Inför Boston Red Sox säsong 2019

En av de svåraste uppgifterna i dagens MLB verkar vara att vinna en World Series två år i följd, något vi inte sett på nästan 20 år. Kommer Red Sox 2019 kunna bryta den trenden? Omöjligt att säga på förhand givetvis men med i stort sett samma manskap saknar man väl kanske lite av den där glöden som fanns innan 2018 års titel vilket verkar vara en trend bland regerande mästare. Det har på något sätt saknats något och när man väl står där i en tung slutspelsserie har det inte räckt till helt enkelt.

Boston Red Sox 2019 kommer säkert vara ett mycket bra lag men det är samtidigt svårt att se allting gå rätt i år igen. Att vinna 108 matcher på en säsong är oerhört ovanligt och känns nästintill omöjligt att upprepa två år i rad. Med det sagt finns alla de stora namnen kvar förutom Craig Kimbrel och man förväntas vara med där uppe i toppen i år igen.

Foto: Keith AllisonCC

Profilen

Mookie Betts

Det är svårt att bli en mycket större ”profil” än när man är regernade MVP. Nu är ju i och för sig inte meningen med detta ”profilen-segmentet” att nödvändigtvis bara plocka ut de bästa spelarna men Mookie Betts är i nuläget lagets symbol bland namn som Sale, JD Martinez, Pedroia med flera.

Under Betts fyra hela säsonger i MLB har hans prestation antingen varit väldigt bra eller extremt bra vilket är ett gott tecken inför framtiden om man kan räkna med en sån kontinuitet av produktion. Nästa steg blir ju då att bevisa att han likt Mike Trout kan ligga på den där extremt höga nivå år efter år. Betts visade 2018 att han har hela paketet. Nya personliga rekord med 30 stolen bases, 32 home runs, 81 walks och då spelade han ändå 10-20 färre matcher än föregående säsonger. Utöver det visade han en kraftig ökning av styrka i sin sving och hur ofta han träffar bollen riktigt hårt vilket också bådar gott inför framtiden.

Det mesta tyder på att en frisk Mookie Betts kommer vara en av ligans bästa spelare även 2019 men som nästan alla andra topp-spelare som inte heter Mike Trout kan vi nog förvänta oss en något mindre produktiv säsong, eller kommer Betts bevisa motsatsen i år?

Lagdelarna

Infield

Förra året roterade Red Sox på tre ctachers som alla verkade tävla i vem som var lagets sämsta hitter. Med en slashline på .229/.285/.328 visade det sig att Blake Swihart var ”bäst” av de tre som slagman. Christian Vasquez blir även han en del av deras roster till en början medans Sandy Leon inleder säsongen i AAA. Tur är det i alla fall att de är betydligt bättre defensiva catchers än vad de är hitters.

På första bas har Mitch Moreland fått spela för det mesta de senaste två säsongerna och visst bör man kunna kräva lite bättre offensiv produktion på den positionen än vad Moreland presterat. I år lär Steve Pearce som gjorde succé när han kom till Boston mitt i säsongen förra året ta en del speltid på positionen.

Förhoppningen är Att Dustin Pedroia ska återvända på andra bas i år men efter att ha missat i princip hela förra säsongen på grund av sitt knä är det väl med försiktig optimism Red Sox skickar ut honom på planen någon gång under säsongen. På shortstop hittar vi Xander Bogaerts som efter fyra raka säsonger med stabil och riktigt bra produktion inleder sin sista säsong innan han blir free agent.

Rafael Devers på tredje bas hade en väldigt ojämn säsong och man hoppas han kan finslipa sitt spel med lite mer rutin. Beroende på hur frisk Pedroia är under säsongen blir det säkert en del spel för Brock Holt på andra bas och han kan säkert dyka upp på lite andra positioner också under säsongen efter en bra säsong 2018. Eduardo Nunez får säkert också speltid lite här och där vid behov trots att det inte alltid såg så vackert ut förra året.

Outfield

Mookie Betts, Jackie Bradley Jr och Andrew Benintendi är det få lag som kan matcha i sitt outfield. Bradley har haft ett par säsonger med medioker produktion offensivt men hans viktigaste bidrag gör han ute i center field som försvarare. Benintendi i left field har gått från klarhet till klarhet under sina första säsonger i MLB, andra året i rad med 20+ stolen bases.

JD Martinez lär säkert få göra ett och annat gästspel i Bostons outfield även om han gör sig bäst endast som hitter. Beroende på hur ofta Holt tvingas spela på andra bas finns det även lite speltid för honom här också emellanåt.

Rotation

Chris Sale med nyskrivet kontrakt förblir lagets ace, lite varningsflaggor finns då han fick dras med en skada i slutet av förra säsongen. Trots alla negativa rubriker kring David Price hade han ändå en bra säsong. Förhoppningsvis kan händelserna från förra oktober reda ut en del av de mentala svårigheterna Price stundtals verkade plågas av. Han fyller dock 34 i sommar så vi får se hur mycket han har kvar att ge.

Rick Porcello vet man ju i och för sig aldrig vad man kan förvänta sig av, dålig, medioker eller Cy Young-vinst är ju vad vi sett de senaste säsongerna, vilken variant får vi 2019? Nathan Eovaldi (free agent) valde man att ta tillbaka efter ett heroiskt slutspel men spelade även bra i de 54 innings han kastade för Boston i grundserien efter en trade med Tampa Bay. Eduardo Rodriguez lär också ta plats i deras rotation efter ett okej 2018.

Bullpen

En av de största snackisarna under vintern kring Red Sox har varit deras bullpen. Craig Kimbrel och Joe Kelly har lämnat i free agency utan några solklara ersättare. I första hand ska Ryan Brasier och Matt Barnes ta hand om slutskedet av matcherna. 31-årige Brasier kastade 9 innings för Angels 2013 och sen dröjde det till förra säsongen innan han fick prova MLB igen, denna gång med Red Sox. Det gjorde han bra med en ERA på 1,6 under 33 innings.

Barnes hade sin bästa säsong förra året med fantastiska 14 strikeouts per 9 innings men tillät också lite väl mycket walks. Som sagt är mycket oklart kring Red Sox bullpen men det kanske också är den lagdel som är lättast att justera under pågående säsong.

Prospect

Michael Chavis

Efter att flera duktiga prospects etablerat sig på MLB-nivå och flera andra lämnat via trades rankas deras farmsystem bland de sämsta i MLB, ett ganska naturligt resultat för ett lag som satsar allt på att vinna titeln. Det finns ändå ett par intressanta namn som Michael Chavis. I nuläget spelar han mestadels på tredje bas men tros hamna på första bas tillslut.

Efter en trög start i minor leagues lossnade det för Chavis 2017 men ganska misstänksamt åkte han också fast i en dopingkontroll som gjorde att han missa stora delar av 2018. Styrkan i svingen som är hans bästa egenskap kvarstod även efter avstängningen och han har gjort bra ifrån sig i spring training i år. Det är möjligt att vi får se Chavis i MLB under 2019 och det har diskuterats om man kan hitta andra positioner som han kan klara av på en acceptabel nivå för att få speltid i Red Sox.

Förväntningar

Yankees förblir favoriter i divisionen men det var de också inför förra säsongen. Det blir svårt att nå lika bra resultat som 2018 men kvaliteten på deras roster finns absolut för att kunna vara med och slåss om divisionstiteln. En nackdel är deras stora payroll och en stor brist på tillgångar i deras farmsystem som gör att de blir begränsade om de behöver hitta lösningar utanför deras egen organisation. Slutspel ska det nog bli ändå men räkna med en liten baksmälla från oktober.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.