Inför New York Mets säsong 2019

Katastrof är kanske ett starkt ord att använda för hur säsongen 2018 utspelade sig för New York Mets men det var inte bra i alla fall. En bedrövlig första halva av säsongen följdes upp med en andra halva där vinstprocenten var på 55,9%, ett resultat beräknat på hela året som hade räckt till vinst i NL east.

Nu tar man nya tag med ett okonventionellt val till ny general manager då före detta spelaragenten Brodi Van Wagenen fick ta över den rollen, extra uppseendeväckande då han representerat flera spelare i Mets och byter nu alltså sida i förhandlingarna. Säga vad man vill om det men aktiva på spelarmarknaden har man varit och visst ska Mets kunna vara med och slåss mot de andra topplagen i divisionen.

Brandon Nimmo
Foto: Ian D’AndreaCC

Profilen

Brandon Nimmo

Efter omkring 100 matycher i Mets under 2016 och 2017 fullständigt exploderade Brandon Nimmo förra året. Enligt wRC+ (weighted runs created +) var Nimmo sjätte bästa hitter i ligan med 149 och hamnar på top 10 listan för hur ofta han tog en walk. Som Mets första val i draften 2011 var Nimmo aldrig någon doldis i Mets system och fanns kontinueligt bland lagets bästa prospects men det tog sin tid att leta sig upp i MLB och det var nog ingen som förväntade sig ett så stort genombrott för Nimmo som han fick förra året.

Nimmo spelade en hel del center field förra säsongen och lär göra det igen i år vilket inte riktigt är hans styrka, om förra året är en indikation på hans defensiva talang passar han betydligt bättre på endera sida om center field. En stor faktor till hans succé förra året var att han gick från genomsnittlig till riktigt bra power i sin sving vilket resulterade i bland annat 17 home runs, betydligt fler än vad han någonsin presterat tidigare både i MLB och i minor leagues.

Lagdelarna

Infield

I spring training har vi sett en duell om rollen som första basman i båda New York-lagen. Mets väljer mellan Dominic Smith som inte skördat några direkt framgångar såhär långt i sin MLB karriär och sitt högst rankade prospect Pete Alonso. Båda har såhär långt spelat riktigt bra i spring training och även Alonso lär ta över platsen i framtiden är det mycket möjligt att man väntar ut hans service time och inleder säsongen med Smith på 1B. Pete Alonso är dock en av de få unga spelare som faktiskt har ett stort behov att faktiskt jobba på sitt försvarsspel som i ärlighetens namn är uruselt även på 1B men som slagman är han mer än redo att slå sig in i MLB.

Amed Rosario har väl inte riktigt levt upp till förväntningarna som finns på prospects av hans kaliber men Mets shortstop är fortfarande bara 23 och hade betydligt bättre framgångar som hitter under två sista månaderna förra året. Jed Lowrie (free agent) kommer efter ett par riktigt bra säsonger i Oakland till Mets kanske främst på tredje bas men har kapacitet att spela fler positioner. En annan veteran som finns kvar sen förra året är Todd Fraizer vars roll i Mets 2019 ännu är ganska oklar i nuläget.

Andra bas ockuperar numera Robinson Cano som återvänder till New York men denna gång hos Mets. Efter en trade med Seattle tar Mets på sig Canos monsterkontrakt som kommer att betala ut $24 miljoner per säsong tills han är 41 år gammal om fem år. Cano har troligen ett par produktiva säsonger kvar vilket möjligtvis skulle kunna förlängas om DH kommer till National League.

Mets fanns med i ryktena kring JT Realmuto i vinter men valde istället en annan NL East catcher i form av Wilson Ramos (free agent) som förra året spenderade delar av säsongen i Philadelphia och har tidigare spelat många år i Nationals. Travis d’Arnaud finns med som backup efter en Tommy John-operation hindrade honom från spel nästan hela förra säsongen.

Outfield

Även här är det relativt trångt i Mets Roster. Yoenis Cespedes kan missa hela säsongen men kan eventuellt finnas i Mets left field i slutet av året. Exakt hur Mets outfield kommer att se ut under 2019 är en öppen fråga. Jeff McNeil som gjorde succé under sin 60 matcher långa debutsäsong 2018 har ingen given plats på lagets infield och kan eventuellt ta plats som lagets left fielder tills Cespedes är tillbaka. Det placerar då Michael Conforto som delvis hölls tillbaka av en axeloperation förra säsongen i right field och Brandon Nimmo i center field.

Rent defensivt hade nog Mets hellre spelat Juan Lagares eller Keon Broxton (trade med Brewers) i center field. Lagares sex år i MLB har gett väldigt blandade men mestadels mindre bra resultat som slagman, detsamma går att säga om Broxton som inte hittat speciellt mycket framgångar med ett slagträ i handen de senaste två åren.

Rotation

Bland Mets position players kryllar det kanske inte av superstjärnor men det finns en imponerande bredd. I Mets rotation finns det gott om både bredd och spelare av allra högsta kaliber. Lagets Ace är givetvis Jacob deGrom med en Cy Young förra året efter en fullständigt enastående säsong och kommer säkert prestera bra i år igen även om det är extremt svårt att upprepa en säsong som deGrom hade 2018.

Noah Syndergaard har också Cy Young-potential men har svårt att hålla sig frisk. Zack Wheeler med en riktigt bra säsong förra året hamnade inte helt oväntat i skuggan av deGrom, ser vi till framförallt andra halvan 2018 spelade Wheeler faktiskt på en extremt hög nivå när Mets faktiskt spelade som ett topplag. 2019 är Wheelers sista säsong innan han blir free agent och lär vara taggad att prestera på topp i år.

Steven Matz gjorde väl en helt okej säsong men inte mer 2018, däremot var det faktum att han lyckades starta 30 matcher på en säsong imponerande med hans skadehistoria. Visserligen höll Matz inte speciellt länge (endast 154 innings på 30 matcher) innan han byttes ut men likt Wheeler hade Matz en riktigt stark avslutning på säsongen. Även Jason Vargas hade en bra avslutning på ett annars tungt 2018. Vargas kan i bästa fall erbjuda en hel del innings med okej produktion men om det finns någon svaghet i Mets rotation är det hos Vargas som kanske inte är ett optimalt alternativ.

Bullpen

Edwin Diaz var kanske ligans bästa closer förra säsongen och fick ett par Cy Young-röster som resultat. Som en del av Seattles utförsäljning i vintras hamnade Diaz och Robinson Cano i New York. Blir svårt att upprepa fjolårets succé med bland annat helt otroliga 15 strikeouts per 9 innings. Jeurys Familia har varit en viktig kugge i Mets bullpen i flera år och återvänder till New York efter att ha slutfört förra säsongen i Oakland på ett utgående kontrakt. Familia tappade sin roll som closer i Mets innan sin trade till Oakland men visade att han är en utmärkt set-up man vilket lär bli hans primära uppgift till Diaz till en början.

Robert Gsellman startade 22 matcher 2017 men fick under 2018 exklusivt spela som reliver. Han tog över rollen som closer i Mets under andra halvan av säsongen men med de två ovan nämnda namnen flyttas Gsellman bak i rangordningen. Även Seth Lugo startade en hel del matcher 2017 men fick mest se speltid i Mets bullpen förra året med endast fem starts. Hoppet om Lugo som starter är nog inte helt borta men han var förmodligen deras bästa reliver förra året.

Prospect

Pete Alonso

Som tidigare nämnt är slagmannen Alonso mer än redo att spela i MLB, försvarsspelaren Alonso är förmodligen inte det. Med det sagt är Alsonso en såpass bra hitter att man bör bortse från hans defensiva svårigheter och starta honom redan nu. Alonso hade flest home runs (36) av alla minor league spelare 2018 vars främsta styrka inte helt oväntat är hans extrema råstyrka. Vi har sett Alonso kämpat hårt med att förbättra sitt försvarsspel under våren men det är fortfarande långtifrån vad en genomsnittlig spelare på första bas kan förväntas prestera där.

En annan negativ aspekt kring Alonsos vara eller icke vara i MLB är att han uppenbarligen är redo för MLB men ändå placerats nere i minor leagues och är nu 24 år gammal. Han är med andra ord inte jättegammal men det finns en viss risk med hans spelstil/kroppsbyggnad att hans egenskaper börjar avta innan han blir free agent vilket han blir sju år in i framtiden om han hålls nere i AAA de första veckorna på säsongen. För Mets del kan det innebära ett antal riktigt produktiva säsonger till rea-pris medans Alonso riskerar att i värsta fall vara kraftigt på nedgång i sin karriär när han har chans på större kontraktssummor.

Hur som helst kommer vi med största möjliga sannolikhet få se Pete Alonso fullständigt krossa bollar lite här och var i MLB 2019.

Förväntningar

Bortsett från Miami har samtliga lag i divisionen chans att nå slutspel 2019. Mets ställer upp i år med en oväntat bred trupp både bland position players och pitchers. Spelar deras rotation på sin förväntade nivå kan det bli riktigt bra och med en del utgående kontrakt där de närmaste åren är det lite nu eller aldrig för Mets med den här kärnan av spelare de nu har på sin roster.

Det hade varit väldigt enkelt för Mets att byta bort deras bästa spelare och väntat ut övriga konkurrenter för en satsning några år in i framtiden men det är kul att se lag satsa även när det finns många andra riktigt tunga lag i divisionen.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.