Inför Seattle Mariners säsong 2021

Inför 2019 sa Mariners GM Jerry Dipoto att de skulle göra en ”step back”, ta ett steg tillbaka och vara tillbaka om ett år eller två. Nu har det gått ett år eller två sen dess och de ser inte ut att vara speciellt mycket närmare slutspelet än va de var då. Ljusare tider finns dock på horisonten, det är bara inte 2021 som ligger och hägrar där.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Mariners och Rockies är två lag som är vinterns vinnare när det gäller att få uppmärksamhet av fel anledning. Tidigare under året spottade lagets dåvarande VD Kevin Mather ut sig groda efter groda i en onlineintervju/presskonferens som gjorde att han som sagt numera är en före detta VD då han tvingades avgå dagen efter detta uppdagades. Förolämpningarna var många där Mather bland annat kallade deras bästa SP för tråkig, kritiserade lagets bästa prospects förmåga att prata det engelska språket, kalla en av lagets bästa spelare de tio senaste åren överbetald, antydde att en utländsk spelare bara låtsades om att tala dålig engelska, klagade på att de måste betala för att anställa tolkar till sina spelare och ja det var en del annat också.

Kanske främst lyftes hans kommentarer upp om service time-manipulation kring vissa av lagets bästa prospects. Han sa inte den termen rakt ut men hans kommentar om att lovande Jarred Kelenic kommer att dyka upp i slutet av april på lagets MLB-roster är en ganska rejäl antydan på att de bara väntar på att den magiska gränsen för hans service time ska räcka ytterligare en säsong innan de kallar upp honom, något som är tekniskt sett förbjudet men är nästan omöjligt att bevisa. Mather sa högt vad alla andra lag tänker och gör bakom stängda dörrar vilket lämnade Mariners organisation som en öppen måltavla för all frustration som byggts upp genom åren när sportens bästa talanger hålls undan från MLB.

En del säger att all publicitet är bättre än ingen men jag tror nog Mariners nu i efterhand hade nöjt sig med att gå igenom vintern ganska obemärkt då de knappast gjorde mycket för att förbättra laget. Undantaget var värvningen av James Paxton som återvänder efter ett par år i Yankees dit han tradades från Mariners. En del skadeproblem på Paxton skrämde nog bort en del lag och nu får han chansen med ett ettårskontrakt att bygga upp sitt värde inför nästa free agency samtidigt som Mariners här har en potentiell trade-kandidat i sommar.

2021 kanske inte kommer att ge någon speciellt hög position i tabellen men det finns ändå en del intressant att följa. Tidigare nämnde Jarred Kelenic skickades nyligen ned till minor leagues men bör dyka upp ganska tidigt på säsongen som en av ligans bästa prospects. Taylor Trammell är ett tidigare högt rankat outfield-prospect som tappat lite status på sistone men kan ändå vara intressant att ha koll på då han ska finnas med vid opening day. Detta ska bli året Justus Sheffield och Justin Dunn etablerar sig i deras rotation och Yusei Kikuchi visade förra året glimtar av en positiv framtid inför hans eventuellt sista år på kontraktet. Det finns med andra ord anledning att slå på en och annan match med Mariners i år.

Säsongen 2020

27-33 – 3:a i AL West – 9 matcher bakom förstaplatsen

Generellt sett inte någon bra säsong men med det utökade slutspelet var de faktiskt med in i det sista att komma med bland de 8 bästa lagen i AL då Astros tog sista platsen endast två vinster före Mariners. Kyle Lewis fortsatte att imponera efter debuten 2019 och blev årets rookie. Kyle Seager hade sin bästa säsong på länge och Dylan Moore plockade man in redan 2019 och från ingenstans var han riktigt bra offensivt samt kapabel att spela på de flesta positionerna. Allt som allt var det väl ändå ett ganska okej år för ett lag som inte hade några slutspelsambitioner där man hittade en och annan spelare som kanske finns med ett tag framöver också.

Profilen

Kyle Lewis

Kyle Lewis var nog en av de minst omtalade spelarna med tanke på sin prestation som förtjänade så mycket mer tid i strålkastarljuset. Många av er som läser detta kanske inte ens kommer ihåg att Lewis faktiskt utsågs till årets rookie då mycket snack istället relaterade till White Sox CF Luis Robert som i och för sig var tvåa i omröstningen. Kyle Lewis vann inte bara omröstningen, han var en enhällig vinnare då han var satt som #1 på samtliga 30 röster som kan jämföras med samma omröstning i NL där fyra olika spelare fick en plats som #1.

När allt är sagt och gjort är det mycket möjligt att Robert kommer att ha haft en bättre karriär än Lewis men den sistnämnde var helt klart den bästa år 1, ja tekniskt sett spelade Lewis 18 matcher 2019 men 2020 var hans riktiga rookie-år om vi nu kan kalla en två månader lång säsong det. Är Kyle Lewis en spelare av allstar-kaliber? Ja möjligtvis men vi ska nog inte utgå från det redan nu. Anledningen till hans bra siffror förra året var hans riktigt heta start.

Som du kan se i grafen ovan sköt hans OPS upp i luften under första halvan av säsongen men under andra halvan där pitchers hade tid att anpassa sig till Lewis såg vi betydligt sämre resultat för outfieldern. Ett stort antal strikeouts kring 30% är också lite oroande men drog samtidigt väldigt mycket walks för att balansera ut alla missade svingar. .262/.364/.437 (126 wRC+) med 11 home runs var hans facit på 58 matcher vilket är en bit över förväntan och de siffrorna är troligtvis lägre i september 2021.

Lewis visade sig kompetent att spela som CF och tros kunna ha en karriär med ett högt tak och lågt golv, med andra ord kanske han ett år är en allstar fram till uppehållet och ibland kanske han under samma period är en ganska medioker spelare. Precis efter Lewis draftades drabbades han av en rejäl knäskada efter en kollision med en catcher som resulterade i en väldigt lång rehab-period som hotade hans fortsatta karriär. Lewis kanske därför inte blir riktigt den spelaren han kunde ha varit men hans positiva inledning på MLB-karriären visar väl att han i alla fall bör vara en ordinarie spelare på en MLB-roster.

Prospect att ha koll på

Jarred Kelenic

Inom en ganska snar framtid kommer Kyle Lewis få en ny kompanjon i Seattles outfield i Jarred Kelenic som är en av ligans mest intressanta prospects, konsensus topp 10 och i vissa fall topp 5 på prospect listor. Efter Kevin Mathers kommentarer som antydde att de skulle manipulera hans service time fanns en viss chans att han skulle få chansen från opening day med Mariners för att försöka ta avstånd till Mathers kommentarer. I Spring training gjorde han vad han kunde och slog riktigt bra men missade någon vecka med en mindre skada på knäet som inte var något alvarligt. Nu valde Mariners ändå att skicka ned honom och med endast 21 matcher på AA-nivå så finns väl ett argument där att han inte är redo, samtidigt är han med största sannolikhet bättre än ett par outfielders som kommer starta säsongen på Mariners roster.

Kelenic är en corner-outfielder som möjligtvis kan vikariera i CF i absoluta nödfall men hans kroppsbyggnad gör att han trendar mer mot att kanske framöver begränsas till 1B/DH om han växer ifrån LF/RF. Det gör inte så mycket för Kelenic kan slå och slå riktigt bra. Om Kyle Lewis eventuellt kan vara en allstar så är det en förväntan för Kelenic som ska vare en av ansiktena utåt tillsammans med Julio Rodriguez för Mariners nya satsning. Mariners ska satta sig lyckliga att de lyckades lura Mets att ta åt sig Robinson Canos monsterkontrakt tillsammans med Edwin Diaz i utbyte mot bland annat Kelenic. Om det blir i slutet på april som han flyttas upp likt Kevin Mather sa i början av året får vi se men han bör få en hel del speltid i år.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

James Paxton (SP) – Ken Giles (RP) – Kenyan Middleton (RP) – Rafael Montero (RP) – Chris Flexen (SP)

Tappade spelare

Carl Edwards Jr. (RP) – Dee Strange-Gordon (INF/OF)

Väldigt lugnt på denna front i vinter. Finns i och för sig en hel drös med minor league-kontrakt som getts ut men inga som i nuläget är värt att notera här. Paxton är ett nyförvärv av klass som kan tradas i sommar. Ken Giles missar hela denna säsong med TJ-operation och skrev på för två år med mål att kasta 2022.

Lagdelar

Infield

Jag vet inte riktigt vad det är Mariners gör med sina catchers men vad det än är så bör de fortsätta. 2019 tradade de bort Omar Narvaez efter en riktigt bra offensiv säsong, 2020 gjorde Austin Nola samma resa och deras nuvarande catcher Tom Murphy fick ett litet genombrott 2019 om båda sidor av bollen. Nu missade Murphy hela 2020 med en fotskada så vi får väl se om genombrottet var på riktigt eller inte i år. Hans backup blir Luis Torrens som kom i Nola-traden och i typisk Mariners-anda slog han betydligt bättre än tidigare i karriären men på ett väldigt begränsat antal framträdanden. Finns en del uppsida på denna duo men finns också risk att de båda tar steg tillbaka i år.

Evan White skrev på ett kontrakt innan sin första MLB-match förra året och fick starta på 1B från opening day. Hyllad som en av de bästa försvararna du kommer att se på positionen och vann mycket riktigt sin första men nog inte sista gold glove för sitt jobb där. Dessvärre var han inte redo för MLB-pitching som strikade ut honom vid astronomiska 41% av tillfällena. Om något så visade han att de finns lite styrka med sina 8 home runs på 54 matcher men måste ta ett steg eller helst två framåt i år offensivt.

Dylan Moore var en av de positiva överraskningarna förra året efter att ha debuterat 2019 som 27-åring med skapliga resultat från bänken. 2020 spelade han på alla positioner utom pitcher och catcher där han avslutade säsongen med en wRC+ på 138. Nu spelade han bara 38 matcher förra året och det är möjligt att hans 2020 kommer vara det stora undantaget på hans statistiksida men det finns ändå en chans att Mariners hittade en oslipad diamant ingen annan såg. Spelade mest som outfielder förra året men har i vår fått spela en hel del på 2B.

JP Crawfords status som topp-prospect hos Phillies är långt borta och vi vet nog vad han har att erbjuda nu efter 3-4 år i MLB. Bra och stabil defensiv och offensiv som en genomsnittlig SS. Visst hade man önskat mer av ett prospect av denna kaliber men alla kan inte vara Corey Seager eller Francisco Lindor. Crwaford är 26 år så det finns väl lite utrymme för utveckling fortfarande men så mycket mer än stabil kommer han nog inte att bli i karriären om inget drastiskt händer.

Såväl på SS som på 3B finns det ett stort antal superstjärnor på positionerna vilket gör att vi kanske inte uppskattar vissa spelare lika mycket som vi borde. Nej Kyle Seager är inte Nolan Arenado, nej han är inte Matt Chapman men han är betydligt bättre än vad många andra har att ställa upp med på positionen. Sen debuten 2011 har han skrapat ihop 32 WAR vilket placerar honom på 26:e plats i den kategorin bland nu aktiva spelare i MLB. 2020 var hans bästa säsong offensivt på flera år med mycket bättre walks/strikeout-siffror. Sista året på kontraktet (klubboption för 2022) för Seager som kanske gör sin sista säsong i nordväst.

På bänken hittar vi bland annat Shed Long som möjligtvis är skadad de första matcherna. Efter en positiv rookiesäsong 2019 fick han chansen att starta på 2B förra året där skador och allmänt dåligt spel gör att han nu nog får sikta in sig som en utility-spelare. På tal om utility-spelare kan Ty France gå in på lite olika positioner vid behov men ser ut att bli lagets primära DH när säsongen börjar. En av många spelare det senaste året som bytts mellan Mariners och Padres. Har en enorm rå potential framförallt med styrkan i svingen men har inte riktigt visat det ännu i MLB, slog .399 på 76 matcher i AAA 2019.

Outfield

Mariners outfield får en liten makeover jämfört med förra säsongen. Kyle Lewis blir kvar i CF som du kan läsa mer om ovan. Ny för i år inte bara för Mariners utan för hela MLB är Taylor Trammell som fortfarande är ett topp-100 prospect på vissa listor men har tappat en del på sistone. I sina bästa dagar är Trammell en fantastisk atlet som kan dammsuga upp bollar i CF med sin snabbhet kombinerat med oväntat mycket styrka i svingen. Den senaste tiden har dock frågetecken ställts om han verkligen klarar av CF och kanske mer hör hemma på någon av kanterna. Offensiven har väl inte heller riktigt uppenbarat sig på de högre nivåerna men får Trammell saker och ting att klicka blir han väldigt rolig att följa som något av en budgetversion av Ronald Acuña.

Mitch Haniger blir på sätt och vis ett nytt ansikte då ett par skador hållit honom utanför Mariners lineup sen första halvan 2019. Första året i Mariners 2017 gjorde han succé och tog ännu ett steg framåt 2018 där han med en WAR på 4,5 höll på att etablera sig som en stjärna. Sen kom en väldigt olycklig boll att träffa Haniger väldigt olyckligt till så hans ena testikel sprack och under hans rehab kom en avryckt muskel i bålen på det. Exakt vad vi kan vänta oss från Haniger i RF är svårt att säga men det kan bli riktigt bra om han spelar som 2017-18.

Sam Haggerty och José Marmolejos är ett par alternativ på bänken i en utility-roll som även kan spela lite som infielders men de gör det i väntan på att Jarred Kelenic ska komma upp. Exakt hur hans ankomst påverkar deras outfield är inte helt klart men Trammell ligger väl närmast att få flytta på sig då Haniger i normala fall är en av lagets bästa spelare och Lewis är ju regerande årets rookie.

Rotation

Det går att intala sig att Mariners lineup har en del uppsida och kanske kan överraska lite i år och lite samma känsla finns väl till viss del även i lagets rotation. Marco Gonzales har sen sin första hela säsong i MLB 2018 tagit ett steg framåt varje år och var riktigt bra på sina 11 starter förra året där han i princip inte tillät några walks alls, i snitt mindre än 1 per match. När man som Gonzales kastar 88MPH behöver man istället vara pricksäker med bollarna vilket han minst sagt visade förra året. Gonzales är nog inget ace men hans förväntade roll i botten av en rotation i sin karriär visar sig felaktig och är nog en #3 med potential som en #2.

Lagets bästa starter som faktiskt har ace-potential om han skulle kunna hålla sig frisk är James Paxton som återvänder på ett kontrakt som sträcker sig över detta år. Sista året med Yankees blev det bara 5 starter just på grund av alla dessa skador. Han aldrig startat 30 matcher under en säsong och bara passerat 25 starter två gånger. På de sex år han först spelade för Mariners startade han drygt 100 matcher med en ERA på 3,42. 2017 såg vi lite av den där potentialen han har som ace när hans ERA var under 3 men då endast på 136 innings över 24 starter. Paxton försöker komma tillbaka efter ett misslyckat år 2020 och vill nu spela till sig sitt sista stora free agent-kontrakt.

Chris Flexen är ett intressant nyförvärv vars MLB-karriär kanske inte gått som planerat såhär långt i alla fall, 68 innings med en ERA som börjar med siffran 8. Förra året packade han därför väskan och åkte till Sydkorea där han var dominant och fick som resultat ett kontrakt av Mariners över två år värt under $5 miljoner. I stort sett ingen risk här för Mariners med de summorna samtidigt som det finns en del uppsida här om han faktiskt hittade något borta i Asien. MLB-pitchers kan dock dominera enklare där med sin hastighet då pitchers där kastar betydligt lösare och är mer inriktade på breaking-balls.

Yusei Kikuchi förväntades kanske inte bära Mariners rotation när han skrev på för ett par år sen men de hade nog inte heller räknat med en ERA över 5. 2019 var på många sätt en förlorad säsong och hans höga ERA 2020 antyder det samma men vi såg en hel del mer positiva tecken jämfört med 2019. Han kastade betydligt hårdare, motståndare fick sämre kontakt med bollen, mycket mer strikeouts för att nämna några saker. Under långa perioder såg han riktigt bra ut i matcher innan han på något sätt tappade matchen vid någon enstaka sekvens där ett par baserunners tog sig hem. Kan Kikuchi bli lite mer jämn i sitt spel kan han kasta riktigt bra och 2021 är det upp till bevis om han håller för att spela i MLB.

Justus Sheffield visade förra året efter en tung säsong 2019 där han skickades ned till AA att han har potentialen att var i mitten av en rotation. Under sin tid i AA fick han möjlighet att jobba på lite justeringar i lugn och ro vilket vi ser frukten av nu då han var betydligt bättre på att förhindra walks jämfört med 2019. Motståndare fick dock en hel del hård kontakt på bollen mot Sheffield men mer än hälften av bollarna som sattes i spel var längs marken vilket gjorde att han tillät extremt få home runs.

Mariners verkar vilja starta året med en 6-manna-rotation vilket öppnar för Justin Dunn att ta en plats efter en okej rookiesäsong. Han måste dock bli mer pricksäker och nästan halvera antalet walks för att bli en effektiv pitcher. Finns risk att han blir en reliever om han inte minskar sina walks för hans prestation 2020 är inte hållbart över en full säsong. Det finns en del potential i denna rotation och går saker och ting rätt kan de faktiskt vara en riktigt bra enhet som ställer till det för många lag men det är långt ifrån någon garanti.

Bullpen

Om det finns lite hopp om Mariners lineup och rotation så är det betydligt större brist på det i deras bullpen vilket är lite synd då de med en extra förstärkning eller två här kanske hade kunnat bli lite halvintressanta i år. Deras bullpen var en av de sämsta i ligan 2020 och det är inte mycket som talar för att det blir mycket bättre i år.

Rafael Montero ser ut att bli lagets closer till en början, en starter som sadlade om till reliever för ett par år sen med blandade resultat. Har sett bra ut i spring training de senaste matcherna. Spelare som Casey Sadler och Kendall Graveman som finns kvar här sen förra året ger väl inte direkt stort hopp om årets säsong heller. En av få duktiga relievers förra året var Anthony Misiewicz och är kanske den enda i dagens enhet som kommer finnas kvar som bullpen-arm kommande säsonger. Mariners kommer säkert vara med i många matcher som sen går förlorade i inning 7-9 på grund av deras väldigt svaga bullpen.

Förväntningar på säsongen 2021

Grunden för ett okej lag finns här för Mariners men det kommer inte riktigt räcka till. De kommer nog inte tillhöra det absoluta bottenskiktet och projections har dom kring 70-75 vinster vilket låter rimligt. Hade Dipoto sett till att stärka sin bullpen lite bättre i vinter hade de faktiskt kunna bli lite intressanta även om de kanske inte hade kommit upp på en slutspelsplats. Det är nog först 2022 som de ska börja stiga ordentligt i tabellen där de kan vara riktigt farliga 2023 när flera av ligans bästa prospects är uppe på MLB-nivå.

Det finns anledning att kolla på Mariners i år om man är ett fan då de som sagt inte lär bli totalt överkörda över hela året och det kommer finnas intressanta spelare för framtiden att kolla på, framförallt när Kelenic flyttas upp. Dock får man räkna med onödigt många tunga förluster sent i matcherna med den bullpen som finns här. Paxton, Gonzales och gänget i dess rotation kan hålla laget kvar i matcherna men det känns spontant som att det blir många walk-offs för motståndet i år tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.