Inför Washington Nationals säsong 2019

De senaste åren har varit framgångsrika i Washington men när de väl stått där i slutspelet har det aldrig gått vägen. Sedan laget började spela i Washington DC har de aldrig vunnit en slutspelsserie. I framtiden är det möjligt att uppehållet mellan säsongen 2018/2019 ses som en brytpunkt i lagets historia. Större delen av lagets roster är kvar sen tidigare men på gott och ont har Nationals precis lämnat ”Bryce Harper-eran”.

Harpers tid i Washington är komplicerad då de förvisso vann mer än de någonsin gjort men i slutändan ledde det inte till något alls. Allt i Washington kretsade runt Harper men med honom borta kanske det är möjligt för laget att börja om från ruta ett och lägga fokus på något annat än deras överlägset mest kända spelare. Visst finns det fortfarande superstjärnor av absolut högsta klass kvar som Scherzer, Soto och Rendon men 2019 kan bli första säsongen av en välbehövlig nystart i huvudstaden.

Max Scherzer
Foto: Corn FarmerCC

Profilen

Anthony Rendon

Sedan 2013 när Anthony Rendon gjorde sin MLB-debut har endast tre spelare en högre total WAR på tredje bas, Josh Donaldson, Manny Machado och Matt Carpenter. Ändå är Rendon av någon anledning relativt okänd sett till sin produktion. 2019 är Rendons sista år innan han blir free agent och såhär långt finns det ingen indikation på att han kommer förlänga med Washington i nuläget. En efter en har vinterns potentiella free agent-stjärnor skrivit på förlängningar och det lämnar Rendon som en av få riktigt eftertraktade free agents den kommande vintern.

Rendons produktion har varit stabil i flera år nu och framförallt de två senaste säsongerna har det sett riktigt bra ut. Strålande hitter och försvarare som kan vara ett hot som baserunner men har inte försökt sig lika mycket stolen bases de senaste åren. Allt talar för att Washington Nationals 2019 får ytterligare minst en säsong med högkvalitativt spel på tredje bas.

Lagdelarna

Infield

En helt ny uppsättning på catchers för i år. Yan Gomes (Trade med Indians) är en riktigt duktig allround catcher, han kommer att få dela tid med Kurt Suzuki (free agent) som fortfarande producerar 35 år gammal. Det har inte sagts vem som kommer vara #1 utan det verkar åtminstone inledningsvis att de kommer spela relativt lika mycket.

På första bas ser vi kanske för sista gången Ryan Zimmerman som spelar sin 15:e säsong i år. Han har en klubboption kvar på sitt kontrakt även för 2020 men med tanke på att den är rätt dyr lär Nationals inte aktivera den. Nu är han ju fortfarande en bra hitter men har haft det svårt att hålla sig frisk de senaste åren. Matt Adams är också ett alternativ och kan användas i en platoon-roll.

Brian Dozier (free agent) är ett nytt ansikte på andra bas och brevid honom ser vi återigen Trea Turner som utvekclats till en stabil hitter med bra försvarsspel och 40+ stolen bases de senaste två säsongerna. På tredje bas finner vi ovan nämnde Anthony Rendon. En kombination av Wilmer Difo (försvarare) och Howie Kendrick (hitter) finns med som reserver.

Outfield

Mest rutin i Nationals outfield 2019 har Adam Eaton som hoppas kunna spela en hel säsong för första gången under sin tid i Washington. När han väl spelat har det sett bra ut och lär ta över Harpers position i right field på heltid. Victor Robles blir riktigt intressant att följa denna säsong, ett prospect som det talats om i flera år som tillslut fick chansen att debutera i september förra året. Robles förutspås vara bra på det mesta och kommer vara ett stort tillskott i center field.

2018 var egentligen året som just Robles skulle etablera sig i MLB men skador satte stopp och från ingenstans kom Juan Soto och var inte bara en av ligans bästa rookies, han var en av ligans bästa spelare överhuvudtaget! Det blir intressant och se hur Soto följer upp sin debutsäsong när han nu har enorma förväntningar på sig som 20-åring. Michael A Taylor fick sitt genombrott 2017 men var en besvikelse förra säsongen, framförallt offensivt. Taylor är fortfarande en riktigt bra försvarare men får nöja sig med jobbet som back-up i år.

Rotation

I toppen av sin rotation är Nationals svårslagna i år. Max Scherzer som de senaste åren passerat Clayton Kershaw som ligans bästa pitcher visar inga tecken på att sakta ned. Stephen Strasburg har trots sitt rykte som en skadedrabbad pitcher startat minst 22 matcher sedan 2012 och har aldrig haft en ERA över 3,74. Det var visserligen förra året men kan han producera på den nivån hela säsongen ser det bra ut för Nationals.

Under 2018 spelade Patrick Corbin med free agency i åtanke och hade sin bästa säsong i MLB. Belöningen blev ett 6-års kontrakt med Nationals som stärker sin rotation ytterligare. Corbin höjde sina strikeouts per 9 innings från 8,5 till över 11 förra året vilket är en enorm skillnad samtidigt som han inte tillåter speciellt mycket walks.

Anibal Sanchezs karriär trodde de flesta var över men han halkade in i Braves rotation förra säsongen och på 24 starts producerade han en ERA på fantastiska 2,83. Svårt att veta om man kan lita på 35-åringen igen men kan bli en riktigt bra #4 pitcher. Efter en stabil säsong 2018 tog man tillbaka Jeremy Hellickson som tar sista platsen i lagets rotation.

Bullpen

Efter en del turbulens i Nationals bullpen på sistone ser det ut som Sean Doolittle kommer ta rollen som closer. Hade en riktigt bra säsong förra säsongen som visserligen var begränsad till 45 innings men en ERA långt under 2 och 12 strikeouts per 9 innings är ett riktigt bra recept för framgång. Efter sex säsonger i Cardinals flyttar Trevor Rosenthal till Washington efter ett par säsonger som kanske inte riktigt varit så dominanta som tidigare, även han har erfarenhet som closer.

Ny för i år är Kyle Barraclough (trade med Marlins) som efter tre bra säsonger i Marlins var en besvikelse likt resten av Marlins bullpen 2018. Nationals satsade på att byta till sig honom medans hans trade-värde var lågt att kan bli en bra deal för laget. Även Astros tidigare vänsterhänte pitcher Tony Sipp (free agent) anländer efter ett bra comeback-år 2018.

Prospect

Carter Kieboom

Med Victor Robles redan uppe i MLB är nästa prospect på tur Carter Kieboom som till vardags hör hemma på middle infield. Han har haft en del problem att klara av shortstop-positionen men i värsta fall bör han kunna bli en stabil försvarare på andra eller tredje bas. Efter skadeproblem 2017 fick han ett riktigt genombrott i minor leagues förra året vilket gav honom en befordran upp till AA där hans produktion stagnerade lite men var ändå acceptabel.

Kieboom rankas i regel som ett topp-30 prospect i MLB i nuläget. Det är framförallt hans egenskaper som hitter man är mest intresserad av och han bör ha tillräckligt med styrka för att producera en del home runs och är också tillräckligt snabb för att producera en del extra-base hits. Innan Brian Dozier skrev på för Nationals fanns det de som trodde att vi eventuellt kunde få se Kieboom i MLB redan i år men i nuläget är det lite mer oklart. Mycket skador på Nationals infield och en stark inledning i minor leagues skulle möjligtvis innebära en MLB-debut redan i år.

Förväntningar

Som sagt är detta fortfarande ett riktigt bra lag trots att Bryce Harper är borta. Detta lag bör under ett normalt år vinna fler än 82 matcher som de vann förra året men med stenhård konkurrens i divisionen är det inte lika självklart. Washington Nationals 2019 har en spelartrupp som gör att deras fans på förhand bör kräva en slutspelsplats.

AL WestAl CentralAL East
Oakland AthleticsKansas City RoyalsTampa Bay Rays
Seattle MarinersCleveland IndiansBoston Red Sox
Los Angeles AngelsDetroit TigersToronto Blue Jays
Houston AstrosChicago White SoxNew York Yankees
Texas RangersMinnesota TwinsBaltimore Orioles
NL WestNL CentralNL East
San Diego PadresChicago CubsMiami Marlins
Los Angeles DodgersMilwaukee BrewersAtlanta Braves
Colorado RockiesCincinnati RedsNew York Mets
Arizona DiamondbacksSt. Louis CardinalsPhiladelphia Phillies
San Francisco GiantsPittsburgh PiratesWashington Nationals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.