Inför Oakland Athletics säsong 2020

Oakland A´s kämpar på med sina begränsade resurser och snart måste det väl lossna även i slutspelet? För andra året i rad åkte A´s ut i Wild Card-matchen där vad som helst kan hända. Problemet är att Houston Astros har varit för bra för att på allvar hota om divisionstiteln men 2020 finns det väl kanske lite hopp ändå. Oaklands 97 vinster förra året hade vunnit flera andra divisioner förra året så man har helt klart ett väldigt bra lag. Med förstärkning av några lovande rookies från opening day finns i alla fall förutsättningar att rubba ett Astros som spelar med en enorm press på sig. Om alla pusselbitar faller på plats kan detta lag vinna 100 matcher men lagom bakom har också blivit bättre vilket kan dra ned antalet vinster lite. I vilket fall som helst kommer säsongen 2020 bli en intressant historia för fansen i Oakland som längtar efter slutspelsframgångar.

Säsongen 2019

97-65 – 2:a AL West – Utslagna i WC-matchen mot Tampa Bay Rays

2019 var på många sätt ett lyckat år men kändes väl ändå som en liten besvikelse. Laget spelade bra men som så många gånger förr tog det slut väldigt tidigt i slutspelet. För andra året i rad visade Matt Chapman att han tillhör ligans bästa på 3B, Marcus Semien exploderade offensivt och var även han en av ligans bästa spelare och Ramon Laureano satte skräck i motståndarnas base-runners med sin enorma arm i centerfield. Vi fick också se tre väldigt lovande prospects göra sin debut sent på säsongen. Sean Murphy som catcher och två pitchers Jesus Luzardo och AJ Puk gjorde det riktigt bra i sin debut och lär finnas med på Oaklands roster 2020.

Vi såg även ett tronskifte i Oaklands bullpen. Blake Treinen som dominerade 2018 var usel men turligt nog kunde australiensaren Liam Hendricks ta över som closer och gjorde det med en ERA under 2. Lite mer otur drabbade Oakland i deras rotation då Frankie Montas som under första delen av året var deras bästa pitcher åkte fast för doping. Med Montas avstängd i slutspelet föll valet på Sean Manaea som starter i WC-matchen mot Tampa Bay vilket i efterhand skulle visa sig vara ett misstag. Manaea missade större delen av 2019 med skada men kom tillbaka med några bra starter och fick lite oväntat chansen istället för Mike Fiers, tyvärr för Oakland blev det en tung start på matchen med Manaea som de inte kunde ta ikapp. I efterhand skulle man väl ha startat Fiers istället som kastat hela säsongen och kom igång riktigt bra under andra halvan av säsongen efter att ha kastat en no-hitter i somras. Egentligen var det väl Frankie Montas match att starta om han inte åkt dit för doping som sagt men i vilket fall som helst var det tack och adjö redan efter 1 match i oktober.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Tony Kemp (2B) – Austin Allen (C)

Lämnat

Tanner Roark (SP) – Brett Anderson (SP) – Marco Estrada (SP) – Homer Bailey (SP) – Blake Treinen (RP) – Josh Phegley (C) – Jurickson Profar (INF)

Profilen

Marcus Semien

För två år sen var Marcus Semien en medioker shortstop som spenderat några säsonger i White Sox och A´s. Då utvecklade han sitt försvarsspel markant och ansågs helt plötsligt som en skicklig defensiv shortstop med i bästa fall okej offensiv på positionen. 2019 gjorde han samma resa som slagman då han för första gången i karriären producerade bättre än genomsnittet i MLB offensivt och ganska rejält också. En slashline på .285/.369/.522 är han klart högsta notering samtliga tre kategorier och gav en wRC+ på 137. Hans 7,6 WAR var också femte bäst i hela MLB vilket gav MVP-röster.

Framförallt såg vi Semien minska antalet strikeouts rejält, från 18-22% tidigare säsonger till 13,7% vilket är topp 20 i MLB, han drog även en hel del walks och slog för mer styrka än tidigare. Det bådar gott inför framtiden att han förbättrade så många olika aspekter av sitt spel vilket förhoppningsvis innebär att han kan fortsätta spela på en väldigt hög nivå. Allt detta kommer också väldigt lägligt för han själv då han efter denna säsong är free agent och en liknande säsong till borde innebära ett rejält lyft i lönekuvertet. Tyvärr för Oakland är det väl tveksamt om han kommer skriva på för en summa som de är bekväma att betala.

Lagdelar

Infield

A´s infield kan vara ett av de bättre i ligan i år men det finns ett stort frågetecken på 2B. Först och främst som catcher hittar vi Sean Murphy, ett prospect som kanske också får ses som ett litet frågetecken med sin begränsade speltid i MLB, mer om honom längre ned. Bakom honom ser det ut i nuläget som Austin Allen blir back-up, han kom i en trade i vintras från Padres vilket kan bli ett riskabelt val då han han har ungefär lika mycket MLB-rutin som Murphy, alltså nästan ingen alls.

På första bas hittar vi en av ligans mest underskattade spelare Matt Olson som slog imponerande 36 home runs på bara 127 matcher. Han är dessutom riktigt duktig defensivt på positionen. Olson har nu två år i rad med bra produktion och upprepar 25-åringen förra årets resultat kommer Olson att vara ett ganska välkänt namn bland MLB-fans. Det stora frågetecknet här är 2B. Jurickson Profar tradade man till sig förra året till den positionen men det blev väl ingen lyckad sejour där för honom och tradades återigen denna vinter till Padres. En av få nyförvärv i år är Tony Kemp som kan få chansen där en del om han inte blir någon typ av utility-spelare. Franklin Barreto är ett annat alternativ då han inte längre har några minor league-options.

Vänstra sidan på deras infield håller absoluta toppklass. Marcus Semien (läs mer ovan) kanske inte kan förväntas att upprepa säsongen 2019 men han är samtidigt väldigt motiverad i år då han blir free agent efter denna säsong. På 3B har vi Matt Chapman som verkar ha etablerat sig på allvar nu som en av ligans nya stjärnor. 3B kanske är den position i MLB just nu där det finns mest talang och Chapman finns med där uppe i den absoluta toppen bland spelare där. Chapman kan likt Semien och Olson bjuda på en hel del offensiv och har vunnit en gold glove för sitt försvarsspel två år i rad. Om det slår väl ut med Murphy som catcher och de hittar en hygglig lösning på 2B ser det väldigt bra ut här för A´s

Outfield

A´s outfield är väl kanske inte riktigt lika starkt. På deras depth chart är Robbie Grossman den svaga länken i nuläget i LF. Grossmans styrka har varit hans OBP som legat över .360 i flera år vilket är bra men den sjönk i år till .335 vilket är ungefär genomsnittligt i MLB och då tappar han mycket av sitt värde. Han slår för nästan ingen styrka alls så han måste ta sig ut på baserna lite oftare än andra spelare för att erbjuda något av värde. I mitten har vi Ramon Laureano som många sett i diverse highlights det senaste året. Gång på gång har han kastat ut base-runners över enorma distanser men om man faktiskt tittar på den statistik som finns för defensiv så visar den att Laureano kanske egentligen inte är en så jättebra försvarare trots hans kanon till arm. Nu fungerar det väl helt okej ändå i CF och han är dessutom väldigt kompetent som slagman. Hans första två år i MLB har varit väldigt lyckosamma offensivt och det verkar som att hans enorma armstyrka kommit till bra användning även som slagman då han slår för väldigt mycket styrka med tanke på hans position, endast Trout, Marte och Springer hade en högre slugging% bland centerfielders 2019.

Mark Canha kan hoppa runt på lite olika positioner i Oaklands outfield men står i nuläget listad i RF. Det var nog ganska få som ens hörde talans om honom förra året trots att han samlade ihop 4 WAR på 126 matcher. Canha gjorde en rätt bra säsong 2018 också men han spelade riktigt bra stundtals 2019. Han ökade sina walks ganska rejält och kom upp i nästan .400 i OBP med 26 home runs och en wRC+ på 146 vilket är fantastiskt bra. Vi kanske inte ska vara beredda på att detta är den Mark Canha vi kommer att se i framtiden utan vi får nog vänta och se först om han kan upprepa bedriften i år igen men det finns i alla fall en del potential här. Chad Pinder finns med som en fjärde outfielder, han har fått ungefär 300-350 PA de senaste tre åren med lite blandad framgång. Helt okej som reserv som dessutom kan spela på 2B vid behov.

Rotation

Optimalt skulle väl A´s ha en rotation hela året med Mike Fiers, Sean Manaea, Frankie Montas, Jesus Luzardo och AJ Puk men det är tveksamt om de kommer kunna rada upp alla de fem samtidigt speciellt ofta under säsongen då 3 av 5 ganska nyligen kommit tillbaka från skador. Mike Fiers är väl kanske den som på förhand har störst chans att finnas med hela säsongen i deras rotation. Han har kastat minst 150 innings de senaste fem åren men han är väl också den med minst uppsida, vi vet nog ungefär vad Fiers kan bidra med vilket är hyfsad produktion över en hel säsong. Han inledde säsongen ganska dåligt förra året men efter sin no-hitter i somras kastade han väldigt bra resten av året och snyggade till siffrorna lite. Sean Manaea missade nästan hela 2019 så vi får väl se lite hur mycket han kan kasta i år men när han väl är frisk kan han vara riktigt bra. På de 5 matcher han spelade förra året var hans ERA 1,21.

Frankie Montas fick väl mer eller mindre sitt genombrott förra året. Det blev bara 96 innings för Montas 2019 men såg ut som ett ACE under de matcherna, hans ERA var på 2,63 innan han som sagt åkte fast för doping. Nu kan man ju alltid spekulera i om de förbjudna preparaten hade något att göra med hans prestation men det finns  i alla fall en enorm potential hos Montas som fyller 27 i år. Jesus Luzardo är ett av ligans bästa pitching prospect och användes som en reliver i sin korta MLB-debut. Nu räknar man nog med att han ska starta en hel del matcher i år men han kommer nog ha en övre gräns på hur många innings han kan kasta då han har drabbats av skador ganska mycket nyligen. Det gäller både han och AJ Puk som nog får vara glada om de kastar en 120 innings i år vilket betyder att de möjligtvis får kasta från A´s bullpen under delar av året. Det är väl också fullt möjligt att någon inleder i AAA och om de vill ha användning av dessa två unga lovande pitchers i ett eventuellt slutspel så kan de inte starta dom under hela säsongen vilket gör att man måste fylla ut en del matcher med andra alternativ. Det finns väl några andra okej pitchers som kan kasta lite under året som starters, bland annat Chris Bassitt och Daniel Mengden fick en del starter under 2019.

Bullpen

För två år sen var duon med Blake Treinen och Lou Trivino en av ligans mest fruktade men knepigt nog var båda fullständigt urusla 2019. Treinen blev lite för dyr i arbitration för Oakland som istället valde att släppa loss honom i vinter (numera i Dodgers), Trivino är fortfarande på sitt rookiekontrakt så han ser ut att få chansen till revansch i år i Oakland. Det var istället Liam Hendricks som tog över rollen som closer och som han gjorde det. 1,8 i ERA över 85 innings vilket är väldigt många innings för en reliver. Hendricks har tidigare endast mäktat med en säsong där han han hade över 10 K/9 (10,97) men i år var hans K/9 över 13 vilket är riktigt bra samtidigt som han var en av de få pitchers i år som lyckades tillåta väldigt få home runs. Med de senaste åren i åtanke finns det väl en viss risk att även Hendricks rasar ihop året efter en succé-säsong men han kommer i alla fall vara det solklara valet som closer när säsongen startar. I övrigt finns ett par rutinerade 35-åringar kvar i år, Yusmeiro Petit och Joakim Soria som båda har över 10 års MLB-erfarenhet.

Prospect

Sean Murphy

Sean Murphy är en välrundad catcher som är bra på det mesta. Han fick göra ett kort inhopp i september och A´s är redan övertygade om att han ska ta över som deras ordinarie catcher i år. Om det finns något att klaga på så är det att han inte slår för så mycket styrka men det kan komma med tiden. Han är nämligen väldigt stark men har aldrig riktigt lyckats överföra den styrkan i sin sving men det har han däremot när han kastar ut base-runners för det är han väldigt skicklig på. Med det sagt har han en hyfsad förmåga att få slagträdet på bollen och kan dra lite walks så han har potential att slå riktigt bra ändå för att vara en catcher. Hans framing anses vara riktigt bra och pitchers verkar tycka om att kasta till honom. En stor fördel för A´s är att han varit catcher åt både jesus Luzardo och AJ Puk i deras minor league-system vilket gör övergången till MLB lite lättare när en pitcher har ett bekant ansikte eller snarare en bekant ansiktsmask att kasta till. Murphy har väl också haft lite problem med skador under åren och har opererats för diverse åkommor men en frisk Murphy kan redan i år etablera sig MLB och möjligtvis finnas med i diskussionen som årets rookie.

Förväntningar

Astros är fortfarande favoriter i divisionen och både Rangers och Angels har blivit bättre men missat slutspel skulle vara en besvikelse i år. Helst vill de nog nå ALDS i år och kanske gärna ett steg till men det beror väl lite på vad de stöter på i slutspelet. Om Astros är lite trögstartade i år och Oakland startar bra kan det bli riktigt intressant i AL West. Detta är den mest talangfulla roster A´s haft på ett tag så det är klart att det finns en del förväntningar och det ska väl inte vara en omöjlighet att vinna divisionen. Förra årets A´s vann 97 matcher men kanske är lite bättre i år om de kan hålla sig någorlunda skadefria. Hur som helst bör det bli en underhållande säsong i Oakland, sen får vi se hur långt det räcker när hösten närmar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.