Inför San Diego Padres säsong 2019

Det pratas sällan så positivt om San Diego Padres men inför säsongen 2019 är optimismen på topp i ett lag som förmodligen inte förväntar sig en slutspelsplats i år. Det faktum att man värvade Manny Machado med ett monsterkontrakt accelererade processen rejält för ett Padres som under de senaste åren i botten av tabellen samlat på sig en imponerande samling prospects som nu närmar sig MLB med stormsteg

I nuläget finns det inget lag i hela MLB som har ett bättre farmsystem än Padres. Visst kommer inte alla prospects lyckas men med den mängden som finns här lär vi se ett antal riktigt tunga namn utvecklade i Padres system. Fernando Tatis Jr rankas som ett av ligans bästa prospects får chansen att vara med från opening day utan någon manipulering av hans service time vilket gör tongångarna ännu mer positiva i södra Kalifornien. Frågetecknet finns bland lagets pitchers, något som det också finns gott om i farmsystemet men de är några år från att vara redo i MLB.

Foto: peasapCC

Lagdelarna

Infield

Det kommer bli intressant att följa kampen om lagets catcher i år. Austin Hedges debuterade redan 2015 i MLB och har ett par stabila säsonger bakom sig. Han är en fantastisk defensiv catcher som dessutom visade förra året att han kan producera helt okej som hitter också. Främste utmanare är Francisco Mejia som kom i en trade från Indians förra året. Mejia har dock bara 76 plate appreances inför denna säsong i MLB men har varit ett högt rankat prospect under flera år. Mejia är i sina bästa dagar en okej catcher vars styrka ligger i hans förmåga som hitter och att han har en riktig kanon till arm som kan kasta ut en hel del baserunners.

På första bas var Eric Hosmer en besvikelse förra året men om det är någon tröst har han under sin karriär lyckats spela väldigt bra vartannat år, om den trenden fortsätter blir det ett betydligt bättre år 2019. På andra bas inleder veteranen Ian Kinsler som starter. Han är fortfarande en bra försvarare men har inte presterat speciellt bra som hitter sen 2016. Positionen tillhör i framtiden Luis Urias som debuterade förra året men anses inte riktigt vara redo än och inleder året i AAA.

En av säsongens mest positiva nyheter är att Padres väljer att starta säsongen med Fernando Tatis Jr på sin roster istället för att manipulera hans service time. Tatis rankas som näst bästa prospect i hela MLB och förväntas bli Padres shortstop under många år framöver. På tredje bas svarade man för vinterns mest oväntade drag när de plockade in Manny Machado (free agent) på ett kontrakt värt $300 miljoner de närmaste tio åren. Machado har i större delen av sin karriär producerat på en riktigt hög nivå och så länge han håller sig på tredje bas är han dessutom en riktigt bra försvarare.

Outfield

Padres outfield är inte riktigt lika namnkunnigt. Efter att ha blivit blockerad av Hosmer och Machado på första och tredje bas kommer Will Myers mestadels spela i left field i år. Många trodde att hans genombrott 2016 skulle bli inledningen på en lång och framgångsrik karriär men han har aldrig lyckats leva upp till förväntningarna som ett före detta topp prospect. Ett annat tidigare högt rankat prospect som inte levt upp till förväntningarna är Manuel Margot som tar plats i Padres center field, en kompetent försvarare som har mycket att bevisa som hitter.

I Padres right field hittar vi Franmil Reyes som till skillnad från ovanstående outfielders inte är en speciellt bra försvarare men visade däremot under sin debutsäsong 2018 att han kan producera som hitter, har dock en lite väl stor tendens för strikeouts. På tal om mycket strikeouts har vi även Franchy Cordero som på 40 matcher förra året hade 35% strikeouts men lyckades ändå med sin råstyrka få till rätt hyggliga resultat. Cordero lär inleda säsongen som backup på de olika outfield-positionerna. Hunter Renfroe är ytterligare en power hitter som lär få hoppa runt i Padres outfield i år.

Starters

Endast 23 år gammal fick Eric Lauer starta på opening day i sin andra MLB-säsong. Lauer debuterade med en ERA på 4.34 under 112 innings förra året och tros på sikt i en starkare rotation kanske vara en #4 eller #5. Joey Lucchesi hade även han en liknande ERA på lika mycket speltid i sin debutsäsong förra året. Han har en väldigt speciell pitch som han själv kallar för ”Churve” vilket då ska vara en sorts blandning av en change-up, curveball och slider beroende på vem du frågar.

Chris Paddack kanske är lagets bästa starter i år utan att ha kastat en enda inning i MLB. Nu har han hunnit med en lyckad debut tidigt här på säsongen och visst finns det mycket förväntningar på Paddack som får ses som kanske det första riktigt vassa pitching-prospect som Padres enormt rika farmsystem levererar i den nya vågen av talanger som är på gång. Logan Allen har en liknande framtid som Paddack förhoppningsvis men han inleder säsongen i minor leagues.

Matt Strahm hade stora framgångar som reliver förra året men kommer inleda 2019 med att slåss om en plats i lagets rotation. Den största överaskningen är Nick Margevicius som aldrig spelat högre än ”advanced A-ball” (A+, den tredje högsta nivån i minor leagues). Han gjorde det bra i sin debut men är väldigt oprövad.

Bullpen

Kirby Yates axlar rollen som Padres closer med enorma strikeout-siffror de senaste två säsongerna men han har stundtals tillåtit en hel del home runs. 35-årige Craig Stammen hade sin bästa säsong i karriären förra året som dessutom kan äta upp väldigt många innings, de senaste två åren har han kastat 80 respektive 79 innings. En reliver man hoppas etablerar sig i år är Trey Wingenter som gjorde en okej debut förra året över 19 innings. Wingenter kan nå 100 MPH men kan samtidigt vara riktigt vild när han väl står där och kastar vilket leder till mycket strikeouts men också oerhört många walks.

Förväntningar

San Diego Padres 2019 ska egentligen inte vara med och störa Rockies och Dodgers i toppen av divisionen, det är först om ett par år det här laget ska vara riktigt vassa. Med det i åtanke har Padres möjligtvis accelererat sin tidsplan i år och om flera av deras unga spelare (framförallt pitchers) anpassar sig till MLB snabbt kan de möjligtvis vara ett större irritationsmoment än vad de flesta kanske tror.

Även om laget skulle öppna säsongen riktigt starkt är det dock tveksamt om de har förmågan att hålla en hög nivå hela vägen till september. I vilket fall som helst kommer Padres vara ett av de mer intressanta lagen att följa de närmaste åren.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.