Inför Boston Red Sox säsong 2021

Boston Red Sox är ett lag under konstruktion som står still i ingenmansland. De hade ett av ligans sämsta record förra året men har egentligenen en roster som hör hemma närmare mitten av tabellen vilket i och för sig inte leder någonvart heller. Red Sox vinter såg laget lägga till några hyggliga veteraner men det signalerar knappast att de satsar i år.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Laget som vann en World Series så sent som 2018 har rasat ihop i en väldigt rask takt och 2020 var de fjärde sämsta lag sett till record och får därmed sitt högsta draftval sen 1967 och då ska man veta att draften infördes först 1965. Faktum är att Red Sox endast haft 4 val i topp 50 de senaste 4 åren och dess farmsystem tillhör den undre halvan i ligan med ganska få förstärkningar.

Efter ett till synes halvhjärtat försök att hålla kvar Mookie Betts blev han istället en av ligans bäst betalda spelare med de då blivande mästarna Dodgers. Ja hela Red Sox outfield under den senaste storhetsperioden är borta när Jackie Bradley Jr lämnade i free agency och Andrew Benintendi tradades till Royals. Kvar finns visserligen guldhjältar som JD Martinez, Bogaerts, Devers, Sale och några andra men de har inte riktigt fått det hela att stämma sen 2018.

Red Sox är ett lag som står och trampar vatten just nu utan en solklar väg tillbaka till toppen vilket blir en utmaning för Chaim Bloom som numera styr laget sen förra säsongen. Det finns begränsad med uppsida i lagets farmsystem samtidigt som de har stora kontrakt att betala av i år och nästa. Frågan är hur tålmodig hemmapubliken i Boston är som numera förväntar sig lika mycket framgångar som deras största rivaler i New York? Kommer Bloom som senast jobbade för Rays få chansen i lugn och ro att bygga upp detta lag i sin egen vision eller kommer ägargruppen ligga på för att snabba upp processen även om det blir sämre i längden?

I nuläget ligger lagets totala payroll strax över $200 miljoner men strax under lyxskatte-taket, en summa som med nuvarande kontrakt kommer att minska till omkring $140 miljoner nästa år med arbitration inräknat och inför säsongen 2023 har de endast $45 miljoner kvar på garanterade kontrakt. Red Sox har ekonomiska muskler nog att konkurrera med de allra största lagen och med tanke på bristen av talang som vi vet om just nu i alla fall från deras farmsystem lär de nog behöva öppna plånboken ganska rejält för att komma tillbaka till toppen. Det är om då inte Bloom får tid att göra vad han hjälpte Rays att göra med deras mycket mindre budget men en sån omställning tar tid, tid som Bloom kanske inte har?

Säsongen 2020

24-36 – 5:a i divisionen – 16 matcher bakom förstaplatsen

Inte mycket gick rätt förra året för Red Sox. Att bli av med Mookie Betts var illa nog men ganska snart därefter åkte sen även Chris Sale på en TJ-operation innan säsongen ens börjat och Eduardo Rodriguez fick en hjärtinflammation i samband med COVID-19 och var tillbaka i spel först förra veckan. Offensiven slog väl för det mesta okej men framförallt lagets pitching hade ingen rolig säsong. Red Sox pitchers var tillsammans värda -0,1 WAR, alltså de var teoretiskt sett sämre än om man hade ställt upp endast med minor league-ersättare. Endast Tigers och Rockies hade en sämre ERA än Red Sox som stannade på 5,58.

Bland deras starters var Eovaldi och Perez de enda två som får godkänt betyg även om det fanns ett par stycken som Houck och Pivetta som kastade bra när de startade men de hade tillsammans bara 27 innings på 5 matcher. Att tappa både Sale och E-Rod samtidigt blev lite för mycket samtidigt som deras bullpen var ännu sämre än deras starters .

Offensivt såg det som sagt i alla fall okej ut på många håll där Alex Verdugos första säsong i staden såg bra ut även om han aldrig kommer kunna ersätta Betts som han tradades mot. Även Bobby Dalbec gjorde sina första framträdanden i höstas då han var stekhet i avslutningen på säsongen. Men generellt sett var det mest ett år att glömma bort för Red Sox som säkert visste att 2020 inte skulle bli deras år men att de skulle vara så dåliga att de blev fjärde sist i hela MLB hade de kanske inte räknat med.

Profilen

JD Martinez

2013 hade Martinez en slashline på .250/.272/.378 för en wRC+ på 75 och -0,9 i WAR vilket gjorde att Astros gav upp på honom och släppte Martinez efter säsongen. Den vintern plockade Tigers in honom där han totalt omarbetade sin spelstil och har sen dess varit en av MLBs absolut bästa hitters, fram till 2020 det vill säga. Förra året var hans slashline på .213/.291/.389 för en wRC+ på 77 och -1,0 i WAR. Med andra ord så fick Martinez i princip sparken senast han spelade så dåligt som han gjorde förra säsongen.

Vad hände? En del går att spåra till den korta säsongen såklart där hans BABIP på .259 tydde på att det var lite otur inblandat som jämnat ut sig över 162 matcher men i regel var det mesta det samma rent statistiskt förutom själva resultaten. Martinez strikeouts och walks var marginellt sämre än tidigare men långt ifrån tillräckligt för att förklara hela tappet. Den totala avsaknaden av videogranskning för spelare tros däremot ha varit ett stort problem för en del spelare som Martinez.

Efter att sign-stealing-skandalen uppdagades i vintras beslutade MLB att spelare inte skulle få gå in i lagets videorum för att kolla reprisen på sina at bats/kast vilket man fick tidigare. Martinez var en av de spelare som alltid gick in och studerade sig själv efter varje gång han var uppe och slog för att göra justeringar till nästa gång. Detta kunde han inte göra alls 2020 men i år är det återigen tillåtet att kolla på repriser igen via surfplattor i lagens dugout. Starten på 2021 är onekligen en positiv sådan för Martinez och kanske är det så enkelt som möjligheten att se reprisbilder gör så stor skillnad för honom att han kan återvända som en av ligans bästa hitters, Red Sox lär önska det i alla fall.

Prospect att ha koll på

Jeter Downs

Lite lustigt att bli döpt efter Derek Jeter för att sen tradas och förmodligen debutera för Boston Red Sox. Lite mer passande är väl att han är en middle infielder och likt Jeter så är han just nu i alla fall en SS där han möjligtvis blir en kompetent försvarare men inte så mycket mer, många tror att han hamnar på 2B i framtiden. Han skrev på först med Reds 2017 men skickades inför 2019 till Dodgers mot bland annat Yasiel Puig och Alex Wood. För ett drygt år sen var det dags igen att byta hemadress när han och Alex Verdugo skeppades iväg till Boston mot Betts och Price.

Downs är en spelare som kanske inte är superbra på någon specifik sak men är istället relativt bra på det mesta. Han spås kunna slå för ett hyggligt average, slå lite home runs samt stjäla lite baser, som sagt inget direkt spektakulärt som sticker ut men när man lägger ihop alla delar blir det en potentiellt ganska bra middle infielder med en del uppsida som har goda möjligheter att vara en ordinarie MLB-spelare. Med Bogaerts på SS och Pedroia numera pensionerad 2B så är det kanske just som 2B vi får se Jeter Downs med Red Sox. Spelar han bra inledningsvis i AA/AAA finns det en liten chans att han får debutera senare i år men det är nog främst 2022 man siktar på här.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Hunter Renfroe (OF) – Enrique Hernández (INF/OF) – Matt Andriese (SP/RP) – Garrett Richards (SP) – Marwin Gonzalez (INF/OF) – Hirokazu Sawamura (RP) – Franchy Cordero (OF) – Adam Ottavino (RP)

Tappade spelare

Jackie Bradley Jr. (OF) – Andrew Benintendi (OF)  Collin McHugh (RP) – Dylan Covey (RP) – Dustin Pedroia (2B)

Lagdelar

Infield

Rec Sox catcher Christian Vázquez kanske är en av positionens mest underskattade spelare just nu. När han fick en kontraktsförlängning för några år sen kliade sig nog en del i huvudet och funderade på hur tänkte man här? Vázquez har alltid varit en erkänt duktig defensiv catcher men bortsett från en skaplig säsong 2017 har det mest varit något av en tragedi när han gått upp för att slå, det var tills 2019 det vill säga. De senaste två säsongerna har han visat prov på att han numera även hanterar offensiven med bland annat 23 home runs 2019 och ser vi samma produktion i båda delar av spelet i år får vi nog börja fundera på om duon Grandal/Realmuto har en ny kompanjon som ligans bästa catchers. Backup är Kevin Plawecki som aldrig kommit upp över 280 PA på en säsong och lär inte göra det i år heller, finns väl sämre val som reserv på bänken men ingen som direkt imponerar heller.

Bobby Dalbec gjorde dundersuccé under sin debut som varade en dryg månad förra säsongen där han slog 8 home runs på 23 matcher. Han strikade däremot också ut mer än 40% av tillfällena under samma tid vilket inte är hållbart i längden om då inte Dalbec visar sig vara en spelare som Joey Gallo med en sån enorm styrka i svingen att det inte gör så mycket om det blir absurt många strikeouts. I år får han chansen från start och nu är det upp till bevis om det var den verkliga Dalbec vi såg i höstas eller om det bara var en tillfällighet, tyvärr en rätt trög start på 2021 såhär långt.

På 2B finns i nuläget ingen som är cementerad men många räknar nog med att nyförvärvet Enrique Hernández ska spela där för det mesta. Det återstår dock att se då han under sin tid i Dodgers användes som en super-utility-spelare lite här och var vilket är en möjlig roll även med Red Sox. Nu var det några år sen Hernandez var en duktig hitter senast men är guld värd för sin flexibilitet både som infielder och outfielder.

Xander Bogaerts kan slå som ligans bästa SS men saknar väl istället lite av den defensiva förmågan som de absolut bästa på positionen. Hur som helst ser hans 6-årskontrakt som började gälla från förra säsongen värt $20 miljoner per år ut att bli en riktigt bra affär för Red Sox men han kan också välja att bryta kontraktet efter nästa säsong vilket lär vara lockande om han fortsätter spela lika bra och känner doften av ett ännu större kontrakt. JD Martinez kanske är lagets bästa hitter men allround så är det nog Bogaerts som är lagets största stjärna just nu, i alla fall tills Chris Sale kommer tillbaka om han kan återvända till sina fornstora dagar.

På 3B finner vi Rafael Devers som har i stort sett samma uppsida offensivt som Bogaerts och visade det 2019, däremot tog han ett steg bakåt under det korta fjolåret. Försvarsspelet är väl inte alltid så klockrent och behöver nog snyggas till lite om han vill finnas kvar på positionen i längden. Devers ska vi komma ihåg bara är 24 år gammal och har fortfarande en del utrymme för utveckling. I år kanske vi en gång för alla får reda på om han är åtminstone en kompetent försvarare och om han är en bra eller riktigt bra hitter.

På bänken finner vi Christian Arroyo som en gång i tiden var ett högt aktat prospect som gick till att släppas lös av Cleveland förra året då Red Sox plockade upp honom. Arroyo erbjuder en god flexibilitet på deras infield men räkna bara inte med speciellt mycket produktion med slagträet. Det kan istället Michael Chavis bistå med, eller det var i alla fall tanken men han har dock inte lyckats slå något nämnvärt såhär långt i Boston och skickades nyligen ned till deras alternativa träningsanläggning med deras minor leaguers. Även Marwin Gonzales är ny som super-utility där han i år redan spelat på 5 positioner. Gonzales hade några framgångsrika år offensivt med Astros men de senaste två åren med Twins visar att han nog främst får ses som en defensiv ersättare.

Outfield

Betts, Bradley och Benintendi är alla tre borta nu och visst finns det några bra spelare kvar men det är en rejäl nedgradering jämfört med bara ett par år sen. Alex Verdugo kom via traden med Betts och kommer troligtvis aldrig vara i närheten av samma spelare men han har samtidigt allstar-potential. Det är nog inte vilken spelare som helst som kan ersätta en MVP och klubbikon som Betts men är det något Verdugo inte saknar är det självförtroende vilket nog behövs i den situationen han har satts i här och visst har han väl gjort allt man kan begära såhär långt. Han ger allt på planen där han visat sig kompetent på alla outfield-positioner och slog riktigt bra under förra säsongen. Verdugo kanske inte kommer vinna en MVP-titel i Boston men han lär vara med nästa gång laget är riktigt bra igen.

En av vinterns mest oväntade bytesaffärer inkluderade Royals och Red Sox när Benintendi lämnade Boston i utbyte mot Franchy Cordero som aldrig spelat mer än 40 matcher under en säsong i MLB. Cordero har en ganska intressant profil med skyhögt tak men samtidigt har han även ett ganska lågt golv och har inte riktigt fått till det ännu på MLB-nivå. Cordero har en sällsynt kombination med en av ligans högsta exit velocity och samtidigt en av ligans bästa sprint speeds, en mix av styrka och snabbhet som man ganska sällan ser förutom i spelare som Mike Trout och Ronald Acuña Jr. Cordero har som sagt en hel del potential och det skulle vara intressant att se vad han kan prestera om han får spela en hel säsong för första gången.

Gott om styrka finns det även hos ett annat nyförvärv i Hunter Renfroe som Rays släppte under vintern, en spelare som kan alternera på lite olika outfield-positioner. Renfroe sänkte faktiskt sina strikeouts och drog mer walks än någon annan säsong under 2020 men det var ändå hans sämsta säsong resultatmässigt. Det är alltid lätt att skylla allt på BABIP men när man som i Renfroes fall förra året hade en sådan på .141 så kan man inte säga annat än att det kan bara bli bättre, även om det inte blivit det riktigt ännu på den unga säsongen.

JD Martinez är väl tekniskt sett fortfarande en outfielder som säkert får lite matcher i RF men han lär starta de flesta matcherna som DH och du kan läsa mer om honom ovan. Tidigt på säsongen har även Chris Taylor fått en del speltid i lagets outfield men är troligtvis inte en permanent medlem här.

Rotation

Lagets ace Chris Sale genomförde för ganska precis ett år sen en TJ-operation och kommer nog i bästa fall tillbaka i slutet av säsongen om ens alls. Det brukar dröja mellan 12-18 månader innan man kommer tillbaka från en sån operation och han bör därmed ha en ganska begränsad roll i år om han kommer tillbaka innan säsongen är över.

Istället är det nog Nate Eovaldi som får ses som #1, alternativt Eduardo Rodriguez men han kommer tillbaka från stora hälsoproblem förra året. Eovaldi var en av de största guldhjältarna i slutspelet 2018 med en extremt hög arbetsbörda vilket han också fick en belöning för med ett oväntat stort kontrakt som sträcker sig även över nästa år. Året därefter ramlade armen nästan av efter det tunga slutspelet och han spenderade en hel del tid i Red Sox bullpen mot slutet och lyckades med nöd och näppe undvika en ERA på 6 (5,99). Lite bortglömt i all negativitet som omringade laget förra året kastade faktiskt Eovaldi riktigt bra i hans 9 starter 2020 med rekordlåga 1,3 BB/9 i karriären. Frågan är vilken Eovaldi vi får se i år?

Eduardo Rodriguez missade hela 2020 först tack vare COVID-19 som sen också orsakade en hjärtinflammation. Vad detta innebär för framtiden är såklart väldigt svårt att säga men Red Sox hoppas att han kommer tillbaka i samma form som 2019 när han var lagets bästa pitcher. Kanske inte kommer vara ett ace någonsin men skulle kunna vara en #3 i en hyfsat bra slutspelsrotation med kanske uppsida för att vara en #2 om allt stämmer. Men först och främst hoppas vi E-Rod håller sig frisk och kanske får använda denna säsong för att komma tillbaka på banan efter hjärtproblemen först och främst?

Garrett Richards är ny för i år då han kom via free agency, senast var han i San Diego men har större delen av karriären spelat lite längre norr ut i Anaheim där han var en del av flera frustrerande rotations i Angels. Det var dock inte hans spel som var frustrerande för han var riktigt bra när han väl var på planen men problemet är att han har varit extremt skadedrabbad. 2014 fick han chansen att starta en hel säsong för första gången och under 2014-15 snittade han 29 starter per säsong med en ERA på 3,18. Efterföljande två säsonger startade han bara i 6 matcher vardera säsong. 2018 blev det 16 starter där han fortfarande var effektiv men åkte då på en TJ-operation. När Richards är på planen är han som sagt i regel väldigt bra och vi får se om det fortfarande stämmer i hans nästa kapitel i Boston.

Nick Pivetta är lite av ett projekt som har en del potential men mer och mer tyder på att han kanske inte blir något mer än en starter längst ned i en rotation om ens det. Nu fick man honom via trade förra sommaren för i princip ingenting så det kostar väl inget att ta en chansning här och visst visade han under korta stunder i Phillies att han kan kasta rätt bra ibland. Pivetta kastar ganska hårt för en starter men har tyvärr inte så bra koll på var bollen hamnar. Walks har väl i och för sig inte varit något katastrofalt problem men skulle kunna bli bättre. Däremot är home runs ett stort problem då han tillät nästan 2 home runs per 9 innings 2019. Som sagt det kanske är något av en oslipad diamant som Red Sox värvade in men vi ska nog inte räkna med några större mirakel.

Martin Perez återvänder för ännu en säsong och är väl en ganska skaplig #5 i en rotation som kan äta upp en del innings utan vara speciellt imponerande. Om de andra i deras rotation är lite osäkra kort som kan göra lite vad som helst så känns Perez som raka motsatsen där vi nog vet ganska precis vad Red Sox kommer att få vilket inte är speciellt mycket. Det är väl lite det som är en av lagets svagheter att deras rotation har lite för mycket frågetecken för att man ska kunna tro på dom. Visst finns det en del armar som kan vara eller har varit riktigt bra någon gång men frågan är om 2021 är en av de gångerna för dessa individer.

Bullpen

Red Sox bullpen lämnade väl en del att önska förra året när de var bland de sämsta i ligan. Med det sagt återvänder Matt Barnes som en av de som ska stänga matcherna i år. Barnes har alltid tillåtit mycket walks men har också enormt bra strikeout-siffror, siffror som blev lite sämre förra året vilket sen också kunde ses i resultaten. De senaste två åren har han tillåtit över 5 BB/9 vilket är extremt mycket även om man har mycket strikeouts. Ibland går det och ibland går det inte men man kan räkna med att pulsen går upp när han är på planen för baserunners blir det ett gäng när han kastar. Fin start såhär långt i år dock.

Ny är Adam Ottavino som gjorde succé i Yankees bullpen sin första säsong där 2019 för att sen tappa allt 2020. Även Ottavino kan ge upp lite väl mycket walks och kommer han likt Barnes finnas med i slutet av matcherna vilket öppnar för en hel del frustrerande avslutningar i år för Red Sox fans. Även Hirokazu Sawamura är ny efter att ha flyttat över från Japan där han varit framgångsrik för det mesta. Dålig koll på honom men han bör också ha chansen att komma in lite senare i matcher då Red Sox inte verkar köra med någon utsedd closer som när de hade Craig Kimbrel.

Förväntningar på säsongen 2021

Red Sox ska väl inte behöva bli sist i divisionen eller välja i topp-5 i nästa års draft men slutspel känns långt borta. FanGraphs projections är rätt generösa och tror på 87 vinster samtidigt som PECOTA säger att de stannar på 81 vinster. Detta känns som ett .500 lag i år som kanske kan vinna några fler matcher men Yankees, Rays och Blue Jays måste man hålla framför Red Sox i år som har en tuff division att spela i. Tror framförallt deras pitching kommer bli lagets fall då de offensivt säkert kan prestera ganska bra.

Red Sox fans får hoppas att de börjar spendera lite pengar igen nästa vinter när de blir av med lite löner och ännu mer försvinner sen inför säsongen 2023 som kanske får ses som deras nästa år när det verkligen gäller igen. För att detta lag ska nå slutspel måste Eovaldi upprepa vad han gjorde förra året samtidigt som Richards och E-Rod håller sig friska större delen av säsongen. De måste nog också producera väldigt bra offensivt för jag tror inte deras pitching även i bästa fall riktigt är tillräckligt för att bära laget till slutspel. Det ska väl inte behöva bli så illa som 2020 men jag tror fortfarande att de slutar på en fjärdeplats i divisionen med omkring 80-83 vinster och även om de skulle överprestera något över det spannet så måste de ändå nog upp närmare 90 vinster om inte mer för att nå WC-matchen vilket känns som en lite för tuff uppgift i år. Troligtvis dröjer det något år eller två innan de är att räkna med igen på fullt allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.