Inför MLB-säsongen 2021

Då var våren officiellt här igen! Ja i alla fall på andra sidan Atlanten där spring training är i full gång och idag spelas dessutom de första matcherna ganska precis en månad från opening day. Här på hemsidan kommer du från och med måndagen den 1:a mars att kunna läsa om ett lag varje dag inför MLB-säsongen 2021!

2020 var ett underligt och tufft år inom i stort sett varenda del av samhället i pandemins fotspår och Major League Baseball var inget undantag. Den blivande pandemin slog till rejält i många delar av världen ungefär samtidigt som förra årets spring training och MLB-säsongen avbröts mitt i uppladdningen. Många tuffa frågor uppstod under våren och sen sommaren inom i stort sett allt från hälsofrågor till hur mycket spelarna skulle få betalt för en eventuell säsong. Ja en eventuell säsong för det var inte alltid självklart att det skulle bli något spel säsongen 2020 då konflikter mellan ägare och spelarfacket sköt fram startdatumet längre och längre fram tills det tillslut fanns en risk att en säsong inte kunde genomföras under året.

Sent i juli blev det tillslut opening day i vad som måste vara den mest unika säsongen i ligans historia. 162 matcher blev istället 60 och lag som Marlins och Cardinals fick avstå spel upp till ett par veckor mitt under säsongen på grund av virusets spridning i lagen. Tillslut fick vi fram en mästare på neutral plan i Texas när Los Angeles Dodgers tog sin första titel sen 1988, den första i undertecknads livstid född drygt ett år efter den titeln.

I en annars så knepig säsong var det för en gångs skull det klart bästa laget på pappret de senaste åren som vann. 8 raka divisionstitlar i NL West tog det innan Dodgers tillslut vann igen. Det är en 8-årig period där Dodgers vann totalt 714 grundspelsmatcher, 41 fler än tvåan på listan Cleveland. Det är lika stor mellanskillnad som det är mellan Cleveland på andraplatsen och Astros på åttondeplatsen, ja okej tekniskt sett är det 42 matcher ned till Astros. Dodgers har länge varit i en klass för sig själva men först i höstas under exceptionella förutsättningar lyckas de tillslut gå hela vägen.

Men låt oss nu lägga 2020 bakom oss och blicka vidare mot 2021 som vi får hoppas blir ett bättre år på alla sätt och vis. Vissa saker är dock sig lika då pandemin fortsätter att härja välden över även ett år senare men med en lösning på horisonten, Dodgers är fortfarande det klart bästa laget på pappret men har nu fått sig ett par nya rivaler i National League då både divisionsrivalen San Diego Padres och New York Mets under nytt ägarskap storsatsar.

Regler 2021

162 matcher är tillbaka på spelschemat men vissa andra aspekter från förra året kvarstår. Exempelvis kommer doubleheaders återigen spelas i 7 innings och i extra innings placeras en baserunner på andra bas. Förra säsongen var den första då spelartrupperna ökade från 25 till 26 spelare vilket fick utökas något under säsongen med läget i världen som det var. I år gäller 26 spelare på lagens roster som blir 28 i september. Tanken var också förra året att endast hälften av spelarna på en roster fick vara en pitcher då lag i allt större utsträckning valt att ha fler pitchers till sina allt större bullpens. Med tanke på hur få innings alla pitchers kastade 2020 om de ens fick kasta något alls kommer denna regel inte gälla i år då många inte kommer ha en full säsong av innings i deras armar.

Något som inte kommer tillbaka i år är designated hitter i National League. Troligtvis vill båda sidor (ägare och spelare) ha detta men med fackliga förhandlingar på gång inför det utgående kollektivavtalet efter denna säsong är i stort sett allt en förhandlingspunkt där ingen sida vill ge en centimeter till den andra parten. MLB erbjöd spelarna en universal DH kopplat till ett fortsatt utökat slutspel vilket de inte gick med på. Därmed blir det som sagt ingen DH i NL i år och slutspelet återgår till föregående struktur med fem lag från varje liga istället för åtta föregående år. Tilläggas ska att detta kan ändras innan opening day, expansionen av slutspelet förra året kom samma dag som opening day så det finns fortfarande en chans att både en DH i NL samt expanderat slutspel blir en verklighet även i år men inte som det ser ut i nuläget.

Spelstopp på horisonten?

2021 är som sagt sista året på nuvarande kollektivavtal och det är minst sagt ganska dålig stämning mellan ägarsidan och spelarna. Vi såg det under i stort sett hela våren och sommaren förra året när man försökte komma överens om hur säsongen skulle se ut. Den senaste veckan har konflikten tagit ny fart när Seattle Mariners VD Kevin Mather mer eller mindre sa rakt ut att ett par av deras bästa prospects inte kommer kallas upp förens slutet av april för att manipulera deras service time och därmed få ett extra år av kontroll. Det är något som i princip alla lag gör och alla vet om det men säger det inte rakt ut. Visst nu kanske Mather inte sa det exakt så men antydan fanns helt klart där och kan inte tolkas på så många andra sätt vilket är något som lagens front office aldrig gör annars.

Listan på grodor som hoppade ur hans mun vid den aktuella videokonferensen var många där han lyckades förolämpa allt och alla kring organisationen, allt ifrån att kritisera utländska spelares förmåga att prata engelska till att kalla Kyle Seager överbetald (Se video nedan). Den efterföljande ursäkten sa att detta inte representerar organisationens ståndpunkter men det är lite svårt att hävda när det rör sig om lagets VD som bara har en enda chef över sig vilket är ägaren John Stanton. Mather sa högt vad alla lags front office annars bara tänker eller diskuterar internt i frågan om service time manipulation som är en av de största farthindren för att få till ett nytt kollektivavtal. Inte helt oväntat fick han avgå dagen efter avslöjandet men problemet i stort kvarstår då alla andra lag tänker likadant.

Nuvarande system ger incitament till lagen att med mening hindra några av de bästa spelarna att representera sitt lag på den största scenen vilket nog är ganska unikt inom professionell sport. Ett antal lag spenderar också pinsamt låga summor på sina spelartrupper. Trevor Bauers nya kontrakt betalar honom $40 miljoner i år vilket är mer än tre lag i nuläget beräknas spendera på alla deras spelare sammanlagt i år. Nuvarande kollektivavtal har enorma brister på flera områden som bör omarbetas men med den dåliga stämningen mellan parterna med så många olika stora tvister att lösa är det nog dags redan nu att oroa sig för ett eventuellt spelstopp till nästa säsong.

Att förvänta sig från Bases Loaded

Från och med på måndag den 1:a mars börjar en daglig serie om alla lag inför säsongen. Där kommer du kunna läsa om ett lag varje dag hur läget ligger till inför säsongen. Längst ned i denna artikel kan du hitta listan på i vilken ordning lagen kommer att presenteras i serien samt länkar till de individuella lagartiklarna när de publiceras. Podcasten kommer även varva igång igen efter ett långt uppehåll sen november med målet att ha ute ett avsnitt per vecka igen under säsongen.

Mer saker kan säkert tillkomma och har du några förslag/önskemål/funderingar på ja egentligen allt möjligt går det fint att ta kontakt via de diverse olika sociala kanalerna är alternativt mejla till basesloadedse@gmail.com

Mycket mer har såklart hänt under vintern och det kommer du kunna läsa om den kommande serien om alla lag, allt från Tatis 14-årskontrakt och White Sox vilda experiment med Tony La Russa som manager till Lindors flytt till New York och prospects att känna till inför säsongen samt mycket mer under hela mars månad.

Inför alla lagens säsong 2021

Läses enklast i ”liggande läge” på mobila enheter

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag
1. Padres 2. Nationals 3. Rays 4. Brewers 5. Orioles 6. Dodgers 7. Phillies
8. Astros 9. Giants 10. Tigers 11. Braves 12. Blue Jays 13. Cubs 14. Cleveland
15. D-backs 16. Yankees 17. Athletics 18. Royals 19. Mariners 20. Pirates 21. White Sox
22. Angels 23. Red Sox 24. Reds 25. Rangers 26. Mets 27. Cardinals 28. Twins
29. Marlins 30. Rockies

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.