Inför Kansas City Royals säsong 2020

Det återstår några gamla hjältar från titel-året 2015 som Salvador Perez, Alex Gordon och Danny Duffy och det känns nog som en evighet sen i Kansas City sen man var konkurrenskraftiga. Det finns väl en och annan spelare som skulle ta en plats i ett slutspelslag men det dröjer säkerligen ett tag innan det går åt rätt håll för Royals. Det finns enskilda spelare som borde vara rätt intressanta att följa men i sin helhet är Royals ett väldigt oinspirerande lag just nu. 2020 lär inte innebära någon större förändring från de senaste åren och risken finns väl att det blir 100 förluster för tredje året i rad. Deras farmsystem har väl långsamt förbättrats de senaste åren men tillhör nog fortfarande den sämre halvan och mycket av den talang som finns där har en lång väg kvar innan de når MLB.

Säsongen 2019

59-103 – 4:a i AL Central – 37 matcher från slutspel

2019 fanns det ett visst hopp om att det kunde bli en del äventyr ute på baserna för Royals. Billy Hamilton, Adalberto Mondesi, Terrance Gore, Whit Merrifield med flera kanske inte hade någon möjlighet att släpa Royals in i toppstriden men en massa stolen bases skulle väl dessa supersnabba herrar fixa. Det pratades om drömgränsen 200 för hela laget på ett år men ganska snart var det klart att det inte skulle bli några rekord i stolen bases och när säsongen var över ledde inte ens Royals i stolen bases i ligan.

Höjdpunkterna var få under året men Whit Merrifield lyckades i alla fall slå ett nytt Royals-rekord för flest antal matcher med minst en hit i rad, han stannade på 31 stycken vilket var en mer än klubbikonen George Brett. Just Merrifield och kanske också nu Jorge Soler var väl de enda som kan räknas som ”stjärnspelare” även om den titeln kanske är en lite för snäll beskrivning. Soler ledde förövrigt hela American League i home runs 2019 och var trea totalt med sina 48 stycken bakom Eugenio Suarez och Pete Alonso. Mot slutet av säsong kom också nyheten att Royals hade sålts till affärsmannen John Sherman som nu får i uppgift att guida Royals till nya framgångar även om det kommer att dröja ett tag. På planen hände det som sagt inte speciellt mycket positivt och med endast 59 vinster får de välja som nummer fyra i sommarens draft.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Maikel Franco (3B) – Stephen Woods Jr (SP/RP)

Lämnat

Jorge Bonifacio (OF) – Jacob Barnes (RP)

Profilen

Jorge Soler

En av säsongens mest överraskande spelare 2019 var Jorge Soler som tradades till Royals från Cubs efter säsongen 2016. Soler imponerade väl inte speciellt mycket med begränsad speltid i Chicago och det blev inte heller mycket speltid första året i Kansas City. 2018 fick han spela lite mer matcher och då började också resultaten komma och 2019 spelade han samtliga 162 matcher där vi får säga att han fick sitt genombrott.

Hans batting average på .265 och OBP på .354 är lustigt nog exakt samma resultat han uppnådde i de kategorierna både 2018 och 2019 men förra året höjde han sin slugging% från .466 till .569, en enorm ökning med andra ord. Soler ligger inte helt oväntat i toppen av ligan i exit velocity och hard hit% vilket såklart förklarar den enorma ökningen av home runs. Soler har aldrig slagit mer än 12 home runs under en säsong tidigare vilket såklart kan förklaras med begränsad speltid men 48 är ändå en riktigt imponerande siffra under en säsong och det krossade Royals tidigare rekord för home runs under en säsong som var på 38. Solers försvarsspel lämnar väl dock en hel del att önska och hör kanske mest i hemma som DH där han också spelade 2/3 av matcherna under 2019.

Lagdelar

Infield

Salvador Perez debuterade 2011 och från 2013 har han varje år startat minst 129 matcher vilket är väldigt imponerande för en catcher. Den sviten bröts dock förra året när han tvingades till en Tommy John-operation som hindrade honom från spel hela året. Perez har väl aldrig varit någon superstjärna men bidragit med stabil produktion under sina 8 säsonger i MLB. 2020 är han tillbaka och lär få majoriteten av speltiden. Cam Gallagher var en av många catchers som fickspeltid i Perez frånvaro och bidrar väl med okej defensiv men inte så mycket mer än så.

På 1B fick Ryan O´Hearn chansen att spela över 100 matcher första gången i karriären och var fullständigt urusel- -1 WAR och en wRC+ på 69 är väl inte optimalt då spelare på den positionen förväntas bidra rätt mycket offensivt. Det säger väl en hel del om Royals roster 2020 när han fortfarande ligger först på lagets depth chart på positionen och lagets nya manager Mike Matheny bekräftade under vintern att han åtminstone är ett alternativ de överväger på positionen. Ungefär samma historia kan vi berätta om Nicky Lopez som under sin roookie-säsong också kom upp i strax över 100 matcher, mestadels på 2B där han han var ännu mer hopplös som slagman än O´Hearn men bidrog i alla fall hygglig defensiv under året.

På den vänstra sidan av av Royals infield blir det väl i alla fall lite bättre. Adalberto Mondesi har i alla fall etablerat sig som en stabil MLB-spelare eller ja nästan i alla fall. 2018 såg han riktigt bra ut både offensivt och defensivt på 75 matcher och tanken var att han skulle spela på SS hela säsongen 2019. Skador begränsade honom till 102 matcher och även om defensiven fortfarande såg riktigt bra ut var hans resultat som slagman lite väl lågt. 82 wRC+ med på tok för låg OBP mycket på grund av hans 4,3% walks vilket är drygt hälften av genomsnittet i MLB och hans strikeouts hamnade på nästan 30%. Han slog för rätt okej styrka för en SS men behöver bli i alla fall lite bättre offensivt för att leva upp till sina förväntningar. På 3B hittar vi ett nytt ansikte, Maikel Franco som på fem säsonger i Phillies hade en riktigt bra säsong, två som var okej och två ganska dåliga. Franco klarar väl av positionen i bästa fall okej men tanken var väl att han skulle kompensera med lite mer offensiv vilket vi inte sett sen hans rookiesäsong 2015.

Outfield

Royals outfield ser väl lite bättre ut i alla fall med ett par allstars. Whit Merrifield har väl egentligen spelat mer på 2B men kommer i år att ta över som Royals CF. Merrifield är väl lagets bästa spelare just nu och är också en trade-kandidat, det gick en del rykten om det under 2019 men han har ett billigt kontrakt som sträcker sig över flera år som nog blir dyrt att få loss. I LF återvänder populäre Alex Gordon som övervägde att pensionera sig efter förra säsongen men är tillbaka för en 14:e säsong i Royals men det har väl gått en fyra år sen han var riktigt produktiv. Inte för att Royals har så mycket bättre alternativ att ställa upp med så Gordon duger fint i år när de ändå inte spelar för något och publiken får heja på en hemmafavorit ännu ett år.

Det var nära att även den tredje outfieldern Hunter Doizer fick bli en allstar förra året men missade med minsta möjliga marginal i omröstningen. Doizer gick från att vara en av ligans sämre spelare 2018 till att vara på gränsen till en allstar 2019 vilket potentiellt är ett gott tecken för Royals infield där ett par spelare också hade en riktigt taskig säsong förra året. Man kan i alla fall se fram emot att se om Doizers 2019 är en indikation på hur bra han faktiskt är eller om det bara var en avvikelse. Han kommer nu också att flytta från 3B som han spelade förra året till RF.

Rotation

Inte en enda starting pitcher i Royals lyckades få till en ERA under 4 förra året, inte ens de som bara startade någon enstaka match. Bäst lyckades Brad Keller på 4,19 vilket var en klar försämring från 2018 när han var strax över 3 i ERA. Keller fyller dock bara 25 i år och detta är hans tredje säsong och har därmed goda möjligheter att utvecklas en hel del till. Keller är ett av få exempel på ett väldigt lyckat val i rule 5 draften som sker efter varje säsong. Keller var fast i Diamondbacks system där han inte skördade några större framgångar men 2018 plockades han på Royals roster och fick starta 20 matcher trots att han aldrig ens spelat i AAA innan och det blev succé driekt. Danny Duffy har bjudit på en del väldigt mixade resultat under sina år i MLB men brukar generellt sett bjuda på rätt stabil produktion. En del småskador hindrade honom från en del speltid men om han och Keller är friska bör de väl kunna ge Royals en hel del kvalitets-innings i år.

Efter de två blir det lite mer suspekt med Jakob Junis som kastat 175 innings två år i rad vilket är värdefullt på ett sätt men det har inte riktigt gett så bra resultat ännu. Mike Montgomery återvände under sommaren till laget som en gång draftade honom. I Cubs fick han ofta jobba i deras bullpen där han också var den pitcher som kastade den sista bollen i 2016 års World Series där Cubs tog sin historiska titel. Men Montgomery ville helst starta och Cubs hittade en bra plats för honom att göra det. 4,64 var hans ERA med Royals på de 13 starter han fick göra och det finns väl en förhoppning att han kan förbättra det resultatet med en spring training där han kan förbereda sig för en plats i en rotation.

Bullpen

Ian Kennedy har under de senaste åren förvandlats till en i bästa fall medioker starting pitcher som tjänar $14 miljoner per år fram tills slutet på denna säsong men förra året hittade Royals en ny roll för honom som closer där han ofta såg riktigt bra. Hans strikeout-siffror hoppade upp på den högsta nivån i hela hans karriär och hans walks minskade till en nivå som han inte presterat på många år. Det ryktades till och med att han var en trade-kandidat i somras för något lag som behövde en stabil reliver men hans kontrakt var värt lite väl mycket för att det skulle bli en verklighet. Med sista året på sitt kontrakt kan en bra första halva göra att det ändå blir en trade med ganska lite pengar kvar att betala honom. Nu i spring training har Royals bjudit in rutinerade Greg Holland och Trevor Rosenthal för att eventuellt ta en plats, Rosenthal hade ju förra året väldokumenterade problem där han under fler matcher i rad misslyckades att få till en enda out och stannade på en ERA på 13,5. Rosenthal har faktiskt inte hunnit fylla 30 än så det kanske finns hopp ändå att han kan lägga ett katastrofalt 2019 bakom sig och ta sig in i en MLB-bullpen igen.

Prospect

Brady Singer

I första rundan 2018 valde Royals pitchern Brady Singer och det verkar som att han redan har chansen att få debutera i år. Singer var en av college-världens bästa pitchers under sin tid där men föll ändå till val #18 där Royals fick betala ganska dyrt för honom men de fick också en pitcher som redan var nära att klara av spel i MLB. En framgångsrik säsong tog Singer upp till AA förra året och han lär väl starta på den nivån eller kanske till och med AAA vilket kan innebära en debut i sommar där han fyller 24. Han kastar inte speciellt hårt och toppar någonstans kring 94-95 MPH men brukar bara tillåta ganska dålig och svag kontakt på de bollarna som motståndarna träffar. Han gör väl kanske inget specifikt jättebra men är åtminstone okej eller bra på det mesta, det är främst hans slider som i nuläget rankas som hans bästa pitch. Förväntas kunna ta en plats i mitten av en MLB-rotation.

Förväntningar

Royals bör hamna i botten av MLB även i år. De har i stort sett inte förstärkt laget någonstans, ja Maikel Franco är väl ny men om han spelar som förra året kommer han inte vara mycket av en förstärkning ändå. Bortsett från ovan nämnda Brady Singer är det inte heller speciellt många av Royals bättre prospects som är långt upp i Royals farmsystem så det lär inte bli några större förstärkningar där heller. För Royals del kanske man borde titta över möjligheterna i år att trada spelare som Merrifield och Soler när de har ett högt värde för att snabba på sin rebuild. Det finns lite intressanta namn långt ned i deras farmsystem men de har en lång bit kvar innan de har nog med prospects för att sakta börja bygga upp sitt lag igen. Vi får också se Mike Matheny ta över som manager, han har jobbat i organisationen det senaste året och var väl det självklara valet när Ned Yoast pensionerade sig. Återstår väl att se om han lyckas bättre med sitt andra lag som manager då hans sista tid som Cardinals manager kanske inte såg sådär jättebra ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.