Inför Baltimore Orioles säsong 2021

Av alla sätt som det går att påpeka hur bisarrt 2020 var så är kanske det faktum att Orioles på allvar hotade att tränga sig förbi Yankees om sista slutspelsplatsen med några veckor kvar av säsongen är det mest uppseendeväckande. Det lär väl inte hända igen under 162 matcher då 2021 ser ut att bli ännu ett år i ligans absoluta bottenskikt.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Man kanske inte ska förvänta sig att ett lag i en rebuild spenderar en massa pengar på free agents men det Orioles gjort de senaste åren (likt en del andra lag också) att totalt rivea ned allt de kan för att satsa flera år in i framtiden kan omöjligt vara bra för sporten. Cubs och Astros gjorde det i början av 2010-talet med stor framgång och vann en titel, men sen finns det lag som Phillies där samma satsning slagit ganska fel och de har fortfarande inte nått slutspel på nästan ett årtionde.

Att använda rebuild som term är nästan lite för generöst då ”tanking” är ett mer passande ord som används främst i de amerikanska ligorna för de lag som avsiktligt sätter ihop dåliga lag för höga draftval och byter bort alla åtminstone hyfsade spelare för unga talanger inför framtiden. Det är inte ett svårt koncept att förstå men som supporter för ett lag som ställer upp med ett dåligt lag avsiktligt finns det ingen som helst anledning att stödja laget varken moraliskt eller ekonomiskt. Varför ens köpa en matchtröja när de bra spelarna man vill ha på ryggen troligtvis kommer skickas iväg snart ändå? Varför köpa dyra biljetter för att se en urusel produkt på planen?

Att lag måste bygga om ibland är det nog ingen som har något emot men när det går till den extrema längd som vissa lag gör går det inte att försvara. Klubben styrs numera av Mike Elias som jobbade under Jeff Luhnow i Astros där han på första parkett fick se laget riva ned allt till en pinsam nivå för att sen bygga upp ett enormt slagkraftigt lag även om det inte var med rent spel alltid. Är det verkligen så mycket att begära att även de sämre lagen som undergår en rebuild kanske siktar på säg 70 vinster istället för 50-60? Plocka in lite rutinerade spelare som kanske kan bidra till att underhålla fansen under något år eller två medans lagets prospects formas i deras farmsystem.

När man trodde att botten var nådd så sjönk Orioles ännu en nivå lägre i vinter där det kom ut att de frågade Trey Mancini och Anthony Santander om de skulle kunna tänka sig att avsäga sig 25% av deras lön i år och få den utbetald vid ett senare tillfälle. De två är lagets högst betalda som är inne i arbitration-perioden av sina karriärer som tjänar omkring $7 miljoner sammanlagt i år. Hade de gått med på den reduktionen i år hade Orioles sparat hela $1,5 miljoner eller tre minimilöner för en rookie, visst de kanske förlorade pengar förra året men att försöka spara in en sån liten summa verkar väldigt desperat. Detta samtidigt som man endast är skyldig hela sin trupp sammanlagt $60 miljoner för 2021 vilket är en speciellt stor summa. Strax över hälften av den summan är de skyldiga till Chris Davis ($23 miljoner) som de senaste tre åren har en slashline på .169/.251/.299 samt Alex Cobb ($10 miljoner av totalt $15 miljoner) som de bytte bort till Angels men ändå betalar 2/3 av hans lön i år.

Det lämnar kvar $27 miljoner för spelare som de faktiskt kan använda då Davis troligtvis är ett hopplöst fall och Cobb är som sagt tradad till andra sidan av kontinenten. Pinsamt är ordet och det lär inte bli så mycket bättre 2021 heller.

Säsongen 2020

25-35 – 4:a i AL East – 15 matcher från förstaplatsen

Ja det var ju faktiskt en period av säsongen där både Orioles och Tigers bara var 2-3 matcher bakom Yankees på sista slutspelsplatsen i American League men så mycket roligare än så blev det inte för Orioles. De slutade i alla fall inte sist i divisionen vilket de gjort de tre föregående åren då Red Sox faktiskt lyckades vinna en match färre på något sätt. Några positiva utvecklingar såg vi på planen i alla fall. Ryan Mountcastle fick tillslut göra sin debut (draftades samma år som Alex Bregman) och under 35 matcher slog han riktigt bra vilket han kommer behöva då han inte har mycket att erbjuda defensivt. Outfieldern Anthony Santander såg ut att ta ett steg framåt i år igen och efter lite strul i början av säsongen såg John Means riktigt bra ut i september i deras rotation.

Jose Iglesias var förmodligen deras bästa spelare och det blir inte så mycket mer 2020 när vi ser den offensivt utmanade (87 wRC+ i karriären) superförsvararen på SS slå så bra att han användes som DH under perioder av året. Dessvärre är han också en spelare man skeppat iväg till Angels snarare än att betala hans monsterlön på… kollar anteckningarna… $3 miljoner, suck. Orioles hade i stort sett kunna hoppa över hela säsongen som var i stort sett betydelselös med så få matcher, ja okej det kanske var lite av en överdrift då de fick ge en del frågetecken lite speltid för att se om de är något att ha inför framtiden men ska vi vara helt ärliga är det nog ganska många namn på förra årets roster som nog inte är kvar om något år eller två.

Profilen

Trey Mancini

Orioles 1B/OF har fått kämpa hårt i sin karriär för att ta sig dit han är från att ha nobbats av flera college till att draftas sent i draften 2013. Några säsonger in på MLB-karriären såg det ut som allt hårt arbete skulle löna sig då han etablerade sig om en potentiell allstar med en succésäsong 2019 och blev i arbitration förra vintern mångmiljonär. Tyvärr var det bara början på hans tuffaste kamp såhär långt i livet. När Mancini kom tillbaka till laget i spring training-anläggningen förra året hade han drabbats av influensa och de passade på att göra lite tester inklusive ett blodprov. Där såg de lite oroväckande värden som gjorde att klubbläkarna misstänkte att han hade någon intern blödning. De bollade fram och tillbaka om vad det kunde bero på och en av frågorna de ställde var om någon i hans familj har drabbats av cancer tidigare vilket hans far hade för ett tag sen.

Mancini skickades iväg till en specialist för mer tester där de snabbt kunde utesluta en del av de mindre alvarliga misstankarna och istället så fann man en tumör i honom. Operation och kemoterapi följde fram till september i höstas och Mancini är nu tack och lov cancerfri. Har du en prenumeration till ”the Athletic” kan du läsa mycket mer om det hela här. Trots att det inte var längesedan han behandlades för sin cancer är Mancini tillbaka i årets spring training och fick en mycket välförtjänt en stående ovation av bortapubliken i hans första match tillbaka.

Hur bra är egentligen då Mancini när han väl är på planen. Ja 2019 slog han iväg 35 home runs med en slashline på .291/.364/.535 vilket gav en högre wRC+ än Bryce Harper, Matt Chapman, Ronald Acuna Jr, Nolan Arenado, Josh Donaldson, Rafael Devers och Max Muncy för att nämna några. Du vill nog däremot helst inte se honom på någon position på planen, inte ens i LF eller RF utan bör nog helst bemanna 1B eller allra helst som DH. Mancini är tillsammans med Chris Davis de två spelarna som är kvar sen Orioles senast var i slutspel och det hade varit kul om Mancini blir kvar till nästa gång de är där igen. Med tanke på Orioles situation lär det dröja minst 2-3 år till samtidigt som Mancini blir free agent efter nästa säsong. Det blir intressant att se om han skulle spela en hög nivå i år igen om Orioles då väljer att trada honom för ännu mer prospects eller inte. Jag hoppas att de inte gör det så Orioles-fansen kan få fortsätta njuta av en av de väldigt få spelarna som varit en ljuspunkt för laget under alla dessa mörka år.

Prospect att ha koll på

Adley Rutschman

2007 valde Orioles Matt Wieters som femteval i draften, switch hitting catcher med enorm potential. Det blev en stundtals riktigt bra och lång karriär för Wieters (Spelade några matcher med Cardinals förra året) men han kanske inte riktigt blev den framgångssagan man hade hoppas på. 2019 var det dags igen att välja en switch hitting catcher i Adley Rutschman, denna gång med det absolut första valet i draften. Rutschman har nog ännu större förväntningar på sig än Wieters och trots att han inte ens spelat i High-A ännu är han ansiktet utåt redan för Orioles framtida framgångar.

Den pressen i sig är nog inget som Rutschman låter sig tryckas ned av då han är en stor tävlingsmänniska som istället säkert välkomnar den utmaningen och beskrivs redan som en naturlig ledare. Han är inte se pjåkig på planen heller där han saknar svagheter, ja han kanske inte direkt är någon olympisk sprinter men nämn den catcher som är det. Rutschman kan slå bollen bra från både höger och vänstersidan och kan slå för både average och för styrka. Han är fantastisk bakom hemplattan och kan utan problem kasta ut baserunners. De flesta catchers på college-nivå har en örsnäcka där en tränare i lagets dugout säger vilka tecken de ska ge till pitchern men Rutschman började tidigt att ta de besluten själv på planen och är därmed betydligt längre fram i sin utveckling jämfört med många andra unga catchers.

En del tror att han kanske inte hade gjort bort sig totalt om han hade fått debutera i MLB dagen efter han draftades och tros kunna få debutera redan i år. Det största hindret är nog Orioles front office som kanske tänker på hans service time och vill vänta till nästa säsong. Om Rutschman däremot lever upp till förväntan direkt i minor leagues (förutspås starta i AA av FanGraphs) blir det nog väldigt svårt att hindra ett av de bästa draft-prospects vi sett de senaste åren.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Freddy Galvis (SS) – Matt Harvey (RP/SP) – Felix Hernandez (SP) – Jahmai Jones (2B/OF) – Yolmer Sanchez (INF)

Tappade spelare

Hanser Alberto (INF) – Renato Núñez (1B/3B) – Bryan Holiday (C) – Dwight Smith (OF) – Jose Iglesias (SS) – Alex Cobb (SP)

Inte en speciellt aktiv vinter för att förbättra laget, de blir snarare sämre när de tappar Iglesias och Cobb för att ersätta dom med Freddy Galvis och en kombination av Matt Harvey och Felix Hernandez. Yolmer Sanchez har väl lite rutin men detta är knappast spelare som kommer lyfta laget speciellt mycket eller ge speciellt många prospects vid en eventuell trade i sommar även om de skulle spela bra.

Lagdelar

Infield

I väntan på Adley Rutschman får Chance Sisco och Pedro Severino slåss om vem som kommer att bli hans backup. Inledningsvis lär de likt förra året jobba i en höger/vänster-platoon och det är väl främst deras offensiv som är ett litet plus i kanten. Båda har visat de två senaste åren att de kan slå på ungefär samma nivå vilket är något bättre än en genomsnittlig catcher. En annan sak de har gemensamt är att de inte speciellt bra på försvarsdelen. Fortsätter de vara ungefär lika bra kan en sån liten sak som vilken sida Rutschman slår sämst åt avgöra om de vill behålla högerhänte Severino eller vänsterhänte Sisco.

Ryan Mountcastle spelade mest i LF under debutsäsongen men bör ha bättre förutsättningar på 1B. Det är dock en plats som även Chris Davis (ja han är kvar fortfarande) hör hemma på om han inte kan användas som DH vilket nog Trey Mancini först och främst kommer att spela. Det verkar som att Orioles fortsätter att envisas med att ha kvar Davis på sin roster och kommer säkert få sitta mest på bänken om han finns med under säsongen och då är det endast 1B och DH som är ett alternativ. Detta gör nog att Mountcastle lär hamna i Oriles outfield åtminstone hyfsat regelbundet vilket han inte visat ännu att han är ett kompetent val där. Försvarsspelet är dock inte Mountcastles biljett till en lång MLB-karriär, det är hans slagträ som ska göra jobbet och är troligtvis redan nu som 24-åring ”dömd” att vara en 1B/DH. karriären ut.

Nyförvärvet Yolmer Sanchez är inledningsvis inskriven på 2B där han är en erkänt duktig försvarare men har på 7 säsonger med White Sox endast en gång i karriären haft en wRC+ i närheten av 100 (95 säsongen 2017). Freddy Galvis är också ny och är väl egentligen deras enda hyfsade nyförvärv på förhand i alla fall. Galvis har hunnit bli 31 men bör inte ha några problem att hantera SS men Orioles fans lär bli besvikna när de jämför hans spel med Jose Iglesias förra året. Galvis har i alla fall lite styrka i svingen och har kapacitet att slå 20+ home runs (23st 2019) vilket inte är så dumt på positionen.

Att ersätta Manny Machado på 3B är kanske inte så lätt och det var Rio Ruiz som fick den otacksamma uppgiften för ett par år sen. Defensivt klarar han väl av det men de senaste två åren har lagets båda catchers slagit bättre vilket är långt ifrån optimalt för en 3B som ska vara en offensiv position, gärna med lite styrka. Ruiz startade 50 av Orioles 60 matcher på 3B och slog 7 home runs vilket motsvarar fullt godkända 25 home runs under en hel säsong men så mycket mer positivt finns inte att säga om Ruiz som har en OBP under .300 i karriären såhär långt. Han lär säkert få spela en del i år också men ser inte ut att vara en långsiktig lösning.

Potentiella bänkspelare inkluderar Pat Valaika som troligtvis får en plats då han spelade i 52 matcher förra året och gjorde det helt okej för en spelare som kan spela alla infield-positioner. Jahmai Jones är en 2B som kom i traden för Alex Cobb från Angels och är ett hyggligt prospect som debuterade förra året. Orioles har en handfull av spelare till som har minimal erfarenhet på MLB-nivå men det är knappt att de har spelare av MLB-kaliber som kommer starta matcher för laget i år.

Outfield

Beroende på om Mountcastle får betydande speltid i deras outfield eller inte är det annars nog främst Austin Hays, Anthony Santander, DJ Stewart och Cedric Mullens som kommer hantera de tre positionerna. Austin Hays började förra säsongen i CF innan hans prestation störtdök i september och Cedric Mullens tog över. Ingen av de två har samlat ihop speltid motsvarande en hel säsong ännu så vi vet inte riktigt vad vi kan förvänta oss. 2021 blir därför viktig få båda två om de vill hålla sig kvar i laget när fler av Orioles outfield-prospects kommer upp inom den närmaste framtiden.

Även Dj Stewart har bara drygt en halv säsong av plate apperances spridda över 3 år där hans extrema höga antal walks och strikeouts gav en något skum slashline förra året på .193/.355/.455 med 7 home runs på endast 112 PA, det är 35-40 home runs under en hel säsong. Även här vet vi inte riktigt vad vi har och får se om han får chansen att spela regelbundet under en hel säsong. Mest rutinerad är Santander med sina 709 PA över 4 år, ungefär så många PA de som spelar mest har på en enda säsong på 162 matcher. Trots skada ungefär halvvägs in på säsongen hann han med imponerande 11 home runs och ser kanske ut att vara en spelare som finns med i laget en tid framöver. Han har spelat bättre och bättre för varje år som gått men behöver bevisa vad han kan under en lite längre period innan Orioles kan lita på honom fullt ut.

Ett par prospects som kanske får chansen i år är Ryan McKenna som spelar i CF och många trodde skulle få chansen förra året om säsongen gick över 162 matcher, dessutom spelade både Santander och Mullins bättre än väntat vilket hindrade honom. Yusniel Diaz var för ett tag sen ett riktigt hett prospect som imponerade i Dodgers system och var en del av Manny Machado-traden. Sen dess har de flesta scouterna sänkt sina förväntningar på kubanen som trots det tros få chansen att debutera under säsongen.

Rotation

Inte för att det finns ett överskott av talang bland Orioles positions players men när vi studerar Orioles rotation ser det väldigt mörkt ut. Zips är ett av de mer populära systemen som sysslar med projections, alltså datasystem som tar in all möjlig info från statistik och annat för att sen göra en kvalificerad gissning på hur en spelare eller lag kommer att prestera i framtiden. Enligt Zips kommer 4 av 5 pitcher som förväntas starta säsongen i Orioles ha en ERA över 5, den enda under är John Means som förutspås hamna på 4,82… Dessa system är i regel ganska konservativa och hamnar var de tror är en medelpunkt för förväntningar och därför kommer en del överträffa dessa gissningar, ibland ganska rejält också men det betyder även att en del kommer vara betydligt sämre.

John Means är väl då lagets ACE i egenskap som Orioles bästa pitcher men det är väl ingen beskrivning som håller när man jämför med alla pitchers i ligan. Means slog igenom 2019 där han faktiskt inledde i deras bullpen innan han fick starta 27 matcher med en ERA på 3,6. Förra året försökte han kasta med lite skavanker i axeln där det ärligt talat såg rätt dåligt ut innan han vände på trenden de sista matcherna i september månad där han såg ut att vara tillbaka till 2019. Hans hastighet gick faktiskt upp en del förra året vilket är positivt för framtiden. Han kommer kanske aldrig vara #1 i ett slutspels lag men har i alla fall potential att vara en starter i ett slutspel.

Flest innings i deras rotation har Jorge Lopez (marginellt fler än Means) med totalt 228, dessvärre med en karriär-ERA på 6,03. Tekniskt sett har man väl också en pitcher med 10 gånger fler innings i Felix Hernandez som finns med på ett minor league-kontrakt vilket inte är någon garanti att han finns med vid opening day. Mariners-legenden såg hyfsad ut i spring training förra året där han såg ut att kanske ta den sista platsen i deras rotation men valde istället att avstå spel helt och hållet under pandemin. Nu var det många år sen King Felix var en effektiv pitcher men i Baltimore har han nog sin bästa chans att få kasta MLB-innings igen, till hur mycket framgång återstår att se.

Keegan Akin och Dean Kremer fick båda debutera förra året och gjorde det väl förhållandevis bra efter omständigheterna. Akin var även han en del av Machado-traden och visade en god förmåga att strika ut motståndare i sina 6 första starter. Kremer blev i höstas den första pitchern i MLB född i Israel och hade några bra matcher inledningsvis då han endast tillät 1 earned run i vardera av hans tre första matcher. Däremot blev han mosad av Red Sox i fjärde och sista match för säsongen där han tillät 7 runs. Det finns väl en viss chans att både Akin och Kremer kan kasta på en respektabel nivå som passar en pitcher längst bak i en rotation men det är en del att begära för två pitchers som inte kastat ens 50 innings sammanlagt mellan de två.

Skulle Orioles rotation totalt kollapsa tidigt på säsongen vilket inte är omöjligt finns ett par till veteraner på minor league-kontrakt i form av Matt Harvey och Wade LeBlanc som kanske inte höjer hoppet speciellt mycket. Michael Baumann och Zac Lowther är ett par prospects som kanske kan dyka upp även om de inte direkt toppar några listor. Båda kastade övertygande i AA säsongen 2019. Deras bättre pitching-prospects som Grayson Rodriguez och DL Hall (topp 100 prospects i MLB) ligger lite längre in i framtiden där DL Hall som fyller 23 i höst nog är den som har störst chans att debutera i år men det är tveksamt. Det finns med andra ord en del pitchers på gång men årgång 2021 ser ut att kunna bli tufft i Orioles rotation.

Bullpen

Orioles rotation var i den sämsta tredjedelen av ligan när det gäller ERA förra året men deras bullpen var faktiskt i den övre tredjedelen i samma kategori. Orioles bullpen var en av de sämre när det gäller strikeouts men att begränsa home runs var bara Cleveland, Rays och Dodgers bullpens bättre på förra året. Var förra årets framgångar på grund av den förkortade säsongen? Ja möjligtvis men de hittade också några armar som hade framgång för första gången i sina karriärer som Cesar Valdez, Dillon Tate, Tanner Scott och Paul Fry. Det finns även en del förhoppningar för den hårdkastande men ofta skadade Hunter Harvey att han kan utvecklas till deras framtida closer. Troligtvis kommer de inte tillhöra ligans bättre bullpens över 162 matcher men de har bättre utgångsläge än deras rotation.

Förväntningar på säsongen 2021

De senaste åren har den mest spännande tiden på året varit draften där de valt högt och så även i år när de väljer som #5. Gissningsvis kommer de få välja högt även nästa år då Yankees och Rays är fortsatt riktigt bra plus att nu även Blue Jays börjar varva igång med sina ambitioner. Red Sox är kanske inte ett topplag men bättre än förra året och lär inte ha Orioles framför sig i tabellen i år. Med andra ord blir det jobbigt för Orioles återigen i en strak division då de i princip gjort ingenting för att stärka sin roster gentemot förra säsongen, de har nog till och med blivit sämre utan Iglesias och Cobb.

Orioles-supportrar borde vara vana nu men kan inte annat än att sympatisera för de som måste genomlida ännu en hemsk säsong. Enligt de projections som finns hamnar laget kring 65 vinster men återigen är de gissningarna ganska konservativa och jag tror de får kämpa för 60 vinster i år. FanGraphs har Orioles på 0,0% chans att nå slutspel i år och då har ändå samma system gett Pirates 0,4% chans. Såklart är det inte exakt 0% men det är kanske en gäng decimaler som börjar med siffran 0 innan vi får en annan siffra. Orioles kan förvänta sig att vara strykpåse i år igen och tyvärr är det ganska få av deras bästa prospects som förväntas debutera i år som man kan följa. Tyvärr tror jag chansen att Orioles front office håller nere Rutschman även i år är relativt stor även om han skulle spela riktigt bra i farmsystemet. Slutspel 2024?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.