Inför Chicago White Sox säsong 2019

Det pratades en hel del om storvärvningar som Manny Machado och Bryce Harper under vintern men i slutändan hände inte mycket alls med White Sox roster, åtminstone inte när det gäller stjärnspelare. Förhoppningen är istället att morgondagens stjärnor presenterar sig under 2019. Yoan Moncada debuterade redan förra året och i år får även Eloy Jimenez debutera, det är de två som ska leda vägen i White Sox lineup i många år framöver.

White Sox har inte haft ett winning-record sen 2012 och inte deltagit i slutspelet sen 2008. 2019 måste White Sox börja visa framsteg i sin rebuild även om det inte blir en resa till oktober. Det ser dock ut som att det kommer bli ganska många förluster även i år på förhand trots att man spelar i en svag division.

Foto: John Martinez PavligaCC

Lagdelarna

Infield

Wellington Castillo är lagets starting catcher och vill säkert revanschera sig efter att skador begränsade honom till 49 matcher förra året. Helt okej offensivt för att vara en catcher men har däremot tappat väldigt mycket som försvarare efter två rätt bra säsonger 2016-2017. James McCann värvades in som backup först och främst men har har delat på speltiden under början av säsongen där McCann inlett bra. Tidigare lovande prospect i Tigers som aldrig riktigt fick till det, framförallt som slagman.

Med flera år av mediokra resultat för White Sox producerade första basman Jose Abreu på en stabil och relativt hög nivå. 2018 blev dock ett undantag där det visserligen såg okej ut totalt sett men inte lika bra som vi är vana att se. Abreu spelar i år för sin framtid då han blir free agent till vintern som 33-åring. På DH har man fått in Yonder Alonso (free agent) som presterat på väldigt ojämn nivå under sin karriär. Både Abreu och Alonso har inlett säsongen ganska dåligt.

På mitten av White Sox infield hittar vi Yolmer Sanchez och Tim Anderson. Sanchez inledning har ärligt talat varit bedrövligt efter ett par helt okej säsonger 2017-2018. Han är väl i bästa fall en utility infielder på ett bättre lag, spelar främst på andra bas i år men startade mest på tredje bas förra året. Tim Anderson har däremot inlett säsongen hur bra som helst. Han är mest användbar som en bra defensiv shortstop men såhär långt i år producerar han som en av ligans bästa slagmän. Detta kommer givetvis inte hålla i sig hela säsongen men efter 19 matcher denna säsong har han redan producerat 1 WAR som kan jämföras med 2 WAR på 153 matcher förra året.

På tredje bas ser det ut som Yoan Mooncada kanske äntligen får sitt genombrott. Hade det stundtals svårt under sina två första år i MLB, eller ja det såg väl okej ut men när man rankas som ligans bästa prospect förväntas givetvis mer. I år har det sett väldigt bra ut i inledningen och framförallt har han miskat antalet strikeouts med 30% som han hade stora problem med i början av sin major league-karriär. 2019 kan bli året Moncada slår igenom på allvar.

Outfield

Ett annat topp-rankat prospect är left fielder Eloy Jimenez som debuterat i år efter att ha krossat allt motstånd i minor leagues. Lite blandade resultat i inledningen av säsongen men går allt som det ska kommer Jimenez vara en av ligans bästa hitters med tveksamt försvarsspel, frågan är väl om det kommer dröja ett par år som det gjort för Moncada eller om han kan börja producera redan i sin rookiesäsong?

Generellt sett har det varit ganska dålig produktion i White Sox outfield under inledningen av säsongen. Daniel Palka har inlett säsongen katastrofalt efter en intressant debut förra säsongen, Jon Jay (free agent) hamnade på lagets IL innan säsongen ens börjat och Leury Garcia som inleder säsongen som lagets center fielder har bara en skaplig säsong (2017) i sin MLB-karriär som startade 2013 och ser väl i nuläget inte ut att bli någon större stjärna i år heller. Ryan Cordell som fick debutera med 40 plate appreances förra året har visserligen slagit väldigt bra de få tillfällena han fått spela men över lag ser det ganska blekt ut såhär långt i Chicago White Sox outfield

Rotation

Carlos Rodon såg stundtals riktigt bra ut sina två första säsonger 2015-2016 men har inte riktigt kommit upp till den nivån ännu. Förra året såg det visserligen väldigt bra ut till en början men orkade inte riktigt hela vägen i mål. Inledningvis denna säsong är Rodon den överlägset bäst presterande pitchern i White Sox rotation med rekordmånga strikeouts. Reynaldo Lopez tog ett stort steg framåt förra säsongen (188 IP, 3,91 ERA) och kan förhoppningsvis etablera sig som en stabil starter i mitten eller slutet på en rotation. Har dessvärre inlett säsongen katastrofalt i år.

Ivan Nova (trade med Pirates) är väl inte en pitcher vars resultat sticker ut men har kastat 160+ innings de senaste tre säsongerna med skapliga resultat. Även Nova har inlett säsongen skakigt men kommer han upp i normal nivå lär han kunna bidra med uppemot 30 stabila starter för White Sox i år. Föredetta topp-rankade prospect Lucas Giolito gjorde sin första hela MLB-säsong 2018 och det gick väl inte speciellt bra kan vi väl säga med en ERA över 6. Frågan är om Giolito ens funnits med på en MLB-roster i dagsläget om han inte rankats så högt på prospect-listor tidigare.

På tal om pitching-prospects tvingades Michael Kopech till en Tommy John operation förra året. Kopech debuterade i MLB förra året men hann bara med fyra starter innan det blev operation. Det lilla vi fick se var en blandad kompott men förhoppningen är att han ska vara tillbaka till nästa säsong och vara en nyckelspelare i nästa slagkraftiga White Sox lag.

Bullpen

Efter sex säsonger i Tampa Bay och ett kort inhopp i Seattle förra året tar Alex Colome över rollen som closer i White Sox, en roll han även hade ett par säsonger i Rays. Generellt sett en bra och stabil reliver som inte är speciellt märkvärdig, sett okej ut i inledningen av säsongen men strikeouts ligger rätt lågt ännu. Bäst inledning på säsongen bland White Sox relivers har Kelvin Herrera som även han har rutin som closer sen sin tid i Royals. Nate Jones hoppas man blir en del av en stabil trio längst bak i lagets bullpen. Jones har tidigare visat att han kan vara en produktiv reliver men skador har plågat honom i flera år och han har haft stora problem med höga Walk siffror.

Förväntningar

Det lär nog inte bli en speciellt framgångsrik säsong i år heller för Chicago White Sox. Det pratades mycket om stora värvningar i free agency men det blev inte så mycket av det i slutändan. Istället lär det bli ytterligare en säsong med många förluster. I bästa fall får man se både Yoan Moncada och Eloy Jimenez få sina genombrott och på så vis få se en glimt av vad framtiden kan innehålla.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.