Inför Los Angeles Angels säsong 2021

Los Angeles Angels har inte varit i slutspel sen 2014 trots att de har några av sportens mest spektakulära talanger vi någonsin sett. På ytan ser det inte ut att bli så mycket bättre i år men kan 2021 vara året som de överraskar och äntligen tar sig in i oktober?

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Att ha en spelare som Mike Trout och ändå inte lyckas bygga ett slagkraftigt lag kring honom måste ses som tjänstefel, ett ännu större tjänstefel när man också har andra enorma profiler som Shohei Ohtani och numera även Anthony Rendon. Vi vet alla att Albert Pujols kontrakt var ett stort misstag som i princip endast bjöd på en bra säsong men efter 2021 så är faktiskt den mardrömmen officiellt över. Nej det har varit flera misslyckade försök att bygga ett lag som kan upprepa vad mästarlaget 2002 gjorde och nu har man börjat om lite från ruta 1, i alla fall vid sidan av planen.

Billy Eppler är borta som GM och efter 19 säsonger försvann Mike Scioscia som manager 2018. De ersätts av Perry Minasian som GM och förre Rays/Cubs-managern Joe Maddon är nu på plats för att vända på den högst mediokra trenden i Anaheim. Angels har i regel inte varit ett dåligt lag då de hamnat i snitt kring 81 vinster per år det senaste årtiondet men det har fortfarande bara räckt till 1 slutspelsplats där de åkte ut omedelbart i tre raka matcher.

Trots det är Angels kanske ett av de mest intressanta lagen att kolla på. Mike Trout är denna generations bästa spelare och när hans karriär summeras kanske han är en av de allra största. Shohei Ohtani är den första på 100 år som inte bara visat sig kompetent som både pitcher och slagman, han har visat att han kan hålla en allstar-nivå i båda roller om han är frisk. Anthony Rendon är en av ligans bästa 3B och den något mer okände David Fletcher brukar alltid ha något intressant att bjuda på då han i princip aldrig strikar ut, Jose Igelsias är en av det mest spektakulära defensiva spelarna i ligan så vad är det egentligen som saknas här för att de ska nå framgång?

Ja du kanske har märkt att inte en enda pitcher har nämnts ännu och det är fortfarande lagets stora akilleshäl som varit ett stort problem i många år nu. Många hoppades kanske på att de skulle ta in Gerrit Cole förra året eller Trevor Bauer i år. Istället har nyförvärven blivit pitchers som Dylan Bundy, Alex Cobb och Jose Quintana som visserligen alla platsar i en MLB-rotation men låter kanske inte som den stora lösningen på Angels alla problem. Det finns ändå anledning för optimism för Angels i år som tagit i alla fall ett kliv framåt jämfört med de senaste åren samtidigt som A’s och Astros som prenumererat på divisionstiteln och andraplatsen på sistone tog ett steg tillbaka i år, något som lämnar en öppning för Angels att kanske överraska lite i år.

Säsongen 2020

26-34 – 4:a i divisionen – 10 matcher bakom förstaplatsen

Inte helt oväntat var laget vassare offensivt än vad deras pitching var. De flesta hade nog sett att lagets stora värvning inför förra säsongen hade varit en pitcher men det blev istället Anthony Rendon vilket man såklart inte kan klaga på med tanke på vilken spelare han är. Mycket riktigt spelade han lika bra som man hade hoppats och var i princip på samma nivå som Trout vilket innebär att Angels CF underpresterade. Det kan kännas tufft att säga att en spelare med 162 i wRC+ hade ett lite sämre år men så ser förväntningarna ut på honom och Trout fick nöja sig med den sämsta placeringen någonsin i en MVP-omröstning när han blev femma. Nu är det väl högst troligt att han kommit upp i normal nivå över en full säsong men det hade nog ändå inte gjort så mycket för de räckte inte riktigt till för att nå slutspelet oavsett 2020.

Angels pitching var dock inte någon katastrof på något sätt och fick ändå ganska bra produktion från sin trio med Dylan Bundy, Andrew Heaney och Griffin Canning. Det var väl egentligen bara Bundy som imponerade av de tre och kan bli en nyckelspelare framöver. Problemet var att efter de tre fanns i princip ingenting då Julio Teheran mäktade med i snitt under 3 innings per start med en ERA över 10 och ingen annan där bakom fungerade heller förutom vid några tillfällen med Jaime Barria. Ohtani kastade i två matcher där det blev totalt 5 outs innan han fick stängas ned från att kasta för resten av säsongen.

Med utökat slutspel fanns här en god chans att äntligen nå dit men än en gång når man inte riktigt dit och 2020 blev lite av ett förlorat år.

Profilen

Dylan Bundy

Här är det lätt att välja någon av superstjärnorna som Trout, Ohtani och Rendon men väljer istället Dylan Bundy som jag tror kan bli en av huvudfaktorerna som avgör om Angels går till slutspel eller inte. Trout och Rendon kommer förmodligen vara hur bra som helst vilket inte hjälpte förra året ändå. Ohtani har visat positiva tecken under våren och i sin första start som ger hopp om att han kan både slå och kasta i år och har ett enormt högt tak men det är mycket som fortfarande kan gå fel.

Kommer Dylan Bundy spela lika bra som Gerrit Cole eller Trevor Bauer som Angels-fansen hellre ville ha? Nej det är nog tveksamt men Bundy är en pitcher som i snart ett årtionde väntat på att låsa upp sin fulla potential vilket vi såg lite av förra året. Draftad av Orioles som #4 2011 och gjorde sin debut redan 2012 från deras bullpen med några enstaka innings. Sen skulle det dröja till 2016 innan han spelade i MLB igen efter många år av motgångar med bland annat skador. Under tiden i Baltimore gick han från extremt hypat prospect till en #4 eller #5 starter för det mesta med glimtar av mer potential emellanåt.

Förra året gav Orioles tillslut upp hoppet om Bundy och skickade honom till Angels där han fick en nystart och gjorde sin bästa säsong i karriären även om vi får komma ihåg att det var över endast 11 starter. På de 11 starterna samlade han ihop 2,0 WAR att jämföra med hans rekordnotering på 2,8 från 2017 men det var över 28 starter. Hans ERA på 3,29 är inte i den absoluta toppen bland ligans bästa pitchers men hans FIP och xERA (expected ERA) var lägre och tyder på att han faktiskt var så bra förra året och att det inte rörde sig om lite tur över ett fåtal matcher.

Vi kanske inte kommer få se Bundy ta hem årets Cy Young men i ett lag desperata efter pitching kan han fylla en extremt viktig roll i en lagdel som för det mesta havererat de senaste åren. Om Bundy kan spela som en #2 starter samtidigt som Ohtani håller sig frisk och Canning/Heaney håller sig på en liknande nivå från 2020 så kan detta faktiskt gå vägen för Angels.

Prospect att ha koll på

Jo Adell

Ett av MLBs mest hypade prospect Jo Adell debuterade förra året trots att han knappast imponerade när han flyttades upp till AAA i slutet på 2019. Ingen var heller imponerad när han gjorde sin MLB-debut där han slog .161/.212/.266 och strikade ut hela 41,7% av tillfällena. Adell är ett tydligt exempel på en spelare som fortfarande behövde mer träning i minor leagues innan han flyttades upp. Ibland kommer prospects som Juan Soto som knappt ens hinner att spela i AA innan de är uppe i MLB och producerar direkt men vi såg några spelare som bland annat Adell och även Giants catcher Joey Bart som tydligt inte var riktigt redo ännu och hade nog behövt minst en halv säsong i AAA under vanliga omständigheter innan de kallades upp under mindre optimala förhållanden 2020.

Trots problemen förra året förblir Adell en av ligans mest lovande prospects, en spelare som Adell kommer man inte ge upp hoppet om efter 38 matcher. Vi får helt enkelt vänta ett tag till innan han flankerar Trout på heltid i Angels outfield tillsammans med ett annat lovande outfield-prospect Brandon Marsh som snart också ska vara på gång. Ska också säga att tekniskt sett är inte Adell ett prospect längre då han varit på en MLB-roster mer än 45 dagar men det är högst marginellt och han är fortfarande nästa stora talang som ska in på Angels roster.

Adells största styrka är hans snabbhet och oväntat stora råstyrka i svingen. Det kommer dock på bekostnad av lite väl mycket strikeouts som vi såg under fjolåret och han kanske inte är den bästa försvarsspelaren. Med det sagt ska styrkan göra att han blir en värdefull spelare offensivt och förhoppningsvis är han i toppen eller i mitten av Angels lineup i många år framöver.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Alex Cobb (SP) – Raisel Iglesias (RP) – Jose Iglesias (SS) – Dexter Fowler (OF) – Alex Claudio (RP) – Kurt Suzuki (C) – Jose Quintana (SP) – Steve Cishek (RP) – Tony Watson (RP)

Tappade spelare

Andrelton Simmons (SS) – Julio Teheran (SP) – Hansel Robles (RP) – Keynan Middleton (RP) – Matt Andriese (RP) – Jacob Barnes (RP)

Lagdelar

Infield

Max Stassi kom till Angels 2019 där han första året var ungefär lika bra som en pitcher offensivt men var samtidigt ungefär lika bra som en allstar offensivt 2020. Totalt rör det sig om 250 PA över de två säsongerna så vi kan inte helt säkert säga var han hör hemma däremellan men vi vet att han traditionellt sett slagit väldigt dåligt. Han visade dock en del positiva tecken förra året som gör att man kan tro att han tagit ett steg framåt på riktigt då hans strikeouts sjönk kraftigt och han slog bollen hårdare än någonsin vilket är ett gott tecken. Även om Stassi visar sig vara som bäst en genomsnittlig catcher offensivt kan han bidra mycket med sin defensiv som är riktigt bra. Hans nya kompanjon är Kurt Suzuki, senats i Nationals som är betydligt bättre offensivt och har en wRC+ över 100 i fyra raka säsonger nu. Stassi inleder som #1 men Suzuki lär få en hel del speltid också.

Ett stort generationsskifte är på gång nu på 1B när Pujols kliver in på sitt sista år på sitt kontrakt. Pujols har inte ens varit en genomsnittlig hitter sen 2016 och lär få ganska begränsat med speltid i år, i bästa fall i en platoon. Det är istället Jarred Walsh som är arvtagaren som slog fantastiskt bra på 32 matcher förra året och har varit het även denna säsongsinledning. På sina sista 126 PA har Walsh slagit iväg 11 home runs och fortsätter han på samma sätt finns ingen anledning att spela Pujols alls på 1B.

Pujols hade under vanliga förutsättningar säkert fått en del speltid som DH men där ska nu Shohei Ohtani mer eller mindre varje dag spela samtidigt som han kastar. Tidigare vilade han dagen innan och efter han kastade men nu verkar de gå all in på Ohtani som slår varje dag inklusive de dagar han står som pitcher. Förmågan finns där och förhoppningsvis får han hålla sig frisk och klarar av det under hela säsongen. Ohtani har potential att vara riktigt bra både som pitcher och hitter och om han är det i år från början till slut är han ett sylvasst vapen som kan vara skillnaden mellan slutspel eller tidig semester. Skulle dock inte räkna med att han håller för att kasta 200 innings i år men det viktigaste är att undvika större skador inför framtiden.

På 2B skrev man nyligen nytt kontrakt med David Fletcher som fick ett litet genombrott 2019 men fick även till det offensivt för första gången förra året. Fletcher har extremt låga strikeout-siffror (10%) med förmåga att slå över .300. Det finns ingen nämnvärd styrka och påminner väl lite om White Sox 2B Nick Madrigal på det sättet och kan samtidigt också spela SS vid behov även om han inte är någon defensiv fantom som Andrelton Simmons var för Angels.

Det är däremot Jose Iglesias som ersätter Simmons på SS, kanske inte riktigt lika vass som Simmons men Iglesias gör regelbundet ingripande som hör hemma på highlights-klipp. Iglesias fina defensiv har kompenserat för hans offensiv som vanligtvis är något sämre även för en SS men förra året i Baltimore hände något knepigt, han slog lika bra som Mike Trout om man går efter wRC+. Lite skador gjorde att han inte var så effektiv defensivt 2020 men fick då spela som DH och slog .373/.400/.556, Iglesias slugging% har med nöd och näppe överstigit .400 en enda gång i karriären. Detta är såklart en produkt av den korta säsongen men blir intressant att se om något av den prestation fortsätter i år.

På 3B gör nu Anthony Rendon sin andra säsong i laget och var lika bra som vanligt 2020. Vi såg en stor ökning av walks förra året som hållit i sig i början på denna säsong också. Såg också lite mindre styrka i svingen då hans slugging% sjönk under .500 för första gången sen 2016. Får inte alltid så mycket uppmärksamhet men är en MVP-kandidat när han spelar på sin högstanivå.

Okände Jose Rojas finns med som reserv främst på 3B efter ett par bra säsonger i AA och AAA 2018-2019 men anses inte vara mycket till prospect i nuläget och debuterade först nu i år. Han lär få flytta på sig när Franklin Barreto kommer tillbaka från skada som kan spela lite här och var på planen. Kom via trade från Oakland förra året och har knappt spelat alls sen debuten 2017. Tidigare ganska högt ansett prospect som är ett stort frågetecken inför framtiden.

Outfield

Outfielders verkar vara lite av en specialitet nuförtiden när det gäller spelarutveckling då flera lovande prospects närmar sig MLB och sen så finns ju såklart Mike Trout här som vanligt. Han blir 30 i sommar och vad vore bättre i 30-års-present än att nå slutspelet för andra gången i karriären. Tydligen ska han ha mixtra med sin sving i drygt 18 månader och säger sig nu vara bekväm igen när han slår vilket få en att undra om det faktiskt finns ännu en högre växel att lägga i?

I LF återfinner vi Justin Upton som har sett ut att vara på väg utför i karriären där han visserligen varit skadad en del de senaste två åren. Såg bättre ut i spring training och kan förhoppningsvis slå lite bättre än vad han gjort de senaste åren. Upton kan slå uppemot 30 home runs om han får vara frisk vilket man hoppas på från Angels som har honom under kontrakt även nästa säsong.

Ny för i år är Dexter Fowler som kommer via trade från Cardinals. När Jo Adell visade att han inte var redo förra året fick rutinerade Fowler bli lösningen istället som hoppas skaka liv i karriären igen efter några ganska mediokra år i St. Louis. Det är också sista året på kontraktet så det finns en hel del incitament att producera i år om 35-åringen vill fortsätta spela i MLB. Hans 4 säsonger i Cardinals har gett en wRC+ på exakt 100 vilket man kanske hoppas att han kan överstiga något i år.

På bänken finner vi Mets tidigare outfielder Juan Lagares som är en okej defensiv ersättare men har inte så mycket att erbjuda offensivt. Han fick ganska regelbundet med speltid sina första år med Mets men har inte överstigit 300 PA sen 2015.

Generellt sett finns det en hel del bra spelare på Angels roster men det saknas en del bredd även om det kommer förstärkningar underifrån till deras outfield.  De kommer nog sakna La Stella med sin flexibilitet en hel del som lämnade via trade förra året.

Rotation

Angels inleder med en 6-manna-rotation där du kan läsa om Dylan Bundy ovan som nog får ses som bästa pitcher här i nuläget beroende på hur det går för Ohtani som nog har ett högre tak. Han har dock inte kastat en hel säsong under hela sin tid i USA och vi kanske inte kan räkna med att han kastar 200 innings direkt i år. Ohtani har kastat 101 MPH i år men är också lite väl vild ännu och tillät 5 walks i sin första start. På höjden av sin potential är Ohtani och Bundy en ganska bra #1 och #2 men de har en hel del kvar att bevisa innan dess.

Griffin Cannings tak är nog i bästa fall en #3 starter men mer troligt en #4 eller #5. Kan han kasta med en ERA kring 4-4,5 är de nog nöjda i Angels. Förras året tillät han ganska hög exit velocity till motståndarna vilket såklart inte är bra men var samtidigt betydligt bättre på den fronten 2019 där han spelade mer än 2020 så vi får se i år var han hamnar någonstans. Hade även lite problem att pricka strikezonen stundtals förra året.

Alex Cobb gjorde i år samma resa som Bundy föregående vinter när han tradades från Baltimore där han hade 3 misslyckades säsonger. Han inledde sin karriär med 115 starter i Tampa Bay men en ERA på imponerande 3,5. Under hans 3 år i Orioles var hans ERA över 5 och kastade väl egentligen bara en hel säsong 2018 med 152 innings. Skador och en förkortad säsong gjorde att han sammanlagt kastade 64 innings 2019-20 för Orioles. Om han kan hitta tillbaka till sina dagar i Rays återstår att se men är han frisk finns åtminstone chansen att han kan ta en plats i mitten av lagets rotation.

Andrew Heaneys karriär har kantats av skador och det är först nu efter hans åttonde säsong i MLB som han kommer att bli free agent när säsongen är över. 2018 är enda säsongen han startat 30 matcher då han annars endast nått upp till 18 starter två gånger och 12 en gång. En gång i tiden hade man höga tankar om Heaneys framtid men snart 30 år gammal börjar tiden rinna ut. Var hans tak ligger just nu är väldigt oklart men Angels bör inte räkna med att han är så mycket mer än en okej starter som säkert kommer missa en del av säsongen med hans skadehistoria.

Ny för i år är Jose Quintana som kom via free agency. Quintana har inte varit samma pitcher sen han bytte liga men stannade kvar i Chicago från White Sox till Cubs 2017. Med White Sox var hans ERA omkring 3,5 men med Cubs steg den till nästan 4,3 vilket fortfarande är okej för en starting pitcher men inte för den nivån som Cubs hade hoppats på att han skulle prestera. Quintana må ha haft några hyggliga säsonger med Cubs men när hans bästa dagar ligger så långt bak i tiden kan man fråga sig om han verkligen kan vara den pitcher han var med White Sox igen?

Det finns lite uppsida bland Angels starters men det är samtidigt lite väl mycket som kan gå fel här för att man ska kunna känna sig lugn som Angels-fan. De är kanske bättre än de senaste åren men det hade behövts någon mer kvalitetsvärvning här.

Bullpen

Angels gjorde lite av ett kap när de plockade in Raisel Iglesias som en lönedump från Reds i vinter. Hade ingen bra säsong 2019 men har annars i regel kastat bra och varit Reds huvudsakliga closer i fyra år och får nu ta över samma roll i Angels. Förra året visade han upp rekordsiffror för sin karriär i både strikeouts och walks vilket han förbättrat flera år i rad nu. Tuff inledning på denna säsong men bör vara en stabil närvaro i slutet av matcherna.

Mike Mayers hade inte många rätt under åren med Cardinals men byggde om sin pitcharsenal inför förra året när han fick chansen med Angels och var deras mest pålitliga val under året som var hans klart bästa i karriären och var bland de relievers med flest innings i MLB under 2020. Hans strikeouts gick från 7,5 K/9 2019 till 12,9 2020 och hans tidigare mycket höga antal walks krympte också rejält. Lär få en del chanser i nionde han också när Iglesias inte är tillgänglig.

Mayers är en av endast två bullpen-armar som är kvar sen förra året då Angels valt att bygga om totalt. De har plockat in en del veteraner som Steve Cishek, Alex Claudio och Tony Watson under vintern samt via trade från Rays har även Aaron Slegers anslutit efter en fin säsong förra året.

Förväntningar på säsongen 2021

Det finns ändå lite hopp för Angels i år som har talangen för att göra lite väsen ifrån sig i år men skulle de drabbas av lite skador så är det också lite tunt när det gäller bredden. Rendon och Trout tillhör sportens absolut bästa på sina positioner och det finns en del intressanta spelare till men det är lite av ett korthus som vid minsta vindpust riskerar att kollapsa.

Jag har valt Angels som årets överraskning och vinnare av AL West vilket är en möjlighet men kanske inte det mest troliga resultatet. Astros är fortfarande riktigt bra även om de nog tappat lite i år och det samma gäller A’s. Angels bör ha sikte på att nå slutspel men det kan bli en tuff uppgift med nuvarande slutspelsstruktur.

Nyckel till framgång är deras rotation som har potentialen att åtminstone vara ganska bra även om de inte kan hota de bästa lagen på den fronten. Shohei Ohtani kan vara en den kraft som driver Angels till slutspelet om han får spelet att stämma som tvåvägsspelare men behöver också hjälp från minst ett par till pitchers i deras rotation. Dylan Bundy har en bra chans att bygga vidare på ett positivt 2020 och bli den pitcher många hoppades på när han draftades för ett årtionde sen. Angels hade behövt minst en lite tyngre värvning till deras rotation som har lite för mycket skadeproblem de senaste åren. Jag tror dock på att Angels blir bättre än väntat i år men om det verkligen räcker till divisionsseger eller en WC-plats återstår att se. Hur som helst är Angels ett av de mer sevärda lagen i ligan just nu både för fans och neutrala åskådare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.