Inför New York Yankees säsong 2021

Yankees fortsätter att vara en av favoriterna år efter år men tycks på sistone alltid falla precis på målsnöret. 2021 är inget undantag i alla fall när det gäller favoritskap och då återstår det väl att se hur de lyckas missa gå hela vägen i år eller är det dags nu att ta sig dit man inte varit på över ett årtionde som lika gärna skulle kunna vara ett sekel med Yankees historia?

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Jag vill minnas att mitt absolut tidigaste minne i livet som jag har kvar är ett kort ögonblick under en sommardag på första halvan av 90-talet. Jag kommer inte exakt ihåg vilket år men kanske 1993 men troligare 1994 som 4-5-åring, allt jag minns är att jag rusar in genom dörren till mitt hem av någon okänd anledning och så mycket mer kommer jag inte ihåg. Ett hem som jag vet min familj flyttade till sommaren 92 vilket är samma år som Yankees senast hade ett record under .500. Med andra ord kan jag själv inte minnas en tid då Yankees förlorade fler matcher än de vann, deras sämsta record under den period jag kan plocka minnen från är 84-78 från 2016.

Nu skulle det dröja bra många år till innan jag ens visste vad i all världen Yankees eller ens baseboll var men en sak som jag vet här och nu är att det är extremt osannolikt att jag i år får uppleva Yankees med ett record sämre än .500 med deras lag. Teoretiskt sett finns väl alltid en chans för alla möjliga resultat men det känns ganska säkert att utgå ifrån att jag får vänta ett tag till innan jag får se Yankees misslyckas att uppnå de där 81 vinsterna under ett år förutsatt att en full säsong spelas.

De kanske inte i år kan mäta sig riktigt med de absolut bästa lagen i National League på pappret i alla fall, men i American League är de skyhöga favoriter på förhand. Offensivt kan Yankees lineup om den är frisk mäta sig med vilket annat lag som helst, faktum är att om vi bara mäter offensiven och inget annat kanske de är starkast av alla i år men det är som sagt om de kan hålla sig friska vilket inte visat sig så lätt de senaste åren. Bara Stanton och Judge kan tillsammans slå över 100 home runs om de spelar större delen av året, dock har Stanton missat nästan hälften av matcherna de senaste tre åren och Judge en tredjedel.

Trots frågetecken på hälsan bland hitters är det nog ändå inte det största problemet på förhand, de har visat att de fortfarande kan producera med alla dessa skador på sistone. Yankees rotation tappade bland annat Happ, Paxton och framförallt Tanaka under vintern vilket lämnar många innings att täcka upp. Jameson Taillon och Corey Kluber är två av nyförvärven som ska försöka ersätta de tomma platserna och på tal om hälsa så kommer Taillon tillbaka från sin andra TJ-operation och Kluber har kastat 36 innings de senaste två åren tack vare sina skador.

Vad ett lag som Yankees har till skillnad från många andra är en bredd i organisationen som gör att de kan absorbera mer skadesmällar än andra lag. Dock är det kanske lite för mycket oklarheter i deras rotation. Förutom Taillon och Kluber ska Jordan Montgomery försöka komma tillbaka på allvar efter sin TJ-operation för ett tag sen, även Luis Severino förväntas tillbaka efter samma ingrepp senare i år. Domingo German är tillbaka från avstängning och sen finns några unga armar som Garcia, King och Schmidt med lite potential men det är långt ifrån stensäkert att det kommer att hålla hela vägen när man sen springer in i de bästa lagen i oktober. World Series är en förväntning i Bronx i år också och de bör väl i alla fall ha ganska bra chanser att nå dit även om det finns lite fler brister i år.

Säsongen 2020

33-27 – Utslagna i ALDS av Tampa Bay Rays (3-2 i matcher)

Efter några starka veckor hade Yankees ett record på 16-6 men följde sen upp med 7 raka förluster där Rays först gick förbi i AL East och strax därefter förlorade de 7 av 10 då till och med Blue Jays förbi, det var någon vecka där det såg ut som slutspelsplatsen kunde vara hotad. De skulle dock rycka upp sig och vinna 10 raka i mitten av september men det var väl inte så att de direkt övertygade under den korta säsongen.

Storvärvningen förra året Gerrit Cole var faktiskt lite svajig i några matcher men såg sen riktigt stark ut på slutet där han visade varför de gav honom över $300 miljoner. Både Tanaka och Happ kastade bra även de som starters men det var kanske lite mer besvikelser i deras bullpen som annars varit så bra de senaste åren. Britton och Chapman gjorde väl sina jobb men sen var det stundtals lite si och så på sina håll då de som enhet hamnade någonstans i mittenskiktet av MLB. Offensivt såg det väl betydligt bättre ut där LeMahieu var en MVP-kandidat, Luke Voit ledde MLB i home runs, Clint Fraizer fick kanske ett litet genombrott, både Judge och Stanton slog riktigt bra när de var friska. Generellt sett väldigt bra men både Mike Tauchman och framförallt Gary Sanchez hade det väldigt tufft, den sistnämnde bänkades sen till och med i slutspelet.

På tal om slutspel var det Cleveland som bjöd på motstånd i första omgången där de först pulvriserade Shane Bieber i match 1 och vann sen en extremt svängig historia i match 2 som slutade 10-9 där ledning bytte ägare flera gånger. I ALDS väntade divisionsrivalen Rays som dominerat mötet i grundspelet men det var Yankees som slog till först i match 1. Nästa match togs ett kontroversiellt beslut där man valde att hoppa över Tanaka som annars var nästa pitcher i ordningen och istället användes unge Deivi Garcia som opener till J.A Happ som tillsammans gav upp 5 runs på 3.2 innings, visserligen gav Glasnow upp 4 runs för sitt Rays på 5 innings men sen kom deras bullpen in och stängde butiken. Serien gick tillslut till en femte avgörande match där okände Mike Brosseau med sitt blott femte plate apperance i serien slog iväg en matchavgörande solo home run mot Chapman. Uttåg i divisionsserien denna gång vilket ändå måste ses som lite av en besvikelse även om Rays var riktigt heta förra året.

Profilen

Gary Sanchez

Kritik från både media och fans vrids upp på högsta nivå i New York, framförallt när det gäller Yankees och det är svårt att hitta någon som kommer i närheten av att få så mycket skit som Gary Sanchez fått de senaste åren. Förväntade man sig kanske att hans fantastiska rookiesäsong 2016 och riktigt bra andra säsong skulle vara hans nivå i all framtid? Ja om man hade de förväntningarna på honom så är det klart man är besviken med hur de senaste 3 säsongerna sett ut. 2016-2017 var hans slashline .284/.354/.568 (134 wRC+) på 175 matcher vilket är extremt bra för en catcher. Sen dess är motsvarande siffror .200/.296./453 (98 wRC+) på 244 matcher. 2018 var ett dåligt år men såg desto bättre ut igen 2019 med 30+ home runs men inte på samma nivå som hans första år.

Kritiken skiftade också mer till hans defensiv som kanske lämnade en del att önska men 2019 slog han bättre än en stor majoritet av alla catchers i ligan. Det fanns absolut saker att kritisera i Sanchez spel men det gick till en enorm överdrift för en spelare som är en av de snabbaste någonsin i ligans historia att nå 100 home runs och dessutom som en catcher.

2020 var han dock bedrövlig, det går inte att säga det på något annat sätt. Yankees backup Kyle Higashioka tog tillslut hans plats i lagets lineup först som Gerrit Coles personliga catcher då de hade bättre kemi men med Sanchez iskalla form fick Higashioka snart ta över som ordinarie catcher och fick den mesta speltiden i slutspelet. 2020 var såklart en kort säsong men det var ändå långt ifrån vackert att beskåda Sanchez som hitter under de två månaderna.

Säsongen gick så dåligt att det gick en del rykten om att Yankees kanske skulle lägga sig i diskussionerna med J.T Realmuto som var free agent men även om det fanns intresse hade de nog andra saker att prioritera med sin budget. Sanchez har två säsonger kvar innan han blir free agent men om det inte blir någon bättring i år kanske Yankees börjar jakten på en ny catcher redan innan dess. Det är med andra ord lite upp till bevis för Sanchez i år som åtminstone behöver visa att han har lite kvar i sig av den där spelaren vi såg 2016-17 och delvis 2019.

Prospect att ha koll på

Jasson Dominguez

Enligt FanGraphs är den nyss 18 år fyllda Jasson Dominguez 3-4 år från att nå MLB och trots att han ännu inte spelat en enda match som proffs är han på samma sida rankad som MLBs 50:e bästa prospect. I vanliga fall brukar jag plocka ut ett prospect som åtminstone har en hyfsad chans att debutera i år men här blir det ett undantag för ”the Martian” som nästan helt själv blåst liv i marknaden för samlarkort inom baseboll. Nu ska tilläggas att samlarkort generellt sett fått ökat intresse under pandemin där folk börjat samla mer igen men det finns en spelare som är mer åtråvärd än alla andra just nu och det Jasson Dominguez kort som är nästan löjligt dyra. Vissa kort har sålts för över 150 000 svenska kronor och då har han som sagt inte gjort sin proffsdebut ännu. Det faktum att han är en Yankee gör såklart en del i all hype men vad är det egentligen som gör honom så speciell?

Sommaren 2019 gav Yankees honom mer än $5 miljoner för att skriva på vilket är mer än 90% av deras budget för att värva internationella prospects, då var han 16 år. Dominguez kan göra det mesta, han är en switch-hitter med massa styrka åt båda hållen och hans snabbhet gör att han klarar av att spela i CF, ja en del tror han kan spela på vilken position som helst. Det finns väl lite jämförelser med Braves outfielder Acuna där Dominguez nog kan slå för lite mer styrka men kanske inte riktigt har samma snabbhet. Sen han skrev på för Yankees har han dock byggt på sig enormt mycket muskler som kanske försämrar hans chanser att vara en riktigt speciell försvarare men det är ju fortfarande väldigt tidigt i karriären.

Om Dominguez är nästa Mike Trout eller en i raden med prospects vars hype inte kommer komma i närheten av att motsvara den spelaren han kommer att bli återstår att se. De amerikanska (och kanadensiska) spelarna har i regel studerats under en betydligt längre period senare i åldern innan de draftas vilket gör att de är lite enklare att förutspå som proffs även om många av de också inte kommer någonstans i karriären. Internationella prospects som Dominguez från Dominikanska Republiken är en ännu större chansning där lagen i många fall kommer överens om kontrakt när de redan är 13-14 år. Pressen på Dominguez är enorm redan nu då verktygen finns här för en superstjärna men så mycket mer kommer att hända från nu till den dagen han anses redo för sin MLB-debut om han faktiskt ens kommer så långt.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Corey Kluber (SP) – Darren O’Day (RP) – Jameson Taillon (SP)

Tappade spelare

James Paxton (SP) – Masahiro Tanaka (SP) – Tommy Kahnle (RP) – Jonathan Holder (RP) – Ben Heller (RP) J.A. Happ (SP) – Adam Ottavino (RP)

Ingen jätteaktiv vinter för Yankees vars största prioritet var att få tillbaka DJ LeMahieu och ett par ersättare i sin rotation som tappade några namn. De har även några kända namn på minor league-kontrakt som möjligtvis får en plats under säsongen som Jay Bruce, Robinson Chirinos, Derek Dietrich och Kyle Barraclough.

Lagdelar

Infield

Är alla friska finns det bara ett frågetecken i år och det är vem som är lagets catcher när säsongen avslutas. Gary Sanchez kommer inleda som ordinarie men frågan är hur länge de kommer att tolerera en trög start även 2021? Kyle Higashioka spelade riktigt bra på slutet av säsongen och fick de flesta starterna men det är långt ifrån klart att han klarar av att spela regelbundet över en hel säsong. Han hade bara 48 PA förra året där han hade en wRC+ på 102 vilket är långt över hans tidigare resultat. Han lyckades också med konststycket att inte dra en enda walk under året vilket han heller inte gjorde 2019. Hans 3 home runs i en och samma match pumpar upp hans siffror en hel del med så lite speltid och det är högst troligt att Higashioka inte är mer än en kompetent defensiv backup. Sanchez kommer med största sannolikhet vara #1 hela säsongen även om det inte går så bra men då är risken att de går åt skilda håll efter säsongen.

Vi visste att Luke Voit var en bra hitter men om hans 2020 är en indikation på framtiden är det en spelare i klass med Freddie Freeman vi ser här, kanske inte riktigt lika skicklig defensivt på 1B. Voit ledde MLB i home runs med 22 och var den enda att slå över 20. DJ LeMahieu på 2B eller var han nu kommer att stå någonstans under året fick ett nytt kontrakt efter två succéår. LeMahieu fyller 33 i sommar och fick ett oväntat långt 6-årskontrakt vilket istället ger Yankees en lite lägre kostnad i snitt per år på $15 miljoner ($90 miljoner totalt). Hans första två år i New York har han varit en MVP-kandidat och lär säkert kunna spela på en liknande nivå något år eller två till innan det går utför.

Gleyber Torres framtid i Yankees är nog inte hotad men hans status som lagets SS kan upphöra redan till nästa år. I bästa fall kanske Torres kan bli en genomsnittlig försvarare på positionen men inte så mycket mer och med tanke på att det finns en hel drös med stjärnor på positionen som blir free agents efter säsongen är det möjligt att Yankees söker en ny lösning där. Lite upp till bevis för Torres defensivt i år om han vill fortsätta spela på positionen istället för att spela som 2B framöver.

På FanGraphs förutspådda lineup för Yankees har de deras 3B Gio Urshela som 9:e och sista slagman vilket är ganska absurt med tanke på att han under sina 650 PA med Yankees sen 2019 har slagit .310/.358/.523 (132 wRC+) med 27 home runs. Det absurda är inte att han förutspås för långt ned i slagordningen, det är att det är ganska rimligt med tanke på vad som finns framför honom. Han kanske inte är den mest briljanta försvararen på positionen men gör vad som krävs och man har faktiskt testat honom lite på SS under spring training för att se om han kan spela där i nödfall.

Vem som blir lagets utility-spelare på deras infield är inte helt klart. Att Urshela fått prova på SS tyder på att man kanske vill skicka ned Tyler Wade till AAA vid säsongsstart. Wade kan spela alla infield-positioner väldigt bra och är dessutom en väldigt vass pinch-runner med sin snabbhet, däremot kan han inte slå speciellt bra. Det skulle i så fall öppna en lucka för veteranen Derek Dietrich som kan spela på många olika positioner även som outfielder om än inte på samma höga nivå som Wade, Dietrich har däremot ett betydligt bättre resultat som slagman då han bortsett från sin rookiesäsong alltid avslutat med en wRC+ på minst 100.

Outfield

Yankees outfield bör också vara ganska klart om alla är friska såklart. Både Judge och Aaron Hicks har missat en hel del matcher den senaste 2-3 åren men är annars givna i RF och CF. Judge ska i full form och frisk på planen över 162 matcher vara i diskussionen som MVP. Spelar Judge 150 matcher i år är 50+ home runs inom räckhåll. Hicks såg bra ut igen efter ett lite sämre 2019 då han kom tillbaka från en TJ-operation. Bör kunna spela på en fortsatt hög nivå. Han saknade dock en del styrka i svingen förra året men drog mycket fler walks än tidigare i karriären kombinerat med endast 18% strikeouts vilket är under både hans eget och ligans snitt.

Tillsammans med Voit var nog Clint Frazier den mest positiva överraskningen i Yankees förra året. Han kom i Andrew Miller-traden med Cleveland 2016 och har för det mesta sen dess fått skit för sin attityd och stundtals taffliga försvarsarbete. En del av det taskiga försvarsspelet 2019 var ett resultat av en hjärnskakning med eftereffekter under året som det inte talades om så mycket just då men när vi under 2020 såg Fraizer faktiskt vara en tillgång defensivt är det inte svårt att dra slutsatsen att det inte var på grund av hans lathet som en del trodde att han såg så dålig ut på gräsmattan. Det var då kanske inte heller någon större överraskning att han förra året också började slå mycket bättre där han liknade det topp-prospect han en gång var.

Med Fraizer förhoppningsvis till ro på sin outfield-position finns det ännu mindre anledning att spela Stanton än något annat än DH. Kan han få stå i LF vid något enstaka tillfälle vid behov? Visst det kanske kan hända men med alla hans skador ska man inte bli förvånad om han gör varenda match som DH i år. Brett Gardner är inte helt oväntat tillbaka för sin 14:e säsong med Yankees. Han slår fortfarande bra och med hans flexibilitet som försvarare har han trots sin ålder i regel spelat i stort sett på heltid även när han passerat 35 års ålder. Något av institution som är väldigt nyttig för laget, alla lag önskar att de hade en Gardner.

En annan aspekt i Fraizers framsteg förra året gör att Mike Tauchmans framtid i laget är oklart. Succé 2019 blev raka motsatsen 2020 där inget gick rätt offensivt. Hans fördel är att han likt Gardner kan spela i CF men måste hitta tillbaka sin styrka från 2019, förra året var hans slugging% långt under hans OBP och slog inte iväg en enda home run. Ryktas att han kanske spelade lite småskadad förra året men som det ser ut just nu är det inte klart att han ens spelar för Yankees i år. Han har inga options vilket gör att de måste sätta honom på waivers för att skicka ned honom till AAA vilket troligtvis gör att de skulle förlora honom, de har dessutom veteranen Jay Bruce som kan svinga ganska hårt på ett minor league-kontrakt som de kanske hellre har på bänken.

Rotation

Yankees pitchers är som nämnt inte en så klockren lagdel i år men med det sagt börjar vi med kanske det säkraste kortet av alla pitchers i MLB Gerrit Cole. Kanske MLBs bästa pitcher de senaste 3 åren, ja okej American Leagues bästa pitcher kanske vi får säga då han har en viss Jacob deGrom där i samma stad som nog får ses som kung över alla andra för tillfället. Cole var inte helt klockren under sin första säsong i New York men det var också bara 12 starter till skillnad från de 32-33 han annars gör på ett år. Cole värvades för att vara ett ace vilket han troligtvis kommer att vara i år och ärligt talat behöver nog Yankees det för bakom honom är det som sagt lite oklart. Ett förbättringsområde från förra säsongen är att han behöver tillåta lite färre home runs.

Jameson Taillon är lite av en chansning men är samtidigt en pitcher med hög uppsida. Det har inte alltid varit lätt för Taillon som inte bara genomfört två TJ-operationer, han har även besegrat cancer så att det är en ihärdig kille minst sagt men det är ingen garanti för framgång i år. Sen debuten 2016 har han startat 82 matcher med en ERA på 3,67 vilket är bra men det känns som det kanske finns ännu en växel till för Taillon vars tak nog är en #2 starter om allt gåt rätt, det visade han inte minst 2018 när han startade 32 matcher med en ERA på 3,20.

Corey Kluber hade en gång i tiden ett tak lika högt som Cole och vann dessutom två Cy Young-titlar i Cleveland. Lite oturliga skador 2019 begränsade honom till 7 starter och ännu fler skador gjorde att han förra året med Rangers fick plockas ut redan efter 1 inning i sin första match som också blev hans sista i Texas. Vad kan man förvänta sig då i år? Det är det nog ingen som vet men Yankees gav honom $11 miljoner vilket visar att de verkligen tror på honom då det var ganska mycket för en spelare med hans senaste skadehistoria och dåliga resultat på sistone. Kluber fyller 35 om ett par veckor men har likt Taillon en ganska stor uppsida om han är frisk.

Ännu en pitcher med skadehistoria är Jordan Montgomery som själv fick operera sin armbåge 2018. Förra säsongen fick han återvända till deras rotation med 10 starter där hans ERA strax över 5 kanske är något missvisande. Det gick helt klart dåligt i början men hans sista matcher såg det bättre och bättre ut, hans FIP på 3,87 ger väl också hopp om att han bör kunna få lite bättre resultat framöver och kan vara lite av en joker i år som tar en viktig roll i Yankees rotation.

Den sista platsen i Yankees rotation är inte helt klar men Domingo Germán är nog favoriten i nuläget. Germán kastade inte alls förra året då hans 81 matcher långa avstängning gjorde det omöjligt att spela när säsongen bara var 60 matcher. Germán var avstängd för att ha slagit sin flickvän och till skillnad från de flesta andra liknande situationerna med MLB-spelare gjordes detta framför ögonen på flera lagkamrater då det skedde på en gala arrangerad av CC Sabathia, det är inte en fråga om vad som kanske har hänt eller inte hänt. Germáns flickvän ska senare samma kväll låst in sig i ett rum av rädsla i parets hem och ringt en annan flickvän/fru till en spelare i laget som tog sig till Germáns bostad för att lugna ned det hela. Ja det hela är en hemsk cirkus men hans avstängning är nu över och för vad det är värt så har han väl sagt det mesta rätt i intervjuer och talat i lagets clubhouse för sina lagkamrater om hur ångerfull han är osv och hoppas väl nu kunna återta en plats i lagets rotation. Ännu en pitcher med ganska högt tak.

Som sagt är det inte nödvändigtvis en stabil grupp men det finns enormt med potential här för de flesta. Något positivt är att det finns en hel del alternativ. Luis Severino kommer vara tillbaka någon gång under året från sin TJ-operation, rutinerade Jhoulys Chacín finns med på ett minor league-kontrakt och Deivi Garcia som man hoppas är en starter på sikt kanske inleder som reliever i väntan på att någon skadas. Det finns även ett par pitching prospects i Michael King och Clarke Schmidt som fick prova på spel förra året. Det är därmed ingen katastrof om någon av de fem som nämns först brister då det finns lite bredd men det är absolut en lagdel som skulle kunna vara en svaghet jämfört med många andra av topplagen. Det finns ett scenario där väldigt mycket går fel i deras rotation vilket kan göra det till en tuff säsong för ett lag som har World Series-aspirationer.

Bullpen

Yankees bullpen har under några år varit på absoluta toppnivå men har börjat gå lite nedför. Chapman är fortfarande en bra closer och Britton hade själv haft den rollen i nästan alla andra lag. Tyvärr tvingades Britton nyss till en armbågsoperation som gör att han missar uppemot halva säsongen. Chad Greeen och Justin Wilson är väl i regel stabila armar i en bullpen men med Brittons skada får de något stort ansvar väldigt sent i matcherna som kanske är någon nivå högre än var du vill ha de två. Istället för att kasta i inning 6-7 får de istället kanske mer tillfällen i inning 8 och ibland 9 när Chapman inte är tillgänglig. Ingen katastrof men inte optimalt heller. Det finns en del rätt okej namn därefter också men det kan vara värt att hålla lite utkik på Yankees bullpen inledningsvis om det börjar lite svajigt.

Förväntningar på säsongen 2021

Det har varit nära flera gånger nu men de har i slutändan inte riktigt räckt till. I år har de kanske ännu bättre förutsättningar att ta sig till en World Series då de ses som det klart bästa laget i AL just nu när Astros tagit ett litet steg bakåt. Offensivt känns det ganska säkert men framförallt deras rotation kommer avgöra en hel del hur det kommer att se ut i oktober. Även om deras rotation skulle haverera till viss del tror jag ändå de fixar en slutspelsplats men det skulle istället där bli väldigt tufft mot de bästa lagen.

Projections placerar Yankees kring 95-100 vinster vilket låter rimligt samtidigt som de har deras divisionskonkurrenter ganska långt ifrån på omkring 85 matcher. Man ska nog inte räkna med att Rays är riktigt så långt bak även om de har en något sämre trupp i år och Blue Jays kommer vara hungriga i år efter att ha få provsmakat slutspel förra året. Yankees ska sluta före Blue Jays och de bör även fixa Rays även om de är bra denna säsong också. Även om Yankees är storfavoriter är det ingen garanti att de kommer gå fram som en ostoppbar ångvält men får man sin rotation att klicka blir de svårstoppade. Som sagt väldigt mycket av Yankees säsong kommer att hänga på vilken typ av rotation de får i år då de bör vara i toppen offensivt och deras bullpen borde vara tillräckligt stabil även om den inte är lika bra som tidigare. Allt utom ett World Series-framträdande, allra helst med vinst är ett misslyckande i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.