Inför Colorado Rockies säsong 2020

Under vintern kom Rockies ägare Dick Monfort ut och sa att de kommer vinna 94 matcher i år, ett ganska rejält hopp i så fall från endast 71 vinster förra året men i och för sig vann de 91 matcher så sent som 2018. Detta ska de åstadkomma med i stort sett samma roster som förra året då de inte tappat eller värvat någon spelare med större inverkan, faktum är att Rockies inte värvat en enda free agent på ett major league kontrakt. Det finns helt klart bra spelare på deras roster men det känns inte riktigt som det finns anledning till att tro att de skulle kunna utmana om en Wild Card-plats i år. Med all inaktivitet på spelarmarknaden har istället vinterns största nyhet i Colorado varit Nolan Arenados öppna konflikt med deras GM Jeff Bridich, Arenado som skrev på ett enormt kontrakt för nästan exakt ett år sen verkar inte vara nöjd med riktningen laget är på väg mot just nu och det har även cirkulerats många rykten de senaste månaderna att Rockies försökt sig på att trada sin största stjärna. Det är väl inte med optimala förutsättningar som Rockies anländer till säsongen 2020 där de vill visa att förra året inte är deras riktiga nivå.

Säsongen 2019

71-91 – 4:a NL West – 18 matcher från slutspel.

2019 blev ett totalt fiasko för Rockies. Efter att ha nått slutspelet via en Wild Card-match mot Cubs 2018 kraschade allt, deras rotation gick från bra till katastrofal och deras offensiv hade oerhört svårt att producera. Kyle Freeland och German Marquez spelade riktigt bra 2018 men båda tog ett kliv bakåt förra året, framförallt Freeland som var så dålig att han skickades ned till AAA för att lösa sina problem. Deras closer Wade Davis var ännu sämre med en nästan ofattbar ERA på 8,65! Efter 2018 fanns det hopp om att Rockies äntligen löst gåtan för hur de ska utveckla pitchers som kan kasta på hög höjd men hoppet grusades rejält under 2019. Något positivt var att Jon Gray istället kastade riktigt bra efter en bedrövlig säsong 2018. Inte heller Rockies offensiv var något att skryta om, bland de fem sämsta lagen i wRC+ och inte mindre än fem spelare med minst 50 spelade matcher hade själva en wRC+ på 73 eller sämre vilket är brutalt dåligt. Trevor Story och Nolan Arenado var som väntat på allstar-nivå men därefter var det väldigt tunt, Charlie Blackmon och David Dahl var förhållandevis okej men i övrigt var det en dålig säsong efter den andra för Rockies hitters. Intressant nog var Rockies med hyfsat i matchen fram till allstar-uppehållet men därefter gick det utför. 2019 var ett förlorat år och nu står många frågande till om den nuvarande varianten av Colorado Rockies verkligen kan uppnå de resultaten som krävs för att gå hela vägen, är det dags för en rebuild?

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Typ ingen

Lämnat

Yonder Alonso (1B) – Chad Bettis (SP)

Profilen

Nolan Arenado

Rockies utan tvekan största profil som skrev på för $260 miljoner förra året för över 8 år. Redan ett år in på kontraktet spekuleras det i om han redan har bestämt sig för att aktivera sin opt-out efter säsongen 2021. Under vintern har han som sagt deltagit i ett ordkrig i media med deras GM då han dels känner sig respektlöst behandlad av deras front office som ganska öppet försökt trada honom i vinter och han är nog inte heller så glad över den sportsliga riktningen som laget tagit sen han skrev på. Det är väl knappast en positiv utveckling när lagets klart bästa spelare är missnöjd på ledningen och det öppnar kanske dörren ännu mer nu till att han faktiskt lämnar laget den närmaste framtiden, antingen via trade eller att han bryter sitt kontrakt efter 2021.

Trots turbulensen i vinter bör Arenado spela riktigt bra igen. De senaste åren har han snittat 5,8 WAR, en wRC+ på 130 och omkring 40 home runs kombinerat med fantastiskt försvarsspel. Arenado är kanske inte den absolut bästa på positionen just nu (kanske topp 3) men är nog den mest kompletta spelaren på positionen då han är bland de bästa försvarsmässigt med allstar-värdig offensiv. Ett orosmoment för ett lag som eventuellt tradar för Arenado är att det är en ganska markant skillnad på hans offensiva siffror beroende på om han spelar på Coors Field eller inte. Han är fortfarande duktig även på bortaplan men det är viktigt att komma ihåg att hans siffror delvis är lite uppblåsta av hans hemmaplan i Denver. Förhoppningsvis är Arenado professionell nog att hans frustration utanför planen inte påverkar spelet på planen allt för mycket för om denna säsong liknar förra året finns det inte så mycket utöver Arenado för Rockies-fansen att se fram emot.

Lagdelar

Infield

Catcher-positionen ser på förhand ganska hopplös ut. Förra året lyckades Tony Wolters slå endast 1 home run på 411 PA, med tanke på vilket rekordår det var för home runs är det imponerande dåligt. Nu har Wolters aldrig slagit för speciellt mycket styrka men att dessutom spela sina hemmamatcher på Coors-field gör det nästan ofattbart. Hans försvarsspel är okej men kompenserar knappast upp för hans offensiva brister. Backup är inte klart men ett alternativ är att 36-årige Drev Butera som på något sätt hållit sig kvar i MLB sen sin debut 2010 där han producerat bedrövliga -3,2 WAR på drygt 500 matcher.

På 1B hittar vi Daniel Murphy vars egenskaper som hitter tycktes borde bli en succé på Coors Field när han kom i free agency för ett år sen, så blev inte fallet då han gjorde sin klart sämsta säsong i karriären 2019. Murphy som för några år sen vann en batting title nådde endast upp till ett .279 avergae och satte nytt rekord för strikeouts under en hel säsong. Det kan väl inte bli så mycket sämre i år men det är väl inte med jättestort förtroende de skickar ut Murphy där i år. Ryan McMahon inleder på 2B men om han inte spelar bättre lär han få ta plats på bänken om lovande Brendan Rogers anses redo (läs mer nedan). McMahon är i bästa fall en kompetent försvarare som inte direkt imponerade i Rockies line up under sin första hela säsong 2019.

På den vänstra sidan av Rockies infield ser det riktigt bra ut, faktum är nog att ytterst få lag kan matcha Rockies på SS/3B. Trevor Story på SS har gått från klarhet till klarhet och har nu utsetts till en allstar två år i rad. Vi ser fler och fler SS som kan slå för styrka men få kan göra det på Storys nivå, 35+ home runs de senaste två åren och han är dessutom ett hot på baserna där man kan räkna med 20+ stolen bases. Nolan Arenado (läs mer ovan) är lagets största stjärna och förväntas bli en allstar för sjätte året i rad. Garrett Hampson trodde många kunde få sitt genombrott förra året men lyckades inget vidare, kanske blir i år istället? Hampson kan spela på lite olika positioner både som infielder och outfielder som innebär att han nog främst får inleda säsongen som en utility-spelare. Han rankas fortfarande som ett bra prospect så det finns en hel del utrymme för utveckling i år.

Outfield

De solklara valen är David Dahl och Charlie Blackmon men på den tredje platsen kan det bli lite olika namn. Ian Desmond tjänar stora pengar men har de senaste tre åren producerat en negativ WAR alla de tre säsongerna. Det nämns att han kanske får nöja sig med att spela i en platoon i år med Sam Hilliard eller Raimel Tapia. 34-årige Desmond har två år kvar på sitt kontrakt men närmar sig en brytpunkt där det inte längre är hållbart att ge honom regelbunden speltid och snart kanske han inte ens har något att göra på deras roster trots att han tjänar i snitt $14 miljoner per år. Just Sam Hilliard är ett namn att ha lite utkik på då det finns lite hype för honom i år. Debuterade i september och var grymt bra i de 27 matcherna han spelade. Svårt att veta hur han presterar med utökad speltid men finns en försiktig optimism att Hilliard gör sitt namn känt i MLB i år.

David Dahl kom upp i 400 PA förra året och med hans .353 OBP har han chans att bli Rockies leadoff hitter i år. Han drar inte speciellt mycket walks och enda anledningen att hans OBP steg så högt var hans .302 average som också kom med ett väldigt högt BABIP vilket indikerar en tillbakagång i år. Dahl har också varit väldigt skadebenägen såhär långt men skulle han hålla sig frisk en hel säsong finns det en del potential här, ska Rockies ha någon chans i år måste nog Dahl vara en av de spelarna som tar ett kliv framåt i år. Dahl kan spela på all outfield-positioner och spelade förra året ungefär lika mycket i CF som LF. Charlie Blackmon i RF är en av de bäst avlönade spelarna i Rockies just nu men har väl inte riktigt levt upp till förväntningarna de två första åren på kontraktet. Han har inte varit en katastrof som Desmond utan har producerat 2-3 WAR de åren men Rockies behöver nog lite mer från Blackmon för att de ska vara nöjda. Blackmon förväntas spela okej även i år men är också en spelare som skulle behöva rycka upp sig för att ge Rockies en chans i år.

Rotation

Rockies rotation har tre potentiellt riktigt bra pitchers i Jon Gray, German Marquez och Kyle  Freeland men de har ännu inte fått till det spelmässigt samtidigt. Skulle dessa tre spela på sin högsta nivå skulle Rockies chanser i år höjas dramatiskt men efter de senaste två åren är det långt ifrån någon garanti. Freeland och Marquez var riktigt bra 2018 men hade det ganska tungt 2019, Jon Gray gjorde den motsatta resan där han var dålig 2018 men kom tillbaka starkt 2019 istället. Kyle Freeland fick för 2 år sen Cy Young-röster och German Marquez har stundtals spelat på en nivå som skulle ge en del röster även till honom om det fortsatte över en hel säsong. Men det är som tidigare känt extremt svårt att lyckas som pitcher på hög höjd och när det går bra ena året är det stor risk att resultaten blir det motsatta året efter. Rockies chanser i år är nog ganska minimala för att nå slutspel och det enda sättet att de når dit är förmodligen om alla tre spelar på en hög nivå. Freelands ERA landade på 6,73 förra året och var så vilsen att han skickades ned till AAA för att få ordning på spelet vilket han tyvärr inte fick. Framförallt drabbades Freeland av alla home runs och tillät över 2 home runs per 9 innings vilket är extremt högt även i dessa tider.

Bakom de tre finns det väl inga direkt klockrena alternativ. Antonio Senzatela hade även han ERA över 6 förra året på 25 starter där han hade nästan like mycket walks som strikeouts. Jeff Hoffman strikade åtminstone ut lite motståndare förra året men hade även han en ERA äver 6. Gräver vi ännu längre ned hittar vi Peter Lambert som i alla fall rankas som ett skapligt pitching prospect men i hans debut förra året blev det 19 starter och en ERA som faktiskt klev över 7. Med andra ord ser det inte speciellt lovande ut i Rockies rotation och med tanke på hur lite bredd det finns för de sista platserna så måste verkligen topp-trion med Gray, Freeland och Marquez spela på en väldigt hög nivå för att det ska finnas någon som helst möjlighet att störa de bättre lagen i MLB.

Bullpen

Då har vi tagit upp pitchers med en ERA över både 6 och 7 förra året men vi kan ta det ett steg till faktiskt, tro det eller ej men Rockies nuvarande closer Wade Davis hade en ERA över 8 på 42 innings förra året. Rockies har redan nu i spring training sagt att Davis kommer fortsätta vara deras closer vid opening day och visst det kan väl bara inte bli sämre än så, eller kan det? Davis hade även han lite problem med home runs men framförallt med extremt mycket walks, 6 BB/9 vilket är extra extremt i brist på bättre termer. Scott Oberg som var en av få positiva aspekter i Rockies pitching förra året hade nog varit ett mer naturligt val. Visst nu talar nog en del för att han kanske inte blir riktigt lika bra i år men hans 2,25 ERA var nästan fyra gånger så bra som Davis förra året. Oberg fick chansen mot slutet att agera closer och bör väl få ta över det jobbet ganska snabbt i år om Davis inte förbättrar sig. Mycket ligger nog i att Davis är en av ligans högst betalda relivers i nuläget vilket gör att de nog har svårt att flytta ned honom i rangordningen även om det är rätt beslut rent sportsligt. Med allt detta sagt är det möjligt att inget av detta spelar någon roll för bullpens varierar kraftigt från år till år i prestation där relivers går från bäst till sämst och tvärtom ganska regelbundet. Det finns väl i nuläget inte speciellt mycket hopp här på pappret i alla fall för även om både Davis och Oberg skulle kasta sina bästa säsonger i karriären finns det inte speciellt mycket kvalitet förutom de två.

Prospect

Brendan Rodgers

2015 var Rodgers ett av alternativen för att gå som #1 i draften men både Dansby Swanson och Alex Bregman gick före vilket innebar att Rockies kunde plocka honom som #3. Både Swanson och Bregman har etablerat sig i MLB med olika grader av framgång medans Rodgers såhär långt endast fick ett smakprov i somras. Helt klart fick han inte tillräckligt med speltid för att dra några större slutsatser men det var 81 tuffa plate apperances vi fick se i MLB. Innan draften var Rodgers allt ett MLB-lag önskade sig, en shortstop med en fantastisk förmåga som slagman och kunde dessutom driva iväg bollen med rätt rejäl styrka.

I Rockies farmsystem har han levt upp till förväntningarna och slagit väldigt bra på samtliga nivåer men vi såg också att han kommer behöva sätta slagträdet på bollen ganska ofta för att vara effektiv, om något har väl hans öga för strikezonen kanske inte varit den bästa och har såhär långt inte lyckats dra speciellt mycket walks på någon nivå så han kommer behöva börja få mer kontakt med bollen för att lyckas på MLB-nivå. Numera lär han hamna på 2B eller eventuellt 3B om Arenado skulle försvinna. Efter ett drygt år med en skadebekymrad axel opererade han den i somras som förhoppningsvis ska lösa hans skadeproblem och förhoppningen är att Rodgers under 2020 ska ta en ordinarie plats i MLB.

Förväntningar

Ägaren Dick Monfort kan förvänta sig slutspel om han vill men det är nog väldigt lite chans för det. Rockies har spelare som har förmågan att ta ett lag till slutspel men det är nog lite för många spelare som samtidigt måste höja sig både en och två nivåer för att de ska ha en chans. Arenado och Story är nog de enda två spelarna vi med relativ stor säkerhet kan säga kommer att vara riktigt bra 2020 om de håller sig friska. Mycket av denna säsong hänger på Rockies pitching och skulle de vara lika svaga som förra året finns det risk att de hamnar på 70 eller färre vinster. Man kan tycka att det borde vända åtminstone lite för Rockies i år då mycket gick fel förra året och det finns väl nog med uppsida för att de skulle kunna närma sig 81 vinster i år om en och annan boll studsar deras väg. Det är dock som sagt lite för många spelare som måste vara bättre i år för att det med gott samvete ska gå att tippa laget till slutspel. Det finns minst tre lag i divisionen som är bättre och går det trögt i år finns en viss risk att de hamnar sist i divisionen. Det kan gå snabbt i MLB då Rockies var väldigt hoppfulla med god anledning efter säsongen 2018 när de nådde slutspelet för andra året i rad men bara ett år senare ser det betydligt mer dystert ut och frågan är om det finns tillräckligt med spelare på deras nuvarande roster för att undvika en rebuild inom en snar framtid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.