Inför Seattle Mariners Säsong 2019

89 vinster men 2018 var ändå en besvikelse i nordvästra USA där Seattle länge såg ut att åtminstone ta en wild card-plats. Trots ett winning record mot samtliga lag i AL West var det en tuff sommar för Mariners som snabbt blev ikapp och ifrånsprungna av Oakland som under en tid var 10 matcher bakom i tabellen.

2019 lär inte heller innehålla en efterlängtad slutspelsplats då Mariners valt att byta bort stora delar av sin roster för prospects. James Paxton, Edwin Diaz, Robinson Cano, Mike Zunino, Jean Segura med flera är alla borta och vi får nog vänta några år till innan vi ser Mariners på allvar hota om en slutspelsplats igen.

Foto: Brook PetersonCC

Profilen

Felix Hernandez

King Felix har trillat av sin tron ganska rejält de senaste två åren, eller ja vi får väl gå tillbaka hela vägen till 2014 för att hitta en riktigt dominant säsong som vi förväntat oss från Felix. Tyvärr verkar det tveksamt om vi kommer att få se honom leverera på hög nivå igen. ERA över 5 och hastigheten på hans fastball är nu under 90 mph.

Han fyller ”bara” 33 den här säsongen men har kastat oerhört mycket i sin karriär. Bland aktiva pitchers har endast fyra kastat fler innings i sin karriär och de är alla minst tre år äldre än Felix som är uppe i 2658 innings totalt. Alla tecken tyder på att armen har gjort sitt om han inte på något sätt kan hitta ett helt nytt sätt att kasta på vilket inte alltid är så lätt för en Cy Young-vinnare.

Felix inleder säsongen i Mariners rotation men inte som opening day starter, något han varit under större delen av sin karriär. Om det fortsätter på samma inriktning som 2018 finns till och med chansen att Mariners väljer att göra sig av med honom under säsongen och helt enkelt bara betalar ut de sista $27 miljonerna som finns kvar på kontraktet denna säsong.

Infield

Med Robinson Cano borta få Dee Gordon återvända till 2B permanent. Även hans kollega på SS Jean Segura är tradad och troddes bli ersatt at JP Crawford som kom motsatt håll i traden med Phillies, Crawford kommer dock inleda säsongen i minor leagues vilket öppnar för Tim Beckham på SS.

Kyle Seager (3B) som vanligtvis producerat stabilt på hög nivå hade sin överlägset sämsta offensiva säsong 2018 och inleder dessutom 2019 med att vara skadad 2-3 måndaer på grund av en operation i handen. Som försvarare producerar Seager fortfarande men behöver studsa tillbaka även offensivt för att vara värd de nästan $20 miljoner per säsong Mariners kommer att betala för honom de närmaste tre åren.

Det enda positiva i det hela är väl att det tillfälligt löser upp kön på 1B/DH då Ryon Healy tar över på 3B istället för Seager. Därmed behöver man inte utsätta sig för att spela Jay Bruce (trade från Mets) i outfield utan han och Edvin Encarnacion (trade Indians) kan dela på de två mindre krävande platserna, detta är förutsatt att Encarnacion blir kvar i Mariners då de försökt hitta en trade-partner för honom. Encarnacion är fortfarande en värdefull spelare som slagit 30+ home runs 7 år i rad men fyller 37 i år vilket också synts mer och mer på sistone.

Som catcher kommer Omar Narvaez (Trade White Sox) ta över som nummer 1 men är på många sätt raka motsatsen till Mike Zunino som hade den rollen förra säsongen. Narvaez hade en mycket bra säsong som hitter med .366 OBP men är en risk defensivt som catcher, något som var just Zuninos styrka. Bakom finns David Freitas som back up med betydligt bättre egenskaper som catcher.

Outfield

Mitch Haniger finns kvar i RF men får två nya lekkamrater i form av Mallex Smith (Trade Rays) i CF och Domingo Santana (Trade Brewers). En viss Ichiro Suzuki finns med på rostern när säsongen inleds i Japan med 2 matcher mot Oakland men lär inte få mer speltid än så.

Jay Bruce kan som sagt spela i outfield men är en defensiv risk och det ser ganska tunt ut baokm på Mariners depth chart. Braden Bishop och Dylan Moore är alternativ som spelade bra i minor leagues förra säsongen men ingen av dom har spelat i MLB ännu.

Rotation

Med James Paxton tradad till Yankees blir Marco Gonzalez Mariners opening day starter följt av Yusei Kikuchi, om Kikuchi kommer vara lagets #2 efter resan till Japan återstår att se. Mike Leake och Wade LeBlanc finns kvar sen förra året och sista platsen går som tidigare nämnt till Felix Hernandez när säsongen börjar åtminstone. En rotation som ändå på pappret kan se rätt skaplig ut och som kan få förstärkning underifrån under säsongen.

Bullpen

Edwin Diaz var en av om inte den allra bästa relivern i MLB 2018 men tillhör numera New York Mets. Hunter Strickland (Free Agent) hade det tungt förra året i San Francisco men hoppas få chansen som closer i Seattle istället. I traden med bland annat Ewin Diaz kom Anthony Swarzak till Mariners och är ett alternativ i slutet av matcherna. Ett av de mer okända namnen är Shawn Armstrong som gjorde det riktigt bra det lilla (14 innings) han fick spela förra säsongen med en ERA på 1,23. Armstrong har spelat i Indians tidigare men aldrig mer än 24 innings på en säsong, lär få chansen regelbundet i år.

Prospect

Justus Sheffield

När Mariners bytte bort James Paxton var det stora priset Justus Sheffield i utbyte. Sheffield har funits med på prospect-listor ett tag nu och brukar i nuläget rankas topp-50. Han fick ett kort smakprov på ett par innings med Yankees i MLB förra hösten men den riktiga debuten kommer förmodligen senare i år då han inleder säsongen i AAA.

Sheffield har en fastball som kan nå upp till 97MPH men det är inte hans mest effektiva pitch utan det är hans slider som ska vara extra vass. Med största sannolikhet är Sheffild redan nu redo att starta sin karriär i MLB men som med så många andra unga spelare tar lagen hänsyn till service time reglerna och i nuläget har man 5 starters låsta för säsongsstarten. Vid skada eller exempelvis en fortsatt nedåtgående trend för Felix Hernandez kommer vi troligtvis få se Sheffield spela en del under 2019 i MLB.

Förväntningar

Det kan tyckas något oväntat att gå från 89 vinster och bestämma sig för en rebuild. Ser man till alla faktorer så är det ändå ganska logiskt. Mariners överpresterade ganska rejält första halvan av 2018 och lär inte ha fått ut så mycket mer av den rostern de hade och utan något som helst i deras farmsystem var det lika bra att sälja av de värdefulla spelarna man hade och fylla på med unga lovande spelare som kan bidra om några år när framförallt Astros eventuellt inte längre är det monster de är just nu.

Det kommer inte bli 100 förluster som en del fått för sig efter att de gjort sig av med många tunga namn men under 80 vinster är realistiskt. Sammanfattat är Mariners inte så dåliga som många tror (åtminstone på förhand) men lär inte göra mycket väsen av sig i år.

Läs mer

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.