Inför San Francisco Giants säsong 2021

Några tunga år har blivit ett par mediokra år på sistone och studerar vi Giants payroll ser vi att 2022 troligtvis är startskottet för nästa satsning. Var innebär det för Giants version 2021? Att vi får se ännu ett år med en förvånansvärt föråldrad spelartrupp för ett lag som är i en rebuild och troligtvis blir det inget slutspel denna gång heller.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Johnny Cueto, Kevin Gausman, Buster Posey, Brandon Belt och Brandon Crawford tjänar sammanlagt strax under $100 miljoner i år och har alla något gemensamt, de blir free agents i vinter (ett par klubboptioner som kan nekas). Lägg där till att Evan Longoria som tjänar $19 miljoner i år och nästa år innan han också kan skäras loss från Giants vintern 2022. Giants beräknas ha en payroll kring $150 miljoner i år men nästa säsong har de endast $25 miljoner garanterat till 3 spelare, resten kan de göra sig av med utan någon kostnad. En majoritet är till Longoria som i och med hans förväntade avfärd nästa år lämnar Giants med bara $6 miljoner garanterade inför säsongen 2023.

Det verkar som att Giants mest gått och väntat på att alla kontrakt ska löpa ut innan de kör för fullt igen men samtidigt inte velat totalt slå i botten även om de hade en riktig skitsäsong 2017 när de var näst sämst i hela MLB. 2019 var de med och jagade en slutspelsplats oväntat länge och under hösten var det ganska nära med det utökade slutspelet.

Vad har Giants gjort då under sina magra år på sistone, låtit sina gamla hjältar spela ut sina kontrakt tillsammans med de nya unga talangerna som ska ta över? Nja till hälften stämmer det för Posey och gänget har fortsatt spela men tillsammans med ett gäng till med 30 plussare. Giants depth chart på FanGraphs visar att samtliga beräknade starters är över 30 förutom 26-årige Mauricio Dubon. Giants rotation består i nuläget av tre 30-åringar, en 35-åring och snart 29-årige Aaron Sanchez. Vem av dessa spelare förutom Dubon är kvar om 5 år? Yastrzemski och Dickerson kanske men de är då 35.

Men man ska väl kanske inte klaga för mycket då alternativet istället är att totalt riva ned allt och låta fansen beskåda ett lag som vinner 60-65 matcher varje år. Det kanske inte är så kul att ligga i ingenmansland långt ifrån de högsta draftvalen eller slutspel åt andra hållet men kan ganska säkert konstatera att det är roligare att följa ett lag i rebuild som går Giants väg och faktiskt är respektabla på planen även om det inte leder någonstans, tro mig jag vet då jag gjort mitt bästa att försöka se Tigers spela vad de påstår är baseboll de senaste åren.

Giants-fans kan i alla fall trösta sig med att nu är ljuset i tunneln riktigt nära och kan räkna med att det blir en hel del roliga julklappar nästa vinter. Det är kanske också sista chansen att se på de hjältarna som finns kvar sen guldåren 2010-2014 där de vann tre titlar. 2022 kommer Giants att ha en mycket annorlunda opening day roster än vad vi får se om några veckor.

Säsongen 2020

29-31 – 14 matcher bakom förstaplatsen i NL West

En seger, 1! Det var allt som Giants hade behövt extra för att ta sig till slutspel. Sista laget in i NL var Brewers på samma record men det var Brewers som gick vidare när man fick använda tie-breakers. Giants förlorade sina 3 sista matcher och 4 av sina 5 sista. Ena förlusten hade man ledningen inför sista inningen med 5-3 men Trent Grisham skickade iväg en walk-off 3-run home run till right field som gav Padres segern i den andra matchen i en doubbleheader. Det går säkert att plocka ut ett antal liknande scenarion under året där de med omständigheterna på sin sida hade vunnit en extra match och i alla fall fått chansen att få stryk av Dodgers i wild card-rundan.

Sammanfattningsvis skulle man väl kunna säga att Giants hitting var bra, deras pitching mindre bra. Mike Yastrzemski visade att debutsäsongen 2019 kanske inte var någon tillfällighet då han slutade på i topp-10 i MVP-omröstningen med sin slashline på .297/.400/.568 för en wRC+ på 159 (10:e bästa i MLB). Kevin Gausman och Drew Smyly var två av undantagen bland deras pitchers med en ERA kring 3,5 för de båda. Gausman fick ut ett qualifying offer av Giants för sin insatts och Smyly lyckades med sina smått otroliga 26 innings förra året locka till sig ett kontrakt från Braves värt $11 miljoner.

Allt som allt var det väl ett okej år men frågan kvarstår hur många av de spelarna som var på planen 2020 kommer att finnas här om några år?

Profilen

Mike Yastrzemski

Som tidigare nämnt var Yastrzemski inte bara Giants bästa spelare förra året, han var en av MLBs bästa spelare. På många sätt kom Yastrzemski från ingenstans 2019 men samtidigt är det ju svårt att ignorera någon som stiger upp i ett farmsystem med det efternamnet då hans farfar Carl är en av de bästa spelarna i sporten någonsin. Draftad i den 14:e rundan 2013 som val #429 av Orioles fick han sen spendera sex år i deras farmsystem innan han 2019 tradades utan större uppmärksamhet till Giants där han fick ytterligare 40 matcher i AAA innan han kallades upp.

Det var först några månader innan hans 29:e födelsedag som han först fick göra sin debut i MLB och det blev succé direkt. Säsongen 2020 må ha varit kort men med tanke på vad han presterade över 100 matcher året innan finns det anledning att tro att Yastrzemski är en allstar. Sammanlagt har han nu 161 matcher i MLB med en slashline på .281/.357/.535, 30 home runs, 4,8 WAR och en wRC+ på 134, en allstar alla dagar i veckan.

Det mest positiva förra året var att han dels fortsatte att producera på en hög nivå offensivt men också att han bevisade att han kan spela på samtliga outfield-positioner åtminstone skapligt. Utan tvekan en bra start på MLB-karriären och vi får väl se om det fortsätter nu under hans första hela säsong från start på MLB-nivå. Yastrzemski fyller 31 i sommar och har därmed kanske inte jättemånga år kvar som en produktiv MLB-spelare men om det håller ett tag till har han i alla fall chansen att finnas med nästa gång Giants faktiskt ställer upp med ett riktigt bra lag på planen igen.

Prospect att ha koll på

Joey Bart

Buster Poseys ersättare på catcher-positionen såg ut att kanske få ta över rollen redan förra året men det verkar som Posey kan få en del speltid sista året på kontraktet ändå. Bart debuterade förra året och fick spela i 33 matcher där man märkte att han hade behövt lite träning i AAA innan han kom upp. Kombinationen inga walks och massvis med strikeouts är knappast ett vinnande koncept och det är väldigt troligt att han får börja säsongen i AAA.

Giants valde Bart som #2 i hela draften 2018 och har väl setts som en av ligans bättre prospects bland catchers. Det började riktigt bra i deras farmsystem då han på knappt ett år efter sin draft redan var uppe i AA och övertygade på samtliga nivåer fram tills dess. Det svåraste hoppet brukar vara upp till AA där motståndet börjar bli riktigt bra men hans svårigheter i MLB förra året visar att han nog hade gynnats av få spela ett tag även i AAA förra året om det hade spelats en minor league-säsong. Nu chansade man väl lite när Posey valde att stå över säsongen där de hoppades att han skulle klara det stora hoppet vilket en del spelare har klarat förut.

Bart kommer troligtvis aldrig ha ett speciellt högt average men har gott om styrka i svingen som bör kunna producera uppemot 30 home runs per säsong. Hans försvarsspel var lite av en brist i high school och college men har gjort stora framsteg och får numera se defensiven som en styrka. Framförallt är han riktigt bra på att kasta snabbt och pricksäkert till andra bas när någon försöker stjäla basen.

Med tanke på Barts gedigna siffror på minor league-nivå och ett väldigt begränsat urval att kolla på från MLB ska vi inte höja varningsflaggan riktigt ännu då han bör kunna få en del speltid i AAA istället där han kan utvecklas mera i lugn och ro så att han är bättre förberedd för MLB nästa gång han kommer upp. Finns nog goda chanser att han får komma upp igen senare i år om han spelar på en bra nivå i AAA.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Jose Alvarez (RP) – Aaron Sanchez (SP) – Jake McGee (RP) – Tommy La Stella (INF) – Alex Wood (SP) – Curt Casali (C) – John Brebbia (RP) – Anthony DeSclafani (SP) – Matt Wisler (RP) – LaMonte Wade Jr (OF/1B)

Tappade spelare

Daniel Robertson (INF/OF) – Tyler Anderson (SP) – Tony Watson (RP) – Drew Smyly (SP) – Shaun Anderson (SP/RP) – Sam Coonrod (RP)

En del hyfsat intressanta nyförvärv i vinter. Tommy La Stella har blomstrat de senaste åren och är en ganska underskattad spelare. DeSclafani och Wood är ett par SP som stärker Giants rotation om de är friska i år, även Aaron Sanchez kan vara intressant om de vänder hans negativa trend. En del värvningar som gått under radarn och i en lite sämre division kanske detta lag hade smugit sig förbi en del mer favorittippade lag men i NL West blir det tufft att konkurrera i år.

Lagdelar

Infield

Efter diverse operationer och valet att avstå spel förra året hoppas Giants att Poseys kropp är fräschare än på länge. Giants-ikonen fyller 34 om ett par veckor och att hans bästa dagar ligger bakom honom är det nog ingen som tvivlar på. Hans förminskade produktion de senaste åren är främst offensivt då han förblivit en bra försvarare. Han kanske inte kan starta lika många matcher på positionen längre vilket öppnar för en del speltid på 1B. Med Bart i minor leagues inledningsvis så har man värvat in Reds förre backup Curt Casali. Duktig offensivt med mediokra till relativt dåliga förmågor defensivt. Casalis bästa offensiva säsonger har kommit när han fått sparsamt med speltid då pitchers bättre kunnat anpassa sin taktik mot honom de säsonger han spelat lite oftare.

En annan spelare som sett sin produktion sakta men säkert minskat de senaste åren är Brandon Belt som får står kvar på 1B minst 1 år till, i alla fall mot högerhänta pitchers. En kort säsong var annars precis vad Belt behövde då han slog rekord i flera statistiska kategorier (de som räknas i snitt), ett par veckor efter säsongen opererade han sina fötter så det är mycket möjligt att 60 matcher var det maximala hans kropp klarade av. Det är nog tveksamt om vi får se samma produktion i år över 162 matcher.

Donovan Solano på 2B är likt Mike Yastrzemski en äldre spelare som fick sitt genombrott först 2019. Solano är dock ännu ett par år äldre än Yastrzemski men har som sagt visat en väldigt positiv utveckling de senaste två åren. Han blir free agent efter säsongen och även om han har mycket att spela för talar nog det mesta tyvärr för att han kommer ned på jorden litegrann när han ska spela en hel säsong. Brandon Crawford är en till veteran från guldåren som såg en uppsving i sin offensiva produktion under en kort säsong. Kanske inte kommer slå lika bra i år men kan fortfarande 34 år gammal bevaka ytan mellan 2B och 3B.

Nyförvärvet på 3B Tommy La Stella fick aldrig chansen att spela regelbundet i Cubs men när han sen fick det för Angels 2019 blev han omedelbart en allstar innan säsongen tyvärr förkortades av skada. Han var minst lika bra förra året och är som sagt en av ligans mer underskattade spelare som visat en förmåga att nästan aldrig strika ut. La Stella kan även spela på 2B om det behövs.

Evan Longorias tid i Giants har inte speciellt många höjdpunkter och om de förväntade startspelarna håller sig friska ser det ut som att Rays förre hjälte numer får nöja sig med att sitta på bänken. Även Wilmer Flores finns med på bänken även om han övertygade en hel del med regelbunden speltid förra året. Hans största chans till spel (förutom skador) är nog om Solano faller ganska rejält från sin produktion de senaste två säsongerna.

Outfield

Mike Yastrzemski, Alex Dickerson och Mauricio Dubon beräknas vara Giants outfielders vid opening day med den sistnämnde i mitten och Yastrzemski samt Dickerson till höger respektive vänster. Dubon kom via trade sommaren 2019 och var väl främst en middle infielder från början men har visat nog med flexibilitet att kunna spela även i CF. En nyttig spelare för Giants främst för att han kan flytta runt defensivt som säkert får en del matcher på 2B och SS under året också. Han kan slå för ett hyggligt average men hans låga antal walks gör att hans OBP blir väldigt lidande samtidigt som det inte finns speciellt mycket styrka i hans sving.

Alex Dickerson är ännu en spelare som slog igenom sent i karriären men med endast sammanlagt 653 PA vet vi inte riktigt om han faktiskt är så bra som han visat på begränsad speltid de senaste åren. Kan både Dickerson och Yastrzemski fortsätta att producera som de gjort de senaste två åren kan Giants outfield vara en styrka under 2021.

På bänken har vi Austin Slater och Darin Ruf som båda även spelat en del på 1B. Slater är med sina 28 år en av de yngsta spelarna på lagets roster och likt en del andra namn här så studsade han upp med en rekordsäsong 2020 där vi återigen får vänta och se om det är något som är hållbart eller inte. Ruf spelade ett antal år med Phillies efter debuten 2012 men spenderade 2017-19 i Sydkorea där han var en av ligans bättre spelare. Även 35-årige Ruf spelade riktigt bra när han väl var på planen 2020 men som med så många andra i detta lag måste vi se det under en längre period innan vi kan skriva in honom som en stabil MLB-spelare.

Rotation

Johnny Cueto är den mest rutinerade i Giants rotation men han fanns inte med här under mästerskapsåren då han kom först 2016. Efter hans första år på västkusten har det inte sett speciellt bra ut på planen då han varit skadad och genomfört en TJ-operation som han kom tillbaka från i september 2019. Hans 12 starter förra året var inget att hurra för med en ERA på 5,4 och hans klubboption värd $22 miljoner lär knappast att aktiveras efter säsongen är slut.

Kevin Gausman är väl istället den pitcher som förväntas ha störst framgång i år. Han började karriären i Orioles där han kastade hyggligt innan han kom till Braves där allt gick fel under andra året i Atlanta. En del trodde att han skulle få fortsätta karriären som reliever men efter en imponerande vändning med Giants förra året är han utan tvekan en starter igen. Förvandlingen började en aning redan med Reds under andra halvan 2019 där hans strikeoutsiffror ökade enormt jämfört med resten av karriären och på det spåret fortsatte han med Giants förra året som slutade med en ERA på 3,62. Giants var övertygade nog att ge ett qualifying offer under vintern som han accepterade.

Anthony DeSclafani som var lagkamrat en kort stund med Gausman i Reds har generellt sett varit en stabil #3 eller #4 i sin karriär men hade det väldigt tufft förra året då han hade väldigt svårt att pricka strikezonen. Även rutinerade Alex Wood hade kanske inte någon strålande säsong med mästarna Dodgers förra året och har väl egentligen inte imponerat sen 2018 men Giants verkar satsa på att plocka in pitchers som haft det tufft på sistone men har framgångar tidigare i karriären likt exempelvis Wood.

På tal om reklamationsprojekt värvade de även Aaron Sanchez som inte kastade förra året och har ärligt talat inte kastat bra sen 2016. Många hoppades att Sanchez skulle bli en del av Blue Jays rotation i många år framöver vilket känns som en evighet sen nu. Sanchez är trotsallt ännu ”bara” 28 år och man kan tycka att det borde finnas mer att ge här med tanke på hur bra han faktiskt var när han först kom upp till MLB. Astros är ett annat lag som är väldigt duktiga på att förvandla pitchers och försökte men misslyckades med Sanchez 2019 och nu får vi se om Giants istället kan få ordning på honom.

Det är en rotation med en väldigt hög uppsida men det känns samtidigt tveksamt till att man kan vända trenden för 4 av de 5 som underpresterat de senaste 2-3 åren. Giants bäst rankade pitching prospect Gregory Santos är bara 21 och lär inte vara redo förens tidigast 2022 om inte 2023.

Bullpen

Jake McGee är ny från Dodgers i år efter en briljant säsong 2020. McGee spenderade fyra mestadels tunga år i Colorado före 2020 men något hände förra året som inte bara kan förklaras med en kort säsong. 14 K/9 och 1,33 BB/9 är karriärbästa noteringar med stor marginal. Han hittade lite extra hastighet förra året vilket tycks ha hjälpt en hel del. Reyes Moronta är tillbaka efter en TJ-operation och var riktigt bra 2018-19. Kan vara intressant att ha lite koll på Tyler Rogers som inte riktigt levde upp till sin strålande rookie-säsong 2019 men kanske framförallt så är han en submariner vilket alltid är kul att se.

Förväntningar på säsongen 2021

Hade Giants bytt plats med ett av lagen i NL Central hade de möjligtvis kunna smyga sig nära en slutspelsplats men i NL West blir det tufft att spela närmare 40 matcher mod Dodgers och Padres. De kommer absolut inte lägga sig platt och en 75 vinster är väl ett realistiskt mål. Väldigt mycket måste gå rätt för Giants om de ska ha någon chans. Istället får man fortsätta utvärdera sin mestadels ålderstigna roster och se vilka de vill ha kvar på resan som bör ta rejäl fart inför nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.