Inför Minnesota Twins säsong 2019

De senaste åren har Twins återkommande nämnts som det enda hindret till Indians prenumeration på förstaplatsen i AL Central, så är även fallet i år. Största frågetecknet inför säsongen är lagets pitchers som inte fått någon större förstärkning under vintern. Däremot har man satsat lite mer på sina position players där man bland annat fått in den väldigt flexible Marwin Gonzalez och Nelson Cruz kommer säkert också bidra med sin mäktiga sving under året.

Twins kanske är något underskattat och kan säkert störa Indians som försämrat sitt lag något sen förra året. Om Twins kan undvika längre svackor och inte hamna för långt bak i divisionen finns det absolut en möjlighet men frågan är om det inte är mer realistiskt att sikta in sig på ett wild card.

Foto: LWYangCC

Lagdelarna

Infield

På catcher har Jason Castro och Mitch Garver delat på de flesta matcherna såhär långt i år. Castro missade nästan hela förra säsongen på grund av en knäoperation men har inlett säsongen helt okej i år. Han är mest produktiv som försvarsspelare men har tidigare producerat på en helt okej nivå som slagman med tanke på positionen. Garver är raka motsatsen då han är betydligt mer värdefull som slagman men är istället inte speciellt bra defensivt, en bakup catcher som har möjlighet att komma in och slå hyfsat ibland.

På 1B/DH har man en ny duo för i år i form av CJ. Cron och Nelson Cruz. Cron hade en helt okej säsong förra året i Tampa Bay där han slog iväg 30 home runs vilket nästan är en dubblering av hans tidigare rekord. Såhär långt i år har det inte sett lika bra ut även om det går att se en del av styrkan i svingen även i år. I sin 15:e MLB-säsong har däremot Nelson Cruz fortsatt att slå bra som Twins DH. De senaste fem säsongerna har Cruz vidhållit en stabil och hög nivå där han minst slagit iväg 37 home runs per år. Under 2019 har Cruz fortsatt att slå bollen hårt men inte fått upp den i luften lika mycket som tidigare vilket drar ned siffrorna lite men han har också tagit betydligt fler walks än vad han brukar göra vilket gör att han når bas betydligt oftare än tidigare.

I mitten av Twins infield har det sett stabilt ut i inledningen av säsongen. På andra bas var Jonathan Schoop en riktig besvikelse förra året efter sitt genombrott 2017. Många trodde nog att Schoop skulle få ett lyft när han tradades bort från ett historiskt dåligt Baltimore Orioles där han inledde säsongen mediokert men när han väl var på plats i ett Milwaukee Brewers som spelade för divisionsvinst gick det ännu sämre, riktigt bedrövligt rent ut sagt. Schoop fick inte förnyat förtroende där utan hamnade i Twins inför årets säsong och på de 20 första matcherna ser det ut inledningsvis som han är tillbaka på liknande nivå som hans genombrottssäsong 2017. Han har däremot fortfarande väldigt svårt att få till walks. Shortstop Jorge Polanco har varit stekhet i inledningen av säsongen och vi såg glimtar av det även förra året som blev förkortat på grund av en dopningsavstängning. Har däremot problem att hantera positionen rent defensivt och skulle förmodligen göra sig bättre på andra bas i framtiden.

Marwin Gonzales (free agent) var kanske ligans mest underskattade värvning under vintern men har inte kommit igång alls i år ännu. Gonzalez största styrka är att han i princip har spelat på samtliga positioner förutom pitcher och catcher under sin karriär och klarar i regel av det rätt bra på alla olika platser. I år har nästan all speltid skett på tredje bas där förhoppningsvis Miguel Sano kan återvända relativt snart. Gonzalez kanonsäsong 2017 är såhär långt ett undantag i hans karriär rent resultatmässigt men Twins kan kräva betydligt bättre prestation än det vi sett såhär långt under 2019.

Till sist har vi Willians Astudillo som är lite mer svårplacerad då han också kan spela i princip överallt även om han främst är listad som en catcher. Astudillo har blivit något av ett fenomen det senaste året, en ny Bartolo Colon skulle man kunna säga. Men Astudillo är också något av ett fenomen som slagman i dagens MLB då han i stort sett aldrig strikar ut eller tar walks, 2% i båda kategorier vilket är EXTREMT lågt.

Outfield

I center field fortsätter Byron Buxton att imponera som försvarare och har såhär långt 2019 också imponerat som slagman, något vi inte ska dra för stora slutsatser kring då Buxton tidigare visat periodvis att han kan slå men har i regel väldigt svårt att få till det över en hel säsong. Nästan allt värde Buxton producerar är som försvarare och baserunner men om han skulle kunna prestera som en genomsnittlig hitter också skulle hans värde växa enormt. I left field hittar vi motsatsen i form av Eddie Rosario som inte har några större problem som hitter med 24 och 27 home runs de senaste två säsongerna. Rosario har även han inlett säsongen riktigt bra och har redan efter 22 matcher imponerande 10 home runs. Nu är han väl i och för sig inte en dålig försvarare även om det kan variera lite ibland men är väl samtidigt inte i närheten av Buxtons nivå.

Max Kepler i right field hoppades många skulle ta ett stort kliv framåt förra året i sin utveckling men har ännu inte riktigt fått sitt genombrott. Med det sagt var det åtminstone ett litet kliv fram förra året och i Buxtons frånvaro visade han också att han klarar av att spela i center field vid behov. Som sagt förbättrade sig Kepler förra året lite på flera olika områden men behöver nu sätta ihop allt för att ta nästa steg i karriären. Så länge som Marwin Gonzales är låst på tredje bas inleder Jake Cave som fjärde outfielder. Cave visade en del uppmuntrande tecken som hitter 2018 trots 33% strikeouts men fick ändå iväg 13 home runs på 300 PA. Fick även han testa på att spela en del i center field förra året men visade att han förmodligen inte klarar av att spela den positionen regelbundet och gör sig förmodligen bättre på någon av kanterna.

Rotation

Ett stort frågetecken inför säsongen var lagets rotation som inte fick de tillskotten som fans kanske hade hoppats på. Under första månaden av säsongen har det väl inte sett jättestabilt ut men det har väl inte heller varit någon katastrof. Jose Berrios hade sammanlagt en bra säsong förra året men det var också en riktig bergochdalbana där han stundtals såg ut som ett äkta ace men kunde däremellan fullständigt tappa matcher. Första månaden på säsongen har fört med sig goda resultat men frågan är om Berrios kan hitta kontinuiteten i sitt spel över hela säsongen?

Jake Odorizzi är väl knappast ett ace men brukar kunna ge omkring 30 stabila starter per säsong vilket är värdefullt för i stort sett alla lag. Michael Pineda återvänder till spel efter att ha missat hela 2018 och stora delar av 2017 på grund av bland annat en Tommy John operation. Pineda visade under sina år i Yankees en väldigt bra kontroll på sina kast och tillät väldigt få walks, däremot tillät han också home runs lite för ofta. Samma trender har vi också sett i hans första starter i Twins under 2019.

Likt Odorizzi har Kyle Gibson visat att han kan äta upp en hel del innings med lite blandade resultat men förra säsongen kanske var hans bästa. Om Twins ska klara av att konkurrera i toppen av divisionen behöver man en liknande prestation från Gibson i år igen, tyvärr har inledningen på säsongen inte alls levt upp till förra årets resultat.

Bullpen

Twins har ingen uttalad closer ännu i år. Blake Parker och Taylor Rodgers har fått de flesta chanserna under första månaden att avsluta matcher. Parker är i sin femte klubb i sin sjunde MLB-säsong och har blandat stundtals bra prestationer med dåliga. Han fick förra året chansen som Angels closer under delar av säsongen men visade sig inte riktigt passa in i den rollen utan var en bättre lösning som setup-man, får se vilken roll han får i år. Rodgers var riktigt vass under andra halvan av säsongen och tillät inte en enda run i de 26 sista matcherna han spelade förra året. Har sett bra ut även i år och 28-åringen kanske har möjligheten att spela till sig rollen som closer i år.

Förväntningar

Minnesota Twins axlar återigen ansvaret som Indians enda riktiga hot i en division som mestadels bygger för framtiden. Twins position players är absolut bra nog för att kunna konkurrera om en slutspelsplats även om de saknar stora stjärnspelare, det är ändå ett rätt hyggligt lagbygge på den sidan.

Däremot är det väldigt tveksamt om lagets rotation verkligen håller en hel säsong. Även om Berrios skulle spela som ett ace i år behöver någon mer ta ett rejält kliv framåt för han kan inte bära det här laget själv i deras rotation, alternativt behöver övriga starters hitta en hyfsad och jämn nivå under året vilket vi inte sett i inledningen av säsongen. I nuläget är det offensiven som håller Twins i toppen av divisionen men på sikt blir det tufft att klara sig hela vägen till oktober med nuvarande rotation.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.