Inför Minnesota Twins säsong 2020

Förra säsongen gick över förväntan men i år vill Twins nå ännu mer framgångar. En riktigt farlig line-up blir i år ännu vassare med tillskottet av Josh Donaldson men frågor kvarstår samtidigt i Twins rotation som var i störst behov av förstärkning inför säsongen. Med ett topp-10 farmsystem i ryggen är detta förhoppningsvis bara början på en längre period av framgång i Minnesota i en division där få lag har en tendens att vara riktigt bra samtidigt. Indians är fortfarande bra med på nedgång, White Sox är istället på uppgång men kanske inte riktigt framme än. Twins är därmed storfavoriter i AL Central i år och ska försöka vinna en slutspelsserie för första gången sen de blev World Series-mästare 1991.

Säsongen 2019

101-61 – 1:a AL Central – Utslagna i ALDS 3-0 i matcher mot New York Yankees

2019 var återigen Cleveland Indians favoriter att vinna divisionen men det fanns väl en och annan röst som varnade lite för Twins. Indians fick en tuff inledning på säsongen och Twins drog ganska snabbt ifrån till en komfortabel ledning. Twins offensiv dundrade fram under 2019 och under en säsong där alla möjliga home run-rekord krossades var det Twins som slog flest av alla, 307 stycken närmare bestämt vilket är ett nytt rekord i MLB för ett lag under en säsong. Nelson Cruz, Max Kepler, Miguel Sano, Eddie Rosario och Mitch Garver slog alla fem över 30 home runs vardera och ytterligare tre spelare passerade 20. Twins line-up var en amrdröm för motståndarna där Marwin Gonzales var den enda spelaren med regelbunden speltid som hade en wRC+ under 100 (93).

Twins rotation såg oväntat vass ut där Jose Berrios, Jake Odorizzi och Michael Pineda alla tre hade bland sina bästa säsonger som kompletterades med en stabil insats från Kyle Gibson. Det var sista platsen i deras rotation som var lite av ett problem där Martin Perez hade en ERA över 5. Randy Dobnak och Devin Smeltzer kompletterade Twins rotation rätt bra när de fick chansen men det saknades i slutändan ett ACE i laget. Jose Berrios har Twins i många år hoppats på skulle bli det men har inte riktigt nått dit än då han är alldeles för ojämn, Michael Pineda såg stundtals ut som det under 2019 men åkte fast i en dopningskontroll mot slutet av året och hans avstängning kommer även påverka 2020.

Twins och Yankees hade några riktigt tuffa möten förra året som resulterade i kanske årets bästa match som du kan se i klippet ovan. För andra gången i lagets historia och första gången sen 1965 passerade Twins 100 vinster på en säsong vilket ledde till tredje bästa record i American League och en biljett till ALDS där såklart New York Yankees väntade. På 2000-talet har de två lagen stött på varandra inte mindre än sex gånger och Yankees har gått segrande vid alla tillfällen, Twins har endast lyckats vinna två av de matcherna i slutspelet mot Yankees. Att Twins åkte ut med 3-0 i matcher var sett till historien därför inte så överraskande men det var inte så konstigt heller med tanke på motståndet. Visst var Yankees väldigt skadade under 2019 men ställde ändå upp med en riktigt bra roster i oktober. Twins annars så vassa offensiv mäktade med endast 7 runs på de tre matcherna och Twins pitchers gav upp 23. Trots ett tråkigt avslut på säsongen måste ändå 2019 ses som en stor framgång för Twins som bör ha några riktigt bra år framför sig.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Josh Donaldson (3B) – Alex Avila (C) – Tyler Clippard (RP) – Homer Bailey (SP) – Rich Hill (SP) – Kenta Maeda (SP)

Lämnat

Brusdar Graterol (RP) – Ryne Harper (RP) – Martin Perez (SP) – Kyle Gibson (SP) – Sam Dyson (RP) – Jonathan Schoop (2B) – CJ Cron (1B) – Trevor Hildenberger (RP)

Profilen

Luis Arraez

I somras smög sig Luis Arraez in på Twins roster utan större uppmärksamhet men blev snart ett utropstecken mycket på grund av sin spelstil. Dagens MLB bjuder på enorma svingar för home runs eller strikeouts men Arraez är raka motsatsen till dagens prototypiska slagman. Han får sällan speciellt hård kontakt bollen och är bland de sämsta i MLB när det gäller exit velocity. Men mer än något annat sätter han slagträdet på bollen gång på gång vilket ger honom ett imponerande batting average på .334 på 366 PA under sin rookiesäsong. Arraez har aldrig avslutat en säsong i Twins organisation under .300 och det faktum att han kan ta en walk på ungefär genomsnittligt nivå innebär att hans OBP också håller sig väldigt högt (.399)

Det finns dock en anledning till att mer och mer spelare försöker klappa till bollen så hårt de kan då home runs såklart är mycket mer värda än en singel men det blir också en hel del strikeouts och flyouts på köpet. Arraez slår alltså inte för speciellt mycket styrka och det blev endast 4 home runs under 2019. Han strikeout-siffror är däremot exceptionella då han endast strikade ut vid 7,9% av tillfällena förra året vilket var den lägsta siffran i hela MLB för spelare med minst 350 PA. Försvarsspelet lämnar väl en del att önska, han fick flytta runt på flera olika positioner i debuten men hör väl hemma på 2B. Baseball Savants nya defensiva statistik ”Outs Above Average” rankar hans försvarsspel 2019 bland de tre sämsta procenten av spelare. Luis Arraez är långt ifrån en perfekt spelare men är en frisk vind i dagens MLB, mer och mer spelare försöker göra exakt samma sak som hitters men Arraez går mot strömmen och visade att det går att hitta framgång på olika sätt. Blir intressant att följa om han kan upprepa succén även i år.

Lagdelar

Infield

Efter en ganska medioker rookiesäsong 2018 fullständigt exploderade Mitch Garver på Twins catcher-position. 29-årige Garver är ett bevis på att det ibland tar lite längre för catchers att utvecklas och i detta fall innebär det att Garver blir free agent först om fyra år vilket innebär att Twins kommer undan med att betala relativt låga löner till honom under hans bästa år. .273/.365/.630 för en wRC+ på 155 (Endast 93 matcher). Garver slog med enorm styrka under hela året och förbättrade sitt defensiva spel till en rätt okej nivå från att ha skött den delen ganska dåligt under rookiesäsongen. Kan Garver upprepa samma resultat 2020 pratar vi om kanske ligans bästa catcher. Som backup värvade man in rutinerade Alex Avila som nu representerar sitt tredje lag i AL Central. Kanske inte bra nog att vara ordinarie men som backup är han helt okej, framförallt hans defensiv bör ge honom en del speltid i år.

När Josh Donaldson tagit över på 3B tvingades Miguel Sano flytta till 1B vilket förhoppningsvis kommer att gynna honom då han inte alltid behärskade 3B så bra. Den offensiva potentialen är däremot enorm vilket också gjorde att Twins förlängde honom för $30 miljoner över de närmaste tre åren. Förra året blev det endast 105 matcher och han har aldrig spelat mer än 116 MLB-matcher under en säsong dels på grund av skador och dåligt spel. Förhoppningsvis skonas han från skador på en mindre krävande position. Ovan nämnda Luis Arraez blir ordinarie på 2B när säsongen startar där Twins hoppas på en upprepning från hans rookiesäsong.

Josh Donaldson blev den stora prestigevärvningen för Twins i vinter och det var väl ändå ganska oväntat att han hamnade här. Twins hade väl mer behov att fylla ut sin rotation men samtidigt tackar inget lag nej till att ha Donaldson på sin roster. Donaldson visade förra året att han är en före detta MVP och gjorde ett väldigt bra val att satsa på sig själv med ett 1-årskontrakt med Braves för att bygga upp sitt värde inför årets free agency. $92 miljoner kommer Donaldson att få de närmaste fyra åren och vi får väl se hur effektiv han är i slutet på kontraktet. 34-åringen visade inte bara att han fortfarande är en offensiv kraft som klarar av 3B, framförallt var han skadefri hela 2019 med 155 matcher vilket han inte lyckats med sen 2016.

30-åringarna Ehire Adrianza och Marwin Gonzalez fyller på som lite allt i allo på både deras infield och outfield. Ingen av dom gör väl kanske något som sticker ut så mycket rent produktionsmässigt men deras flexibilitet är väldigt användbart när de används som bänkspelare. Gonzalez är väl snäppet vassare och brukar väl spela lite mer än en vanlig bänkspelare men vi ska nog inte förvänta oss någon allstar-prestation. Nelson Cruz är tillbaka på DH och fyller 40 i sommar. Kan nog räkna med att han slår en 30+ home runs i år igen som han gjort sex år i rad nu.

Outfield

Max Kepler i right field gjorde sin bästa säsong i karriären efter att ha skrivit på ett kontrakt inför förra säsongen värt $7 miljoner per år de närmaste 5 åren och fortsätter han spela på samma nivå som 2019 blir det ett riktigt kap för Twins. En del beror väl på hur bollen kommer uppföra sig i år då Kepler var en av de spelare som gynnades väldigt mycket av den offensiva miljön i MLB förra året. Det var främst hans slugging % och home runs som drog upp siffrorna, på ungefär samma speltid 2018 och 2019 gick Kepler från 20 till 36 home runs 2019.

Eddie Rosario på andra sidan av Twins outfield gjorde en motsatt resa och tog ett steg tillbaka. En usel walk% på 3,7% sänkte Rosarios OBP till exakt .300 och det enda som räddade hans wRC+ (103) från att trilla ned under 100 var att även han lyckades slå iväh lite extra home runs, 32 stycken för att vara exakt.  Hans försvarsspel var väl inget att skryta om heller förra året men en skada på fotleden under året kan eventuellt ställt till det lite. Byron Buxton kommer inleda säsongen i center field  men frågan är bara hur många matcher han kommer göra det. Sen sin debut 2015 har han endast spelat över 100 matcher en gång. Buxton kan vara en riktig damsugare ute på gräset men har tyvärr en tendens att skada sig i processen genom att bland annat springa in med huvudet först i väggen eller landa konstigt när han slänger sig efter bollar. Det blev 87 matcher förra året men gjorde sin klart bästa offensiva säsong vilket också delvis går att spåra till den nya bollen. Kan Twins få ha Buxton på planen minst 120-130 matcher i år så är de nog nöjda.

Rotation

Under vintern har Twins kopplats ihop med i stort sett varenda free agent-pitcher men det blev långt ifrån några av de stora namnen. Jake Odorizzi accepterade ett qualifying offer och blir kvar i minst ett år till. I efterhand ångrar han nog det beslutet med tanke på hur bra betalt andra pitchers fick under vintern. Odorizzi har i sin karriär i regel svävat kring 3,5-4,5 i ERA men visade en del framsteg förra året med mer hastighet och betydligt fler strikeouts än tidigare. Han lär vara riktigt motiverad i år för ett andra år i rad med bra resultat bör ge honom ett ganska fint kontrakt i nästa free agency. En annan pitcher som återvänder är Michael Pineda som var stundtals ruskigt bra förra året och hade troligtvis startat match 1 i slutspelet i höstas om han inte åkt dit för doping. Han kommer tillbaka till sommaren men väl där bör han ha en ganska säker plats i Twins rotation.

Jose Berrios gjorde sin fjärde säsong i MLB och sänkte sin ERA för fjärde året i rad till 3,68. Twins har hoppats på att Berrios skulle bli deras ACE men har inte riktigt nått dit än och kanske egentligen är mer en #2 i en bra rotation. Berrios är diock bara 25 och har gott om tid att nå dit vilket det verkar som han har potential att göra. Om Berrios kan lägga i den där extra växeln skulle det genast se mycket bättre ut i deras rotation. Där har vi tre pitchers som bör ha en plats i Twins rotation under året men de värvade också in tre till starting pitchers som säkerligen är ute efter en plats.

Kenta Maeda kom i en trade från Dodgers där unge pitchern Brusdar Graterol gick åt andra hållet. Maeda ville väldigt gärna lämna Dodgers då han åkte som en jojo mellan Dodgers rotation och bullpen. Han var en effektiv starter i Los Angeles men med många talangfulla armar fanns det inte alltid plats i deras rotation och Maeda blev istället ett vapen ur deras bullpen. I Minnesota bör Maeda få chansen att starta hela året. Homer Bailey har också anslutit i vinter trots att många nog hade trott att hans karriär var över. Flera skadedrabbade år i Reds med en ERA över 5 såg ut att bli slutet för Bailey men han kämppade sig tillbaka förra året och avslutade säsongen riktigt bra med Oakland, förhoppningsvis en stabil 4-5 starter. Till sist har vi Rich Hill som kommer att missa inledningen med en skada från förra året. Hill debuterade redan 2005 men det var först 10 år senare han började att dra till sig uppmärksamhet på allvar. Efter att ha återupplivat sin karriär 2015 med Red Sox har det sen dess blivit 3,5 väldigt framgångsrika år i Dodgers och nu återstår det att se om 40-åringen har något kvar att ge. Han håller sällan en hel säsong men kastar han omkring 120 innings i år är nog Twins nöjda.

Bullpen

Twins bullpen tillhörde en av ligans bättre förra året och bör väl ha goda möjligheter att åtminstone vara stabila i år också. Vänsterhänte Taylor Rogers samlade ihop 30 saves förra året på 60 framträdanden med en ERA på 2,61. Rogers var också exceptionellt bra på att undvika walks, femte bäst bland relievers i MLB samtidigt som han hade nästan 12 strikeouts per 9 innings. Rutinerade Sergio Romo backar upp Rogers, han kom via trade förra året och tyckte om Twins tillräckligt mycket för att skriva på för ett år till. Romo kanske inte är riktigt så vass som han en gång var men sista halvan av säsongen i Minnesota gav väldigt bra resultat och kan säkert få vikariera i nionde inningen emellanåt i år. Bland annat Trevor May och Tyler Duffey hade också bra resultat 2019 vilket man också kan säga om en rad relivers till men med tanke på hur stor variation det är från år till år på relivers måste man nästan räkna med att någon eller några tar ett steg tillbaka. Sen ska det tilläggas att Twins har mer starting pitchers än det finns platser så det är möjligt om alla blir friska samtidigt att någon får ta ett kliv ned i Twins bullpen.

Prospect

Alex Kirilloff

Twins första val i draften 2016 Alex Kirilloff har inte gjort något annat än att pumpa ut offensiva resultat i deras farmsystem. Länge placerad som outfielder men verkar nu ha sin framtid på 1B där han fått mer och mer speltid på sistone. Han spelade inget alls 2017 på grund av en Tommy John-operation och 2019 hölls han tillbaka vid flera tillfällen av en skadad handled, en skada som minskar styrkan i svingen när man kommer tillbaka och det var väl det som saknades förra året i AA där hans siffror såg bra ut istället för fantastiska. Kirilloff bör starta säsongen i AAA där han sen har chansen att avancera upp till MLB men han är fortfarande bara 22 så det är ingen panik. Twins vill säkert att han håller sig kvar som en outfielder då Miguel Sano fick ett 3-årskontrakt nyligen som ska spela på 1B och Nelson Cruz kommer ta hand om DH. Kirilloff kommer troligtvis aldrig vara mer än en genomsnittlig försvarare som outfielder men med sin förmåga att både slå för average och styrka så gör det inte så mycket. Om allt går rätt kan Kirilloff vara en av morgondagens stora stjärnor.

Förväntningar

Att nå slutspel förra året var över förväntan och säsongen i sin helhet var en stor succé.  Minnesota Twins 2020 är ett ännu bättre lag men frågan är om de gjort tillräckligt för att kunna mäta sig med Yankees och Astros? Twins lineup är en av ligans bästa om de producerar på någonlunda samma nivå som förra året. Där det kan brista är deras rotation som har en ganska bra bredd av rätt bra pitchers men de saknar spetsen. Jose Berrios har potentialen att nå dit men det är långt ifrån någon garanti. Det kommer säkert fungera bra i grundspelet men likt förra årets slutspel har man kanske inte riktigt vad som krävs för att rå på ligans bästa lineups i en slutspelsserie. I vilket fall som helst är Twins stora favoriter till att vinna divisionen, allt annat är ett fiasko. För Twins skull är det väl bara att hoppas att de undviker Yankees i ett eventuellt slutspel då historien inte varit snäll mot Twins i de sammanhangen de senaste 15-20 åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.