Inför Philadelphia Phillies säsong 2019

Philadelphia Phillies är förmodligen laget med störst press på sig att prestera och prestera på riktigt hör nivå under 2019. Förra säsongen såg länge ut att bli ett steg framåt i utvecklingen men efter en otrolig kollaps i september kändes det ändå som ett bortkastat år. Det är ändå viktigt att påpeka vi inte behöver gå längre bak än 2017 då Phillies endast vann 66 matcher, förra säsongen vann de 80 matcher och var länge med i racet om en slutspelsplats.

Det har hänt mycket i Philadlphia sedan 2017. I Phillies förväntade line-up 2019 spelade endast Odubel Herrera och Michael Franco regelbundet i det lag man ställde upp med 2017. Inför denna säsong kommer vi se inte mindre än fyra nyförvärv via free agency och trades gå rakt in i Phillies Line-up. 2018 visade Phillies att man har ett slagkraftigt lag man kan bygga kring och bygga är just vad Phillies gjort i vinter vilket gör att allt annat än slutspel är ett fiasko 2019.

Aaron Nola
Foto: Ian D’Andrea CC

Profilen

Bryce Harper

En av tidernas största profiler på free agent-marknaden men är Bryce Harper verkligen värd all den uppmärksamhet han fått under vintern? I det stora hela är det inte direkt relevant då han tillslut skrev på för $330 miljoner över 13 år, det största kontraktet i MLB:s historia innan Mike Trout skrev sitt monsteravtal några veckor senare.

Intressant är ju att han därmed stannar i divisionen och får besöka Nationals Park ganska många gånger per år. Harpers tid i huvudstaden är en berättelse om personlig framgång (NL MVP 2015) och besvikelser för Nationals (inga framgångar i slutspelet). Ju närmare vi kom Harpers free agency och Nationals säsong 2018 spårade ur verkade det allt mer tydligt att karriären skulle fortsätta i någon annan del av landet, kanske blir flytten till Phillies en välbehövlig nystart.

För all kritik som Harper fått för sina prestationer på planen behöver vi inte gå längre bak än 2017 som är en något bortglömd säsong där Harper producerade enormt bra siffror som säkert fått mer uppmärksamhet om han inte missat en dryg tredjedel av säsongen. Phillies försvarsspel var uruselt förra säsongen och Harpoer är långt ifrån en bra försvarare, men nu är det inte för hans egenskaper i right field som gör honom åtråvärd.

Nästan ingen spelare drar mer walks än vad Harper gör och han har samtidigt potential att slå 40+ home runs, framförallt på Citizens Bank Park vars dimensioner bör innebära en ökning av hans home runs framöver. Harper fick sitt (temporära) rekordkontrakt och nu ligger pressen på honom att slutföra Phillies rebuild och bevisa att laget är redo att slåss om en World Series-titel.

Lagdelarna

Infield

Catcher JT Realmuto är lagets bästa nyförvärv på deras infield men kanske inte den största uppgraderingen. Jorge Alfaro som gick motsatt väg i den trade som tog Realmuto till Philadelphia är en sämre hitter men samtidigt en fantastisk defensiv catcher. Realmutos värde ligger inte i att han nödvändigtvis är bäst i alla aspekter men det finns få om någon på positionen som är lika allsidig som honom. Lägg därtill att han fått mer än 500 plate apperances per säsong de senaste åren vilket är otroligt mycket för en catcher i dagens MLB.

Rhys Hoskins på första bas kan nästan ses som ett nyförvärv då han tvingades starta 133 matcher i left field förra säsongen där det visade sig att han var en av ligans absolut sämsta försvarare. I år kommer Hoskins turligt nog få rikta in sig på första bas förhoppningsvis hela säsongen. På andra bas får vi återigen se underskattade Cesar Hernandez som spelade riktigt bra förra året under första halvan av säsongen, under den andra halvan spelade Henandez med en bruten fot och inte helt oväntat sjönk produktionen markant.

En kombination på shortstop med Scott Kingery som lär bli backup på Phillies infield och JP Crawford var ingen större succé 2018. Just Crawford var en del av den trade med Seattle som skickade deras ersättare Jean Segura till Philadelphia. Segura tillhör kanske inte de allra bästa på positionen men har de senaste åren spelat riktigt bra både som fielder och hitter, han skulle nog vara en uppgradering i de flesta lagen och är förmodligen Phillies största uppgradering på deras infield. Maikel Franco spelar på tredje bas i år igen där man väntat i flera år på att 26-åringen ska få sitt riktiga genombrott.

Outfield

Med Harper i right field får Phillies andra stora värvning till deras outfield Andrew McCutchen (free agent) spela i left field. Ingen trodde nog att McCutchen i dagens free agent-klimat skulle få $50 miljoner men det är så mycket Phillies kommer att betala honom under de närmaste 3 åren. En spelare som fortfarande producerar riktigt bra offensivt med mycket walks men är långt ifrån en skicklig försvarare. Lägg därtill att han är en pålitlig spelare i ens line-up som spelat minst 146 matcher samtliga säsonger i sin karriär bortsett från hans debutsäsong 2009.

Med två svaga försvarare på båda kanterna i lagets outfield blir det upp till Odubel Herrera i center field att kompensera. Visserligen rankades hans försvarsspel väldigt dåligt förra året men det gjorde i och för sig i princip hela laget för den delen. Herrera ska klara av att spela positionen på ett bra sätt och förväntas producera minst som en genomsnittlig hitter 2019.

Ett spännande alternativ är Roman Quinn som eventuellt kan ta en plats i center field om han kan hålla sig frisk, sätt däremot inga pengar på det för Quinn inleder säsongen på lagets IL. Aaron Altherr har också en liten chans att få spela i Phillies outfield. Såhär långt har Altherr presterat bra eller riktigt dåligt vartannat år, eftersom det gick riktigt dåligt förra säsongen kanske det finns hopp 2019.

Rotation

Det fanns två positiva aspekter med Phillies rotation 2018, Aaron Nola och det faktum att fyra av deras fem starters faktiskt startade 30 eller fler matcher. Det negativa var väl att det inte alltid såg så vackert när det väl stod där och kastade. Aaron Nola etablerade sig på allvar som lagets ace säsongen som gick med en ERA på 2,37 och i snitt spelade han nästan en hel inning per match mer än någon annan starter i Phillies. Den största framgångsfaktorn var förmodligen hans förmåga att få motståndarna i stor utsträckning att få till dålig kontakt med bollen när de väl träffade vilket Phillies annars helt horribla försvar kunde hantera.

Jake Arrieta var under ett par säsonger en av ligans mest dominanta pitcher men dom dagarna verkar förbi. 2018 var hans sämsta säsong sen 2013 när han fortfarande var en relativt anonym pitcher i Baltimore. Nick Pivetta bör prestera bättre 2019 då han mer än någon annan pitcher verkligen led av ett dåligt försvarsspel bakom honom. Finns dock viss oro för hans tendens att tillåta home runs i en ballpark som bjuder på just många homers.

Vince Velasquez hade ett rätt hyggligt år 2018 trots 4,85 i ERA men saknar förmågan att hålla sig kvar i ett större antal innings åt gången, snittade under 5 innings per match förra året. Zach Eflin har i någon utsträckning startat för Phillies i tre år nu men det var först förra säsongen som tillslut klickade. Enyel De Los Santos kommer inleda säsongen i AAA men är ett av alternativen vi eventuellt kommer se i Phillies rotation vid behov.

Bullpen

David Robertson lär till en början få flest chanser som closer i Phillies, något han har erfarenhet av sen tidigare även om det inte blivit lika mycket i den rollen de senaste två åren. Seranthony Dominguez omvandlades nyligen från starter till reliver och gjorde succé i sin debutsäsong i MLB med bland annat imponerande 11 strikeouts per 9 innings.

Pat Neshek har fyllt 38 men visade när han kom tillbaka från skada under förra säsongen att han fortfarande är en effektiv reliver med få strikeouts men också väldigt få walks.

Prospect

Adam Haseley

Adam Haseley draftades 2017 av Phillies i första rundan som val #8 som kom med en riktigt stor bonus även för ett draftval i topp-10. Med det sagt förväntas Haseley inte bli någon superstjärna men möjligtvis en stabil outfilder som kan ta en ordinarie plats i MLB. I nuläget ser man gärna Haseley i center field som han eventuellt kan hantera på en acceptabel nivå men skulle förmodligen göra sig bättre som en left fielder.

Sett till hur Phillies roster ser ut just nu är det förmodligen störst sannolikhet att han skulle få regelbunden speltid i just center field då Harper och McCutchen lär hålla kanterna där ett tag till. Haseley har på sin korta tid i minor leagues jobbat sig hela vägen upp till AA och haft stora framgångar som hitter på alla nivåer, trots det förutspås han bli omkring en genomsnittlig hitter i MLB. Det finns åtminstone en liten chans att vi får se honom i MLB 2019 om det öppnar upp sig en plats i Phillies outfield men det är mer realistiskt att han kan vara med och slåss om en plats som en extra outfielder 2020.

Förväntningar

Allt annat än slutspel är som sagt ett misslyckande. Det krävs inte nödvändigtvis många matcher i oktober men med denna satsning Phillies gjort måste man nästan kräva en slutspelsplats även om divisionen är tuff. Det är kanske för mycket att begära att ett lag som ändrat en så stor del av sin roster de senaste säsongerna ska marschera hela vägen till en World Series då det ofta tar någon säsong innan ett lagbygge klickar.

En stor faktor är lagets rotation som man valt att inte förbättra under vintern. Istället satsar man på samma rotation som förra säsongen som hade väldigt blandade resultat. Det finns breakout-potential i deras rotation men faller den ihop likt slutet på förra säsongen kommer det ställas många frågetecken varför man inte förstärkt den lagdelen. Kanske låter orättvist när Phillies varit så aktiva på marknaden på andra positioner men med en relativt låg payroll finns det inte så många bra ursäkter för att hoppa över den lagdelen med mest frågetecken.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.