Inför San Diego Padres säsong 2020

2020 ser ut att bli en väldigt efterlängtad säsong för San Diego Padres, laget har inte haft ett winning record sen 2010 när de vann 90 matcher. Det lär nog inte bli riktigt så många vinster i år men men 82 vinster känns väl helt klart realistiskt men är inte tillräckligt för att nå slutspel. Padres rebuild har pågått ganska länge nu och de har längs vägen byggt upp ett av de bästa farmsystemen i MLBs historia men nu börjar det bli dags att visa upp lite resultat. Padres har spenderat stort i free agency de senaste två åren, denna vinter gav de kanske inte ut de enorma kontrakten men de har fått in lite nya ansikten som bör lyfta laget till nästa nivå.

Säsongen 2019

70-92 – 5:a NL West – Missade slutspel (-19 matcher)

Nyheten att Manny Machado skrivit på för $300 miljoner med San Diego Padres slog ned som en bomb förra vintern, få hade nog tippat Padres som hans slutdestination men superstjärnan flyttade till södra Kalifornien för att leda ett ungt lag till framgångar. Nu var det något år för tidigt han anlände för att direkt gå till slutspel men de hängde med i Wild Card-jakten ett bra tag under säsongen innan de mot slutet tappade en del och förlorade 90+ matcher för fjärde året i rad. Machado var väl förövrigt en besvikelse första året i San Diego och glömdes nästan bort när två rookies, Chris Paddack och Fernando Tatis Jr stal showen.

Tatis rankades som näst bästa prospect bakom Vladimir Guerrero Jr innan säsongen började men det var helt klart Tatis som var den bättre av dom under deras respektive rookie-säsonger. Tyvärr drabbades Tatis av skador i två omgångar som begränsade honom till endast 84 matcher men när han var på planen var han kanske ligans mest spännande spelare, det kanske inte alltid var så effektivt försvarsmässigt men det kunde när som helst hända något spektakulärt när han vart involverad. Chris Paddack tog också MLB med storm som ”sheriffen” med cowboyhatt och boots men han var ju också såklart lysande på planen. Det gick inte att önska en så mycket bättre debut med 3,33 ERA på 140 innings och nu bör han vara redo att kasta en hel säsong 2020. I slutändan blev det en hel del förluster för ett lag som vi nog trodde skulle ta ett steg framåt, det gör väl att de spelar under ännu mer press i år istället där de måste visa ganska stora framsteg.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Drew Pommeranz (RP) – Tommy Pham (OF) – Jurickson Profar (2B) – Trent Grisham (OF) – Zach Davies (SP) – Kyle Barraclough (RP) – Juan Lagares (OF) – Gordon Beckham (INF) – Brian Doizer (2B) – Emilio Pagan (RP)

Lämnat

Robbie Erlin (RP) – Adam Warren (RP) – Hunter Renfroe (OF) – Eric Lauer (SP) – Luis Urias (2B) – Travis Jankowski (OF) – Ian Kinsler (2B) – Carl Edwards Jr (RP) – Robbie Erlin (RP/SP) – Manuel Margot (CF)

Profilen

Manny Machado

Manny Machado var som sagt den stora nyheten inför 2019 men var gårdagens nyheter mindre än ett år senare. Machado och även Eric Hosmer som också skrev på ett stort kontrakt som free agent är de två stora rutinerade profilerna som ska guida detta unga lag till framgång. De har båda varit med om det mesta, båda har spelat i en World Series och Hosmer har dessutom vunnit en. Deras rutin är guld värd för ett lag utan mycket erfarenheter på den högsta nivån och vi får nog hoppas att de bidrar väldigt mycket vid sidan av planen för de har inte gjort ett speciellt bra jobb på planen såhär långt i San Diego.

Machado var väl inte dålig sett till resten av ligan, han var värd 3,1 WAR och slog iväg 32 home runs men för $30 miljoner per år förväntas han producera mer han gjorde. 2019 var en av hans sämre säsonger i karriären där vi såg en ganska kraftig ökning av strikeouts som fortfarande är bättre än snittet i MLB men det kombinerat med att han fick sämre kontakt med bollen drog ned hans siffror en hel del. Förra årets free agency kanske var lite turbulent för Machado som skrev på väldigt nära inpå säsongen men har denna vinter nu istället kunnat fokusera i lugn och ro på sitt spel och inte kontraktsförhandlingar.  Förhoppningsvis för Padres har en lugnare offseason gjort susen för Machado som måste spela bättre med sitt monsterkontrakt, framförallt för ett lag som Padres som inte har hur mycket pengar som helst att spendera på spelare.

Lagdelar

Infield

Padres Infield består av en ganska extrem catcherduo. Francisco Mejia beräknas få den mesta speltiden vars stora potential är hans offensiv. Den defensiva delen har han en hel del att jobba på där det råder lite delade meningar om hur bra han kommer att klara av positionen men det ser väl inte direkt ut som han kommer att vara mer än okej på den delen. Han kommer som sagt troligtvis bli en offensiv catcher som förvisso också har en grym arm att kasta ut bease-runners med, på scoutskalan 20-80 rankas hans arm 80 vilket är väldigt sällsynt att uppnå i någon kategori. Austin Hedges är raka motsatsen, ligans kanske bästa defensiva catcher men har väldigt svårt att… ja träffa bollen. Det fanns väl lite hopp för honom 2018 när han slog helt okej för en catcher men 2019 var han en av ligans sämsta hitters vilket inte är så lovande för framtiden. De kompletterar varandra ganska bra med andra ord.

På 1B hittar vi Eric Hosmer och som sagt har han inte levt upp till sina förväntningar, han har till och med en negativ WAR under sina två år här som innebär att han spelat sämre än en teoretisk ersättningsspelare från AAA. Padres är skyldiga honom $18 miljoner per år de närmaste sex åren och det har minst sagt varit en trög inledning. Kollar vi på hans Exit Velocity och Hard Hit% så ligger han i toppen av ligan vilket borde ge åtminstone hyggliga resultatet men problemet är hans launch angle, när hela ligan siktar uppåt i luften slår Hosmer de flesta bollarna rakt ned i marken och då spelar det inte så stor roll hur hårt man slår i längden.

På 2B gjorde man ett lite oväntat skifte från väldigt lovande Luis Urias till Jurickson Profar. Urias hade visserligen svårt att anpassa sig till MLB-nivå men har inte heller spelat så mycket. Profar hade stundtals en mardrömssäsong i Oakland förra året där han helt plötsligt tappade förmågan att kasta bollen till första bas, någon form av mental blockering gjorde att han kastade bort flera bollar under kort tid. Profar lyckades tillslut överkomma det problemet och slutföra en ganska medioker säsong men han var riktigt bra 2018 så det finns potential för honom att vara ganska effektiv på 2B. Tatis på SS finns det inte så mycket mer att säga om mer än att han först och främst behöver hålla sig frisk i år för Padres är ett mycket bättre lag när han finns med i deras lineup, skulle inte vara helt förvånande om han kanske tog ett steg tillbaka rent statistiskt sett i år om han spelar hela säsongen då hans produktion från 2019 kan vara svår att uppnå hela vägen från mars-september. Manny Machado (läs mer ovan) på 3B bör spela lite bättre i år vilket i så fall också är ett klart lyft för deras lineup.

Outfield

Padres har renoverat om sitt outfield som innehåller två nya ansikten. Tommy Pham kom via trade i vintras från Rays och brukar producera en hög OBP som bör passa in tidigt i Padres lineup. Pham kan bidra med en del annat också, han passerade både 20 home runs och stolen bases förra året. Även Trent Grisham är ny via trade, han spelade senast i Milwaukee Brewers där det var han som begick den stora missen i RF i Wild Card-matchen när Nationals vände och vann. Därmed kanske det är bra att Grisham får en ny start på annat håll och det verkar som han kommer få starta säsongen i CF. Grisham var stundtals bra under sin rookiesäsong förra året men bör ha ytterligare en växel att lägga i.

Sista outfield-positionen är ganska öppen i nuläget och kan säkert utgöras av en kombination av spelare. Will Myers har Padres försökt trada under en längre period men ser ut att bli kvar ett tag till, det är främst hans kontrakt de vill bli av med som sträcker sig tre år framåt. Han har inte varit någon katastrof men han har inte heller varit riktigt effektiv sen 2016. Förra året blev kanske droppen för Padres då hans strikeouts sköt upp i taket från 27% 2018 till 34% förra året, han är ingen vidare försvarare så han måste främst prestera offensivt för att han ska vara användbar. Nu ser han dock ut att bli kvar som sagt och lär säkert få en del speltid under året då det inte finns några andra klockrena alternativ. Franchy Cordero är en kandidat men gör sig nog bäst som en platoon-spelare i nuläget. Förre Mets-outfieldern Juan Lagares finns med i spring training och vill Padres ha två extra outfielders på sin roster kan han möjligen få plats som en defensiv ersättare som dessutom behärskar CF.

Rotation

Det är inte alltid en 24-åring under sitt andra år ligan kliver in som odiskutabelt ACE. Okej Paddack kanske inte riktigt tillhörde de absolut bästa förra året men att avsluta säsongen med en ERA under 3,5 på 140 innings i sin debutsäsong är riktigt imponerande och vi fick stundtals också se att han kunde vara riktigt dominant under perioder. Det som hindrade honom från att nå de allra bästa resultaten var att det blev lite väl många home runs som förstörde en del matcher men det finns en fantastisk grund att bygga på här. Förra året begränsades hans innings på grund av tidigare skador men bör överstiga 30 starter i år med omkring 180-200 innings om han håller sig frisk. Efter Paddack ser det dock lite tunt ut och en hel del måste nog gå rätt här för att de ska ha en chans. Garret Richards har bra säsonger i sitt förflutna men har inte kastat 200 innings sen 2015 och de efterföljande fyra åren har han kastat 150 innings sammanlagt. Richards återvände i september förra året efter en Tommy John-operation så det är tveksamt att han kan kasta hela året även om han håller sig frisk.

Nyförvärvet Zach Davies var bra förra året i Brewers men snittade bara strax över 5 innings per match. Joey Lucchesi och Dinelson Lamet har båda ett par säsonger i MLB med okej resultat och kanske fungerar i rollen som #4 och #5 i en rotation, de har väl lite uppsida men vi ska nog inte räkna med några mirakel från de två i år. Lamet kan vara lite extra värd att ha koll på då han är en strikeout-maskin med tanke på att han är en starter men det blir också en hel del walks. Det ser med andra ord lite skört ut i Padres rotation då det finns mycket som kan gå fel här. En ännu okänd faktor är huruvida MacKenzie Gore och Luis Patino får debutera i år, två extremt lovande pitchers som möjligtvis kan bidra redan i år och förväntas göra det under många år framöver.

Bullpen

Padres kanske största vapen är deras bullpen som kan kompensera för en del brister i deras rotation. Kirby Yates var det nog inte som lagt märke till före 2018 när han som 31-åring fick sitt genombrott. Ett år äldre förbättrade sig han ännu mer och var nog MLBs bästa reliver 2019 med en ERA på extremt låga 1,19. Det är klart att det hjälper att kasta sina hemmamatcher på Petco Park vars dimensioner är väldigt gynnsamma för pitchers men hans siffror är på gränsen till absurda (på ett bra sätt) och kan inte bara förklaras av hemmaarenan. 15 K/9 kombinerat med en BB/9 under 2 är fantastiskt bra och han tillät nästan inga home runs, bara två stycken på 60 innings. Yates är helt klart deras closer men de har minst två och kanske även en tredje pitcher som skulle kunna kasta i den rollen. Drew Pommeranz har under  större delen av karriären startat men efter en del dåliga resultat var hans framtid i MLB hotad och flyttade till Brewers bullpen under andra halvan förra året där han gjorde succé. Det resulterade i ett oväntat dyrt kontrakt värt $34 miljoner över fyra år vilket är riskabelt med tanke på hur lite speltid han har på sin nya position. Spelar Pommeranz på samma nivå framöver är det en riktigt bra deal för Padres men mycket kan hända från år till år för relivers som är 30+

Emilio Pagan kom via trade från Rays i vinter där han hade rollen som closer i en av ligans bättre bullpens. Han bli ytterligare ett vapen i Padres väldigt djupa bullpen. Värt att hålla utkik på är Andres Munoz som regelbundet kan tvinga upp radarmätningen i tresiffrigt, kan han bara få kontroll på antalet tillåtna walks kan även han bli riktigt farlig. Padres har på pappret ligans bästa bullpen när säsongen startar och de lär nog behöva det om de ska ha en chans till slutspel.

Prospect

MacKenzie Gore

MacKenzie Gore är nog de flesta överens om att han är ligans bästa pitching prospect just nu. Det samma sa man dock också om Astros Forrest Whitley förra året och han hade en katastrofal säsong efter det som sänkte hans prognos en hel del. En vänsterhänt pitcher med en enorm leg-kick och framförallt fyra olika typer av kast som bedöms vara riktigt bra. Ett av hans få problem är att han sällan fått alla att fungera samtidigt i samma match men hans breda repertoar gör att han nästan alltid har ett par riktigt vassa typer av kast i matcherna. Gores säsong 2018 stördes under stora delar på grund av blåsor i handen men undvek det förra året där han kastade 100 innings. Antalet innings bör gå upp lite i år och om Padres jagar en slutspelsplats mot slutet av säsong är det mycket möjligt att Gore får debutera för att hjälpa till i slutspurten. Han var förra året löjligt dominant i High-A i California League som annars är väldigt gynnsam för hitters men på 15 starter där var hans ERA precis över 1. Han tros få starta i AA i år men om han är lika dominant där lär det inte dröja innan han är uppe i AAA.

Förväntningar

San Diego Padres vill nå slutspel i år vilket kanske är ett år för tidigt egentligen men deras front office är pressat att visa stora framsteg i år vilket kanske gör dom aggressiva på trade-marknaden under säsongen för att hänga med i toppen. De lär inte rubba på Dodgers i divisionen men har väl en liten chans att ta en WC-plats. Padres saknar bredd, framförallt med sin pitching som det finns mycket av i deras farmsystem men de är inte riktigt redo ännu vilket innebär att det nog dröjer något år eller två till innan de är riktigt slagkraftiga. Padres bör som målsättning ha att vinna lite fler än 81 matcher men ska nog inte förvänta sig slutspel i första taget. Det finns dock enorm potential hos många spelare som skulle kunna lyfta laget högre än så men vi ska nog inte utgå från det i nuläget i alla fall. Vägen till slutspel skulle innebära att Manny Machado är en allstar igen, Tatis håller sig frisk och att deras bullpen är så dominant som den tros vara. Padres blir nog roliga att se på i år men är som sagt något år från att bli riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.