Inför Detroit Tigers säsong 2021

Förra året fick Tigers-fans en smygtitt på framtiden med några prospects som fick debutera men det ser ut som det är först nästa år det roliga börjar på riktigt. AJ Hinch är ny manager och ska lyfta laget ur bottenträsket men vi lär få vänta en liten stund till då Tigers nyförvärv är högst marginella inför 2021.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

64, 64,47 och 23 är antalet vinster Tigers skrapat ihop de senaste fyra åren, förra årets 23 vinster motsvarar 62 vinster under 162 matcher. Det är inte direkt bra det och så mycket bättre blir det troligtvis inte i år heller även om taket kanske är lite högre än tidigare säsonger. PECOTA förutspår 65 vinster i år och på FanGraphs är man lite mer generösa med sina beräknade 72 vinster vilket fortfarande är 5:e sämst av alla lag.

Ron Gardenhire tvingades abrupt lämna sin roll som manager precis i slutet av förra säsongen på grund av hälsoproblem men det var nog alltid tveksamt om han skulle styra skeppet när det vände. Tidigare hyllade AJ Hinch fick sitt rykte snabbt nedsmutsat då det var han som var manager för Astros under sign stealing-skandalen och stängdes av för sin roll i det hela under säsongen 2020 utöver att han fick sparken från sin post. En del kanske undrade om den händelsen skulle hindra Hinch från att få ett jobb direkt efter avstängningen, en fundering som inte kunde vara längre från verkligheten.

Hinch avstängning tog slut samma ögonblick som förra årets World Series tog slut vilket var den 27:e oktober, innan kalendern slog över till november var Hinch klar som Tigers nya manager. Senast Hinch fick sin lön utbetald av Tigers var 2003 när han som backup-catcher spelade i totalt 27 matcher under den sämsta säsongen någonsin i Tigers historia. De vann endast 43 matcher och förlorade 119 vilket gav en win-loss % på .265, som tröst valde de Justin Verlander i nästkommande draft vilket skulle få oerhörda konsekvenser längre fram. Även om Tigers 2021 inte ställer upp med en speciellt bra trupp lär de i alla fall inte vara så brutalt dåliga som 2003 i alla fall.

Det gick ju som bekant betydligt bättre efter den där katastrofsäsongen 2003 där Tigers hade många framgångsrika år med två World Series-framträdanden 2006 och 2012. Sen den storhetstiden återstår endast Miguel Cabrera som är en skugga av sitt forna jag, annars är Matt Boyd som kom via trade sommaren 2015 den spelare som har mest rutin från Tigers MLB-roster. Det finns en hel del spelare med MLB-rutin i detta lag som Jonathan Schoop, Robbie Grossman och Wilson Ramos som hör hemma i en MLB-roster men kanske helst inte borde vara bland ett lags bättre spelare.

Årets underhållning får istället Tigers prospects stå för när de väl kallas upp. Deras trehövdade monster i sin framtida rotation fick se sin debut komma förra året i två fall av tre i form av Casey Mize och Tarik Skubal som båda förhoppningsvis får chansen under året tillsammans med deras tredje kumpan Matt Manning. Alla tre är högt rankade pitching prospect men av allt att döma när det gäller pitching-prospect är det extremt tveksamt att de alla utvecklas till en #1 eller #2 starter som deras potentiella tak är. Tigers fönster för att konkurrera om slutspelsplatserna öppnas nog inte på glänt före 2022 med 2023 som riktmärke att börja hota på allvar.

Säsongen 2020

23-35 – 12 matcher från förstaplatsen i AL Central

Likt Baltimore Orioles var det ungefär en vecka eller två som var lite intressant när de faktiskt hotade att gå förbi Yankees i kampen om den sista slutspelsplatsen i AL men det var bara en väldigt kortlivad period där laget faktiskt såg aningen mer än kompetenta ut. Det är ju mer än vad man har kunnat säga om de flesta Tigers-lagen de senaste åren men när säsongen väl summerades var man konstant i botten i de flesta statistiska kategorierna. En av ytterst få kategorier som Tigers var i toppen i var deras BB/9 för relievers som var femte bäst i ligan, dessvärre var deras strikeouts ungefär lika långt åt fel håll.

Några positiva prestationer på den korta säsongen såg vi från Jeimer Candelario som spelat på en ojämn nivå sen han kom från Cubs för några år sen. Rookien på SS Willi Castro imponerade med oväntat mycket kraft i svingen och centerfieldern JaCoby Jones förbättrade sin offensiva produktion för fjärde året i rad. På pitching-sidan såg vi Spencer Turnbull göra samma sak då han för tredje året i rad förbättrade sin produktion. Dock såg det inte lika ljust ut för Michael Fulmer och Matt Boyd som hade hoppats på att studsa tillbaka i år men gjorde båda sina sämsta säsonger i karriären även om det var under en förkortad säsong.

Inte heller Skubal och Mize lyckades kasta speciellt bra under sin rookiesäsong och behöver nog slipa lite grann på sina egenskaper i AAA innan de gör ett försök igen. Det var en säsong som gick väldigt mycket upp och ned men i slutändan mestadels nedåt då de väljer som lag #3 i sommarens draft eftersom endast Rangers och Pirates var sämre 2020.

Profilen

Robbie Grossman

Tigers OBP var förra året .303 vilket var tredje sämst i i MLB 2020. Inte för att de har varit jätteaktiva i vinter men deras kanske bästa nyförvärv Robbie Grossman bör kunna hjälpa en del på den fronten med hans .350 OBP såhär långt i karriären. Grossman har tidigare representerat Astros, (delvis med Hinch som manager) Twins och senast A’s. Förra säsongen var utslaget över en hel ordinarie säsong bland de bästa siffrorna han någonsin producerat främst tack vare oväntat mycket styrka i svingen. Grossman har bara kommit upp i tvåsiffrigt en gång i karriären i home runs när han slog 11 stycken 2016, förra året slog han 8 på endast 51 matcher.

Nu ska vi inte tro att Grossman är någon frälsare på något sätt och det faktum att han ens är en kandidat som en av Tigers profiler här säger väl mer om laget än honom. 31-åringen skrev på ett tvåårskontrakt värt $10 miljoner vilket är en bra deal för både han och Tigers, dels fördubblar han sina totala inkomster inom baseboll från hans första sex år i ligan och Tigers får en veteran som kan bidra med kvalitets-at bats som deras yngre förmågor kan studera.

De flesta lagen som anländer på slutspelsscenen efter ett längre uppehåll brukar alltid ha någon eller några lite bortglömda spelare från de mörka åren som hjälpte rookies och andra unga talanger med deras rutiner och andra tips och tricks som de samlat på sig under åren, någon som lär dom att vara en major leaguer som är en helt annan sak än att åka buss till småhålor i AA med 10% av publiken på läktarna. För Tigers hoppas man nog att Grossman kan vara med som en mentor till de allt fler prospects som kommer få debutera de närmaste två åren samtidigt som han är en hygglig spelare själv på planen.

Det är inte omöjligt att han är lagets bästa hitter i år om inte någon av deras väldigt unga spelare fullständigt exploderar vilket inte är helt otänkbart heller. Men som sagt en nyttig värvning för mer än vad han kan bidra med bara på planen.

Prospect att ha koll på

Matt Manning

Matt Manning steg snabbt genom Tigers farmsystem efter att ha draftats i första rundan 2016. Redan 2018 fick han testa på spel i AA som 20-åring och efterföljande år räckte hans 2,56 ERA på 24 starter till att utses till ligans bästa pitcher i AA (Eastern League). I nuläget snittar han omkring 95MPH med en topp på 97-98. Han kastar utöver sin fastball en curveball och changeup där framförallt hans curveball är ett stort vapen, Manning sägs också jobba i nuläget på att lägga till ytterligare en breaking ball i sin pitch mix.

Många trodde nog att Manning skulle få debutera förra året likt Skubal och Mize som var hans lagkamrater i AA 2019 men en skada (forearm strain) stoppade det. En del rankar Manning högre än Casey Mize som var draftens första val 2019 eftersom Manning drabbats av mindre skador, ett argument som inte håller riktigt lika bra i och med sommarens händelser.

Istället kanske 2021 blir året för hans debut men han får säkerligen inleda säsongen i minor leagues. Förväntningarna är enorma då han i bästa fall kan vara ett lags ace med sin talang även om en plats som #2 i en rotation är lite mer realistisk. Det är en oerhört hög nivå att vänta sig en pitcher nå som inte kastat högre upp en AA såhär långt i karriären. Går allt som det ska i år är Manning i Tigers opening day rotation nästa säsong.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Robbie Grossman (OF) – Julio Teheran (SP) – Nomar Mazara (OF) – Renato Nunez (1B/3B) – Wilson Ramos (C) – Jose Urena (SP) – Akil Baddoo (OF)

Tappade spelare

Austin Romine (C) – Jordan Zimmerman (SP) – Ivan Nova (SP) – Brandon Dixon (INF/OF)

Inga enorma nyförvärv eller tapp. Jordan Zimmermans enorma kontrakt är äntligen borta från Tigers payroll och han tillsammans med Ivan Nova ersätts med ett par andra veteraner i Julio Tehran och Jose Urena som möjligtvis kan ge något prospect i en trade i sommar om de spelar hyggligt första halvan av säsongen.

Lagdelar

Infield

Förra året plockade man in Yankees-veteranen Austin Romine som catcher och i år väljer man återigen att hitta lösningen i New York igen då Wilson Ramos skrivit på efter att ha spenderat de senaste åren med Mets. Ramos har visat sig vara en okej men inte så mycket mer catcher som stundtals kan slå riktigt bra vissa säsonger, förra året var dock inte en av de säsongerna. I nuläget verkar Grayson Greiner den längsta spelaren någonsin att spela som catcher i MLB ta jobbet som backup, dessvärre har han slagit sämre för varje säsong han spelat och då var han inte speciellt bra till en början med. Det kanske öppnar dörren för Jake Rogers som inte heller är speciellt bra offensivt men är riktigt duktig med handsken. Han debuterade förra året men hans 40% strikeouts visade att han nog behöver lite mer träning i AAA först. Även Dustin Garneau finns med på ett minor league-kontrakt och kan vara ett alternativ.

1B har ingen spelare som är solklar men det skulle kunna bli Ranato Nunez som finns med på ett minor league-kontrakt för tillfället. Han kan slå rätt okej och kan dessutom spela 3B. Miguel Cabrera spelade som DH hela säsongen 2020 och lär endast göra något enstaka inhopp på 1B i år om det verkligen krävs. Han var en genomsnittlig hitter förra året och kan han slå på den nivån kanske vi får se honom slå sin 500:e home run i karriären då han står på 487 inför denna säsong, håller han sig frisk hela året finns också en liten chans att han når 3000 hits då han har 134 kvar till den gränsen.

Jonathan Schoop spelade bra nog förra året på 2B för Tigers att ta tillbaka honom och är på förhand en av deras bättre spelare på planen. Bredvid sig på SS hittar vi Willi Castro som imponerade stort på den begränsade speltiden han fick¨2020. Vi får se i år vilken typ av spelare han är då han hittills samlat på sig endast 250 PA.

Jeimer Candelario rivstartade sin Tigers-karriär när han kom via trade från Cubs sommaren 2017 och följde upp det med en okej säsong 2018. Efterföljande säsong gick det så dåligt att han skickades ned till AAA men hittade tillbaka i form 2020 där han fick spela mest på 1B. Gissningsvis inleder han på 3B men det kan ändras om Isaac Paredes flyttas upp då han är lagets framtida spelare där enligt planerna.

Niko Goodrum hade ett par ganska bra säsonger 2018-19 men fick inget att stämma förra året framförallt tack vare nästan 40% strikeouts. Fördelen med Goodrum på en roster är att han kan spela på i princip alla positioner, 2019 startade han minst en match på samtliga positioner förutom catcher. Harold Castro är också ett hyfsat alternativ defensivt då även han spelat i princip överallt på planen och visade att han har en del uppsida även offensivt förra året.

Outfield

Robbie Grossman i LF och JaCoby Jones i CF känns som ganska säkra kort vid opening day och Nomar Mazara bör väl ses som favorit till att starta i RF. Grossman är troligtvis Tigers leadoff-hitter i år. Jones har gått från en potentiell defensiv ersättare som endast fick speltid för att han spelade i ett dåligt lag till att vara en legitim startande CF i MLB om än kanske inte på den allra högsta nivån, det är knappast någon Mike Trout vi pratar om här. Förra säsongen var givetvis kort och Jones spelade dessutom bara i hälften av matcherna men visade att han har en förmåga att klappa till bollen ganska rejält. Lite otippat har han visat att han har förmåga att slå en 20-25 home runs under en hel säsong men skulle nog behöva dra ned lite på sina strikeouts som ligger över 30% i karriären.

Nomar Mazara blev aldrig vad Rangers hade hoppats på och efter 4 säsonger med en offensiv produktion strax under genomsnittet skeppade man iväg honom till White Sox där han var fullständigt värdelös och släpptes fri efter säsongen. Vet inte riktigt om det finns något som talar för att Mazara kommer vända trenden med Tigers men är väl värt en chansning i Tigers position. Oavsett hur Mazaras karriär utvecklar sig kan ingen ta ifrån honom hans monster-home run 2019 som flög otroliga 505 feet.

Victor Reyes lär få en del speltid möjligtvis i en platoon med Mazara. Reyes har inte så mycket kraft att slå med utan det brukar bli mycket linedrives vilket fungerat okej såhär långt och hade ett average strax över .300 säsongen 2019 på 292 PA. Daz Cameron och Christin Stewart har på sin begränsade speltid inte imponerat i MLB och får eventuellt starta i minor leagues i år. Vänsterhänte Akil Baddoo valdes i rule 5 draften från Twins och slåss därmed också om en plats på lagets roster.

Rotation

I väntan på Mize, Skubal och Manning har Tigers ändå en rotation med en hel del uppsida men golvet är samtidigt ganska lågt när man ser över realistiska resultat i år. Spencer Turnbull har minst rutin i deras förväntade rotation men känns ändå som det mest stabila alternativet. Turnbull har gått från klarhet till klarhet sen debuten 2018 och lyckades avsluta förra säsongen med en ERA under 4 på 11 starter. Hans 4,61 BB/9 var dock lite oroväckande men turligt nog var han samtidigt väldigt effektiv på att begränsa home runs vilket gjorde att skadan inte blev för stor av alla walks, hans 0,32 HR/9 var näst bäst i MLB förra året bland pitchers med 50 innings förra året efter endast Dallas Keuchel.

Matt Boyd har ett enormt tak men har inte lyckats få till sitt spel under en hel säsong. Förra året lyckades han med konststycket att göra något under en och samma säsong som ingen annan någonsin gjort under hela dess karriär. Han inledde tre matcher tätt efter varandra med att låta motståndarnas två första slagmän slå en home run. Framförallt home runs har varit ett extremt problem för Boyd som är en extremt frustrerande pitcher med tanke på hur briljant han stundtals kan vara. Hoppet är väl inte ute för Boyd men det ser allt mer osannolikt ut att han kan vara en effektiv pitcher i MLB.

2016 års bästa rookie har också haft en frustrerande utveckling de senaste åren. 2016-17 såg Fulmer ut att fylla tomrummet efter Justin Verlander i Tigers rotation men ett steg bakåt 2018 följdes upp med en TJ-operation strax innan säsongen 2019. Återkomsten i somras var inte vacker med en ERA långt över 8 på 10 starter där även han hade enorma problem med home runs. Trots det känns det väl som att Fulmer bör ha något bättre odds att vara en bra pitcher framöver jämfört med Boyd.

I väntan på deras prospects bör nog Urena och Tehran få starta säsongen i Tigers rotation och kan förhoppningsvis äta upp lite innings innan de yngre förmågorna anses vara redo. Båda två åkte på COVID-19 förra året och framförallt Teheran verkade känna av de effekterna ganska hårt förra året där inte mycket gick rätt i Angels. Teheran har annars spenderat hela karriären i Braves där han kastat riktigt bra och hans ERA i karriären ligger på 3,81 med 235 starter. Han borde vara en bra kandidat till att studsa tillbaka 2021 och är de ute ur slutspelsracet kring trade deadlinen (högst troligt) kan han bli en intressant kandidat för att få hem något mer prospect till Tigers rebuild.

Bullpen

Hej och välkommen till Tigers bullpen som förväntas ha Bryan Garcia i closer-rollen som förutspås ha en ERA på 4,91 enligt Zips… Ja nu är jag kanske lite orättvis att inleda denna del på det viset då han var riktigt effektiv under den korta säsongen men det känns inte på något sätt hållbart. 1,66 ERA på 21 innings är såklart bra men 12 strikeouts och 10 walks ger en väldigt skev strikeout-walk ratio som inte är hållbar. Gregory Soto och Joe Jimenez ger inte något större förtroende för denna lagdel som ser oerhört svag ut på förhand. Buck Farmer har väl kastat någorlunda okej ibland och Daniel Norris som fick sadla om från starter till Tigers bullpen var väl visserligen rätt skaplig 2020 men som sagt inte mycket på förhand att se fram emot. Det är väl då Garcia som kan vara värd att ha koll på om han kan fortsätta utvecklas och vara en bullpen-arm för framtiden.

Med det sagt brukar ju alltid någon okänd kliva fram varje i år i nästan alla lag så det kanske finns någon positiv överraskning som gömmer sig här men den personen är nog en kurragömma-mästare för det är väldigt svårt att se den i nuläget.

Förväntningar på säsongen 2021

En optimistisk Tigers-supporter (Likt mig själv) hade hoppats på att 2021 skulle bli året Tigers klev ur bottenträsket och i alla fall hade ett skapligt lag bra nog att vinna omkring 80 matcher i alla fall. Ska detta lag ha ett record på .500 måste precis allt gå rätt samtidigt som typ ett dussin prospects kommer upp och producerar från dag 1. Med Royals värvningar under vintern har de på förhand separerat sig från den absoluta botten i American League vilket gör att om Tigers slutar på någon annan plats än sist i AL Central så vore det en stor skräll.

Visst ställde pandemin kanske till det något för Tigers planering och dess prospects men känns ändå tråkigt efter så många dåliga år att man inte heller denna gång gör ett anständigt försök att vara respektabla på planen även om man inte behöver ha ambitioner för slutspel. De väljer högt i draften denna sommar och de projections som finns ger Tigers någonstans mellan 65-72 vinster vilket ger ett draftval kring val #3-5 även nästa år vilket såklart är bra för farmsystemet på sikt men tråkigt att titta på.

Likt många andra bottenlag finns det få anledningar att sitta och titta på lag som inte ens försöker. Man ska vara ett fan i både vått och tort kanske du säger? Ja jag kan se det argumentet men en organisation som är enormt lukrativt för dess ägare ska inte kunna kräva sina fans blinda lojalitet om de själva inte gör ett ärligt försök till att ställa upp med ett respektabelt lag, något som faktiskt ett lag som Royals gjort i år även om ingen räknar med att de ska hota om slutspelsplatserna. Det är mycket lättare att följa ett lag som gör vad de kan för att sätta ihop en underhållande produkt på planen även om de kommer förlora fler matcher än de vinner. Tigers har med mening ställt upp med så dåligt lag de kan i flera år vilket inte förtjänar belöning och när det går såhär långt är det istället upp till laget att jobba till sig förtroendet igen. Vill inte ett lag spendera pengar på sitt lag finns det absolut noll anledning för fans att själva spendera sina pengar (eller uppmärksamhet) på laget heller. Tigers ska vara nöjda (sportsligt) om de vinner 70 matcher i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.