var det mer ett fall av inkompetenta hitters från båda lagens sida. Braves vann tillslut första matchen med 1-0 i inning 13! Braves nollade Reds igen dagen efter och avancerade med 2-0 i matcher. Något överraskande tog sig Marlins till NLDS men hade inte mycket att sätta emot här när de endast fick iväg 5 runs på tre matcher där Braves vann i tre raka, d’Arnaud var exceptionellt het i serien där han gick 6/10 med 3 walks och ett par home runs.

Efter relativt enkelt motstånd i slutspelet var det dags för Dodgers igen som slog ut Braves i NLDS 2018. Här såg det ut som att Braves faktiskt skulle klara av det mot alla odds då de gick upp i en 3-1 ledning i matcher. Bland annat i match 4 dominerade Bryce Wilson som Braves starting pitcher efter svårigheter i grundspelet med 6 starka innings och sänkte Kershaw som startade för Dodgers. Braves ledde sen i både match 5 och 7 men Dodgers fullbordade vändningen och blev sen mästare. En riktigt stark prestation av Braves under 2020 men de räckte inte riktigt till i slutändan.

Profilen

Ronald Acuña Jr.

Av alla superstjärnor i ligan är kanske Ronald Acuña Jr en av de mer underskattade. De flesta vet såklart vem han är men det är frågan om det framgår exakt hur bra han faktiskt är? Han kanske inte har slagit lika bra som en annan ung stjärna som Juan Soto, hans långtidskontrakt på $100 miljoner bleknar i jämförelse med Tatis $340 miljoner, han slog ”bara” .250 förra året, Freddie Freeman är Braves MVP. Ja allt det är väl sant men här har vi en 23-åring som kan göra i stort sett allt och fått MVP-röster i hans tre första säsonger i MLB. Han är en centerfielder (troligtvis mest RF i år) som kan slå 40 home runs kombinerat med potential för 40+ stolen bases. 2019 slog han 41 home runs och retsamma 37 stolen bases då han sånär blev blott den femte spelaren efter Jose Canseco, Alex Rodriguez, Barry Bonds och Alfonso Soriano att bli medlem i 40-40-klubben (40 home runs och 40 stolen bases under en säsong).

När Acuñas kontrakt löper ut 2028 (om klubboptionerna aktiveras) kommer han fortfarande bara var 32 år gammal och säkert ha en del kvar att ge efter det men när han en dag bestämmer sig för att pensionera sig är detta troligtvis en Braves-legend bland andra storheter som Henry Aaron, Greg Maddux, Eddie Mathews, Phil Niekro mfl.

Även om hans average var något lågt förra året kompenserade han mer än tillräckligt med sin walk% som var på 10% hans första två säsonger men hoppade upp till hela 18% 2020 vilket tryckte upp hans OBP över .400 för första gången. Det var bara över 200 PA men det syns i statistiken att Acuña generellt sett svingade i mindre utsträckning för att dra fler walks, 2019 svingade han på 45% av alla bollar han såg som sen gick ned till 40% 2020 vilket är en ganska stor skillnad. Acuña var redan högt upp på listorna innan förra säsongen i både exit velocity och hardhit% men tog ännu ett kliv framåt i de kategorierna 2020. Något som tyder på att Acuña offrar lite av sitt average för mer styrka när han väl svingar samt lite mer disciplin med strikezonen för fler walks vilket gör att han generellt sett förbättrar sin offensiva produktion. Som en farlig baserunner är det också lite extra värdefullt om Acuña höjer sitt OBP som han gjorde förra året.

Det finns kanske lite av ett överskott på unga superstjärnor i MLB just nu och det kan vara svårt att hinna med att ha koll på alla men Ronald Acuña Jr är definitivt en av de som du bör kolla upp regelbundet även om du inte är en Braves-supporter.

Prospect att ha koll på

Cristian Pache

Cristian Pache fick en kort introduktion till MLB i höstas med 4 PA i grundspelet där sen en skada på Adam Duvall kastade in honom rejält i hetluften i NLCS mot Dodgers där han fick ytterligare 25 PA. Där blev han förövrigt den sjunde spelaren någonsin att slå sin första home run i MLB i en slutspelsmatch. Även om Braves lovande outfield-prospect har visat förbättring på den offensiva sidan på senare tid är det inte det som gör honom till ett topp-10 prospect i hela MLB.

På scoutskalan (20-80) bland publikationer som Baseball America, FanGraphs och MLB Pipeline ger de hans försvarsspel, förmåga att kasta samt snabbhet antingen 70 eller 80 vilket är väldigt svårt att uppnå på ens en av de kategorierna. I de flesta fallen hade nog Braves gärna sett Acuña stanna kvar i CF och de flesta superstjärnorna hade nog också fått göra det tack vare sin status men Pache är en sån exceptionell försvarare att det vore tjänstefel att inte placera honom där. Med sin snabbhet och ruggiga instinkter defensivt är det inte svårt att se honom bli ligans bästa försvarare i CF. Paches arm är också riktigt bra och kommer tvinga många motståndare att tänka efter både en och två gånger innan de försöker ta en extra bas när han är i närheten av bollen.

Om Pache blir en allstar är det främst på grund av hans värde defensivt men man tror väl att han ska kunna slå rätt hyggligt för en CF. Det finns en del styrka i svingen som kan generera omkring 20 home runs men hans OBP kommer kanske aldrig bli något märkvärdigt. Pache beräknas finnas med i Braves lineup vid opening day och även om han troligtvis hamnar längst bak i slagordningen är det väl värt att knäppa på Tv:n bara för att studera hans fantastiska försvarsspel i Braves outfield.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Charlie Morton (SP) – Drew Smyly (SP) – Jason Kipnis (2B) – Jake Lamb (3B/1B) – Philip Erwin (OF) – Victor Arano (RP) – Guillermo Heredia (OF)

Tappade spelare

Darren O’Day (RP) – Adam Duvall (OF) – Tommy Milone (SP) – Tyler Flowers (C) – Adeiny Hechavarría (INF) – Nick Markakis (OF) – Mark Melancon (RP) – Shane Greene (RP) – Cole Hamels (SP) – Mike Foltynewicz (SP) – Felix Hernandez (SP)

Inga större förstärkningar offensivt bortsett från Marcell Ozuna man han är inte ny då han spelade här även förra året. En hel del pitchers lämnade under vintern där de fyllt på i sin rotation men främst verkar lita på interna lösningar när det gäller att ersätta Melancon och Greene i deras bullpen.

Lagdelar

Infield

Travis d’Arnaud var en stor överraskning förra året, visst har han producerat bra till och från sen debuten 2013 men i de 44 matcherna han spelade förra året var han stekhet med slagträet och inte så dum heller med handsken. Det är extremt osannolikt att han kan spela så bra över 162 matcher och hans kraftiga ökning av strikeouts är lite av en varningsklocka men är given starter som catcher i år. Både Alex Jackson och William Contreras fick spela några enstaka matcher förra året där den sistnämnde anses vara den något mer lovande av de två. Contreras har i nuläget bättre uppsida både offensivt och defensivt där Jackson enda fördel verkar vara hans enorma råstyrka. Trots det tros den något äldre Jackson inleda som backup i år och Contreras kan då få regelbunden speltid i AAA.

1B, 2B och SS finns det inte så mycket att diskutera om. Med en slashline på .341/.462/.640 för en wRC+ på 187 och 3,3 WAR (8,9 över en hel säsong) vann Freddie Freeman titeln som National Leagues mest värdefulla spelare. Freeman går nu in på sista året på sitt kontrakt och lär ha spelat till sig en fin summa pengar till från Braves som vore idiotiska att släppa honom nu. Han fyller 32 i höst men har visat sig mer än kapabel att hantera 1B och lär inte inte tappa speciellt mycket där den närmaste tiden.

Ozzy Albies på 2B verkar prestera lite bättre eller sämre vartannat år och med tanke på att 2020 inte såg så imponerande ut kanske det blir en mer positiv säsong i år. Nu är det extremt lite vi har att gå på från förra året där han missade halva säsongen med skada men han var i alla fall stekhet när han kom tillbaka sista delen av säsongen i september, över hela säsongen var det dock ganska mediokra siffror. Hans walk% och strikeout% pekade lite väl mycket åt fel håll jämfört med tidigare noteringar men som sagt det rör sig om väldigt få matcher i det stora hela. Dansby Swanson hade däremot vad som skulle ha varit en allstar-säsong förra året på SS under vanliga omständigheter. Han har tidigare visat att han kan vara riktigt het under perioder av en säsong men får det sällan att stämma från början till slut. Förra året skulle under vanliga omständigheter vara lite av en ”upp till bevis-säsong” och visst nu gick det väldigt bra under den förkortade säsongen men måste fortfarande göra det från april till september innan vi kan tro på honom.

En annan spelare som har mycket att bevisa är Austin Riley som lär få chansen på 3B från start där han fick en majoritet av speltiden 2020. Riley är ju en rejäl nedgradering från Josh Donaldson för ett par år sen men hoppet finns fortfarande om att deras tidigare väldigt högt rankade prospect ska få det att lossna. Han har bara 500 PA såhär långt i MLB men han har inte direkt visat många tecken på att han kan vara den power-hittern man ser i mitten av en lineup ännu bortsett från hans första månad i ligan 2019. En positiv utveckling förra året var att han minskade antalet strikeouts kraftigt (36% till 23%) men saknade också en hel del styrka jämfört med rookiesäsongen. Det finns inget prospect som knackar på dörren i nuläget och Jake Lamb är väl knappast en långsiktig lösning på positionen, men om Riley inte börjar producera snart finns risken att Braves börjar titta på externa lösningar i nästa vinters free agent marknad eller till och med innan sommarens trade deadline passerar.

Jake Lamb finns med här som sagt på bänken till en början och kan ta hand om 1B och 3B, han har inte producerat på en bra nivå sen 2017 men efter att han tradades till A’s i somras var han riktigt het i säsongsavslutningen så hoppet finns kanske att han har en uppåtgående trend. Kvar finns även Johan Camargo som kan spela i princip överallt men har kraftigt underpresterat sen succésäsongen 2018.

Outfield

Ronald Acuña Jr får som tidigare nämnt med största sannolikhet flytta ut till RF där han har lite speltid sen tidigare. Detta då för att Cristian Pache ska dammsuga upp varenda boll på den centrala delen av Braves outfield. De två utgör en fin defensiv enhet men till vänster kan det bli lite cirkus under 2021 om NL inte inför en DH innan säsongen börjar.

Marcell Ozunas defensiva brister har i och för sig kanske överdrivits något på grund av några exceptionellt taffliga ingrepp som försvarare men han är faktiskt en gold glove-vinnare från sin tid i Miami. Om Braves bara behöver spela honom som försvarare i ett år innan en DH förväntas införas i och med nästa kollektivavtal så kan man nog leva med det. Med oklarheten om det skulle bli en DH i NL även i år fick Ozuna vänta länge innan han skrev på trots att han var en av ligans bästa spelare förra året. Han slog .338//.431/.636 för en wRC+ på 179 och 18 home runs vilket var flest av alla i National League. Laget står och faller väl kanske inte med Ozuna men deras lineup ser onekligen mycket bättre ut med Ozuna tillbaka på ett 4-årskontrakt.

Ender Enciarte, lagets tidigare väldigt duktiga försvarare i CF får finna sig i en bänkroll sista året på kontraktet och lär främst få agera defensiv ersättare då han aldrig riktigt lyckats slå speciellt bra. Ett annat prospect som kan bli aktuell i år är Drew Waters som dominerade i AA 2019 och har även testat på AAA. Likt Pache är han en CF om än inte lika vass defensivt men har istället mer uppsida offensivt. Om Ozuna, Pache och Acuña håller sig friska blir det dock svårt för Waters att få speltid i år och vi kanske får vänta tills 2022 innan han tar en ordinarie plats om Ozuna då kan ta en förmodad DH-plats.

Rotation

Mike Soroka fick sitt stora genombrott 2019 då han var en av ligans pitchers, 2020 fick han hjälpas av planen med en trasig hälsena bara tre matcher in på säsongen. Han är igång och kastar igen men ännu inte i träningsmatcherna vilket gör att han möjligtvis inte finns med från opening day. Hur mycket skadan påverkar denna säsong är oklart men Braves har stora förväntningar oavsett från Soroka som ska vara deras ace. I hans frånvaro fick istället Max Fried dra ett tungt lass och gjorde det riktigt bra, 2,25 ERA på 11 starter. Fried är väl kanske inte byggd som en traditionell pitcher högst upp i en rotation och kanske har svårt att upprepa förra årets siffror över ett halvår. Han snittar kring 93MPH och kommer inte strika ut speciellt många motståndare men är istället en av ligans absolut bästa på att förhindra hård kontakt med bollen och får ofta till lätta groundballs till försvaret. Faktum är att Fried förra året tillät en genomsnittlig exit velocity som var lägre än 97% av alla ligans pitchers.

Förutom Fried fick även deras pitching prospect Ian Anderson ett genombrott förra året när Braves behövde det som mest. Skador och dåliga prestationer lämnade en stor lucka i Braves rotation och med sina 6 starter under grundspelet stabiliserade han lagets svagaste lagdel. I slutspelet tillät han endast 2 runs på 4 starter, så mycket bättre än så kan man inte inleda sin MLB-karriär. I år får vi se om det vi såg 2020 kan upprepas igen vilket kanske inte kommer att bli fallet fullt ut. Han är fortfarande lite vild med sin placering av bollarna och det blev lite väl många walks under rookiesäsongen. Även hans curveball behöver poleras lite mer för att komplettera hans fourseamer och changeup, den sistnämnda var en av ligans bästa kast förra året där motståndare endast mäktade med ett average på .104 när han kastade den.

Deras rotation rundas av med två nyförvärv i Charlie Morton och Drew Smyly. Morton draftades en gång i tiden av Braves 2002 och debuterade här 2008. Det dröjde väl dock till 2017 när han flyttade till Houston innan han blommade ut rejält på äldre dagar. Han är numera 37 men har de senaste åren visat att han fortfarande har vad som krävs för att kasta på den absolut högsta nivån och så sent som 2019 startade han 33 matcher med en ERA på 3,05. Det är såklart svårt att veta hur kroppen reagerar när man når den åldern Morton är i men bör åtminstone vara en stabil del av deras rotation med uppsidan av en #1 eller mer troligt #2 pitcher.

Innan förra säsongen var det väl 2015 sista året Smyly var riktigt bra då han drabbats av en hel del skador sen dess. Det såg kanske ut som att hans karriär var över för något år sen men Giants kan eventuellt ha hittat något i Smyly där han kastade väldigt effektivt förra året. Nu rör det sig bara om 26 innings och två av hans matcher kom dessutom från Giants bullpen förra året men hans strikeoutsiffror var fullständigt vansinniga. Även om Smyly skulle kasta bra i år är hans hälsa ett stort frågetecken. 2017-18 kastade han totalt en enda inning i Cubs farmsystem, 2019 kastade han 114 och förra året 26 innings. Hur mycket orkar han kasta i år?

Med Soroka eventuellt borta till en början är nog Kyle Wright favoriten till sistaplatsen i deras rotation. Wright är också ett tidigare väldigt lovande prospect man går och väntar på ska få det att lossna. De senaste tre åren har det blivit ett antal framträdanden över 63 innings både som starter och reliever men med en ERA på 6,22 och extrema walk-siffror (6 BB/9). Sean Newcomb har startat en del för Braves men har mer och mer fått kasta från deras bullpen. Annars är kanske Bryce Wilson ett intressant alternativ efter att ha glänst i slutspelet och det finns kanske även lite hopp för Touki Toussaint som inte heller fått till det ännu. Håller sig Braves fem bästa starters någorlunda friska kan detta vara en väldigt farlig enhet men just hälsan är samtidigt något som är lite osäkert i denna grupp. Det finns en hel hög med tidigare lovande prospect som fortfarande är relativt unga och kanske kan få polletten att trilla ned men det är inget som går att räkna med.

Bullpen

Braves bullpen var en av MLBs bättre förra året men har tappat ett par viktiga profiler under vintern i Mark Melancon (flest saves för Braves 2020) och Shane Greene (fortfarande free agent). Gissningsvis får Will Smith ta över closer-rollen till en början även om han hade det tufft förra året tack vare väldigt mycket home runs. Kombinationen av Chris Martin, AJ Minter och genombrottet för Tyler Matzek efter 4 säsongers frånvaro från MLB var väldigt framgångsrika vilket ger en väldigt bra grund att stå på.

Det var bara för två år sen som Braves bullpen var en total katastrof men efter några bytesaffärer sommaren 2019 och lite free agents därefter är nu Braves bullpen en styrka på förhand. Vi ska dock inte glömma att ingen lagdel kan vända så snabbt till en smärre katastrof än en bullpen.

Förväntningar på säsongen 2021

Mets ses av många som favoriten i NL East men det är svårt att ignorera Braves framgångar de senaste åren. FanGrapgs projections har Mets på 92 vinster mot Braves 89 vilket är ganska rimligt ändå att de ligger relativt nära varandra. Baseball Prospectus system PECOTA har Mets på 93 men Braves får bara 82 vinster, fjärdeplatsen i NL East. 82 vinster känns som ett absolut värsta fall där allt går fel med skador och annat.

Jag håller fortfarande Braves som favoriter i divisionen även om de som jag skrivit om här är lite sårbara på vissa platser där bredden i truppen inte ser så bra ut. Jag tror säkert Mets kommer hota i toppen men det finns ett värde i av att ha ”varit där förut” och Braves har sina tre raka divisionstitlar samtidigt som Mets på senare tid mest harvat runt tredje och fjärdeplatsen, det krävs ofta mer än en aktiv vinter med transaktioner för att allt ska vända. Braves lineup känns stabil för ett topplag och även deras pitching har potential att vara riktigt bra, de har nog med uppsida för att vara ett av ligans bättre lag på pitching-sidan. Det är fullt möjligt att det inte kommer krävas ett enormt antal vinster för att ta hem divisionen då det är fem åtminstone hyfsade till riktigt bra lag som kommer spela mycket matcher mot varandra. Såklart något eller några lag kan kollapsa tidigt men det är nog mer troligt för både Phillies och Nationals än att det skulle hända för Braves.

2021 kommer vara riktigt intressant att följa i år på grund av att det är en så bra division, alla lag till och med Marlins har någon form av ambition att nå spel i oktober vilket förhoppningsvis kommer leda till många täta och välspelade serier i NL East. I nuläget skulle jag säga att Braves är det tredje bästa laget i NL bakom Dodgers och Padres vilket innebär att jah också har dom som favoriter till att vinna NL East 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.