Inför Miami Marlins säsong 2020

Det har inte alltid varit lätt att vara en Marlins-supporter på sistone och det lär väl inte bli så jättemånga vinster i år heller i en stark division. Men det finns ändå anledning till optimism då 2020 bör vara det första steget framåt mot relevans igen även om det säkert dröjer 2-3 år till innan de blir att räkna med. Inte för att Marlins spenderat massa pengar i vinter men de har åtminstone plockat in en och annan spelare som helt klart håller bra MLB-nivå och kommer nog inte riktigt vara den slagpåsen de varit de senaste åren. Toppen av Marlins line up har fått en ganska rejäl makeover på ett positivt sätt och deras rotation var stundtals rätt bra förra året där man kanske saknar ett ACE men kan nog få hygglig och stabil produktion där.

Marlins farmsystem anses generellt var ett av ligans tio bästa där flera intressanta namn bör få debutera i år eller nästa år. Det kommer som sagt säkert bli en del förluster även i år men för den som vill följa med på resan upp till slutspelskampen så är 2020 ett bra år att haka på Miami Marlins då vi nog kan få se ett flertal spelare som kommer vara på planen när de spelar sin nästa slutspelsmatch.

Säsongen 2019

57-105 – 5:a NL East – 32 matcher från slutspel

2019 blev ännu en säsong att glömma bort i Miami och det syntes också på läktaren där man med och näppe lyckades hålla sig över 10 000 åskådare i snitt per match (10 016). Marlins var förövrigt det enda laget i MLB som misslyckades med att locka 1 miljon åskådare och var överlägset sämst i publikligan, näst sämst var det andra Florida-laget Tampa Bay Rays som drog 14 500 i snitt per match. Likt Tigers hade Marlins en väldigt svag offensiv som svarade för en sammanlagd wRC+ på 79 vilket placerar dom  och Tigers (77 wRC+) i en helt egen kategori för sig själva i botten. Deras pitching var väl inte direkt strålande heller men det fanns en och annan ljuspunkt i deras rotation.

Brian Anderson var lagets klart bästa position player på 3B och i RF. Det var andra året i rad som Anderson kommer upp över 3 WAR och 2019 gjorde han det på endast 126 där han slog för lite mer styrka än tidigare men på bekostnad av lite mer strikeouts och något sämre OBP. Caleb Smith såg strålande ut första halvan av säsongen i deras rotation innan han tappade en del mot slutet och rookien Jordan Yamamoto kastade rätt bra han också delar av året. Med andra ord fanns det i alla fall lite spelare man kunde heja på under året och det positiva är att många av dom är nog unga för att eventuellt finnas med på det lag som skickar Marlins tillbaka till slutspelet i framtiden.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Jesus Aguilar (1B) – Jonathan Villar (INF) – Stephen Tarpley (RP) – Yimi Garcia (RP) – Francisco Cervelli (C) – Corey Dickerson (OF) – Brandon Kintzler (RP) – Matt Joyce (OF)

Lämnat

Wei-Yin CHen (SP) – Curtis Granderson (OF) – Neil Walker (INF) – Martin Prado (INF) – Bryan Holaday (C) – Hector Noesi (RP) – Starlin Castro (C) – Austin Brice (RP) – Tayron Guerrero (RP)

Profilen

Lewis Brinson

Lewis Brinson gick i första rundan 2012 och sågs länge som ett väldigt lovande prospect. Han kom till Marlins inför säsongen 2018 som en del av det prospect-paket Marlins fick i utbyte mot Christian Yelich. Att Yelich redan då var en bra spelare visste vi om men hade kanske inte anat att han skulle utses till MVP mindre än ett år senare. Med det i åtanke är det nog tveksamt om vi kan titta tillbaka på denna trade om några år och säga att Marlins fick bra värde i utbyte men de spelare man fick är fortfarande unga och kan såklart vara produktiva under många år framöver.

Lewis Brinson är en av de spelarna som inte verkar leva upp till sin potential som det ser ut just nu och enligt rapporter krävs det en bra spring training för att han ska få chansen att få starta 2020 i MLB, i skrivande stund har han 4 hits på 7 at bats varav 2 var för home runs. 2018 fick han ordentligt med speltid och var ärligt talat fullständigt urusel, .199/.240/.338 för en wRC+ på 56. Förra året lyckades han till och med spela ännu sämre och fick tillslut flyttas ned till AAA där det såg okej ut. Brinsons offensiv förutspåddes väl kanske inte bli så mycket mer än genomsnittlig men skulle väga upp det med sina defensiva egenskaper i center field men även defensivt har Brinson stött på problem. Han fyller 26 i år vilket inte är jättegammalt men 2020 behöver han att visa någon form av framsteg om han ska ha en långsiktig framtid i MLB. Nyförvärvet Jonathan Villar hör väl egentligen hemma i mitten av ett infield men ska tydligen få spela CF i år vilket såklart minskar Brinsons chanser till speltid. 2020 blir ett oerhört viktigt år för Lewis Brinson som verkligen har kniven mot strupen.

Lagdelar

Infield

Jorge Alfaro kom förra året via trade när JT Realmuto skickades till Philadelphia och Alfaro kom till MIami efter en riktigt bra säsong 2018 där han var ett monster bakom hemplattan. Defensiv statistik kanske inte alltid går att tolka som den ultimata sanningen men i vilket fall som helst lyckades Alfaro exceptionellt bra i det defensiva arbetet 2018 och producerade även rätt bra offensivt för en catcher. 2019 kom Alfaro ned på jorden lite grann där han fick nöja sig med att spela ”ganska bra” bakom hemplattan och lyckades väl heller inte riktigt utnyttja den nya bollen fullt ut offensivt, Marlins Park är i och för sig ganska pitcher-vänlig men det var ändå ett litet steg bakåt 2019 för Alfaro som är lagets opening day catcher. Francisco Cervelli är ny som backup trots att han enligt rapporter var nära att avsluta karriären förra året då han återigen drabbades av en hjärnskakning, något han drabbats av många gånger de senaste 10 åren.

På första bas hittar vi ett annat nytt ansikte i Jesus Aguilar som avslutade säsongen i Tampa Bay Rays förra året men placerades på waivers där Marlins plockade in honom under vintern. Efter en allstar-säsong 2018 gick det riktigt tufft förra året och lär vara ute efter revansch i år. På andra bas hittar vi Isan Diaz som presenterade sig i sin debut med en home run mitt i en intervju med hans skrikande fader. Utöver det var det en tuff debut för Diaz som inte riktigt såg redo ut för MLB under de 200 PA han fick. Han är rätt allround när vi ser till hans egenskaper men vi såg lite brist på styrka under debuten som han annars visat att han har på de lägre nivåerna.

Miguel Rojas på SS fick en kontraktsförlängning i vinter som sträcker sig över 2 år och fick det främst för sina defensiva insatser. Rojas har aldrig lyckats uppnå genomsnittlig produktion offensivt i sin karriär men med sin defensiv fungerar det rätt okej ändå. Hans hyfsat höga batting average på .284 kompenserar åtminstone delvis för hans brist på walks och trots att allt och alla slog fler home runs 2019 lyckades han bara med fem stycken vilket är mindre än hälften till antalet från året innan. Brian Anderson har under sin tid i MLB flyttat mellan 3B och RF men anses nog höra hemma på 3B för det mesta. Som tidigare nämnt är han en av om inte den allra bästa positionen player Marlins har i nuläget.

Outfield

Marlins outfield ser på förhand rätt intressant ut i år med två nykomlingar. Jonathan Villar hade en mycket fin säsong 2019 men Baltimore Orioles som är inne tidigt på sin rebuild ville inte betala $8 miljoner i arbitration till Villar som var deras bästa spelare förra året. Marlins uttnyttjade det och tradade ganska billigt till sig Villar som för det mesta spelat på 2B/SS men ska nu testas i center field där han spelat några enstaka matcher men inte sen 2017. Corey Dickerson kom i free agency och har i princip varje säsong i MLB producerat bra offensivt. 2019 blev det bara 279 PA på grund av lite skador men när han väl var på planen för Pirates och senare under året för Phillies var han riktigt bra med en wRC+ på 127. Garrett Cooper spelade en del på 1B förra året men med Aguilar i truppen blir det nog istället lite speltid i RF. Cooper fick spela regelbundet för första gången i karriären i MLB förra året och gjorde det oväntat bra, slashline på .281/.344/.446.

På bänken hittar vi kanske lite underskattade Matt Joyce som inleder 2020 i sitt sjätte lag på sju år. Joyce som debuterade redan 2008 är väl mest en platoon-spelare mot högerhänta pitchers men i de situationerna har han lyckats bra i alla fall förra året med Braves och han kan dessutom bidra med skaplig defensiv, inte en dum spelare att ha i bakfickan.

Rotation

Caleb Smith och Sandy Alcantara är solklara i Marlins rotation men de övriga platserna finns det en del som slåss om. Smith hade som sagt en väldigt bra inledning på säsongen men sen drabbades han som så många andra pitchers av alla home runs och när säsongen 2019 summerades var hans ERA uppe i 4,5 och tillät nästan 2 home runs per 9 innings. Alcantara var deras bästa pitcher förra året som var hans första hela säsong. På 32 starter blev det 197 innings med en ERA på 3,88 och var en av de som lyckades hålla ned sina home run siffror. Alcantara drog ned rätt rejält på sina walks från hans tidigare smakprov i MLB men behöver nog få ned de siffrorna lite till då han inte strikar ut speciellt mycket motståndare. Finns nog en viss risk att siffrorna går tillbaka lite i år men han är fortfarande ung och har tid att utvecklas.

Bakom de två finns det lite alternativ. Jose Urena var lagets opening day starter förra året och startade 13 matcher innan han hamnade i lagets bullpen med en 5,21 ERA på säsongen som delvis påverkades av en ryggskada. Han får troligtvis chansen från start i deras rotation men en dålig säsong till kan innebära en permanent flytt till deras bullpen. Jordan Yamamoto var en annan av de spelare Marlins fick i utbyte mot Yelich och hans debut såg riktigt bra ut. Motståndarlagen lyckades inte producera en enda run på hans 15 första innings i MLB men tillslut verkade lagen lista ut honom och det såg lite tufft ut stundtals. Men över lag var det ändå en väldigt positiv start i MLB för Yamamoto som förhoppningsvis får chansen att fortsätta utvecklas i Marlins rotation 2020. Pablo Lopex startade 21 matcher förra året och klättrade över 100 innings men hans ERA över 5 gör det inte självklart att han får en plats i år.

Bullpen

Det såg länge ut som Marlins skulle starta spring training utan en solklar closer men med Brandon Kintzlers påskrift sent i januari verkar det som Marlins hittat mannen för den nionde inningen. Det var visserligen ett par år sen Kintzler senast fick chansen som ordinarie closer men efter en stark säsong 2019 med Cubs (2,68 ERA) verkar han få chansen igen med Marlins. Ryne Stanek som gjort sig känd som ansiktet utåt för opener-strategin under sin tid Rays tradades förra året till Marlins där det blev en tung avslutning med en ERA på 5,5 på 21 innings i Miami. Drew Steckenrider hade hyggliga resultat med Marlins 2017-18 men missade större delen av 2019 med en armbågsskada och kanske kan var hjälpsam om han är frisk. Det finns ett och annat intressant namn som kan bidra en del i år men det hänger på att en del frågetecken får till det i år och det finns väl inte speciellt mycket bredd i nuläget.

Prospect

Sixto Sanchez

Sixto Sanchez var den största delen av det paket som Phillies fick skicka i utbyte mot JT Realmuto och med honom fick Marlins en pitcher som har potential att slå sig in i toppen av en rotation. Han är en väldigt lovande pitcher som ligger något längre ned på vissa prospect-listor trots hans talang men det som drar ned hans ranking är alla skadebekymmer han upplevt de senaste åren. Förra året översteg han 100 innings för första gången (114 IP) och kastade bland annat 18 starter i AA med en ERA på 2,5. Fortsätter Sanchez att utvecklas på samma nivå framöver är det möjligt att han träder in som Marlins ACE i framtiden.

Hans fastball brukar ligga på 95+ MPH och han kan kasta över 100 MPH ibland. Trots det är hans fastball kanske inte så jättevass, den är såklart bra men med den hastigheten hade man nog förväntat sig lite mer. Det är istället hans change-up som är hans bästa pitch och generellt sett är hans offspeed-kast bättre än när han kastar allt vad han har. Hans strikeout-siffror är inte heller jätteimponerande men det är däremot hans kontroll över strikezonen då han tillåter väldigt få walks trots sin förmåga att kasta stenhårt vilket kan vara svårt att kontrollera för en del pitchers. Sanchez har visat vad han kan i AA och bör starta året i AAA vilket har goda möjligheter att resultera i en MLB-debut i sommar. Sanchez största fiende är hans hälsa men om han håller sig frisk är detta potentiellt en riktigt bra pitcher.

Förväntningar

Det finns inga slutspelshopp i Miami i år, framförallt med tanke på att de övriga fyra lagen i divisionen är potentiellt riktigt bra. Marlins bör dock spela bättre än 2019 då man stärkt sin roster med spelare som åtminstone hör hemma i MLB även om de inte direkt har de mest spektakulära spelarna. Topplagen i National League vill nog gärna kunna cirkla in matcherna mot Marlins som ”enkla vinster” som de gjort de senaste åren och visst kommer de kunna plocka en del vinster mot Marlins men det blir nog lite tuffare i år. Marlins line up var väldigt svag förra året men den ser i alla fall lite bättre ut i år med spelare som har visat att de kan producera på denna nivå tidigare.

Marlins-fansen kan säkert också räkna med att det dyker upp lite fler prospects som får debutera i år som kan vara intressanta att följa. Det finns anledning för optimism i Miami vars mörkaste period förhoppningsvis ligger i det förflutna. Med den nya ägargruppen blir det också intressant att följa efter säsongen 2020 om de börjar spendera lite mer pengar för att på allvar bygga mot en slutspelskamp, det dröjer säkert minst 2-3 år till innan de på allvar kan hota topplagen men en vinnande roster byggs upp successivt under flera år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.