Inför Philadelphia Phillies säsong 2021

Philadelphia Phillies är skräckexemplet för hur det kan gå för lag som satsar på en total rebuild. Sex säsonger efter Phillies officiellt startade sin har de ännu inte återvänt till slutspelet trots att mer än halva ligan fick chansen förra året. Detta ska vara Phillies bästa år men de är fast i MLBs tuffaste division och en roster med flera brister, kan de ändå överraska 2021?

(Du kan hitta länkar till övriga lag när de blir tillgängliga längst ned i artikeln via denna länk)

Phillies är nu inne på sin tredje regim i deras front office sen de bestämde sig för att bygga om 2014 vilket kanske också skvallrar om hur det gått sen dess. Divisionsrivalen Braves gjorde det samma vid samma tidpunkt men de har varit i slutspelet två gånger redan varav förra året var de oerhört nära att ta sig till en World Series.

Lagets ägare John Middleton övertygade under vintern Dave Dembrowski att lämna projektet att få ett MLB-lag till Nashville då han påpekade att ligan inte kommer att expandera de närmaste åren i alla fall. Sagt och gjort så är nu Dembrowski lagets president of baseball operations. En rutinerad herre som inte är blyg för att spendera pengar och skeppa iväg varenda prospect han kan få tag i för att stärka sin MLB-roster. Det har resulterat i stora framgångar i bland annat Expos, Marlins och han var arkitekten bakom de väldigt framgångsrika Tigers-lagen som var bland favoriterna varje år för ett tag sen. Senast var han i Red Sox och fick på plats de sista pusselbitarna för att vinna titeln 2018.

Men allt kommer med en kostnad då både Tigers och Red Sox farmsystem led otroligt mycket som resultat som bara går att kompensera för med enormt stora lönekostnader, något som både Tigers och Red Sox gjorde under många år innan de lättade på trycket. Ja Red Sox har väl fortfarande en av ligans högsta lönekostnader men ligger betydligt lägre än vad de hade den senaste tiden.

För den som är orolig för Phillies farmsystem kan man väl kanske lugna sig med att de inte har speciellt många prospects att göra sig av med men det är ju istället dåligt på andra sätt. En annan sak som Dembrowski är skicklig på är att övertala ägare att spendera mer pengar och kanske har han gjort det även denna gång. I pandemins fotspår såg det ut som Phillies ville dra ned på kostnaderna en hel del och möjligtvis nöja sig med att värva tillbaka JT Realmuto och sen stå kvar med befintligt lag. Dembrowski har utöver honom också plockat tillbaka Didi Gregorius på SS samt plockat in veteranerna Archie Bradley, Chase Anderson och Matt Moore på pitchingsidan. Därmed ligger Phillies lönekostnader i stort sett på samma nivå som förra året och det finns troligtvis några miljoner kvar att spendera för eventuella förstärkningar mitt under säsongen innan de slår i lyxskattetaket.

De är knappast det bästa laget i NL East men de har i alla fall ett lag som har möjligheten att nå slutspel. Offensiven är inte ett bekymmer men deras historiskt dåliga bullpen förra året måste vara mycket bättre och det finns stora brister i deras försvarsspel. Det är som sagt en roster med sina brister men vi ska nog inte helt räkna bort Phillies då det finns en hel del kvalitet här.

Säsongen 2020

28-32 – 7 matcher bakom förstaplatsen i NL East

Det fanns två stora svagheter i Phillies förra säsongen, deras försvarsspel och extremt dåliga bullpen. Den sistnämnda hade bara behövt vara genomsnittlig och Phillies hade varit ett slutspelslag utan några problem och hade möjligtvis gjort ganska bra ifrån sig också. Deras lineup hade en hel drös med spelare som slog riktigt bra under året inklusive ofta utskällde Bryce Harper som nog blev lite förbisedd. .268/.420/.542 för en wRC+ på 151 och fler walks än strikeouts var hans resultat och det fanns gott om andra runtomkring honom som spelade riktigt bra också. Nola och Wheeler var stundtals dominanta i deras rotation och Zach Eflin såg även han bra ut.

Men så var det ju då deras bullpen… Att kolla på bullpen-ERA kan vara ganska missvisande framförallt under en så kort period som förra året men hur du än vrider och vänder på det argumentet finns det ingen chans att övertala någon om att en bullpen-ERA på 7,06 över 60 matcher medför något som helst positivt, och då ryckte de ändå upp sig något mot slutet. Visst fanns det lite missflyt och försvarsspelet bakom Phillies pitchers är inte det bästa med det finns inget annat att säga än att de var urusla. Deras ERA var klart sämst i MLB förra året och deras 2,03 home runs per 9 innings (HR/9) ännu mer överlägset sämst, inget annat lag hade en siffra över 1,7 och snittet i MLB var på 1,27 under 2020.

Det var också tredje året i rad som laget kollapsade i slutet av säsong och kastade bort en slutspelsplats för att sluta med ett record kring .500. Faktum är att Phillies endast hade behövt att vinna 2 av sina 8 sista matcher för att nå slutspel men mäktade bara med en enda seger sista veckan. Som sagt hade Phillies bullpen varit genomsnittlig eller bara inte en katastrof hade de brutit sin slutspelstorka, senaste slutspelet var 2011 och bara Mariners har en längre svit just nu.

Profilen

J.T. Realmuto

Det tog sin tid i vinter men i slutändan hade Phillies nästan inget annat val än att plocka tillbaka J.T Realmuto i free agency. Realmuto var dyr att förskaffa för ett par år sen där vi bland annat såg en av spelarna de gav upp till Marlins Sixto Sanchez göra sin succédebut förra året. Då hade han två år kvar på kontraktet där Phillies som bekant inte åstadkom speciellt mycket under de åren .

Realmuto är just nu MLBs klart bästa catcher, ja möjligtvis ligger Yasmani Grandal ganska nära men Realmuto är nog något vassare just nu. Det är sällan man hittar en spelare som Realmuto som är duktig både defensivt och offensivt som catcher, åtminstone på den höga nivån. De senaste tre åren har totalt 10 catchers en wRC+ över 100 men av de har drygt hälften negativa siffror defensivt. Endast Realmuto och Grandal kan just nu prestera på en väldigt hög nivå i båda kategorier. Sen kan vi kolla på en sak som baserunning vilket är något som catchers inte brukar vara speciellt bra på men Realmuto är riktigt snabb, den snabbaste spelaren på positionen tillsammans med Jorge Alfaro som intressant nog var en av de spelarna som Phillies bytte bort för att få Realmuto. Enligt FanGraphs baserunning statistik (BsR) har samtliga 33 catchers med minst 600 PA de senaste tre åren utom en negativt värde som baserunner vilket såklart är Realmuto.

Han uppges också vara en av de stora ledarna i laget så det fanns som sagt inte så många andra val för Phillies än att hosta upp drygt $23 miljoner de närmaste 5 åren vilket är en bra deal för Phillies. Realmuto fyller 30 om mindre än två veckor och kanske inte är riktigt så dominant defensivt sista året på kontraktet men det är i vilket fall som helst på förhand en affär som Phillies nog ska vara nöjda för då han kan göra precis allt som en catcher kan tänkas göra plus lite till. Med Realmuto har Phillies en allstar catcher i laget i flera år framöver.

Prospect att ha koll på

Spencer Howard

4.2, 3.1, 3.2, 5, 4 och 3,2 är hur många innings Spencer Howard fick kasta i sina 6 respektive starter under debutsäsongen som slutade med en ERA på 5,92. Såklart väldigt litet urval att göra en bedömning på men det går lugnt att säga att Phillies nog hade hoppats på mer från ett av sina få kvarvarande lovande prospects.

En störande axelskada var en av orsakerna till hans problem förra året och hans snitthastighet på 94MPH är ett par snäpp under vad han visat tidigare så det finns anledning till att vara optimistisk fortfarande. När Howard är frisk har han 4 riktigt bra kast i sin pitch-mix och det finns en anledning till att han fortfarande är ett topp-50 prospect i MLB.

Hans 8,51 K/9 är långt under hans noteringar i minor leagues och likaså var hans BB/9 och HR/9 betydligt sämre än vad han visade i Phillies farmsystem med en ERA under 2 säsongen 2019. Är Howard helt frisk bör hans strikeout-siffror stiga markant då han kan snitta närmare 96-97 MPH och har tidigare varit uppe i tresiffrigt vid ett par tillfällen. Han har i regel god kontroll på var han placerar bollarna så det finns mycket som tyder på att det bara kommer att bli bättre med mer speltid.

Howard kommer med största sannolikhet få spela i MLB även i år men om det blir från start eller inte är oklart. Phillies har plockat in ett par veteraner som kanske får chansen först och därmed låter Howard få lite extra träning i AAA innan han återvänder men det är samtidigt ingen omöjlighet att han finns med på deras opening day roster heller om det ser bra ut i spring training.

Nyförvärv och förluster

Nya Spelare

Brad Miller (INF/OF) – Chase Anderson (SP/RP) – Matt Moore (SP) – Archie Bradley (RP) – Sam Coonrod (RP) – Jose Alvarado (RP)

Tappade spelare

Jay Bruce (OF) – Tommy Hunter (RP) – Jose Alvarez (RP) – Brandon Workman (RP) – Jake Arrieta (SP) – David Robertson (RP) – David Phelps (RP) – Victor Arano

Främst är det en hel del bullpen-armar som försvunnit vilket med tanke på förra årets prestation inte direkt är någon tragedi. Samtidigt har man fyllt på med lite andra ganska rutinerade armar både för deras rotation och bullpen som omöjligt kan ge samma hemska resultat även i år. Realmuto och Gregorius är tekniskt sett nyförvärv också men de är inte nya i laget då de spelade här även förra året. Det finns även en hel drös med veteraner på minor league-kontrakt som Ivan Nova, Matt Joyce, Jeff Mathis mm men svårt att säga i nuläget om någon av dom blir aktuella till opening day.

Lagdelar

Infield

Realmuto är lagets självklare catcher men hade han inte skrivit på så fanns det en viss chans att Andrew Knapp hade blivit förstavalet vilket inte hade varit riktigt lika stabilt. Av någon anledning är Knapp riktigt vass i augusti månad där han har ett batting average på prick .300 i karriären och eftersom halva säsongen förra året var i augusti så ser hans siffror förvånansvärt bra ut för säsongen 2020 med en OBP över .400. Riktigt så bra är han givetvis inte över en hel säsong men han har i alla fall visat en del förbättringar defensivt och att det kanske finns lite potential i slagträet vilket gör honom till en kompetent backup. Annars finns även Jeff Mathis på ett minor league-kontrakt som utan överdrift är en av MLBs sämsta hitters någonsin i dess 150 år långa historia, grym med handsken dock ska tilläggas.

Det är inte lätt att vara en defensivt begränsad spelare i National League och det verkar som att en DH där får vänta till nästa år. Rhys Hoskins har problem nog att klara av 1B och skulle nog gynnas av att kunna spela som DH med sin offensiva potential. Förra året visade han återigen att han under begränsade perioder kan vara riktigt het med slagträet men när han inte är het så är han minst lika iskall under längre perioder. Totalt sett har hans produktion varit bra men det finns mer förväntningar på honom och framförallt att han ska kunna producera på en betydligt jämnare nivå under en hel säsong.

Innan Dembrowski gav en påse med pengar till Gregorius väntade sig många att Jean Segura skulle få ta över på SS vilket han säkert hade klarat av okej men inte så mycket mer. Nu ser det däremot ut som han får hålla sig på 2B vilket känns som en bättre lösning och han kan även spela 3B vid behov. Segura är väl också en okej hitter men med Phillies djupa lineup slår han eventuellt först på 7:e plats i Phillies i år. Gregorius var en väldigt positiv överraskning då hans startade alla 60 matcher efter skadebekymmer 2019 och var en av lagets bättre hitters förra året. Bland shortstops var han topp 12 i hela MLB i både wRC+ och WAR.

Om Spencer Howards debut var en besvikelse så var Alec Bohms på 3B raka motsatsen då han slutade på andraplatsen i omröstningen för årets rookie. Det vore ingen underdrift att jämföra hans 2020 med Randy Arozarena även om Rays outfielder kanske var lite mer framgångsrik offensivt och sen också dominerade i slutspelet där Bohm inte fick någon chans att glänsa. 180 PA är inte mycket men det är något man kan dra slutsatser från och en slashline på .338/.400/.481 med en wRC+ på 139 är inte så tokigt för en rookie. Försvarsspelet är kanske inte det bästa men Bohm kan bli en väldigt viktig nyckelspelare redan i år.

Som reserv finns åtminstone Brad Miller som har spelat på samtliga positioner på planen utom catcher och kommer senast från Cardinals. En nyttig spelare för sin mångsidighet och har de tre senaste säsongerna fått ihop sammanlagt 600 PA och varit ungefär 10% bättre än en genomsnittlig slagman offensivt. Ett lite underskattat nyförvärv även om han kanske inte får någon jättestor roll i år.

Outfield

Bryce Harper fortsätter att patrullera i RF med över ett årtionde kvar på sitt kontrakt och måste ses som en stabil producerare. Förra året fick vi se allstar-nivå på Harper och det finns ju faktiskt ett tak för MVP-nivå också även om det kanske inte går att räkna med. Med en DH förra året fick Andrew McCutchen den platsen vid de flesta tillfällena då han kom tillbaka från en alvarlig knäskada. Nu lär det bli mestadels LF för 34-årige outfieldern som förhoppningsvis kan likna den spelaren han var 2019 innan han ryckte av korsbandet.

Vem som tar platsen i CF är inte helt klart ännu. Hade Segura tvingats spela på SS hade Scott Kingery troligtvis hamnat på 2B. Nu är istället Kingery ett av alternativen till CF i Phillies konstanta jakt efter en position för sin utility-spelare. En del skulle kanske argumentera att Kingerys dåliga inledning på karriären är delvis på grund av att de flyttar omkring honom var och varannan dag på planen, alla kan inte vara Ben Zobrist. Även om Kingery kan spela i CF vid behov är det tveksamt om han verkligen hör hemma där på heltid.

Odubel Herrera har annars sett bra ut i spring training både defensivt och offensivt vilket kanske öppnar för honom att ta tillbaka sin plats i Phillies där han startade en majoritet av matcherna i CF 2015-2018. Under 2019 blev han senare avstängd för att ha brukat våld mot sin flickvän och har sen dess inte helt oväntat varit en eftertanke för Phillies. Det är kanske ett opopulärt beslut bland Phillies-fansen att ta tillbaka honom på deras MLB-roster och det blir väl en fråga för Phillies front office om hans talang på planen väger över allt han ställt till med vid sidan av.

Även 2017 års första val i draften Mickey Moniak har sett bra ut i de få matcher han spelat under våren och har även han lite erfarenhet av CF även om han främst hör hemma i LF. Moniak kanske inte blir den superstjärnan man förväntar sig av ett första val i en draft men han bör kunna vara en hygglig fjärde outfielder i alla fall. Även vindsnabbe Roman Quinn och Adam Haseley finns med i ekvationen men den sistnämnde av de två sträckte nyligen ljumsken och blir borta minst några veckor.

Rotation

Det finns anledning till optimism när vi tittar på Phillies rotation som kanske är en smula underskattad. Vi vet att Aaron Nola har Cy Young-potential och studsade tillbaka ganska bra efter ett stundtals frustrerande 2019. Han strikade ut mer motståndare än någonsin förra året vilket kanske är en produkt av en kort säsong men hoppet från 10 K/9 till 12 är ganska stort. Nola var också en av endast 17 pitchers förra året som översteg 70 innings och kastade 200+ de två föregående åren. I år kommer det vara extra viktigt att få så många innings de kan ur sina starters och Nola är minst sagt van att jobba med hög belastning.

Zack Wheeler var även han en av de 17 med 70+ innings och har 180+ innings 2018-2019. En del kanske tyckte att $118 miljoner till Wheeler i förra vinterns free agency var aningen mycket men han var en av de stora positiva överraskningarna för Phillies förra året. Visst var det en kort säsong men såhär bra som han kastade 2020 har inte gjort tidigare. Hans ERA slutade på 2,92 och hans 0,38 HR/9 var näst bäst i hela MLB bakom endast Dallas Keuchel. Om både Nola och Wheeler upprepar förra årets säsong i år har Phillies en riktigt bra topp av sin rotation.

Från en Zack med ck till en med ch. Zack Eflin kastade rätt bra och om han kan ta ett steg framåt i år skulle han kunna vara en okej #3 i en rotation då han traditionellt sett kanske kastat mer som en #4 eller #5. Framförallt behöver han kasta på en jämnare nivå över en hel säsong för att ta det steget.

Nola, Wheeler och Eflin är självklara men sen är det öppet för vem som tar de två sista platserna inledningsvis. Vince Velasquez påbörjar nu sin sjätte säsong med Phillies och trots att han får chansen år efter år blir det inte så mycket bättre. Helst av allt borde man nog satsa på honom som en long-reliever ur deras bullpen snarare än att starta och vi får väl se om de lär sig någon gång att Velasquez inte håller som starter, han har startat minst 15 matcher 2016-2019 samt 7 matcher förra året.

Matt Moore och Chase Anderson är nya ansikten och lär båda ha en plats på Phillies roster i någon form vid opening day då båda fick major league-kontrakt. Därför är jag ganska säker på att om Moore är frisk kommer han få en plats i deras rotation inledningsvis. Han kastade senast för Tigers 2019 där han blev skadad efter bara två matcher men var felfri i de två för vad det är värt. Chase Anderson har den senaste tiden varit en effektiv starter för Brewers men efter flytten till Blue Jays gick allt åt skogen förra året. Även om han för det mesta har startat i karriären har han kastat en del ur en bullpen de senaste två åren vilket kanske blir hans roll på heltid i år.

Bullpen

Det kan ju knappast blir sämre i alla fall men vem vet? Archie Bradley och Jose Alvarado är nya och har båda erfarenhet av att stänga matcher. Dock har väl Alvarado inte haft sina bästa dagar de senaste åren men när han är i form är framförallt hans fastball riktigt läskig och har visat prov på att han kan dominera motståndare, frågan är om verkligen Phillies av alla lag är de som kan rätta till en relief pitcher med tanke på deras lycka i denna lagdel den senaste tiden.

Ingen annan av de nuvarande armarna de har förutspås ha en speciellt bra säsong men som sagt kan det ju omöjligen bli lika uselt i år igen. Héctor Neris är tillbaka i år igen och han har ju flera säsonger där han kastat riktigt bra och som closer dessutom, däremot har två av hans tre senaste säsonger varit långt ifrån bra. Är det något som har störst chans att brista så är det väl här och det hjälper väl knappast när försvaret bakom dom inte kommer var till så jättemycket hjälp.

Förväntningar på säsongen 2021

De projections som finns placerar Phillies på ett record kring .500 ungefär 81-83 vinster vilket låter rimligt, det är ungefär den nivån de legat på de senaste tre åren. De har inte ett bättre lag än varken Mets eller Braves men kanske kan matcha Nationals och då har vi inte ens nämnt Marlins som var i slutspel förra året. Med en payroll på drygt $200 miljoner vill man såklart till slutspel men med slutspelsformatet tillbaka till endast 10 lag blir det väldigt tufft.

Ska de gå hela vägen måste framförallt deras topp 3 i deras rotation spela på sin högstanivå samtidigt som deras lineup är fortsatt lika bra offensivt. Tyvärr tror jag det blir jobbigt i år eftersom färre SP kommer orka kasta många innings vilket lägger ett större ansvar på lagens bullpens. Phillies bullpen må vara bättre i år men det är också deras största svaghet och att ge dom ett större ansvar är inte ett framgångsrecept i Philadelphia. Jag kan se en väg för Phillies till slutspel då det finns många bra spelare här men det känns som att det snarare är ett individuellt bygge med många bra namn men som enhet är det kanske inte den bästa sammansättningen.

Phillies-fans har all rätt i världen att vara besvikna om de missar slutspel igen men de måste samtidigt göra sig beredda på att det är mest troligt att så blir fallet om inte MLB och MLBPA i sista stund kommer överens om att expandera slutspelet i år igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.