Inför San Francisco Giants säsong 2019

Efter en historiskt dålig säsong 2017 fick man för sig att laget endast var ett par nyförvärv från att slåss om divisionstiteln förra året. Visst gick det väl lite bättre förra året men att spendera prospects som det redan var brist på för att vinna 73 matcher är inget annat än extremt slöseri. Visst förväntas ett lag som San Francisco Giants vara med i toppen de flesta åren men eftersom man valde att inte ta ett steg bakåt i rätt tid har man skjutit sig själv i foten och förmodligen förlängt sin rebuild längre än nödvändigt.

Tyvärr finns det väldigt lite att se fram emot för San Francisco Giants 2019. Madison Bumgarner gör sin sista säsong innan free agency och frågan är om han vill vara kvar i den här ombyggnationen. Buster Posey är inte den spelaren han en gång var och vi vet inte hur mycket alla skador kommer påverka honom de närmaste åren. De ytterst få lovande prospects som de har finns det ingen logisk anledning att kalla upp och starta deras service time när de är så långt från att ställa upp med ett slagkraftigt lag. Det kan bli ett par tuffa år till innan Giants vänder detta.

Madison Bumgarner
Foto: Arturo Pardavila IIICC

Lagdelarna

Infield

Nåja helt slut är ju inte Buster Posey, han är förmodligen fortfarande en riktigt bra catcher trots sina skadeproblem men kommer få spela en hel del på första bas för att spara på kroppen. Bakom Posey har de främst Erik Kratz som fyller 39 i år och spelar för sin nionde klubb i sin MLB-karriär. Kratz har aldrig fått mer än 219 plate apperances på en säsong vilket han kanske överstiger i år beroende på Poseys hälsa. Kratz är helt okej defensivt men har i princip aldrig producerat offensivt.

Brandon Belt fyller 31 i början på säsongen och många undrar nog hur mycket som finns kvar i Giants första basman. Belt har visat att han fortfarande är en bra spelare men har inte lyckats nå samma höga nivå som vi en gånga var vana att se. Skador har delvis hållit Belt tillbaka som säkerligen får dela första bas med Buster Posey en hel del i år. På andra bas har Joe Panik spelat helt okej de senaste åren men 2018 var nog hans sämsta säsong hittills. Tyvärr måste man nästan räkna med att Panik missar någon månad eller två varje säsong på grund av skada och förra säsongen var inget undantag då han bara spelade i 102 matcher.

Brandon Crawford har däremot varit relativt frisk under sin karriär som Giants shortstop. Det är ett tag sen Crawfords bästa säsonger 2015 och 2016 men han har fortsatt visa en stabil nivå och förblir en bra försvarare även om hans ålder klättrar längre från 30. En annan spelare som i regel lyckats hålla sig på planen de senaste åren är Evan Longoria som kom i en trade inför förra säsongen. Tyvärr var så inte fallet 2018 när han endast spelade 125 matcher som Giants tredje basman. De två senaste åren har Longoria varit sämre än en genomsnittlig hitter och hans förmåga att dra walks har gått från bättre än genomsnittet till en av de sämre i ligan. Lägg därtill att han inte är speciellt märkvärdig som försvarsspelare och $70 miljoner i lön kvar att betala ut de närmaste fyra åren…

Pablo Sandoval återvände till Giants förra året och gjorde det ändå förhållandevis bra jämfört med vad som förväntades, han har dock inte haft en riktigt produktiv säsong sen 2014 och lär väl inte vara någon allstar i år heller. Yangveris Solarte finns också med som lite extra bredd, han hade ett par hyggliga säsonger i Padres 2015 och 2016 men har inte övertygat de senaste två åren i Toronto. Giants infield hade varit riktigt vasst 2014 men 2019 kan vi på de flesta hållen inte förvänta oss mer än okej prestationer med väldigt höga löner.

Outfield

Kevin Pillar (trade med Blue Jays) skickades till Giants efter säsongen börjat och tar platsen i center field. Tidigare känd som en av ligans bästa defensiva center fielders men hans förmåga har försämrats där med åldern. Just Pillars försvarsspel var anledningen till att han säkrade jobbet som en ordinarie spelare men när det försämrats har det blivit svårare att hålla kvar honom i en linup då han inte bidrar speciellt mycket som slagman. I Giants lär han säkert få spela en del i år men frågan är hur många år han har kvar som starter.

Steven Duggar är annars kapabel att spela i center field men får hålla sig i right field till en början. Debuterade förra året och behöver jobba på sina offensiva egenskaper först och främst. Gerardo Parra som inte gjort mycket vettigt på planen sen 2015 verkar i nuläget spela i left field efter Pillars ankomst. Som backup finns i nuläget Connor Joe som hade en fantastisk säsong i Dodgers minor league system förra året.

Rotation

Efter sex säsonger i rad med 200+ innings har Madison Bumgarner drabbats av en del skador som begränsat hans speltid de senaste två åren. Trots det har han fortsatt spela bra när han väl fått chansen. 2019 kanske är sista gången vi ser Bumgarner i Giants då han blir free agent efter säsongen. Det är mycket möjligt att han faktiskt försvinner i en trade i sommar.

Jeff Samardzija är annan pitcher som är känd för att vara riktigt hållbar men förra året missade han större delen av säsongen. Vi ska nog inte förvänta oss för mycket här men Samardzija bör kunna äta upp en del innings i år åtminstone. Efter en riktig kanonsäsong 2013 har det gått spikrakt utför för Derek Holland men förra året vände det äntligen med en fin säsong första året i Giants, han tillåter en del walks men fick till mer strikeouts än någon gång tidigare i karriären.

En av få ljuspunkter förra året var Dereck Rodriguez (son till förre storspelaren ”Pudge” Rodriguez) som hade en fantastisk rookiesäsong. Det mesta talar för att han inte kommer kunna bibehålla samma produktion i framtiden men lär ha goda möjligheter att vara en duglig starter på MLB-nivå. Giants valde också att plocka in Drew Pommeranz som hade en bedrövlig säsong i Red Sox förra året, om han kan studsa tillbaka lär han vara tillgänglig för trade i sommar. Johnny Cueto hade en Tommy John i augusti och kommer med stor sannolikhet inte spela i år.

Bullpen

Efter två tunga säsonger i San Francisco är Mark Melancon inte längre lagets closer även om han är betald som en. Den rollen innehar Will Smith som hade sin bästa säsong förra året. 2,55 ERA med 12 strikeouts per 9 innings och relativt få walks gör Smith till Giants bästa reliver i nuläget. Även Tony Watson och Sam Dyson hade en bra säsong förra året så det finns en del rätt bra pjäser i Giants bullpen.

Förväntningar

Skulle vi plocka ut vaje spelare när de var som bäst och placera dom i samma lag skulle Giants säkerligen gå framåt som en ostoppbar ångvält. Problemet är att samtliga spelare i truppen befinner sig i 2019 och det är för många med utgånget bäst före datum för att det här ska gå ihop. Visst finns det en hel del spelare som potentiellt skulle kunna prestera rätt bra i år men kommer inte räcka till mot Dodgers och Rockies i divisionen.

Positivt är ändå att man värvat Farhan Zaidi för att styra Giants genom sin rebuild, ett av ligans mest eftertraktade namn som senast befann sig i Dodgers front office. Det blir spännande att se om han lever upp till förväntningarna som en av MLBs mest kreativa personer när han själv nu får kontroll över ett lag som dessutom har rejäla finansiella muskler. Mycket pengar hjälper givetvis men med tanke på att Giants har ett av ligans absolut sämsta farmsystem kommer det ändå dröja ett tag innan det går åt rätt håll igen.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.