Inför Pittsburgh Pirates säsong 2021

Goda nyheter, Pirates väljer först i sommarens draft. Dåliga nyheter, det innebär att de var sämst förra året. Pirates är inne i ännu en rebuild efter några misslyckade år och det finns väl egentligen bara en enda anledning att titta på Pirates i år, Ke’Bryan Hayes.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Med endast 19 vinster 2020 var de det enda laget som inte översteg 20 vinster totalt och två lag hade faktiskt mer än dubbelt så många vinster, uträknat på 162 matcher räcker det nätt och jämnt för att nå över 50 vinster. Inte ser det så mycket ljusare ut i år när man tradat eller tappat 60% av sin rotation samt förlorat Josh Bells slagträ vilket i och för sig inte var en tillgång förra året men bör vara det i vanliga fall.

Ben Cherington kom in här inför föregående säsong och började genast med en rebuild, något han gjorde väldigt framgångsrikt i Red Sox där han byggde kärnan till mästarlaget 2018 även om han då hade fått sparken. Om Cherington kan hitta en ny Mookie Betts återstår att se men med första valet i draften denna sommar har man väl goda möjligheter att plocka in en framtida franchise-spelare. Alla som följer college-baseboll just nu vet att Vanderbildts två pitchers Jack Leiter och Kumar Rocker är fullständigt dominanta för tillfället där den förstnämnde kastade en no-hitter nyligen. Finns en chans att de två lagkamraterna går som #1 och #2 och med tanke på hur usla Pirates förväntas vara i år kanske Pirates-fans har större glädje av att kolla Vanderbildts matcher istället inför framtiden.

Vet inte riktigt vad mer man ska säga här. Övriga lag i divisionen har varierande grad av ambitioner om att vinna divisionen/nå slutspel och har väl någon grad av chans att göra det vilket lämnar kvar stackars Pirates som visserligen slipper spela mot någon av superlagen i sin egen division 19 gånger. Med tanke på att alla andra lag vill vinna divisionen kommer serierna mot Pirates vara måstematcher även de, då man inte kommer ha råd att spela dåliga serier mot divisionens klart sämsta lag. Det blir med andra ord ganska tufft på planen i år men då finns ju i alla fall Ke’Bryan Hayes.

Säsongen 2020

19-41 – Sist i NL Central – 15 matcher bakom förstaplatsen

Varför du läser denna del av inlägget vet jag inte riktigt varför för det fanns i princip inget att berätta om som var värt att återberätta. Om Pirates var en spelare var dennes slashline .220/.284/.357 vilket inte hade varit gångbart i MLB ens om du vore den skickligaste försvararen sporten någonsin har sett. Det gav en wRC+ på 73 vilket var sämst i hela ligan och marginellt bättre än vad Billy Hamilton har slagit i sin karriär.

Lagets pitching var väl inte fullt så katastrofal där de klart var på undre halvan i ligan men det fanns ändå ett gäng lag som var betydligt sämre om det nu går att se som något positivt. Deras bästa pitcher Joe Musgrove valde de dessutom att trada bort till Padres i vinter så inte ens hans skapliga prestationer kan man ta med sig. Colin Moran slog väl bra och Steven Brault kastade bättre än någonsin men är inte något man litar på blir normen efter den korta säsongen. Det fanns väl egentligen bara en sak som var riktigt bra för Pirates 2020 och det var Ke’Bryan Hayes.

Profilen

Ke’Bryan Hayes

Jaha vem är denne Ke’Bryan Hayes då? En del av er vet säkert vem han är men om du inte gör det så är du ursäktad ifall du totalt ignorerade Pirates 2020 vilket om något är ett sundhetstecken för ingen borde ha kollat på Pirates frivilligt. Hayes gjorde förra året sin MLB-debut som varade i 24 matcher och 95 PA där han var lagets klart bästa spelare, hans 1,6 WAR var långt bättre än tvåan Jacob Stallings på 1,0 WAR. Vi pratar här om ett tempo som under en full säsong hade gett 11 WAR vilket inte ens Mike Trout lyckats med i sin karriär. Listan på spelare som uppnått minst 11 WAR på en säsong innehåller Babe Ruth, Barry Bonds, Lou Gehrig, Rogers Hornsby, Honus Wagner, Ted Williams, Mickey Mantle, Ty Cobb, Jimmie Fox, Carl Yastrzemski, Stan Musial och Joe Morgan. Samtliga legender inom sporten.

Men innan vi proklamerar att Hayes är nästa Mickey Mantle eller vem du nu vill plocka ur den listan så är det såklart så att de gjorde det över 600 PA när Hayes höll den takten i mindre än 100 PA. Om inte för ett positivt COVID-19 test hade Hayes fått mer speltid förra året och med största sannolikhet blivit årets rookie då många valde andra spelare med mer speltid men med det sagt var hans WAR också högst av alla NL rookies trots att han spelade så lite.

Hayes kommer väl nog inte vara ligans bästa spelare 2021 när pitchers får tid att ändra strategi mot honom och nu blir det en utmaning för honom själv att anpassa sig till hur pitchers väljer att attackera honom. Hayes förväntas slå ganska bra oavsett men med något begränsad styrka vilket dock inte var något problem förra året. Bli inte förvånad om han blir avklädd stundtals av MLB pitchers då det är vanligt för nykomlingar att ha en del perioder tidigt i karriären där de domineras av rutinerade pitchers, det vill säga om du inte är Juan Soto vilket Hayes nog inte är offensivt.

Försvarsmässigt visade han under den korta perioden att han kommer vara en av de bästa på 3B i ligan. Skulle Hayes i slutändan inte vara mer än en genomsnittlig slagman kommer hans försvarsspel ändå att göra honom till en potentiell allstar. Hayes finns med från opening day och även om det inte finns någon anledning att kolla på Pirates som lag i år finns all anledning i världen att kolla när Ke’Bryan Hayes spelar.

Prospect att ha koll på

Oneil Cruz

Tekniskt sett är Ke’Bryan Hayes fortfarande ett prospect men tänker inte vara så lat att göra honom till både lagets profil och prospect att ha koll på. Istället vänder vi oss mot Oneil Cruz som är din typiska 2-meters shortstop. Ja du läste det rätt, Cruz är en 200cm lång shortstop och visst har spelare på positionen blivit större på sistone men detta är något ganska unikt. En del anser att Astros Carlos Correa med sina 193cm är väldigt lång för positionen men här har han ingen chans mot Pirates prospect.

Han är en fantastisk atlet för sin storlek och har rejält med muskler i armarna som han visat upp defensivt men med slagträet har det inte riktigt lossnat ännu. Det finns som sagt en enorm råstyrka som förhoppningsvis kan låsas upp när han svingar då han lär behöva det i sitt spel eftersom han inte lär sätta slagträet på bollen speciellt ofta, han behöver dunka till bollen rejält när han väl får chansen för att vara en produktiv hitter.

Det ska tilläggas att han i höstas framförde en bil som var del av en olycka med dödlig utkomst hemma i Dominikanska Republiken där han också misstänktes ha kört alkoholpåverkad. Detta har dock inte bevisats mer än att han var föraren där han verkar komma undan utan någon påföljd och han själv verkar ha klarat sig bra undan fysiskt, om det påverkar hans spelarkarriär eller inte är svårt att säga men värt att notera. Cruz har ett enormt högt tak och skulle lika gärna kunna bli nästa Aaron Judge om han får till sin sving men det kommer krävas mycket arbete innan han når dit. Har en liten chans att debutera i år då han spelat lite i AA men 2022 är en mer trolig utgångspunkt för hans debut.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Trevor Cahill (SP/RP) – Tyler Anderson (SP) – Todd Fraizer (1B/3B) – Brian Goodwin (OF) – Wilmer Difo (INF) – Dustin Fowler (OF) – Miguel Yajure (SP/RP) – Michael Perez (C)

Tappade spelare

Jameson Taillon (SP) – Joe Musgrove (SP) – Josh Bell (1B) – Trevor WIlliams (SP) Nick Turley (RP) – Chris Archer (SP) – Keone Kela (RP) – José Osuna (INF/OF) – Dovydas Neverauskas (RP) – Carson Fulmer (RP/SP) – Luke Maile (C) – Nick Tropeano (RP)

En hel drös med spelare försvinner utan några större förbättringar på ingång som ersättare.

Lagdelar

Infield

Pirates catching-duo kanske båda gör sig bättre som backups men ska väl inte vara ett totalt svart hål i dess lineup. Jacob Stallings är en dröm som defensiv ersättare, grym på framing, kastar ut baserunners och slog i alla fall förra året på en okej nivå för en catcher. Michael Perez kom via waivers från Rays där han nu går från World Series-framträdande 2020 till kanske det sämsta laget i ligan. Även Perez kan slå skapligt men det är ingen duo som direkt skrämmer motståndare.

Som det sett ut i spring training får Colin Moran snällt flytta från 3B när Hayes kom upp och har därför spelat mest på 1B där han i alla fall lär bli en ordentlig uppgradering defensivt mot Josh Bell men lämnar väl istället en del att önska offensivt. Började förra säsongen stekhet men kom senare tillbaka på jorden även om de totala siffrorna såg rätt bra ut.

Adam Fraizer var långtifrån imponerande förra året men utnämndes nyligen till lagets leadoff-hitter till opening day. Han har producerat en OBP över .340 under två säsonger men det var 2117-18 och under förra året var den under .300 vilket knappast är optimalt i den rollen. Fraizer bör väl slå bättre än 2020 och ger väl kanske främst ett bra och stabilt försvarsspel som gör att en del bollar stannar kvar på Pirates infield, främst som 2B.

Under sin rookiesäsong 2019 Imponerade Kevin Newman på SS stort och höll sitt average över .300 och en OBP på över .350 som resultat vilket gjorde att hans väldigt mediokra styrka i svingen gick att leva med. En annan sak han gjorde bra 2019 var hans väldigt få strikeouts vilket vi även såg 2020 men det var i stort sett det enda positiva för honom förra året där hans slashline landade på .224/.281/.276 (54 wRC+). Newman är inte den bästa försvararen på planen och behöver därför sin offensiv för att ha något värde för laget. Förhoppnings ser Newman ut mer som under 2019 i år.

På 3B finner vi Ke’Bryan Hayes som du kan läsa mer om ovan vilket tar oss till bänkspelare. På hörnen kan Phillip Evans få en del speltid och har med Mets och Pirates gjort det rätt bra de gångerna han spelat men då pratar vi om totalt 106 PA under 3 säsonger. Eric Gonzalez har i alla fall 624 PA på sina 5 år utan att ha åstakommit något alls egentligen. Hans bästa egenskap är hans förmåga att spela som middle-infielder samt att han även kan kliva in som outfielder. Alla lag behöver flexibla utility-spelare men de ska väl helst vara bättre än Gonzalez som har en wRC+ på 68 i karriären.

Outfield

I deras outfield hittar vi i LF Bryan Reynolds, en annan rookie från 2019 som imponerade stort men föll ihop totalt under 2020. 4:a i omröstningen då som årets rookie med en slashline på .314/.377/.503 (130 wRC+) där han ett tag var med i jakten på en batting-title med Christian Yelich. Förra året krympte hans average till under .200 och hans OBP långt under .300. Högst troligt att han är bättre i år men kommer han någonsin upprepa vad han gjorde 2019? Kompetent försvarare även i CF så han bör åtminstone vara en stabil MLB-spelare men taket på hans potential är betydligt högre än så.

I RF har vi Gregory Polanco kanske för en sista gång. Hans kontrakt går ut efter i år med två klubboptioner för 2022 och 2023 vilka inte lär aktiveras då de båda är värda $12,5/13,5 miljoner. Polanco hade en bra säsong 2018 och Pirates hade väl säkert något hopp när de gick in denna rebuild att han skulle spela tillräckligt bra för att de skulle kunna bli av med hans lön, dock har han helt enkelt inte spelat speciellt bra under en majoritet av hans karriär som nu sträcker sig över 7 säsonger.

Ny för i år i CF är Anthony Alford som debuterade redan 2017 med Blue Jays och har spelat i alla säsonger sen dess på MLB-nivå men har trots det inte kommit upp i 100 PA ännu. Finns potentiellt en del styrka i svingen men har inte alls slagit på något som liknar en godtagbar nivå ännu. Främsta egenskap är hans snabbhet och kan bli ett hot på baserna samt vara en rätt hygglig försvarare. För Alford är detta kanske hans sista chans att hänga kvar i MLB när han nu får chansen att spela regelbundet för första gången i karriären.

Rotation

Har du hört talas som Chad Kuhl? Inte? Ja han är då bara Pirates opening day starter vilket säger allt vi behöver veta om Pirates säsong 2021. Inget om ont om Kuhl som på 70 starter i MLB har en ERA på 4,36 vilket är något bättre än genomsnittet i ligan så han hör absolut hemma i en MLB-rotation men kanske helst inte som din #1 starter när säsongen börjar. Missade hela 2019 med en TJ-operation och var tillbaka 2020 vildare än någonsin där hans BB/9 var nästan 5,5 vilket inte är hållbart över en 162 matcher lång säsong. Kan förhoppningsvis kasta ett gäng stabila innings i år.

Ett nytt ansikte är Tyler Anderson som efter några år i Colorado flyttade till Giants förra året där han kanske spelade på sin högsta nivå sen debutsäsongen 2016. Du lär inte få se speciellt mycket strikeouts med Andersons 90MPH fastball men är det något som han bemästrat är det att förhindra motståndare från att få hård och bra kontakt med bollen så om försvaret runtomkring honom håller en bra nivå finns det möjligheter här för en stabil säsong.

Störst potential av alla starters har helt klart Mitch Keller som är ett tidigare topp-100 prospect som en del förutspådde skulle kunna bli ett ace om saker och ting gick rätt. Saker och ting har dock inte gått rätt såhär långt då han var en av de mest otursamma spelarna någonsin under rookie-säsongen 2019 där bollar trillade ned på planen på en nästan osannolik nivå, nästan hälften av alla bollar som sattes i spel mot Keller 2019 resulterade i en hit när snittet ligger kring 30%. Förra året gjorde skada att han endast spelade i 5 matcher vilket gör att han nu är uppe i 16 totalt så vi har väl inte fått se Keller jobba sig igenom en hel säsong ännu. Intressant år för Keller där vi kanske får se om han kommer att tillhöra toppen av en rotation eller blir ett högt rankat prospect som aldrig levde upp till förväntningarna.

JT Brubaker debuterade förra året och vi får väl ändå säga att det såg okej ut, hans ERA strax under 5 är kanske lite missvisande då han var bättre än så på sina 9 starter och 2 inhopp från deras bullpen. Han har visat att han kan kasta riktigt hårt som reliever där han kanske hamnar senare i karriären men förra årets uppmuntrande debut gör att han får chansen att starta igen.

Steven Brault var en av deras bästa starters förra året men vi kan inte ignorera hans högst mediokra resultat de fyra föregående åren. Dessvärre får vi vänta ett tag innan vi får se om hans 2020 är representativt för den pitcher han numera är då han för ungefär en vecka sedan beordrades att sluta kasta bollar överhuvudtaget i en månad med en lättare sträckning i armen, något som ofta leder till mer problem ganska snart. Förhoppningsvis är han tillbaka i deras rotation någon gång under första halvan av säsongen men när han väl får kasta igen måste han bygga upp armen innan han är aktuell för spel.

Det öppnar dörren för Wil Crowe som kom i Josh Bell-traden med Nationals i vinter. Han debuterade förra året med totalt 3 matcher där han tillät mer runs än vad han kastade innings. 11 runs på 8.1 innings där han aldrig ens kom ur 4:e inningen. Med andra ord ingen optimal start på MLB-karriären men lär få chansen att kasta en del inledningsvis i alla fall för Pirates och bedöms kanske i bästa fall kunna ta plats i mitten av en rotation.

Bullpen

Richard Rodriguez lär få lite saves i år och om han fortsätter att vara lika effektiv som de senaste åren kommer han nog bli tradad i sommar, rykten gick redan förra året men då blev det inget av de. 2020 var hans klart bästa år statistiskt med riktigt bra strikeouts (13 K/9) och en BB/9 under 2. På något sätt lyckas han producera när han samtidigt tillåter hårdare kontakt på sina bollar än nästan någon annan pitcher, att inte fler bollar flugit ut i floden strax utanför arenan är ett mirakel och frågan är kan detta verkligen vara hållbart?

Chris Stratton kommer till denna säsong efter att ha tagit ett steg framåt sen 2019 då han sadlade om till reliever och vi såg honom 2020 kasta mer strikeouts än någonsin. Kyle Krick var riktigt bra förra året resultatmässigt men med 6,35 BB/9 måste han hitta strikezonen betydligt oftare om han inte vill riskera att se ut som den pitcher han var 2019 när det mesta gick fel istället.

Förväntningar på säsongen 2021

Både PECOTA och FanGraphs projections har Pirates som sämsta lag i MLB 2021. PECOTA tror på minimala 60 vinster och då brukar dessa system vara ganska konservativa och ge bra lag lite lägre vinster än man kanske kan tro men ger också de sämsta lagen lite fler vinster än vad man gissar på förhand. FanGraphs är lite generösare som tror på 66 vinster men de är båda som sagt överens om att Pirates inte kommer ha det så kul i år på planen. FanGraphs slutspelsodds för Pirates landar på 0,3% så ja det finns väl där en ytterst minimal chans.

Något som skulle kunna tala för att Pirates inte faller helt av jorden i år är att divisionen saknar något superlag som kan mosa dom 19 gånger under året men det kan i och för sig vara en nackdel också beroende på hur tabellen ser ut under året. De andra fyra lagen i NL Central har alla en ganska bra chans att vinna/gå till slutspel vilket gör att de måste gå fullt ut varenda match hela vägen in i mål där det laget som vinner divisionen helst bör ta en stor majoritet av matcherna mot Pirates för att separera sig gentemot de andra lagen.

Det finns en och annan rätt hygglig spelare på lagets roster men som helhet är det ett väldigt svagt lag som spelar i ett National League som är väldigt starkt just, det är väl egentligen bara de och Rockies som ses som riktiga bottenlag i år. Ke’Bryan Hayes är en av få anledningar att titta på Pirates i år och det kommer jag nog själv göra också någon gång ibland för om hans utveckling fortsätter som den gjort på sistone är detta nästa Nolan Arenado som vi ser växa framför oss, nu är det såklart en bit kvar tills vi kan säga det om honom men Hayes är som sagt en spelare värd att följa även om du inte hejar på Pirates. Denna organisation kommer troligtvis inte vara relevant under många år framöver och jag har sett någon gissning att 2025 är nästa gång de blir farliga vilket är väldigt långt fram och då kanske till och med Hayes är borta om Pirates vill få ut maximalt värde från honom i en trade innan han lämnar som free agent. Men det är en diskussion för ett annat tillfälle och vi kan konstatera att Pirates kommer få välja högt i  draften ett antal gånger den närmaste tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.