Inför Houston Astros säsong 2019

Hosuton Astros kommer till säsongen 2019 som lika stora favoriter till divisionstiteln som förra säsongen. Det finns dock frågetecken i framförallt lagets rotation där de får klara sig utan 60% av deras starters från förra säsongen. Även om Oakland kom lite obehagligt nära i tabellen mot slutet av året kändes det ändå rätt stabilt med 103 vinster.

Nu räckte man inte riktigt till mot Red Sox i ALCS men bör ha goda chanser att stå som mästare när säsongen 2019 är över. Kanske MLB:s bästa infield med tre olika potentiella MVP-kandidater kan bli riktigt underhållande att se.

Foto: Keith AllisonCC

Profilen

Carlos Correa

Astros shortstop har ”endast” kunnat spela strax över 100 matcher de två senaste säsongerna på grund av skada. 2017 påverkade det inte hans statistik nämnvärt men under 2018 orsakade hans onda rygg den sämsta säsongen såhär långt i karriären. Nu lyckades Correa trots sina problem producera som en genomsnittlig MLB-batter 2018 men för en spelare av hans kaliber förväntas betydligt mer.

Nu ska vi inte börja drömma mardrömmar än då Correa endast är 24 år gammal men skulle behöva en hel säsong med förväntad produktion igen. Med det sagt är Correa tillräckligt bra för att vara en MVP-kandidat om han får vara frisk 2019.

Lagdelarna

Infield

Som tidigare nämnt har Astros ett riktigt stjärnspäckat infield. Jose Altuve (2B), Correa (SS) och Alex Bregman (3B). Just Bregman fick sitt riktigt stora genombrott förra säsongen och fick en del MVP-röster som resultat, en kandidat till att ta hem precis den titeln i år istället.

På 1B/DH fortsätter man med Yuli Gurriel och Tyler White, många trodde nog att de under vintern skulle vara aktiva med att hitta en uppgradering här men fortsätter som man avslutade 2018. Mest frågetecken på Gurriel som behöver prestera bättre offensivt som första basman.

På catcher blir Robinson Chirinos (free agent) ny starter med ett riktigt bra slagträ men lämnar däremot en hel del att önska när det gäller försvarsspelet som catcher, hade framförallt svårt att kasta ut base runners förra säsongen. Kvar finns Max Stassi som backup, helt okej hitter för sin position men betydligt bättre i defensiven.

Outfield

Inte lika stjärnspäckat i Astros outfield men man har förstärkt med Michael Brantley (free agent) som tar platsen i left field, hade en väldigt bra offensiv säsong 2018 i Indians. George Springer finns kvar i centerfield och står nog för stabil produktion i år igen, fyller 30 i år och har visat lite små tecken på att åldern börjar komma ikapp. Även Josh Reddick (RF) lär också spela på en hygglig nivå i år, fanns lite rykten kring Reddick att han eventuellt kunde tradas för att göra mer plats i lagets outfield.

Jake Marisnick och Tony Kemp finns som okej beckup-alternativ, även Derek Fisher är ett möjligt val efter att stundtals dominerat i minor leagues men har inte lyckats ta med de framgångarna i MLB ännu. Ett potentiellt lyft kan komma från Kyle Tucker som rankas topp 15 av alla prospects i MLB. Fick prova på en kort stund att spela i MLB förra året utan några större resultat. Om Tucker lever upp till sin potential kan Astros få den där stjärnspelaren man saknar i sitt outfield.

Rotation

I de flesta andra lagen hade Astros situation i sin rotation potentiellt varit katastrofal. Justin Verlander och Gerrit Cole är kvar men båda har utgående kontrakt till vintern. Charlie Morton och Dallas Keuchel har lämnat redan i free agency och Lance Mccullers har opererats vilket gör att han är otillgänglig 2019.

När det gäller Astros har man dock nog med bredd för att klara av den smällen. Verlander och Cole är både kandidater till Cy Young. Collin McHugh och Brad Peacock har båda varit bra starters för Astros tidiagre säsonger men på grund av antalet starters förra året fick de istället spendera säsongen i lagets bullpen. Nu återvänder de som starters tillsammans med Wade Miley (free agent) som bör vara en stabil starter.

Om det inte fungerar finns det ytterligare alternativ nedifrån i form av Framber Valdez och Josh James som båda fick prova på spel i MLB förra året med stora framgångar. Nu inleder James säsongen skadad under en kortare period men visade upp en fastball som nådde hela vägen till 102 mph under hösten.

Bullpen

Här tappar man som nämnt eventuellt ett par etablerade namn till lagets rotation men det finns fortfarande gott duktiga relivers kvar. Kontroversielle Roberto Osuna är återigen closer. Förra säsongen var den största diskussion om Osuna kring hans problem utanför baseball då han misshandlat sin flickvän ock skickades i en uppmärksam trade från Blue Jays till Astros. Väl på planen agerade Osuna som en closer på elitnivå och lär säkert göra det även i år, trots detta kommer det fortfarande vara hans aktivitet utanför sporten som kommer att vara i blickfånget även 2019.

En annan reliver som kom till Astros i en trade förra säsongen var Ryan Pressley som efter blandade resultat i Twins gjorde succé under sin tid i Astros med en ERA på 0,77 och över 12 K/9 (strikeouts per 9 innings). Om Pressleys prestation i Astros såhär långt håller i sig är även han en kandidat till jobbet som closer.

Prospect

Forrest Whitley

Whitley rankas av princip alla som bästa pitching prospect i hela MLB och topp 5 bland alla spelare. Kommer starta säsongen i minor leagues men under rätt förutsättningar får vi nog se Whitley i MLB någon gång under 2019.

Whitley åkte fast i en dopingkontroll förra året och blev sen skadad vilket resulterade i endast 26 innings för honom under 2018. Om Whitley kommer tillbaka till förväntad nivå under 2019 lär vi se honom som en ordinarie starter under 2020. Whitley har oerhört stora förväntningar och som högst rankade pitching prospect i hela MLB förväntas han också bli ett framtida ace som ska bära Astros rotation i framtiden.

Förväntningar

Allt annat än en World Series är förmodligen en besvikelse på ett eller annat sätt. Det är inte en stark division men den är inte heller så svag som en del tror. Med det sagt måste en hel del gå fel för Astros för att de ska missa slutspelet 2019.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.