Inför Cincinnati Reds säsong 2021

Pandemin kom knappast lägligt för något av ligans 30 lag men är det ändå något lag som det var mer olägligt för än något annat så var det nog Cincinnati Reds som för ett par år sen inledde den största satsningen på länge som skulle ha säsongen 2020 som sin topp. Visserligen nådde laget slutspel förra säsongen men det var ändå inte den säsongen man tänkt sig när satsningen började.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Cincinnati Reds brukar i regel spendera i alla fall lite mer än de allra snålaste lagen men från 2019 gjorde man en rejäl satsning på flera fronter som inför förra årets säsong gjorde att deras beräknade payroll landade på nästan $150 miljoner. Summor vi inte sett spenderats i denna trakten av baseboll-världen och det var då såklart extra typiskt att just 2020 skulle bli det minst inkomstbringande året på vem vem vet hur länge?

Prospects tradades och free agents värvades med blicken mot 2020 med Trevor Bauer i spetsen vilket ledde till första slutspelsplatsen sen 2013 vilket i sig är en framgång. Vägen man tog sig dit var dock inte riktigt så tillfredsställande som man hade önskat och de två slutspelsmatcherna man fick spela var inte speciellt underhållande för Reds-fansen.

Är allting kört då när vi passerat 2020? Nej satsningen är som tur var lite mera långsiktig än så även om de inte riktigt har samma lag som de kunde ställa upp med det senaste året. Castellanos och Moustakas står under kontrakt till 2023 och Eugenio Suárez har ännu ett år till på sitt. Castillo, Winker, Mahle och Garret är i arbitration allihopa minst två gånger till och även Sonny Gray har kontrakt över nästa år. Grunden för ett bra lag finns alltså här och kommer att finnas ett par år till i alla fall. Nu är bara frågan vad de kommer att komplettera med runtomkring vilket denna vinter inte var mycket alls.

Den enda nämnvärda profilen som är ny är Sean Dolittle som under en period var en av ligans bättre relievers men han har samtidigt inte levererat på planen sen 2018. De lät sin closer Raisel Igelesias lämna i en lönedump och hans bullpen-kamrat Archie Bradley hade ett väldigt överkomligt kontrakt de kunde utnyttja via en klubboption i år som de dock vägrade. Om plånboken var öppen för ett år sen är den nu totalstängd och det är inte helt lätt att bygga ett slagkraftigt lag då. Grunden finns som sagt här men de har fortfarande ingen shortstop tills Suarez har visat att han faktiskt kan hantera positionen. Reds lucka på SS var en av de mest tydliga som behövde fyllas i hela MLB under vintern och trots det såg det länge ut som lösningen skulle bli deras backup-catcher Kyle Farmer som ibland också spelar på lite andra infield-positioner.

Vilken värvning som helst känns som ett bättre alternativ men om något positivt kom ut av det hela var det att när Suarez lämnade 3B för SS så fick Moustakas ta hans plats och lämnade en öppning på 2B till deras prospect Jonathan India som fanns med från opening day och har imponerat i säsongsinledningen. Reds är fortfarande ett bra lag men de hade nog utan några enorma resurser kunnat göra laget bra mycket bättre också. Inget lag sticker ut på något sätt i NL Central vilket ger en öppning även för ett lag med Reds brister men de ska inte på något sett ses som en av de största favoriterna att vinna divisionen.

Säsongen 2020

31-29 – 3:a i NL Central – 3 matcher bakom förstaplatsen – Utslagna NLWC mot Atlanta Braves (2-0 i matcher)

2020 måste ha varit ett väldigt frustrerande år för Reds-fans som fick se en av ligans bästa rotations med  Cy Young-vinnaren Trevor Bauer få absolut noll run-support från sin offensiv som på förhand sågs som något av en styrka. Jesse Winker och Mike Moustakas var väl kanske bara de två med regelbunden speltid som kom upp på en godtagbar nivå medans spelare som Suarez och Castellanos endast var genomsnittliga hitters vilket inte är okej för spelare som främst ska bidra med just sin offensiv med mindre bra kvaliteter defensivt. Vi kan dock inte helt utelämna den till synes enorma otur som drabbade lagets slagmän då de kollektivt hade en BABIP på smått otroliga .245 vilket är den lägsta noteringen under en säsong de senaste 100 åren bortsett från Yankees 1968.  En produkt av den korta säsongen med stor sannolikhet och över 162 matcher finns det nästan ingen chans att de hade fortsatt vara så svaga offensivt.

Ljuspunkten var som sagt deras rotation som ledde ligan i WAR och var 4:a i ERA. Trion med Bauer, Castillo och Gray (Även Tyler Mahle kastade riktigt bra) var nog ligans bästa och ingen ville stöta på dom i en kort serie i ett slutspel. Braves blev laget som fick uppgiften att ta sig förbi Reds trehövdade monster vilket de nästan inte gjorde om det inte vore för just Reds iskalla offensiv. Bauer kastade 7.2 innings utan att tillåta en run och de var först efter 13 innings som matchen fick sin första och enda run till Braves fördel. Castillo gjorde sen jobbet i match 2 men Braves fick tillslut hål på deras bullpen i slutet och vann i två raka matcher. Slutspelet var en exakt kopia av grundspelet där deras rotation dominerade men fick ingen run support, nej inte ens en run på 22 innings totalt. Hade de avslutat säsongen på ett lite värdigare sätt hade man kanske kunnat se säsongen som en framgång men när det såg ut som det gjorde med den totalt hjälplösa offensiven så lämnar 2020 en lite bitter eftersmak i munnen.

Profilen

Nick Castellanos

När storlagen letar efter en pålitlig hitter som ska sätta tonen i matcherna genom att slå i matchens första inning, gärna med en del styrka och utmana om silver slugger-awards i ett försök att blåsa in lite nytt liv i sin offensiv så är det kanske inte främst Nick Castellanos man tänker på. Nu är saken den att Reds inte är ett av storlagen som Dodgers och Yankees och då får man kanske sätta siktet lite lägre och nöja sig med budgetalternativ som Castellanos. Inget ont om honom då han är en bra spelare i alla fall när han ska slå bollen men det brukar i alla fall finnas minst en eller två bättre hitters tillgängliga i free agency varje år.

Castellanos kom upp året efter Tigers senaste World Series-äventyr 2012 och var med under ett par av de sista bra åren i Detroit innan allt föll samman, det var dock under Tigers nedgång som Castellanos började producera på en hög nivå. Från 2016-2019 är hans  wRC+ på 120 vilket är på 35:e plats bland spelare med minst 2000 PA under den perioden, som sagt inte i toppklass men fortfarande riktigt bra. En del kanske kommer ihåg honom som möjligtvis ligans sämsta defensiva 3B innan han flyttade till RF där en del kanske kommer ihåg honom som en av ligans sämsta outfielders defensivt. Nej det har inte sett speciellt vackert ut med handsken på handen alla gånger men för vad det är värt så har Castellanos förbättrat sitt försvarsspel en hel del på sistone nu när han fått spela på samma position ett tag. Ingen påstår att Castellanos nu helt plötsligt är en bra försvarare då han fortfarande är en riskfaktor varje gång bollen slås åt hans håll och han borde kanske helst vara en DH, men han är kanske inte längre absolut sämst om det något nu är en tröst.

Nu var det inte för hans defensiv som Reds värvade in honom inför förra säsongen på ett 4-årskontrakt värt $64 miljoner, det var för hans sving. En sving som inte var så framgångsrik som man hade väntat förra året med bland annat en kraftig ökning av strikeouts. En del kan säkert förklaras bort med den korta säsongen så det blir lite upp till bevis i år för Castellanos som också varit stekhet de första matcherna. Vore intressant att se om han kan passera 30 home runs denna säsong vilket han något överraskande aldrig gjort då hans högsta notering kom 2019 med 27 stycken. Eugenio Suárez kanske ska ses som lagets bästa hitter i nuläget men det skulle inte heller vara en överraskning om det är Castellanos som slår bäst när vi summerar säsongen 2021.

Prospect att ha koll på

Hunter Greene

101, 102, 103. Det var vad radarmätningen på Hunter Greenes tre första kast i en spring training-match i början av mars, förresten var det hans första match sen 2018 efter en TJ-operation. Och en sak till han är inte en reliever, han är en starting pitcher. Nyligen kom rapporter om att han under olika träningspass under våren regelbundet klockades upp till 104 MPH och för lite över en vecka sen kom det ut att han kom upp i 105 MPH. Vi har inte pålitliga hastighetsmätningar som går speciellt långt bak i tiden då vi har data från 2007 fram till idag och sen dess har endast två pitchers klockats för 105 i MLB, Aroldis Chapman (Som fostrades av Reds) och Jordan Hicks. Då pratar vi om relievers i de fallen samtidigt som förhoppningen är att Greene ska vara en starter.

Hastigheten är såklart imponerande men det är kanske tveksamt att han når upp till de absolut högsta siffrorna i riktiga matcher som han startar men han är någon som riskerar att bli en reliever framöver. Pitchers med en så enorm hastighet har en tendens att gå den vägen för att de inte riktigt kan kontrollera var bollen hamnar men Greene har väl i alla fall potentialen att vara rätt pricksäker. På den begränsade speltiden han fick i deras farmsystem innan skadan har han ganska låga walk-siffror som bör ses som en positiv indikation.

Trots den enorma hastigheten som han kan uppnå är det inte alltid han kan lura motståndarna med sin fastball då det är ganska dålig rörelse på bollen i luften där den ofta går väldigt rakt. Greene behöver också slipa lite på sina övriga kast för att bli en effektiv starter i MLB och kombinerat med att han inte kastat i tävlingsmatcher på över 2 år lär han få en del tid i Reds farmsystem innan han kallas upp vilket möjligtvis blir mot slutet av året eller till nästa år då han förväntas ta en plats i deras rotation i många år framöver om saker och ting går som de ska.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Sean Dolittle (RP) – Tyler Naquin (OF) – Cam Bedrosian (RP) – Jeff Hoffman (SP) – Carson Fulmer (RP)

Tappade spelare

Trevor Bauer (SP) – Anthony DeSclafani (SP) – Raisel Iglesias (RP) – Archie Bradley (RP) – Brian Goodwin (OF) – Curt Casali (C) – Travis Jankowski (OF) – Freddy Galvis (SS) Robert Stephenson (RP)

Lagdelar

Infield

Tucker Barnhart debuterade för Reds 2014 en kort stund och sen 2015 har han spelat i minst hälften av matcherna varje säsong. Han är nu inne på sista året på sitt kontrakt som har ett optionsår för 2022 på $7,5 miljoner. Barnhart har vunnit två gold gloves på positionen men kommer med väldigt begränsad offensiv produktion. Om Barnharts option utnyttjas eller inte hänger nog mycket på hur hans backup Tyler Stephenson presterar i år. Stephenson är ett topp-100 prospect som debuterade med en home run i sitt första at bat förra året. Stephenson är kanske inte lika vass defensivt som Barnhart men har potential att slå som en av ligans bättre på positionen och kan om några år kanske vara en av ligans bättre catchers allround.

I över 10 år var Joey Votto 50% bättre offensivt än den genomsnittlige MLB-spelaren, 2019 var han själv helt plötsligt den genomsnittlige slagmannen i MLB. Det var ett snabbt fall men om man ska ta något positivt med sig från 2020 var det att Votto studsade tillbaka något under året och framförallt såg vi lite mer styrka som man var rädd inte fanns längre. Vi får se i år om Votto kan fortsätta att vara en effektiv hitter som Reds 1B över ett helt år i år men vi ska nog inte räkna med att han återvänder som en av ligans bästa offensiva spelare.

På 2B fick vi se en liten överraskning från start då Jonathan India finns med från start. Han draftades som #5 i draften 2018 med bra resultat i de lägre minor league-nivåerna men har av många prospect-experter inte getts en speciellt lysande framtid. India verkar tycka annat då han inlett denna säsong stekhet men det är såklart för tidigt att säga var karriären tar vägen. Från början en 3B med lite för svag arm så 2B eller LF passar honom bättre och han kan nog under karriären få hoppa runt på lite olika positioner vid behov.

Eugenio Suárez gick från klarhet till klarhet med ett genombrott 2017 som nästa år blev en resa till allstar-matchen och ännu en säsong senare slog han 49 home runs. Den korta säsongen förra året var lite av en besvikelse men hoppas nu fortsätta att bygga vidare på det han presterade de föregående åren. Kanske blir tufft att flytta till SS från 3B och samtidigt vara hjärtat av lagets lineup men kan han fortsätta att slå på sin högsta nivå blir han en av positionens bästa offensivt, väldigt få SS kan slå 50 eller ens 40 home runs.

Mike Moustakas får därmed flytta från 2B som han spelade förra året till 3B som är den position han spelat mest på under karriären. Sällan spektakulär men i regel väldigt stabil och faktiskt den mest rutinerade spelaren i laget efter Votto. På bänken har vi Kyle Farmer som kan spela nästan överallt inklusive som catcher men bör helst inte göra något annat än att spela försvarsspel. Alex Blandino kan i alla fall dutta iväg en massa singles och dra walks men är nästan allergisk mot home runs och är väl inte någon du ställer på någon position på planen om du kan undvika det.

Outfield

I RF har vi som bekant Nicholas Castellanos som du kan läsa mer om ovan. I CF får Nick Senzel chansen igen trots att han inte fått spelet att lossna i MLB ännu vilket till viss del beror på en rad olika skador han drabbats av sen debuten 2019. Egentligen är Senzel en middle infielder som lite otacksamt fick lära sig en helt ny position samtidigt som han fick möta MLB-pitching för första gången under debutsäsongen. Potentialen finns då han är ett tidigare topp-rankat MLB-prospect som först och främst måste hålla sig på planen större delen av säsongen och i alla fall producera lite bättre än tidigare.

Jesse Winker i LF var lagets bästa offensiva spelare förra året där vi såg en ökning i walks men framförallt extra styrka då han slog 12 home runs på 54 matcher, att jämföra med 16 home runs på 113 matcher 2019. Winker kan vara en defensiv belastning och hade sin klart bästa säsong i karriären förra året främst som en DH. I år får han springa runt på planen igen och han kan nog gynnas ganska rejält om även NL får en DH nästa år.

Winker har dock haft en del skadeproblem vilket också skulle bli bättre om han kunde spela som DH. Denna säsong är inget undantag då han missade några av de första matcherna och gav möjligheten för nyförvärvet Tyler Naquin att starta i säsongsinledningen. Tidigare en del av Clevelands frustrerande outfield och sågs nog i bästa fall som en fjärde outfielder, i alla fall tills Shogo Akiyama kommer tillbaka från skada. Han har dock varit en av ligans bästa hitters den första veckan och ledde för en stund MLB i home runs. Det lär inte hålla i sig och det tror nog inte heller Reds som satte honom på bänken när Winker kom tillbaka.

Aristides Aquino finns även han på bänken för tillfället och hoppas finna lite av den magin som han visade sommaren 2019 när han slog en massa home run rekord för rookies. Nu har Aquino aldrig varit närheten av den prestationen sen dess men det finns väl fortfarande någon form av hopp om att det finns en produktiv outfielder här. Skadade Shogo Akiyama kommer inte tillbaka i april i alla fall och hoppas på en bättre insatts när han är på planen igen än vad vi såg förra året. Första året efter flytten från Japan fick vi se Akiyama dra ett imponerande antal walks men slog i princip bara singles, 7 extra-base-hits men ingen home run. Hans OBP var riktigt bra men det behövs lite mer styrka för att Reds ska vara nöjda med honom.

Rotation

De må ha tappat Trevor Bauer sen förra säsongen men det finns fortfarande några riktigt bra armar kvar. Främst Luis Castillo som fick sitt genombrott 2019 med 32 starter och en ERA på 3,40. Det är såklart bra men han har inte riktigt kommit upp på samma nivå som ligans absolut bästa ännu. Hans förmåga att strika ut motståndare är däremot på den absoluta toppnivån men behöver uppenbarligen lite fler saker att klicka för att han ska vara en Cy Young-kandidat som han borde kunna vara. Många rykten gick under vintern att Reds försökte trada honom innan han blir för dyr i arbitration vilket skulle kunna bli en verklighet i sommar om Reds trillar ut ur slutspelsracet.

Sonny Grays hade liknande rykten kring sig i vinter trots hans väldigt generösa kontrakt från Reds synvinkel då han tjänar i snitt $10 miljoner per år innan han blir free agent efter nästa säsong om en klubboption för 2023 inte utnyttjas. Gray hade stora problem efter att han flyttade till Yankees för några år sen men var som pånyttfödd när han kom till Reds 2018 och liknade mer den pitcher som slog igenom med A’s 2014. Hans strikeouts har stigit flera år i rad nu och är en av ligans bättre pitchers även om han likt Castillo inte riktigt är uppe på giganternas nivå som Bieber och Cole.

Tyler Mahle blir intressant att följa i år efter att under några säsonger visat glimtar av briljans som fått Reds-fansen om att drömma om Mahle som en riktigt bra starting pitcher. Det var först förra året som vi såg Mahle kanske få till det en gång för alla. Det är naturligtvis för tidigt att säga efter 47 innings 2020 men när man ser hans K/9 stiga från 8,95 under 2019 till 11,33 förra året får man lov att faktiskt hoppas lite. Det går inte att räkna med att han kommer att ersätta Bauer men förhoppningsvis är han på väg att bli den pitcher som Reds hoppats på i några år nu.

Jeff Hoffman kom via trade från Rockies av någon anledning. De måste se något som ingen annan ser för han har på 230 innings som både starter och reliever en ERA på 6,40. Visst är det svårt att kasta på Coors Field men inte ens där är en ERA långt över 6 acceptabelt. Reds har visat sig effektiva på att utveckla och hjälpa pitchers med problem att bli bättre och det är väl tanken här också för Hoffman har som sagt inte gjort mycket rätt under sin i MLB såhär långt.

Wade Miley har för det mesta varit en stabil MLB-pitcher där hanstartat minst 29 matcher i 7 olika säsonger. Efter ett par riktigt bra år i Astros och framförallt Brewers kom han till Reds förra året då man hoppades att han likt Charlie Morton låst upp något som gör att han kan hitta stora framgångar trots att han börjar bli till åren. 2020 förstördes av skador men för vad det är värt har han inte tillåtit en enda run på 11 innings i hans första två starter detta år.

Bullpen

I och med Raisel Iglesias trade till Angels är en epok över i Reds bullpen som nu ser till Amir Garrett som deras nya closer. Garrett har kastat bättre och bättre sen debuten 2017 och är en väldigt intressant karaktär som visar mycket känslor när han kastar bollen eller kastar knytnävar när han helt ensam stormar Pirates dugout. Garrett gör sig kanske bättre som en setup-man i 8:e inningen men får väl ändå ses som ett okej val med tanke på vad de har tillgängligt.

Förutom Garrett har vi Sean Dolittle som själv var en closer för ett tag sen men har tappat rejält sen sina bästa dagar och det kanske är tveksamt om han kommer tillbaka i den rollen igen. Tejay Antone imponerade stort i sin rookie-säsong förra året som en kombination av starter och multi-inning-reliever som nog kommer att vara nyttig i den rollen, framförallt i år när många starters troligtvis kommer plockas ut tidigare än vanligt.

Förväntningar på säsongen 2021

Hade Reds spelat i den västra eller östra divisionen i National League hade de nog inte getts större chanser att nå slutspel i år men eftersom NL Central är så medioker vad vi kan se på förhand är de ett av fyra lag som har chansen att inte bara nå slutspel utan att också vinna divisionen. Inget lag i NL central gjorde en riktigt rejäl satsning i år som gör att något lag är en solklar favorit. Reds kanske  ses som något sämre än Brewers, Cubs och Cardinals men när så lite skiljer lagen åt så vore det ändå inte någon överraskning om de skulle vara i toppen av divisionen i september.

Det kan nog krävas en vinst i denna division för att gå till slutspel då det är troligare att de andra divisionerna tar WC-platserna. Jag tror mer på Brewers och Cardinals i divisionen och skulle nog hålla Reds utanför slutspel men chansen finns såklart. Kan Reds pitching fortsätta producera på en riktigt hög nivå samtidigt som offensiven studsar tillbaka i år till sin förväntade åtminstone kompetenta nivå så finns i alla fall förutsättningarna. De har grunden för ett bra lag och har kvar större delen av laget i ytterligare ett år eller två så de borde kunna bygga en ganska bra roster om de spenderade lite mer pengar igen som de gjorde de senaste två åren. Reds lär inte vara ett tråkigt lag att kolla på i år men när det hela summeras tror jag att de får nöja sig med kanske en tredjeplats i divisionen före Cubs om de säljer av sina bästa spelare på utgående kontrakt och det numera hopplösa Pirates.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.