Inför Baltimore Orioles säsong 2019

Inför säsongen 2018 valde Baltimore Orioles att fullständigt ignorera den till synes logiska åtgärden att bygga om sin roster och byta bort Manny Machado och Zack Britton mot prospect då de endast hade ett år kvar innan de blev free agents. Orioles valde istället att försöka förstärka sitt lag för att konkurrera med giganterna Yankees och Red Sox.

Att det visade sig vara ett dåligt beslut var få överraskade över men att säsongen skulle bli så spektakulärt dålig var däremot en överraskning. 47 vinster är ett historiskt dåligt resultat och i hela MLB-historien har endast ett fåtal lag haft ett sämre win/loss-record.

När andra lag utvecklat sin verksamhet på alla håll och kanter har Orioles nästan stått still och blivit frånsprungna av nästan hela ligan. Under vintern såg man till att rätta till det genom att bygga ett helt nytt front office med erfarenheter från de lag som i dag ligger i absoluta toppen för spelarutveckling. Baltimore Orioles 2019 kommer inte vara en vacker syn men det finns åtminstone en långsiktig plan för att göra laget relevant igen.

Foto:Adam MossCC

Lagdelarna

Infield

Jesus Sucre och Pedro Severino utgör en väldigt oerfaren catcher-duo för Baltimore 2019. Båda är fullständigt urusla som hitters (även för catchers) och de är båda främst defensiva catchers. Severino kom till Orioles via waiver-claim strax innan säsongen startade.

På frågan vem som var ligans sämsta spelare 2018 lär Chris Davis finnas med bland de första namnen som nämns. Efter ett par oerhört bra säsonger i Orioles fick Davis ett nytt stort kontrakt 2016 och spelade helt okej de året. Därefter har det gått helt utför och 2018 var Davis värd -3,1 WAR (notera minus) och kommer ändå inleda som lagets första basman, frågan är om de står ut ett helt år till med den produktionen?

På andra bas hittar vi Jonathan Villar som anlände i en trade med Brewers förra säsongen. Han fick sitt genombrott 2016 men har inte riktigt lyckas återvända till den nivån igen. På shortstop satsar man på Richie Martin Jr. (rule 5 draft pick) som valdes i första rundan i draften 2015 av Oakland. Han är en bra försvarare men har inte lyckats visa några större egenskaper som hitter såhär långt i karriären.

På tredje bas inleder Rio Ruiz som starter på tredje bas och är ett bättre defensivt alternativ än konkurrenten Renato Nunez. Nunez har däremot visat att han har potential att vara en genomsnittlig hitter i MLB medans Ruizs offensiva egenskaper är nästan obefintliga i nuläget. På DH inleder Mark Trumbo säsongen på lagets 60-dal IL och har varit en besvikelse generellt sett de senaste åren, visade dock lite offensiva kvaliteter stundtals förra året.

Outfield

Cedric Mullins utsågs till Orioles bästa minor league-spelare förra året och fick som resultat nästan 200 plate apperance i MLB där veteranen Adam Jones fick flytta ut i left field för att tillåta Mullins att ta plats i center field. Mullins offensiv fick vi inte se så mycket av på MLB-nivå förra året men tros kunna bli en helt okej försvarare som också lär ha en del stolen bases. I right field spelar Joey Rickard som nog inte ens skulle ta en plats som fjärde outfielder i de flesta MLB-lagen.

I left field hittar vi Trey Mancini som likt Rhys Hoskins i Phillies gör sig bäst på första bas och inte i ett lags outfield. Hoskins får turligt nog hålla sig mestadels på första bas i år men Mancini lär få vara kvar i left field för Orioles. Han presenterade sig i MLB som en bra hitter 2017 men under förra säsongen tog han ett steg bakåt i det som ska vara hans styrka.

Rotation

En av de spelare Orioles värvade in under förra vintern för att hjälpa laget till en slutspelsplats var Alex Cobb som istället hade en tuff säsong 2018. Cobb kom in i laget sent och fick en väldigt kort spring training vilket slutade med en ERA på strax under 5. Det är dock inte hela historien då de dåliga resultaten till stor del berodde på hans sena start på säsongen och under andra halvan var han riktigt bra i Orioles med en ERA på 2,56. Förhoppningsvis kan Cobb producera på hög nivå igen när han nu får ett helt spring training inför säsongen.

Alex Cobb fick dock stå över sin första start 2019 och istället fick Andrew Cashner chansen som opening day starter. Cashner hade en bra säsong 2017 men förra året var riktigt tung med en ERA på 5,29. Liknande situation är det för Dylan Bundy som efter två okej säsonger 2016-2017 hade ett riktigt dåligt 2018. På de sista platserna finner vi bland annat David Hess som fick debutera förra säsongen med 19 starts och Mike Wright Jr som spelat delar av fyra säsonger i MLB utan någon som helst framgång.

Bullpen

Mychal Givens tros användas mest i rollen som closer till en början 2019. Givens fick en del möjligheter till saves efter Zack Britton tradades bort under förra säsongen till Yankees, finns dock oro över att hans strikeout-siffror sjunkit en hel del. Richard Bleier är något av av en unik varelse i dagens MLB, en reliver som nästan aldrig får ut spelare med strikeouts. Trots det lyckas Bleiers motståndare sällan få bra kontakt med bollen och har under sina tre år i MLB alltid avslutat säsongen med en ERA under 2.

Förväntningar

Kort sammanfattat finns det inga förväntningar alls på Orioles i år. Det kommer vara en lång och plågsam process att genomgå innan Baltimore Orioles är relevanta igen. De spelar dessutom i en division med tre lag som alla har potential att vinna över 90 matcher. Med andra ord kommer det bli riktigt tufft i år och flera år framöver för Orioles. Det finns för få kvalitetsspelare i truppen och det finns inte en massa unga prospects som är på gång de närmaste åren heller. Vinner de 60 matcher i år får de vara nöjda.

Läs mer inför-rapporter

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.