Inför Kansas City Royals säsong 2019

Livscykeln för ett lag i en liten mediemarknad innebär i regel en relativt kort tid i toppen och en betydligt längre tid i botten. Kansas City Royals åstadkom mer än de flesta liknande lagen med två turer till en World Series varav en vinst. Visst försökte man förlänga sin chans i toppen men i slutändan har det bara resulterat i en rebuild som kommer bli ännu längre än vad den kanske hade kunna vara.

Kansas City Royals version 2019 kommer troligtvis inte vara en speciellt intressant historia och det kommer dröja många år innan de blir det igen. En tydlig satsning i år är att man verkar gå för en himla massa stolen bases i alla fall vilket skulle kunna vara lite halvintressant ändå. Whit Merrifield ledde ligan i den kategorin förra året och nu får även Adalberto Mondesi en hel säsong att springa på baserna. Lägg därtill nyförvärven Billy Hamilton och Terrence Gore som också är fantastiskt snabba på baserna så kan det ju faktiskt hända en hel del emellanåt. Även om de inte var så länge sedan är de flesta profilerna från 2015 borta. Salvador Perez och Alex Gordon är kvar men är väl inte de spelarna de en gång var och Perez kommer dessutom missa hela säsongen.

Foto: JeffCC

Lagdelarna

Infield

Som sagt kommer Salvador Perez missa hela 2019 efter en operation i armbågen. Istället fick man sent värva in Martin Maldonado (free agent) som lagets catcher. Turligt nog för Royals fanns Maldonado kvar som free agent under spring training och är ett stabilt val som defensiv catcher. Hans egenskaper som slagman är väldigt begränsade men kan slå iväg en och annan home run. Backup är Cam Gallagher som innan säsongen fått mindre än 100 plate apperances i MLB. Likt Maldonado är hans styrka defensivt men kanske har potential att vara marginellt bättre som hitter i framtiden.

En positiv överraskning för Royals förra året var 1B/DH Ryan O’Hearn som trots en medioker säsong i AAA gjorde succé när han kallades upp i augusti och slog iväg 12 home runs på 44 matcher. Jorge Soler och Lucas Duda kommer säkerligen utöver O’Hearn dela speltid på 1B och/eller DH. 30-årige Whit Merrifield debuterade först 2016 och har blivit bättre för varje säsong, avslutade förra säsongen med 5,2 WAR på andra bas. Merrifield skrev på ett relativt billigt kontrakt i vinter och lär vara given på positionen de närmaste åren om han inte tradas.

Även 23-årige Adalberto Mondesi debuterade 2016 men först förra året snickrade han ihop en längre period av framgång i MLB. Royals shortstop hann med inte mindre än 32 stolen bases på en halv säsong och var oväntat bra som hitter, skulle dock inte vara överraskande om han tar ett steg tillbaka som hitter i år. Blir intressant att se hur Mondesi presterar med en hel säsongs speltid.

Vi fortsätter med ytterligare en spelare som debuterade 2016 som inleder säsongen på tredje bas, Hunter Dozier. Till skillnad från de två tidigare nämnda var Doziers 2018 en besvikelse med dålig en prestation i de flesta kategorierna. Om Dozier kan hitta lite mer styrka i sin sving kanske det blir spelbart i ett lag som Royals men risken finns att man hittar en annan lösning här under säsongen om det inte blir bättre. Chris Owings finns med som utility infielder och är väl i bästa fall en okej försvarare utan några större förhoppningar med slagträet i handen.

Outfield

Billy Hamilton (free agent) fick inte vara kvar i Reds och får nu börja om i Royals center field. Hamilton kan vara en av ligans mest spännande spelare med ett fantastiskt försvarsspel och 50+ stolen bases i 4 av de 5 senaste säsongerna. Tyvärr kan han inte utnyttja sin enorma snabbhet på baserna så ofta då han är bedrövlig som hitter. Alex Gordon i left field hade en okej säsong förra året efter ett par tunga år, vi får väl egentligen gå tillbaka till 2014 för att hitta en säsong där Gordon var riktigt bra.

Tidigare nämnde Jorge Soler får säkert spela lite i right field. Hade en väldigt bra inledning på förra säsongen men bröt sedan en tå som drog ned resultaten, trots det var det kanske hans bästa säsong hittills och kanske kan han fortsätta bygga på det? I absoluta nödfall kan man slänga in Terrance Gore som i regel endast bör användas som en pinch runner vilket han är fantastisk på men med ett slagträ i handen är han nog marginellt bättre än en pitcher.

Rotation

En annan profil som finns kvar sedan 2015 är Danny Duffy som inleder säsongen på lagets IL en kortare tid. 2016 och 2017 såg det rätt bra ut för Duffy men förra året var en besvikelse där framförallt hans walks gick upp kraftigt. Med tanke på att man betalar Duffy $15 miljoner de närmaste åren vill man nog få ut mer än en ERA närmare 5. På tal om höga löner och besvikelser plockade man in Homer Bailey (free agent) som skrev på ett kontrakt värt över $100 miljoner 2014 med Reds och kan vara ett av de sämre kontrakten som någonsin getts ut. Det sista året värt $23 miljoner betalar dock Dodgers efter en trade och släppte honom nästan omgående. Frågan är om Royals ens med ett minimikontrakt kommer få ut något av värde för Bailey som inte haft en ERA under 5,56 sen 2014 och kastat omkring 230 innings de senaste fyra säsongerna.

Vi går vidare med en mer positiv historia i form av Brad Keller valdes av Royals i rule 5 draften inför förra säsongen. Kellers debutsäsong inleddes i Royals bullpen men snart var han lagets bästa starter och avslutade säsongen med en ERA strax över 3. I bättre lag är Keller förmodligen en ”mitten-starter” men i Royals är han deras opening day starter. Jakob Junis hoppas man kan utvecklas till en hygglig starter men har begränsade framgångar i sina två första säsonger i MLB, tillåter framförallt på tok för många home runs.

Bullpen

Royals har ingen uttalad closer i år utan kommer nog rotera pitchers på den platsen. Brad Boxberger hade 32 saves förra året i Arizona men efter en skakig säsong tappade han rollen som closer där och fick lämna laget i vinter. Antalet strikeouts är fortfarande riktigt bra men tillåter också väldigt mycket walks och ”hard contact” vilket resulterade i rekordmånga tillåtna home runs för Boxberger förra året.

Wily Peralta fick en del saves för Royals förra året men hade också stora problem med walks. Ian Kennedy får i år sadla om från starter till reliver, en roll han inte haft i MLB innan denna säsong mer än två matcher sedan sin debut 2007.

Förväntningar

Visst finns det nog några lag med sämre roster än Royals men det ser väl inte jättelovande ut. Det finns några intresanta spelare som Mondesi och O’Hearn men med tanke på hur långt Royals är från att sätta ihop ett slagkraftigt lag igen är det stor risk att de som presterar bra på denna roster byts bort mot prospects, Royals har nämligen ett av ligans sämre farmsystem som de behöver bygga upp igen.

Tyvärr är det nog väldigt få i Royals 25-man roster som kommer vara en del av nästa lag som slåss om divisionstitlar. Som tidigare nämnt kanske den enda underhållningen man kan få av Royals i år är från deras baserunners men i skrivande stund har vi inte sett något speciellt onormalt i den kategorin heller. Annars får man nog mest hoppas på att några av deras unga spelare fortsätter att ta steg framåt i sin utveckling och att man kanske kan få till sig ett prospect eller två i en trade i sommar.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.