Inför Colorado Rockies säsong 2019

Det är nog inte alltid ett jättetacksamt att jobba i Rockies PR-avdelning. Trots att det krävdes en match 163 för att separera Dodgers och Rockies förra året verkar nästan ingen tro att något lag ska kunna hota Dodgers om divisionsvinsten 2019. Colorado Rockies är kanske ett av de mest underskattade lagen i MLB just nu. Kanske beror det på att många bara utgår ifrån att deras hitters producerar bra på grund av den tunna luften i Denver och därmed också att deras pitchers inte är speciellt effektiva på grund av samma sak.

Faktum är att Rockies rotation visade sig innehålla ett par riktigt bra unga pitchers förra året och är kan potentiellt bli deras bästa rotation i klubbhistorien, lika överaskande är det kanske också att deras hitters med goda förutsättningar på Coors Field är deras svagaste lagdel numera. Den största frågan inför säsongen var vad som skulle hända efter säsongen med blivande free agent Nolan Arenado. Som bekant skrev han på ett långtidskontrakt innan säsongen ens börjat och ska försöka leda sitt Rockies till framgång, vilket de har hyfsade möjligheter att göra de närmaste åren.

Foto: Alex JuelCC

Lagdelarna

Infield

Att utveckla pitchers i Colorado vet alla är svårt men att utveckla bra catchers har visat sig lika svårt för Rockies. Chris Iannetta inleder sin 15:e MLB-säsong som Rockies starter på catcher-positionen men verkar ha tappat den fina offensiva produktionen han hade i Angels för ett antal år sen. Det går inte att förvänta sig stordåd med slagträdet i handen men han är åtminstone en okej catcher. Tony Wolters är däremot en mycket kompetent catcher och inleder som back-up. Han är dock ett svart hål i ett lags lineup som hitter men lyckas på något sätt dra en hel del walks.

Efter två succésäsonger i Nationals 2016 och 2017 hade Daniel Murphy ett tyngre 2018 som förkortades på grund av en knäoperation. Förhoppningen är att Murphys produktion ska återvända på Coors Field där han tar plats på första bas, han kommer dock missa omkring en månad på grund av ett brutet finger. I hans frånvaro får vi se en annan veteran som också spelade i Nationals förra året i form av Mark Reynolds.

På andra bas hoppas man att Ryan McMahon ska etablera sig med en hel säsong i lagets lineup, debuten förra året var en riktig besvikelse. Garret Hampson hade däremot en positiv debut i MLB förra året (dock bara 48 plate apperances) och kan under säsongen ta över jobbet som starter på andra bas, i nuläget får han nöja sig med att agera utility-infielder och kan möjligtvis dyka upp i lagets outfield också vid behov.

På shortstop blir det intressant att se vilken spelare Trevor Story kommer att utvecklas till. 2016 gjorde han succé i sin debutsäsong men var väldigt anonym året därefter. 2018 var han helt plötsligt en av ligans bättre spelare tack vare mycket färre strikeouts, från över 30% 2016 och 2017 till 25% 2018 vilket är en enorm skillnad som också visade sig i Storys övriga produktion. Nolan Arenado är en av ligans absolut bästa trejde basmän och är numera betald som det, han skrev ju på för $260 miljoner över de närmaste åtta åren. Arenado är lagets ansikte utåt och ska leda laget till framgångar de närmaste åren.

Outfield

I right field hittar vi Charlie Blackmon som efter ett fullständigt hysterisk bra 2017 fick ett kontrakt värt över $100 miljoner vilket han inte riktigt levde upp till 2018. Nu var han fortfarande en bra spelare förra året men med en snittlön på $18 miljoner vill Rockies se bättre resultat. I center field hittar vi en tragisk historia där Ian Desmond spelar. Desmond hade ett rätt bra år i Rangers 2016 och fick ett kontrakt värt i snitt $14 miljoner varje år till 2021 av Rockies. Under de två första åren har Desmond varit värd sammanlagt -1,5 WAR vilket givetvis är fullständigt uruselt. Han spelade mest på första bas förra året men inleder säsongen som Rockies center fielder.

I left field ser det förhoppningsvis ljusare ut men det är långt ifrån någon garanti. David Dahl har fått lite speltid de två senaste åren men han har också varit väldigt skadebenägen, det har dock sett bra ut när han väl är frisk nog att spela. Dahl fyllde nyss 25 och är fortfarande en ung spelare, kanske blir 2019 året han äntligen får spela en hel säsong? Som fjärde outfielder inleder Raimel Tapia som spelat minst 20 matcher i MLB de senaste tre åren. Tapia har i princip inget kvar att bevisa i minor leagues men har samtidigt inte fått till det i MLB ännu vilket kanske inte är så konstigt med sporadisk speltid.

Rotation

Kyle Freeland gjorde en stabil debutsäsong 2017 men få trodde nog att han skulle hamna på fjärdeplats i Cy Young-omröstningen 2018. Rockies lyckas väldigt sällan producera pitchers med sina förutsättningar i Denver och helt plötsligt kommer Freeland från nästan ingenstans och producerar kanske den bästa säsongen en pitcher någonsin haft i Colorado. Det mesta pekar dock på att vi får se Freelands produktion gå ner något framöver.

I skuggan av Freeland hittar vi en liknande historia med German Marquez som även han hade en skaplig debutsäsong 2017 och ett riktigt bra 2018, framförallt under andra halvan. Det finns de som tror att Marquez på sikt kan bli snäppet vassare än Freeland. Om så är fallet ska Rockies vara glada att de lyckades övertala Marquez att skriva på ett nytt kontrakt nyligen värt $43 miljoner de närmaste fem åren.

Med de stora förhoppningarna på Freeland och Marquez finns det även varningsklockor när man ser hur Jon Grays karriär utspelat sig såhär långt. Succé 2017 blev sen en kort nedflyttning till AAA under 2018. Det såg visserligen bättre ut för Gray efter sin resa till minor leagues men han är i nuläget långt ifrån det ace man hoppades på att skulle bli. 2019 blir en mycket viktig säsong för Gray. Antonio Senzatela och Tyler Anderson lär få en del starter och kan någon av dom utvecklas hyggligt under 2019 finns det orsak till optimism för Rockies 2019.

Bullpen

Adam Ottavino lämnar Colorado i free agency för att spela i Yankees efter en lysande säsong 2018. Wade Davis är lagets closer och hade 43 saves förra året. Trots det var det stundtals skakigt förra året och hans ERA hamnade på 4,13 när säsongen var över. Scott Oberg fick något av ett genombrott förra året med en ERA under 2,5 och kan vid behov få chansen som closer. Även 36-årige Seunghwan Oh hade en bra fjolårssäsong och kom under 2018 i en trade från Blue Jays.

Förväntningar

Det finns en stark kärna att bygga kring med Arenado, Story, Freeland och Marquez men frågan är om de har bredden för att klara speciellt många skador? Främsta konkurrenten om divisionstiteln Los Angeles Dodgers anses vara så stora favoriter dels på grund av sin extremt breda spelartrupp. Rockies visade förra året att de kan hota Dodgers men realistiskt sett får de nog i första hand rikta in sig på en wild-card plats vilket de har goda chanser till med en del svagare lag i divisionen.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.