Inför Texas Rangers säsong 2021

Texas Rangers inledde förra årtiondet med två raka World Series-resor där det dessvärre blev förlust båda gångerna. Det nya årtiondet som vi klev in i förra året började med att de istället plockar hem plats två i i sommarens draft och mycket talat för att det blir ett högt val även nästa år.

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Nej Rangers har inte åstadkommit mycket på sistone och har inte varit i slutspel sen 2016, förövrigt senast de hade ett record över .500. Det har blivit ett par tredjeplatser sen dess med 78 vinster men under fjolåret lyckades man vinna knappt en tredjedel av sina matcher och hade ligans näst sämsta record efter Pirates.

Vi ska komma ihåg att AL West inte är en helt enkel division att konkurrera med topp-lagen i då Astros och A’s byggt några riktigt bra lag samtidigt som Angels utan några större framgångar i övrigt har varit långt ifrån någon strykpåse. Rangers gjorde ett par halvhjärtade försök att kanske trilla in i slutspelet med värvningar av lite veteraner som i flera fall sett sina bästa dagar. Det var på ett sätt ändå en välkommen syn att försöka göra något istället för inget som många andra lag gör i samma situation när ens fönster för oktober-baseboll stängs igen.

I slutändan var det inte speciellt lyckat och då kanske nästa fråga är om de istället skulle ha rivit ned allt och satsat fullt ut på höga draftval och trada till sig så många prospects som möjligt? Med tanke på Rangers totala oförmåga att utveckla sina egna spelare hade det inte nödvändigtvis varit en bättre lösning. Förutom Joey Gallo är det ganska få spelare de själva utvecklat på sin roster som håller lite högre kvalitet. Bara två slagmän (Gallo och Guzman) har fostrats av Rangers och har minst 2 år i MLB, i deras rotation är det 4 free agents och Dane Dunning som kom via trade i vintras mot Lance Lynn som inte heller han är en Rangers-produkt. Lynn var förövrigt med och slog Rangers i World Series 2011 under Lynns rookiesäsong.

Det finns en och annan bullpen-arm de utvecklat men under det senaste årtiondet har de producerat sämre och sämre talanger som det inte blir något med. I stort sett varenda pitching-prospect har åkt på svåra skador och verkar nästan ha årskort på den lokala kirurgkliniken för TJ-operationer vilket är delvis otur men när det händer gång på gång kan det inte bara handla om tur eller otur. En del lag väljer att ställa ett mediokert lag på planen i ett par i år i väntan på sina prospects för att de inte helt ska skämma ut sig men problemet i Rangers är att de inte har några prospects som lyckas lyfta upp laget igen till en position där de kan hota om slutspelsplatserna.

Prospects har funnits såklart och högt rankade sådana också som Jurickson Profar men i slutändan blev det inte så mycket med de spelarna, i alla fall inte förens de flyttade till andra organisationer. Rangers känns lite som en vilsen klubb som inte riktigt vet vad de vill. Ska de satsa allt på en rebuild eller försöka locka så många fans de kan till sin nybyggda arena? Förre spelaren Chris Young har precis tagit över som GM och har ett och annat att reda ut för detta Rangers som mest trampar vatten och behöver en tydlig ledning framåt för att nå upp till samma höjder de gjorde för ett årtionde sen. Dessvärre för Rangers-fans kommer det dröja ett tag till innan de är på banan igen och ska nog inte räkna med något annat än sistaplatsen i AL West i år.

Säsongen 2020

22-38 – 5:a AL West – 14 matcher bakom förstaplatsen

.217/.285/.364 var Rangers sammanlagda slashline och bara Pirates var marginellt sämre offensivt förra året. Nu visade Cleveland att ett lag med en av ligans sämsta offensiva prestationer kan gå till slutspel men då krävs det exceptionell pitching vilket vi inte fann i Rangers förra året där deras rotation hade en ERA långt över 5.

Bara två spelare i Rangers hade en wRC+ över 100 vilket är dåligt nog det men de två var Ronald Guzman och Derek Dietrich som spelade 26 respektive 25 matcher, alltså mindre än hälften av matcherna och både under 100 PA. Att Joey Gallo har ett lågt batting average är vi vana vid med .181 är lite väl lågt även för honom, framförallt med tanke på att det saknades en hel del styrka i svingen som annars är vad han kompenserar med. På Pitchingsidan var Lance Lynn riktigt bra som väntat men det var nog allt som var bra där. Nyförvärvet Corey Kluber kastade exakt 1 inning med Rangers innan han fick lämna skadad och kom aldrig tillbaka i spel igen under säsongen.

Förväntningarna var inte stora på säsongen 2020 men det var ändå en besvikelse dels för vad som hände på planen men kanske framförallt att de fick spela hela första säsongen på sin nya arena utan publik, när folk väl släpptes in på arenan var det slutspel som Rangers inte var i närheten av att få delta i. Vad de flesta kommer att komma ihåg angående Rangers förra året är hur de började kanske den dummaste konflikten någonsin då de tyckte det var fult gjort av Tatis att svinga på en 3-0 pitch med en stor ledning och bases loaded. Tatis och Padres tog väl inte direkt åt sig av den kritiken och fortsatte istället med att slå ett nytt MLB-rekord med grand slams i fyra raka matcher, alla mot Rangers som nu nog önskar att de bara höll tyst och spelade ut säsongen.

Profilen

Joey Gallo

Från 2015 till 2018 var Gallos average .203 och hade löjligt höga 38% strikeouts men med 40+ home runs de två sista åren i det spannet hade han i alla fall lite offensivt värde. 2019 kom Gallo som skjuten ur en kanon från opening day, ja han strikade fortfarande ut 38% av gångerna men hans average var nu istället .253 vilket helt plötsligt gjorde honom till en tidig MVP-kandidat. Tyvärr fick vi inte se vad en fullt frisk Gallo hade kunnat producera då det bara blev 70 matcher på grund av skada. Rangers har under flera år drömt om hur det skulle kunna se ut om Gallo bara hade höjt sitt average något till en lite mer respektabel nivå och 2019 fick vi se glimtar av vilken spelare han skulle kunna vara.

Om Gallo skulle lyckas få slagträet på bollen lika ofta som 2019 kan han vara hur bra som helst. Även förra året störde skador och hans exit velocity gick ned från 94 MPH till 91 vilket är en enorm skillnad. Intressant såhär långt i år är att hans exit velocity liknar förra året och han slår dessutom mycket fler groundballs. I princip varenda sving i Gallos karriär har för avsikt att skicka bollen upp på läktaren men såhär långt i år ser vi en kraftigt minskad launch angle kombinerat med väldigt mycket färre strikeouts, från 38% i karriären till 28% såhär långt i år. Detta kan såklart vara en produkt av att vi inte spelat mycket i år ännu men något att ha utkik på under säsongen ifall det är en ny strategi.

I det stora hela spelar det nog inte så stor roll hur bra än Gallo skulle kunna spela i år för laget har inga större förhoppningar vilket kanske öppnar för en trade i sommar. Han har ett år kvar i arbitration nästa säsong och en het start på denna säsong bör kunna ge ett hyggligt prospect-paket tillbaka med 1½ år av kontroll. Det som talar emot det är att Gallo är lagets ansikte utåt just nu med flera välkända veteraner som lämnat de senaste åren. Rangers-fansen kanske inte har så många sportsliga anledningar att komma till matcherna och då är väl Gallo en av de få dragplåstren som finns kvar.

Prospect att ha koll på

Leody Taveras

Leody Taveras tappade tekniskt sett sin status som prospect precis i början på säsongen men var det när säsongen började. Efter att ha spenderat ungefär en halv säsong i AA 2019 fick Taveras något överraskande regelbunden speltid i MLB förra säsongen. Det gick väl ändå rätt skapligt för en spelare med hans profil som en duktig försvarare med begränsad offensiv uppsida. Taveras 32% strikeouts under 2020 var kanske lite väl högt men ändå inte helt oväntat med tanke på att han har en del att jobba med offensivt. Han kan jämföras lite med Braves CF-prospect Cristian Pache som är hur bra som helst defensivt men har en mer osäker framtid med slagträet. Taveras är inte riktigt på Paches nivå försvarsmässigt men är en av MLBs snabbaste spelare och tros bli en bra CF med hjälp av den snabbheten.

Taveras är en spelare man hoppas bara kan slå på en genomsnittlig nivå som skulle göra honom till en väldigt värdefull spelare med sitt försvarsspel. Det kan finnas en viss potential att han kan slå lite bättre än så också men är nog inte något man ska räkna med. Hans snabbhet gör honom även till ett hot på baserna men har fortfarande en del att jobba på här. Han hade 32 SB under 2019 men åkte också fast 13 gånger vilket är lite för mycket för en effektiv base-stealer. Vi ska nog inte förvänta oss några underverk redan i år från Taveras som fortfarande behöver utveckla sitt spel, han har trotsallt inte fyllt 23 ännu.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

David Dahl (OF) – Kohei Arihara (SP) – Charlie Culberson (INF/OF) – Nate Lowe (1B) – Jonah Heim (C) – Mike Foltynewicz (SP) – Dane Dunning (SP) – Khris Davis (DH)

Tappade spelare

Lance Lynn (SP) – Danny Santana (INF/OF) – Jeff Mathis (C) – Derek Dietrich (INF/OF) – Jesse Chavez (RP) – Edinson Vólquez (RP) – Juan Nicasio (RP) – Corey Kluber (SP) – Rougned Odor (INF) – Elvis Andrus (SS) – Rafael Montero (RP)

Lagdelar

Infield

Josh Trevino gör nu sin fjärde säsong med Rangers i MLB och bör ha goda chanser att passera de 126 PA han fick 2019 vilket är hans högsta notering i karriären. Trevino är kanske mer passande som backup i de flesta andra lagen som kan erbjuda stabilt försvarsspel och skaplig offensiv produktion. Långt ifrån en power-hitter som en del catchers kan vara men har eventuellt lite potential kvar att låsa upp på den fronten. Framtidens catcher är Sam Huff (Skadad just nu) som minst sagt imponerade i sin debut förra året, nu pratar vi 10 matcher totalt men det var 10 väldigt imponerande matcher med en enorm exit velocity när han träffade bollen. Huff tros bli en väldigt bra offensiv catcher som för det mesta får jobbet gjort defensivt men inte så mycket mer, kommer nog att gynnas väldigt mycket om man övergår till en automatisk strikezon.

På 1B tradade Rangers till sig Nate Lowe från Tampa Bay där han aldrig riktigt fick regelbunden speltid i ett lag som snurrar runt  ganska rejält med sina lineups. Skillnaden är att Rangers inte är ett lag som måste vinna till varje pris och kan erbjuda Lowe speltid i princip varje dag. Lowe har varit ungefär en genomsnittlig slagman såhär långt i MLB men har en del potential kvar och ska kunna slå iväg en hel del home runs om han får spelet att stämma. Bra inledning på denna säsong.

På 2B har vi Nick Solak som spenderade en majoritet av speltiden i Rangers outfield förra året men spelade även en del som 2B och det är här han spelat i stort sett alla matcher 2021 såhär långt. Solak var förra året på gränsen till ett topp-100 prospect i MLB vars främsta styrka är hans offensiv. Solak är också något ganska sällsynt som en dålig men mångsidig försvarare som kan spela på lite olika positioner, inte speciellt bra dock. Solaks enda chans att vara ordinarie i MLB är att slå på en hög nivå.

På tal om sällsynt och flexibilitet har vi Isiah Kiner-Falefa som har gått från catcher till 3B och nu till shortstop vilket kanske inte är en typisk progression under en karriär. Han har inte producerat nämnvärt offensivt ännu sen debuten 2018 och kanske är det bättre att han spelar som en SS som har betydligt lägre förväntningar offensivt jämfört med 3B.

På 3B har Anderson Tejeda och Charlie Culberson delat på speltid. 22-årige Tejeda är framtiden på positionen (eller shortstop) men nästan 10 år äldre Culberson har ju såklart betydligt mer rutin men kanske inte så mycket mer som man skulle kunna tro. Culberson debuterade 2012 med Giants men har endast kommit över 300 PA en gång i karriären och har 942 totalt vilket motsvarar ungefär 1½ säsong med ordinarie speltid. Culberson kommer säkert få en del speltid på andra positioner också då Tejeda som sagt är framtiden. Tejeda fick debutera förra året trots att han aldrig spelat ens i AA och det märktes då han strikade ut nästan 40% av tillfällena. Rangers agerar ganska aggressivt med hur tidigt de skickar upp en del av sina spelare i MLB som fortfarande har en del kvar att utveckla. Dock finns inte speciellt mycket bättre alternativ så det kanske är lika bra när man befinner sig i denna situation.

Likt Culberson kan Brock Holt som även han debuterade 2012 spela lite här och var på planen men är desto mer rutinerad med närmare 2500 PA. En av få hitters som är över 30 på Rangers roster och kan bidra med lite rutin när han kommer tillbaka från skada.

Outfield

Joey Gallo och Leody Taveras tar hand om RF samt CF och du kan läsa mer om de två ovan. Kvar har vi då David Dahl och Adolis Garcia som delat på LF i början på säsongen men Dahl har även spelat en del som DH. Det kommer att förändras lite när Khris Davis kommer tillbaka från skada då han troligtvis får spela som DH de flesta matcherna.

David Dahls karriär inleddes med 3 rätt hyggliga säsonger hos Rockies men var ofta skadad och förra året kollapsa han totalt offensivt med en wRC+ på 10 men det ska sägas att det var på bara 24 matcher. Rockies gav oväntat upp på honom och släppte honom i vinter vilket kanske indikerar att de inte tror att hans hälsa är bra nog för att hålla i framtiden. Upp till bevis i år för Dahl.

Khris Davis är ny i laget via trade från A’s efter ett par väldigt dåliga säsonger. Davis har annars varit en av ligans mest pålitliga slagmän sen han debuterade 2013 och från hans debut till 2018 slog Davis 193 home runs vilket är sjätte bäst i MLB under den tidsperioden framför spelare som Arenado, Harper och Goldschmidt. Flytten till Texas kanske blir en vändpunkt för Davis som också drabbats av diverse skador de senaste två åren och är även nu på grund av skada ett par veckor från att vara tillbaka på planen igen.

En annan outfielder som just nu är skadad är Willie Calhoun som är ännu ett av Rangers prospects som inte levt upp till sina förväntningar. 2019 såg ut att bli något av ett genombrott för Calhoun med 21 home runs på en halv säsong men då slog oturen till när han träffades i ansiktet av en boll. Calhoun själv har erkänt att han långt efter det kände sig lite skakig när han gick upp och slog vilket vi kunde se i hans brutalt dåliga siffror 2020. Förhoppningsvis har det släppt mer nu med lite mer distans från händelsen och kanske finns det en ordinarie spelare i Willie Calhoun som vi fick ett smakprov av 2019?

Rotation

Kyle Gibson kom via free agency förra året på vad som verkar vara ett standardkontrakt från Rangers. Före honom fick både Lance Lynn och Mike Minor 3-årskontrakt värda ungefär $30 miljoner och Gibson skrev på för $28 miljoner för sina 3 år. Gibson som spenderat större delen av karriären i Twins är helt klart en användbar MLB-pitcher i en rotation och en karriär-ERA på 4,5 är ungefär genomsnittligt i MLB. Det är dock inte ett speciellt sunt tecken när en spelare som Gibson är lagets opening day starter som han var i år. Från 2014-2019 snittade Gibson 170 innings med minst 25 starter vilket är värdefullt men återigen är det inte ett speciellt bra tecken om han är din #1 starter.

28-årige Kohei Arihara kommer över från Japan och har inte jättemycket mer info på honom än att han kastar strax över 90 MPH och tros kunna vara i mitten av en MLB-rotation utan alltför stort tak. För vad det är värt har resultaten gått hans väg i de 3 första starterna men har nästan inte strikat ut någon men har samtidigt bara tillåtit 1 walk. Skrev på ett 2-årskontrakt värt endast $6,2 miljoner och kan få ett hyfsat kontrakt efter det om han presterar denna och nästa säsong.

Mike Foltynewicz karriär har totalt rasat samman efter allstar-säsongen 2018. Till säsongen 2019 stämde nästan inget i början och från att ha fått Cy Young-röster året innan skickades han ned till AAA för att hitta rätt igen, när han kom tillbaka under sommaren såg det bättre ut vilket gav lite mer hopp inför 2020. Förra året kom Folty till säsongen med en kraftig nedgång i vikt och kanske framförallt en nedgång i hastighet som gjorde att det bara blev en match under året innan han släpptes under vintern. Rangers har inte så mycket att förlora och tar en chansning här på Foltynewicz som har ett par år kvar till free agency.

Kyle Gibson må vara 3 år äldre än Jordan Lyles men Lyles har ändå två fler år av service time jämfört med Gibson. Lyles avslutade 6 av sina första 7 säsonger med en ERA över 5 och var ibland nedskickad i en bullpen men sen 2018 har resultaten vänt, framförallt med två separata sejourer hos Brewers 2018 och 2019 där han var riktigt bra både som starter och reliever. 2020 var dock ett år att glömma men trenden de senaste åren pekar ändå åt att han kan vara en #3 i sina bästa dagar, behöver dock studsa tillbaka i år.

Dane Dunning är ny från White Sox efter att Rangers skickade Lance Lynn åt andra hållet. Dunning gjorde sina 7 första starter i MLB förra året med mestadels bra resultat. Dunning förväntas bli en #4 eller #5 i en MLB rotation vilket kan beskriva nästan hela Rangers rotation, användbara pitchers för de flesta lagen men behöver lite mer spetskompetens. Dunning har möjligtvis ett lite högre tak än en #4 men det är samtidigt kanske inte en framtida allstar vi ser här.

Bullpen

Efter att karriären som starter tog tvärstopp för Ian Kennedy gjorde Royals honom till sin closer där han fann nya framgångar. Nu ska han göra det samma för Rangers vilket kanske inte riktigt är förstavalet på en sån position. Hade Kennedy setts som en stabil closer hade han fått mer än $2 miljoner som free agent. Joely Rodríguez och Kyle Cody kastade bra i Rangers bullpen förra året och är tillbaka i år med många år för båda kvar till free agency. Framförallt Rodríguez imponerade förra året med 0 home runs tillåtna. En viss risk finns att de relievers som presterar bra i år försvinner under sommaren då alla topplag behöver bullpen-förstärkning under året. Säsongen betyder nästan inget för laget så alla prospects de kan få inför framtiden är ett steg framåt för nästa slagkraftiga lag.

Förväntningar på säsongen 2021

Det finns mycket utrymmer för förbättring både på lagets roster och för hur hela organisationen sköts. En ny GM är på plats och kanske kan vända på skutan men den i stort sett totala avsaknaden av prospects som blir produktiva MLB-spelare har skadat lagets möjligheter att vara konkurrenskraftiga. Rangers kanske inte blir årets absolut sämsta lag men ett draftval i topp 5 nästa år är nog inte orealistiskt. Astros och A’s är fortfarande bra samtidigt som Angels nog är bättre än på länge. Även Mariners är bättre än vad en del tror och kommer nog lite mer än väntat vilket lämnar kvar detta Rangers som dessvärre inte heller har så goda framtidsutsikter som exempelvis just Mariners har.

Det finns några ganska intressanta prospects som kanske inte hör hemma i den absoluta toppen på olika prospect-listor men de har också andravalet i årets draft vilket bör ge en välbehövlig injektion av talang, dock hänger detta på att deras spelarutveckling rycker upp sig och med tanke på resultaten de senaste åren kan det väl knappast bli så mycket sämre? Vad som händer på planen i år är mindre viktigt förutom för de allra yngsta spelarna som får chansen att visa att de hör hemma på lagets roster i framtiden. Joey Gallo är alltid kul att titta på men Rangers måste i alla fall ställa sig frågan om de kommer vara slagkraftiga innan han blir free agent vilket är tveksamt och kanske vore han bäst använd som en trade-kandidat, ett annat alternativ är ju att förlänga honom och gör Gallo till en Ranger karriären ut.

Jag tror de slutar sist i divisionen och kommer nog inte ens vara speciellt nära fjärdeplatsen. För den neutrala åskådaren är det nog lika bra att komma tillbaka och ta en titt igen hur det ser ut om ett par år om saker och ting är på väg åt rätt håll. Gissar att det dröjer minst 3-4 år om inte mer innan de är i slutspel igen, ja om de inte utökar antalet slutspelsplatser tills dess såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.