Inför Seattle Mariners säsong 2020

Förra säsongen blev ganska väntat ett dåligt år för Seattle Mariners med flera känslomässiga höjdpunkter som involverade Mariners-legender. Denna säsong kommer nog också att bli ett väldigt dåligt år men utan några direkta höjdpunkter att se fram emot. Mariners är djupt inne i en rebuild som kommer dröja några år till innan den är färdig, det innebär också att det finns en del väldigt intressanta prospects i organisationen som kan bli morgondagens stjärnor men det är nog tveksamt om vi får någon av dom i år. I stort sett varenda hyfsat rutinerade spelare som inte är under kontroll de närmaste åren har tradats bort och de få som fortfarande finns kvar lär tradas bort vid första möjliga tidpunkt om något annat lag visar intresse, spelare som Mitch Hanniger och Kyle Seager. Övriga lag i divisionen har olika grader av slutspelsambitioner vilket såklart gör det ännu tuffare för Mariners i år som riskerar att förlora 100 matcher i år.

Säsongen 2019

68-94 – 4:a i divisionen – Missade slutspel (-28 matcher)

Ganska oväntat var MLBs hetaste lag första två veckorna på säsongen Seattle Mariners som inledde 13-2 innan allt totalt rasade samman. Den där första perioden på året var magisk, inte bara på grund av alla vinster men för den avslutning man kunde bjuda Ichiro Suzuki på. Mariners spelade sina två första matcher av säsongen i Tokyo mot Oakland där legenden Ichiro Suzuki fick avsluta sin proffskarriär inför hans hemmanation och nästa anhalt blir nu för honom Cooperstown. Ett annat känslomässigt avslut fick vi se mot slutet av säsongen när Felix Hernandez klev av planen för vad vi antar är sista gången med en Mariners-tröja på sig. King Felixs dåliga resultat de senaste åren har varit brutala att åskåda efter att ha varit en av ligans bästa pitchers i ett drygt årtionde, hans resa kanske inte fortsätter till Cooperstown som det ser ut just nu men karriären är åtminstone tillfälligt vid liv då han kastar för Atlanta Braves i spring training där han tävlar om en plats på deras roster.

2019 var det första av minst tre år i sin rebuild då det är ytterst tveksamt att vi får se några större framsteg av laget i år. Bytesaffärerna med Robinson Cano, Edwin Diaz och James Paxton förra vintern visade klart och tydligt att Mariners inte var intresserade av att vinna de närmaste åren vilket det finns en viss logik i då Astros dominerat de senaste åren och lär förbli riktigt bra de närmaste åren också. Oaklands lagbygge är även det mycket mer lovande än den roster Mariners hade så en rebuild var nog ärligt talat inte en så dum idé även om det såklart är tråkigt att bevittna för Mariners-fansen.

Vinterns transaktioner

Nyförvärv

Carl Edwards Jr (RP) – Kendall Graveman (SP) – Nestor Cortes Jr. (SP) – Taijuan Walker (SP)

Lämnat

Domingo Santana (OF) – Felix Hernandez (SP) – Ryon Healy (1B) – Wade LeBlanc (SP) – Keon Broxton (OF) – Omar Narvaez (C)

Profilen

JP Crawford

JP Crawford var framtiden på shortstop för Philadelphia Phillies för inte så länge sedan men efter endast 72 matcher under två säsonger gav de upp när de tradade bort honom förra vintern i utbyte mot bland annat Jean Segura. Phillies hade inte tid att låta Crawford växa in sig i rollen efter förra årets väldigt aktiva vinter, de ville vinna här och nu vilket innebar tack och adjö till Crawford som för inte länge sedan rankades i den absoluta toppen bland prospects. Vad Crawford i slutändan kommer att ha för karriär är för tidigt att säga då han i nuläget efter tre år i MLB endast samlat ihop 621 plate apperances vilket motsvarar en hel säsong som ordinarie spelare. Även om Mariners inte kommer att spela relevant baseboll de närmaste åren kan flytten dit vara precis det han behöver, en plats där han i lugn och ro kan få spela regelbundet och utvecklas på MLB-nivå.

Det lossnade aldrig i Phillies för Crawford men med så lite speltid som han fick är det inte rättvist att döma honom efter de insatserna. Till en början såg vi glimtar av briljans under 2019 där hans fina defensiv kompletterades med bra flyt som slagman för första gången i karriären på MLB-nivå. Det höll inte i sig och Crawford avslutade säsongen med en wRC+ på 86 vilket såklart inte är så bra men vi fick i alla fall se att förmågan kanske finns där någonstans. 2020 blir ett viktigt år då han behöver visa lite utveckling och att han faktiskt är värd den speltid de investerar i honom, lyckas han med det är det fullt möjligt att han finns med när Mariners vänder trenden och börjar varva igång igen för att nå topplaceringarna.

Lagdelar

Infield

Catchern Tom Murphy kanske var den bästa spelaren du aldrig hörde talas om 2019 då han spelade motsvarande en halv säsong med Seattle Mariners. Hans kombination av bra offensiva siffror och suveräna förmåga för framing gjorde att han på sin begränsade speltid samlade ihop hela 3,2 WAR. En bra säsong i år igen betyder inte nödvändigtvis att 28-åringen tradas i sommar då hans begränsade speltid i karriären gör att han har fyra säsonger kvar innan free agency. Får nog räkna med att det blir något sämre siffror i år med en hel säsong men har ändå möjlighet att vara en av lagets bättre spelare 2020. Austin Nola som är brorsa med Phillies ACE Aaron Nola kan spela i stort sett på hela planen och verkar i år få en hel del speltid som catcher, producerade rätt hyggligt offensivt förra året under sin debutsäsong.

På 1B hittar vi en av säsongens mest intressanta spelare i Mariners. Evan White som tidigare aldrig spelat högre upp än AA skrev på ett 6-årskontrakt som garanterar honom minst $24 miljoner och inte mindre än tre klubboptioner efter det, mer om honom längre ned i texten. Eftersom White anses vara riktigt duktig defensivt på 1B lär den enorme Daniel Vogelbach mestadels få speltid som DH, han spelade omkring 2/3 av sina matcher där förra året men lär nu få ännu mer speltid där. Vogelbach kan inte helt oväntat slå för en hel del styrka och dra en hel del walks men får väl kanske lite för sällan träff på bollen. Ska man ha ett average som han har strax över .200 behöver man slå för ännu mer styrka än vad han redan gör för att hålla sig kvar i MLB.

Dee Gordon har sen 2014 i stort sett varit regelbunden i sitt lags lineup men det blev ändring på det förra året. Sen han kom till Mariners för två år sen har vi inte sett i närheten av de resultaten han producerade i  Miami Marlins. 117 matcher blev det för Gordon förra året mestadels på 2B men det lär nog bli betydligt färre i år och han är väl också en trade-kandidat om något annat lag är intresserad av honom nu när hans värde är som lägst. Istället är det antagligen Shed Long som får mesta speltiden där efter en rätt bra debutsäsong förra året. Han lär väl inte tillföra något extra speciellt men kan vara en okej spelare att skicka ut varje dag. Förutsatt att JP Crawford inte är totalt hopplös under året bör han få starta i stort sett varenda match på SS för att bevisa att han håller på denna nivå, läs mer om honom ovan.

Till sist på 3B hittar vi Kyle Seager som med sin debut 2011 i Seattle är den spelaren som överlägset spelat flest matcher för Mariners på deras roster just nu. På grund av skada tidigt på förra säsongen spelade han endast 106 matcher vilket var första gången i karriären han misslyckades med att nå upp till 150 matcher. Det positiva är att han spelade rätt bra igen efter en väldigt dålig säsong 2018 och Mariners hoppas väl nog att förra årets form håller i sig så de kanske kan trada honom under sommaren. Seagers kontrakt går ut efter säsongen 2021 men problemet är att vid en trade aktiveras automatiskt en option för året 2022 och med tanke på att han tjänar omkring $15 miljoner per år är det nog inte många lag som vill ta hans kontrakt i sin helhet som 32-åring. Seager verkar fortfarande vara bra men det är lite väl mycket pengar kvar på hans kontrakt för att han ska vara väldigt eftertraktad.

Outfield

Mariners outfield ser riktigt klent ut på förhand. De vill väl kanske inte värva in så många bra outfielders i onödan just nu då två av MLBs hetaste prospects, Jarred Kelenic och Julio Rodriguez lär vara på plats inom ett år eller två vilket gör att det ser blekt ut 2019. Kyle Lewis är den enda spelaren med bra siffror i MLB förr året men det var på bara 75 PA vilket inte säger så mycket. Lewis gick i första rundan 2016 och hade en mycket lovande framtid framför sig men en katastrofal skada tidigt i proffskarriären bromsade hans utveckling. Istället får man nog vara nöjda om han blir en extra outfielder i laget när de ställer upp med en bättre roster om några år men för vad det är värt var han i alla fall riktigt het de veckorna han fick spela i MLB förra året. Den mest rutinerade spelaren är Mallex Smith i CF som var riktigt bra 2018 i Rays men efter en trade inför förra vintern var det långt ifrån ett lyckat år i Seattle. Det var hans klart sämsta offensiva år i MLB och han hade stundtals problem med att hantera positionen.

Den tredje och sista platsen i deras outfield är lite av en öppen fråga. Jake Fraley har spelat rätt bra på minor league-nivå och fick göra en väldigt kort debut förra året som varade i 12 matcher. Han är ett oprövat kort men det finns lite potential här i alla fall. Tim Lopes fick också debutera förra året med lite mer speltid än Fraley och det gick väl okej, Fraley har väl dock fördelen som ett hyfsat prospect medans Lopes inte direkt imponerat under sin resa genom minor league-systemet. Ett wild card är rutinerade Carlos Gonzales som inte varit effektiv på flera år och är väl en 7-8 år från sina glansdagar. Han är med nu i spring training i alla fall med förhoppningen att han har något kvar att ge i slutet av karriären men om förra säsongen är en indikation hör han inte hemma på MLB-roster.

Till sist har vi Mitch Hanniger som vi inte riktigt vet när han är tillbaka i spel då han har plågats av skador sen förra säsongen. Han kanske är deras bästa position player tillsammans med Kyle Seager men måste först och främst ta sig tillbaka på planen. Hans £$3 miljoner i lön och tre år innan free agency är nog väldigt lockande för andra lag som är ute efter förstärkningar i sitt outfield och om han kommer tillbaka i spel på en okej nivå lär han nog tradas i sommar.

Rotation

Mariners #1 i sin rotation är i nuläget Marco Gonzales som fick ett 4-årskontrakt värt $30 miljoner under vintern. De senaste två åren har han startat omkring 30 matcher med en ERA på ungefär 4 vilket är tillräckligt bra för att platsa i de flesta lagens rotation men som #1 är det väl inte så lovande. Han lär väl inte imponera i speciellt många aspekter men man kan räkna med honom för en ganska stabil tillvaro när han är på planen. Efter Gonzales kan det bli en riktig bergochdalbana. Yusei Kikuchi var ganska eftertraktad när han förra året flyttade över från Japan där det tillslut blev Seattle Mariners som valet föll på, ett lag som har en bra tradition med japanska spelare och dessutom ägdes laget under en längre tid av japanska tv-spels tillverkaren Nintendo som numera är en minoritetsägare i laget. Kikuchis rookie-säsong blev en besvikelse och med en ERA närmare 5,5 på 32 starter var han en av de sämre starting pitchers i ligan 2019. Det tros väl fortfarande finnas en chans att han utvecklas till en pitcher som hör hemma i mitten av en rotation men vi behöver nog se lite framsteg i år i alla fall om han ska nå dit.

Justus Sheffield var den största pjäsen som gick motsatt håll när Mariners tradade James Paxton till Yankees och likt Kikuchi var väl inte han heller så vass förra året. Efter ett smakprov i MLB förra året kom man fram till att han behövde jobba på sin teknik i AAA vilket inte var så lätt då bollarna flög ännu mer extremt där än i MLB under 2019 och han hade även där stora problem. Det blev en resa ned till AA istället där han i lugn och ro kunde börja experimentera med stora framgångar. Hans största problem förra året var hans kontroll då han tillät väldigt mycket walks men det blev bättre efter hans tid i AA där han förhoppningsvis fick ordning på saker och ting. Nya tag i år för Sheffield som lär få en del chanser i Mariners rotation innan de överväger att flytta ned honom till deras bullpen.

Kendall Graveman verkar få chansen att ta en plats i år efter några hyfsade säsonger i Oakland men hans 7 starter förra året resulterade i en ERA över 7 vilket innebar att hans tid i Mariners divisionsrival var över och får nu fortsätta eventuellt i Seattle. Taijuan Walker missade i princip hela förra säsongen på grund av en Tommy John-operation, ja nu fick han faktiskt kasta en inning i MLB den sista dagen på säsongen men det är med andra ord oklart i vilken form Walker är i för tillfället. Han har kastat rätt hyfsat under några säsonger med både Mariners och senast Diamondbacks och kan eventuellt vara ett helt okej tillskott i år. Det finns väl lite potential och några eventuellt helt okej pitchers här men skulle nog inte räkna med speciellt många Cy Young-röster här i år.

Bullpen

Det är oklart i nuläget vem som får jobbet som closer i nuläget. Matt Magill fick 5 saves förra året men är väl ingen reliver som direkt utstrålar closer-material. Han kan strika ut en hel del motståndare men har under sin karriär tillåtit för mycket walks för att vara effektiv. Det som talar för Magill är att under den halva säsong han spenderade med Mariners förra året minskade antalet walks ganska kraftigt och om han skulle lyckas hålla samma nivå i år kan han möjligtvis nå ganska hyfsade resultat. Yoshihisa Hirano kan vara ett annat alternativ trots att han tog ett steg bakåt förra året. Mycket av hans statistik var den samma som under 2018 när hans ERA var på 2,44 och dessutom hade han mer strikeouts förra året och det finns väl indikationer på att han kanske hade lite otur ibland förra året. Både Magill och Hirano har väl potential att vara okej middle relivers men det faktum att de är alternativ som closers säger allt man behöver veta om Mariners bullpen som nog får det tufft i år.

Carl Edwards Jr var med när Cubs blev World Series-mästare 2016 och hade några riktigt bra säsonger i deras bullpen innan han i spring training förra året kom med en ny ansatts som senare skulle bedömas vara emot reglerna då han stannade till mitt i sin ansatts (se video nedan). När han inte längre fick kasta som han tänkt blev det kaos för Edwards som var horribel de få chanserna han fick i MLB förra året. Finns kanske en liten chans att han kan hitta tillbaka igen med Mariners i år.

Prospect

Evan White

Evan White är en ganska ovanlig spelare på många sätt och vis. Han är den första spelaren någonsin att få ett MLB-kontrakt utan att ha spelat en enda match i AAA ännu. Han är också en 1B som hyllats för sitt fantastiska försvarsspel och är dessutom en riktigt duktig base-runner med sin snabbhet. En spelare på 1B har traditionellt sett varit en äldre spelare som inte riktigt kan förflytta sig som i yngre dagar eller är helt enkelt för stor fysiskt för att effektivt klara av någon annan position. White tros kunna bli en gold glove-kandidat redan sitt första år i MLB. Hans förmåga som slagman var något en del lag var oroliga för i draften 2017 men Mariners valde honom ändå i första rundan och har utvecklat hans hit tool och framförallt byggt lite mer muskler på honom som gör att han kan slå för en del styrka också. White har producerat väldigt bra siffror i deras farmsystem som placerat honom i mitten av topp-100 listor för prospects den senaste tiden och i och med att han skrev på ett kontrakt värt $24 miljoner över 6 år (plus 3 klubboptioner) bör han finnas med på Mariners roster redan vid opening day.

Mariners sitter förövrigt på ett par riktigt lovande prospects till, Jarred Kelenic som kom i traden med Mets förra vintern när Edwin Diaz och Rabinson Cano flyttade till New York och sen har de även 19-årige Julio Rodriguez som båda tros kunna bli riktigt bra outfielders ganska snart. Framförallt Julio Rodriguez är ett namn att ha koll på inom en snar framtid då han spelat extremt bra på nivåer långt över vad andra spelare vid hans ålder brukar prestera men det är väl nog ändå Kelenic som ligger lite före i utvecklingen och bör vara den som får göra sin MLB-debut först, detta kan ske så tidigt som senare denna säsong men kanske mer realistiskt till nästa år.

Förväntningar

Även om det finns en och annan hygglig spelare på denna roster kommer det bli många förluster i år och det finns väl en risk att det blir närmare 100 stycken. Det finns en överhängande risk att de spelare som är bra i år med några undantag på de lite yngre spelarna att de tradas någon gång under sommaren vilket gör situationen ännu värre rent resultatmässigt. Mariners räknar såklart inte med att vinna speciellt mycket i år och får nog räkna med det ett par år till. Det finns väl lite prospects som kanske kommer upp om 1-2 år som kan börja vända trenden lite som hos Blue Jays förra året där de kanske fortfarande förlorar mycket matcher men är kul att tittat på då de kans tälla upp med morgondagens stjärnor. Där är vi dock inte riktigt ännu i Seattle som dessutom har fyra lag i divisionen som har potential i alla fall att vara bra i år och de motsvarar nästan hälften av Mariners spelschema. Framförallt blir det nog väldigt tufft för deras bullpen som lider av en väldig brist på etablerade profiler vilket innebär att det eventuellt blir en del tunga tapp i slutet av matcherna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.