Inför Detroit Tigers säsong 2019

Ännu ett lag i AL Central mitt uppe i en rebuild. Detroit Tigers glansdagar är långt bak i det förflutna och den enda kvarlevan från den tiden är Miguel Cabrera som inte varit produktiv sen 2016 och sitter på kanske ligans sämsta kontrakt från ett lags synvinkel. Nick Castellanos var visserligen med i slutet av den framgångsrika eran men lär skickas iväg i en trade om tillfälle ges. Vägen tillbaka till toppen är lång och även om det finns en del lovande prospects i systemet kommer inte speciellt många få chansen i år.

Detroit Tigers 2019 är mestadels en blandning av veteraner med sina bästa dagar bakom sig och en rad yngre förmågor som inte direkt förväntas bli några allstars. Trots en rätt bra inledning på säsongen rent resultatmässigt är det svårt att se hur detta lag ska kunna skörda några vidare framgångar i år.

Miguel Cabrera
Foto: Keith AllisonCC

Lagdelarna

Infield

Det är inte varje dag du ser en MLB-catcher som är närmare två meter lång men det är faktiskt så lång Tigers starting catcher Grayson Greiner är. Greiner anses vara en okej defensiv catcher som visat helt okej potential som slagman i minor leagues. Greiner debuterade i MLB förra året utan några större framgångar som slagman på de 30 matcher han spelade och är väl i bästa fall en backup i ett bättre lag. Istället är det John Hicks som är backup som catcher och spelar även ibland på första bas. Hicks är motsatt Greiner rätt bra som hitter men är väl inte riktigt lika vass defensivt.

Framtida hall of famern Miguel Cabrera har dragits med skador de senaste två säsongerna och hoppas kunna vända den negativa trenden. Cabrera kommer med största sannolikhet inte komma i närheten av sina MVP-säsonger men om han får vara frisk bör han kunna återvända som en kapabel slagman på första bas och som DH.

I mitten av Tigers infield hittar vi ett par pirater i form av Jordy Mercer SS och Hosh Harrison 2B som båda spenderat hela sin MLB-karriär i Pirates innan denna säsong. Harrison hade en riktigt bra säsong 2014 och spelade rätt bra 2017 men såhär långt 2019 har han inlett säsongen iskall. Mercer hade en något bättre inledning än Harrison i år men skadade sig ett par veckor in på säsongen och blir borta ett tag. I Mercers frånvaro får ett annat rutinerat namn ta plats som lagets shortstop, Gordon Beckham. Efter att ha blivit vald som #8 i draften 2008 har Beckhams karriär inte blivit det man hoppats på. En bra rookiesäsong 2009 följdes upp med nio ganska dåliga säsonger. Med det sagt har 32-åringen inlett säsongen 2019 på ett bra sätt även om vi inte kan dra för stora slutsatser på 9 matcher.

På tredje bas spelar Jeimer Candelario som kom i en trade från Cubs 2017 och gjorde succé direkt i Tigers. Formen höll i sig även i början av 2018 men efter en skada på handleden gick produktionen nedåt under den senare delen av året. Candelario är fortfarande bara 25 och har gott om tid att hitta tillbaka men i nuläget dras han ned av sina högsta strikeout-siffror i karriären. En positiv överaskning förra året och såhär långt även denna säsong är Niko Goodrum inte många hade speciellt mycket förväntningar på sig. Goodrum kan spela på i princip vilken position som helst och är dessutom en switch-hitter som visat en del power i sin swing. Nu var han ”bara” en genomsnittlig spelare förra året men det är som sagt väldigt bra för en spelare som fick chansen på grund av en dålig roster som är i en rebuild. Såhär långt 2019 har det sett riktigt bra ut för Goodrum som lär få fortsätta spela på alla möjliga positioner i år.

Outfielders

Nick Castellanos är förmodligen Tigers bästa position player i dagsläget. Castellanos värde ligger i hans roll som slagman för han rankas som en av ligans absolut sämsta försvarare. Han kommer mestadels spela i right field även om han egentligen borde användas som DH. Lär inte finnas kvar i truppen hela säsongen då han är en free agent i vinter och Tigers lär vilja få något prospect för honom innan han lämnar. I center field hittar vi Jacoby Jones som är en väldigt bra försvarare och ett hot som baserunner men har väldigt svårt att nå bas. Jones har en strikout% på 33% såhär långt i sin MLB-karriär och passar väl bättre som en defensiv backup snarare än en starter på MLB-nivå.

Många av Tigers unga lovande spelare är ett par år från att anlända i MLB men Christin Stewart är väl kanske del av den första vågen som faktiskt dykt upp och tagit en plats på Tigers roster. Stewart fick chansen att debutera i slutet på förra säsongen och gjorde succé på de få matcherna han fick spela. 2019 har också inletts bra men åkte på en skada som placerade honom på lagets IL. Stewart är en spelare du helst placerar på 1B/DH men får åtminstone i början av karriären spela en del i left field.

Rotation

Michael Fulmer var inför säsongen Tigers mest namnkunnige medlem i deras rotation som blev årets rookie för ett par år sedan. Sen dess har det dessvärre gått utför rent prestationsmässigt för Fulmer som dessutom under spring training fick lägga sig på operationsbordet och utföra en Tommy John- operation som gör att han missar hela säsongen. Under inledningen av säsongen är det istället Matthew Boyd som kom till Tigers i en trade ungefär samtidigt som Fulmer 2015 som tagit över rollen som lagets ace. Det är fortfarande tidigt på säsongen men med kraftigt ökande antal strikeouts kan 2019 bli året som Boyd får sitt genombrott.

Ett par nyförvärv inför 2019 är Matt Moore och Tyson Ross. Moore hann bara starta två matcher innan han tvingades genomgå en knäoperation som avslutar hans säsong vilket var extra synd då han såg riktigt bra ut i de matcherna han spelade i. Ross hade sin bästa säsong 2015 och har aldrig riktigt hittat tillbaks till den nivån. Förra året spelade han hyggligt och går rakt in i Tigers Rotation i år där han inlett säsongen bra.

Spencer Turnbull är likt Christin Stewart del av den första vågen av morgondagens Tigers-spelare som kommit upp på MLB-nivå. Fick testa på att starta i Tigers i september förra året men är nu en del av lagets rotation från säsongens start. Såhär långt 2019 har Turnbull inlett bra. Till sist har vi Jordan Zimmermann som tjänar totalt $50 miljoner 2019-2020 innan hans bedrövliga kontrakt är över. Sedan sin ankomst i Detroit 2016 har Zimmermann aldrig avslutat en säsong med en ERA under 4,5 vilket givetvis är underkänt när man får ett kontrakt värt över $100 miljoner. Det fanns dock ljusglimtar förra året när hans strikeout% gick upp en hel del men vid det här laget väntar man bara på att kontraktet ska ta slut efter nästa säsong då man förhoppningsvis kan börja spendera pengar på andra spelare.

Bullpen

Ganska oväntat har Shane Greene inlett säsongen som en av ligans bästa closers. 2017 visade Greene att han kunde vara en bra reliver men förra året tröttade man ut hans arm med många matcher i rad och hade en ERA över 5 som resultat. Fortsätter formen till sommaren lär Greene skickas iväg i en trade för mer prospects till Tigers rebuild. Tigers senaste bidrag till allstar-matchen Joe Jimenez avslutade säsongen 2018 med en ERA på 4,31 men det mesta tyder på att han hade en del otur och egentligen var bättre än vad resultaten visar, med det sagt har det sett riktigt skakigt ut för Jimenez i början av denna säsong.

Daniel Norris kom i samma trade som Matt Boyd och ansågs vara ganska lovande ett tag innan han åkte på skador till höger och vänster. Inleder 2019 i Tigers bullpen men kan mycket väl hamna i lagets rotation vid behov.

Förväntningar

Tigers rebuild har redan pågått ett par år och lär dröja minst ett par till innan de kan ställa upp med ett slagkraftigt lag. Inledningen på 2019 har visserligen sett rätt bra ut, framförallt för lagets pitchers som ligger fyra på listan över lägst ERA i MLB. Förr eller senare kommer det här laget rasa ihop och få ett tidigt draftval även i nästa års draft. Det finns en och annan hygglig spelare på deras roster men däremot ingen som helst bredd för att klara av hela säsongen på den nivån man inlett.

Det som kan bli intressant är om någon av de högre rankade prospects man har gör sin MLB-debut i år men en säsong som denna har man ingen anledning att starta klockan för service time på de spelarna ännu. De som inleder säsongen bra i år löper väldigt stor risk att tradas bort för för prospects vilket gör att andra halvan av säsongen kan bli extra tung för Tigers i år.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.