Inför Pittsburgh Pirates säsong 2020

Pittsburgh Pirates hade förhoppningar förra året om att de kunde slåss om en slutspelsplats men så blev det som bekant inte. Under vintern signalerade man väl att de inte direkt är intresserade av att vara med i toppen i år när de tradade bort Starling Marte för prospects. Med det sagt finns det fortfarande kvar lite hyggliga spelare som bör kunna hålla Pirates över de allra sämsta lagen i år. Det finns en del yngre spelare redan på plats som Kevin Newman och Bryan Reynolds som bör finnas med när de blir bra igen, de har även ett par spelare högt upp i farmsystemet som kanske får lite speltid i år. Inför denna säsong har de också bytt GM för första gången sen 2008 då Neil Huntington fick lämna, Huntington var med och tog tillbaka Pirates till slutspelet efter många års frånvaro men efter att ha stagnerat på sistone var det dags för en ny röst där som blev Red Sox tidigare GM Ben Cherington. Manager Clint Hurdle fick också lämna i vinter och ersätts av Twins förre bench coach Derek Shelton.

Säsongen 2019

69-93 – 5:a i NL Central – Missade slutspel (-20 matcher)

Det fanns som sagt lite förhoppningar på att 2019 kunde bli ett bra år, de var väl inte favoriter i divisionen men lite av outsider till att kanske knipa en WC-plats. Pirates nyckel till framgång skulle vara deras rotation som hade potential att vara riktigt bra. Chris Archer skulle komma tillbaka efter ett dåligt 2018, Jameson Taillon skulle ta nästa steg mot att bli ett ACE och lovande Mitch Keller skulle göra sin efterlängtade debut. Det slutade med att Archer hade sin överlägset sämsta säsong i karriären, Jameson Taillon startade bara 7 matcher innan han skadade sig vilket ledde till operation i augusti som gör att han missar troligtvis hela 2020 och Mitch Keller hade en ERA på 7 under sina 11 starter som visserligen innehöll en hel del otur. Pirates var dock inte helt hopplösa hela året, i början av juli var de absolut med i matchen 2,5 matcher bakom divisionsledningen men andra halvan på säsongen blev rätt brutal. Efter allstar-uppehållet gick Pirates 4-24 och var helt borta efter det.

Det som är mest minnesvärt från förra säsongen är Josh Bells första halva av säsongen och alla bråk de hamnade i. De hade flera duster med Cincinnati Reds under året där det också var rejäla slagsmål, inte den typen där alla står och skäller på varandra och kanske knuffas lite. Pirates och Reds hade två rejäla sammandrabbningar med en hel avstängningar som följd. Tillbaka till Josh Bell så var han nästan uppe i MVP-form första halvan av säsongen men likt Pirates som lag tappade han nästan allt under andra halvan, men han visade att han kan spela på den absolut högsta nivån när allt stämmer. Outfieldern Bryan Reynolds var en positiv överraskning under sin första säsong i MLB, avslutade säsongen med en slashline på .314/.377/.503 och var en av kandidaterna till årets rookie i NL bakom Pete Alonso som vann den utmärkelsen. Sammanfattat var det ett tungt år i Pittsburgh 2019 men kommer med lite förnyad optimism in till 2020. De ska nog inte räkna med några större framgångar i år men med en ny ledning i organisation finns all framtidstro i världen och det finns några intressanta unga spelare i organisationen.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Luke Maile (C) – Jarrod Dyson (CF) – Derek Holland (SP/RP) – Guillermo Heredia (OF)

Lämnat

Francisco Liriano (RP) – Lonnie Chisenhall (OF) – Melky Cabrera (OF) – Starling Marte (CF)

Profilen

Josh Bell

Under sin tredje hela säsong i MLB visade Josh Bell äntligen sin fulla potential. År ett och två var skapliga men som 1B behövde den enorme Bell slå betydligt bättre än skapligt för att vara

en värdefull spelare på planen. 2019 slog han under första halvan .302/.376/.648 och under halvan .233/.351/.429 där hans wRC+ sjönk från 155 till 101 andra halvan. Sammanlagt innebar de resultaten en bra säsong för Bell, hans klart bästa i karriären men om Pirates ska vara framgångsrika måste han nog slå lika bra hela året. Med tre år kvar innan free agency finns det nog en ganska stor risk att han tradas inom en snar framtid då han inte riktigt passar in Pirates tidslinje just nu. Det är möjligt att de är bra igen hans sista år i laget men Pirates har en tendens att trada sina stjärnor innan de når free agency för att få något tillbaka innan de lämnar, Andrew McCutchen och Gerrit Cole är två exempel på detta de senaste åren.

Vad är det då som förändrats för Bell sen sina första år i MLB? Jo han har gjort det som så många andra spelare gjort med stor framgång, börjat slå till bollen mycket hårdare och ökat sin launch angle ganska rejält som producerat fler barrels och i sin tur betydligt fler home runs. Hans tidigare rekord var 26 under en säsong och förra året kom han upp i 37. Den annorlunda bollen spelar såklart en roll i det hela men det går också klart och tydligt att se hur han slår till bollen mycket hårdare och oftare, han tillhör topp 10% i ligan när det gäller både Exit Velocity och Hard Hit% vilket han var långt ifrån tidigare i karriären. 2020 är förhoppningen att Bell kan spela på en hög och jämn nivå under hela säsongen och om han gör det är det möjligt att Pirates får rätt bra prospects för honom i en bytesaffär. Givetvis tråkigt att eventuellt bli av med en av sina stjärnor men det är tyvärr så Pirates har jobbat de senaste åren men nu har de i och för sig ett nytt front office som kanske tänker lite annorlunda så vi får väl se.

Lagdelar

Infield

Catcherpositionen är ganska svag i nuläget. Det blir eventuellt Luke Maile som blir förstavalet i år, han har några år i ligan men aldrig varit mer än en backup. Han har spelat delar av fem säsonger i MLB där han sammanlagt på de åren kommit upp i ungefär 1 ½ säsong av plate apperances för en catcher och har väl inte direkt imponerat. Hans försvarsspel är väl okej men har inte lyckats alls som slagman, får se om regelbunden speltid kanske kan förändra det. Jacob Stallings blir nog då backup, han fick 210 PA förra året vilket är första gången han fick lite längre speltid i karriären i MLB. Stallings gjorde det väl skapligt men har även han offensiva brister.

Josh Bell (läs mer ovan) är given på 1B. Adam Fraizer på 2B lär inte direkt dyka upp på Dodger stadium i sommarens allstar-match men har spelat ihop några stabila år. På SS blir det lite mer intressant med Kevin Newman som hade en riktigt fin rookie-säsong att bygga vidare på. Han slår inte för så mycket styrka och tar ganska få walks men han hade ett average över .300 förra året som gjorde honom ganska värdefull. Skulle hans average sjunka kan det bli problem för Newman då han kanske inte är en jättebra defensiv SS vilket innebär att han behöver producera lite mer offensivt istället. Det kan bli konkurrens på positionen mellan Newman och Cole Tucker som även han fick lite speltid förra året men med ganska dåliga resultat. Tucker är bättre ansedd som prospect men ingen av dom är givna på positionen i år. Det lutar nog ändå att Newman startar säsongen som Pirates SS med Tucker i AAA men skulle Newman inleda trögt kan det bli ett skifte.

På 3B inleder Colin Moran som nu har två hela säsonger i bagaget utan att direkt imponera. Skulle inte vara förvånande om han får flytta på sig under året istället för väldigt lovande Ke’Bryan Hayes som spelade i AAA förra året, Hayes ligger högt upp på prospect-listor och hade kunnat debutera redan förra året men det ser ut att bli under 2020 istället (Läs mer nedan). Colin Moran spelar med andra ord för sitt jobb i säsongsinledningen. Det finns väl lite potential som kan låsas upp i Pirates infield men i bästa fall är de nog mediokra som grupp i år.

Outfield

Pirates outfield ser ut att vara ganska klart inför säsong om inga skador uppstår. Bryan Reynolds hade en fantastisk debutsäsong förra året där han fick en hel del speltid på alla outfield-positioner men en majoritet av speltiden kom i LF. Reynolds var länge med och hotade om förra årets batting title (högst batting average) men visade också att det fanns lite styrka svingen och han drog walks på en genomsnittlig nivå. Inte omöjligt att det blir ett lite svagare år i år då en del spelare kan ha svårt att producera lika bra sin andra säsong men om Reynolds faktiskt kan göra det så är han på gränsen till en allstar, lär förövrigt inte vara lätt att bli en startande allstar-outfielder i National Leagues lag med Bellinger, Betts och Yelich i samma division.

Med Starling Marte borta värvade Pirates in Jarrod Dyson för att ta över CF. Dyson är en kapabel försvarare som under perioder slagit okej för sin position men de senaste två åren har hans offensiva statistik sett hemsk ut. Hans snabbhet gör honom dock till ett riktigt hot på baserna, han hade 30 stolen bases förra året. Gregory Polanco gjorde kanske sin bästa säsong i karriären 2018 men fick nästan hela 2019 förstört av skador då han spelade endast 42 matcher och med ganska dåliga resultat dessutom. Han har bland annat opererat sin axel som påverkar både hans sving och förmåga att kasta bollen på planen vilket säkert påverkade honom en del förra året. Nu är han dock frisk (förhoppningsvis) och bör nog vara lite bättre i år, annars finns det en risk att hans karriär inte blir så mycket längre.

Rotation

Pirates rotation är inför säsongen skadeskjuten både när det gäller skador och självförtroende. Jameson Taillon är borta efter en Tommy John-operation och kan i absolut bästa fall kasta någon inning i september men det är tveksamt. Steven Brault som kan användas som både starter och reliver stängdes ned under spring training med en ömmande axel. Trots det finns det väl ändå lite anledning till optimism, det kan nästan inte gå så mycket sämre än förra året där ingen starter hade en ERA under 4,5. Sen flytten till Pirates har Chris Archer varit en stor besvikelse och det svider ännu mer att de tradade Austin Meadows och Tyler Glasnow för att få honom. Archer hade stora problem att picka strikezonen och hans 4,14 BB/9 var ett överlägset karriärsämsta, det var även hans ERA på 5,19. Archer är väl en het kandidat för årets comeback om han hamnar i balans igen och han har visat tidigare i karriären att han kan vara riktigt bra.

Bakom Archer kan förhoppningsvis Joe Musgrove och Trevor Williams starta en 30 matcher med hyggliga resultat. Musgrove har under sina år kastat med en ERA kring 4-4,5, Williams har kanske ett högre tak och var riktigt bra 2018 men också ganska dålig 2019. Kan de två som sagt kasta på en okej nivå så bör väl Pirates undvika en topplacering i draften 2021. Mitch Keller var inför förra året ett väldigt högt rankat prospect och får ändå fortfarande ses som väldigt lovande trots en tung start i MLB förra året. Hans tillåtna BABIP på .475 är helt klart extremt och hans ERA på 7 kan jämföras med hans FIP och xFIP som var på 3,19/3,47 vilket brukar vara en bättre indikator på framtida prestation än spelarens ERA. Keller var riktigt bra i AAA förra året trots den offensiva explosionen där och det är nog bara en fråga om tid innan resultaten kommer. Han uppsida kan ta honom till toppen av en rotation.

Bullpen

Felipe Vasquez var en av ligans bästa closers fram tills förra året och satt dessutom på ett väldigt billigt kontrakt de närmaste åren. Det var nästan en självklarhet att han skulle tradas i somras eller kanske nu under vintern men Pirates hittade inte vad de ville ha för honom och nu lär de inte få något alls. Vasquez greps under 2019 misstänkt för att ha en relation med en minderårig och kommer troligtvis sitta inlåst ett bra tag framöver. Pirates nya closer blir Keone Kela som inte verkar helt stabil han heller även om han inte är på samma nivå som Vasquez såklart. Förutom skador missade Kela lite speltid förra året med en längre avstängning efter ett av bråken med Reds och tydligen hamnade han i ett annat bråk med en av lagets coacher vilket ledde till en intern avstängning. Väl på planen har han kastat bra de senaste åren och hade bland annat 24 saves 2018 så han har lite rutin som closer. Förra året hamnade hans ERA på 2,12 vilket såklart är bra men det var på endast 29 innings vilket är knappt hälften av speltiden en reliver har när de är med en hel säsong.

En annan reliver som hamnade i slagsmål förra året var Kyle Crick som av någon anledning brottades lite med Vasquez i vad som måste ha varit ligans mest dysfunktionella bullpen. Crick har ett par bra säsonger bakom sig men kunde absolut inte hitta strikzonen under 2019 och tillät extremt många home runs. Om han kan lägga 2019 bakom sig han eventuellt kasta sent i en del matcher.

Prospect

Ke’Bryan Hayes

Ke’Bryan Hayes anses vara en av MLBs bästa defensiva prospect just nu. Hans försvarsspel på 3B är redan nu tillräckligt bra för att göra honom till en gold glove-kandidat och lär få debutera någon gång under året. Han är bra med fötterna, händerna och har en enorm räckvidd på positionen. Det som hindrade honom från att få debutera förra året var hans egenskaper som slagman. Han har förbättrat offensiven en hel del på sistone men hade det tufft stundtals i AAA förra året, framförallt sjönk hans walks en hel del. Det gick väl bättre mot slutet och skulle saker och ting helt plötsligt lossna även med slagträdet har Pirates är en väldigt intressant spelare för framtiden. Colin Moran på 3B är väl ingen direkt stjärna så det bör inte finnas några större hinder för Hayes att få speltid i MLB i år.

Förväntningar

Pirates har potential att spela rätt okej stundtals i år och har nog möjlighet att placera sig lite bättre än de absolut sämsta lagen. Det förutsätter dock att de inte totalt rasar samman som de gjorde förra året vilket såklart skulle kunna hända igen. Om Pirates starting pitching spelar på samma nivå som förra året kan det bli en väldigt tuff säsong men det finns nog med talang där som borde innebära att de rycker upp sig lite i år och framförallt kommer nog Mitch Keller kunna bidra med lite bättre resultat. Det finns väl något prospect eller två som får debutera i år men det blir nog mest att se på när de övriga fyra lagen i divisionen försöker ta förstaplatsen vilket innebär att de behöver vinna många matcher mot Pirates. Det lag i NL Central som förlorar mer matcher än de vinner mot Pirates kommer troligtvis inte vinna divisionen vilket kan göra Pirates 2020 tufft. Men det finns som sagt en del rätt okej spelare på lagets roster som förhoppningsvis kan förhindra Pirates från att förlora 100 matcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.