Internationella prospect-perioden 2019-2020

Den andra juli börjar nästa period för att värva internationella prospects, alltså spelare som inte befinner sig i USA eller Kanada. Till skillnad från de unga amerikaner och kanadensare som väljs i ett draftsystem är de internationella spelarna mer eller mindre free agents som kan skriva på för vilket lag de vill. Viktigt att komma ihäg är också att de flesta spelare som väljs här är bara 16 år gamla och har i regel en väldigt lång väg att gå innan de närmar sig en eventuell plats i MLB. Det finns också en mycket mörk sida i processen bakom de avtal som skrivs med tonåringar.

Regler

I dagsläget finns det en övre gräns som varje får lag spendera på dessa spelare varje år (bonuspool), tidigare var det fritt att bjuda mer eller mindre hur mycket som helst (med vissa bestraffningar om man spenderade för mycket). Anledningen till att man satte en gräns var att kostnaderna för de bästa internationella spelarna skenade iväg för omkring ett årtionde sen. Från år 2000-2005 spenderade samtliga lag sammanlagt omkring 20-30 miljoner dollar per år, redan 2008 hade siffran fördubblats och skulle klättra betydligt mer än så. 2014 spenderade lagen över 150 miljoner dollar och 2016 rekordsumman 210 miljoner dollar vilket också var sista året som lag tilläts att spendera hur mycket de ville. 2017 med det nuvarande systemet krympte det till 148 miljoner dollar.

Hur mycket får lagen spendera?

$6 025 400

Reds, Marlins, Brewers, Twins, Athletics och Rays

$5 504 500

Diamondbacks, Orioles, Indians, Rockies, Royals, Pirates och Padres

$5 0004 500

Cardinals

$4 983 500

Braves, Red Sox, Cubs, White Sox, Tigers, Astros, Angels, Dodgers, Yankees, Mets, Mariners, Giants, Rangers, Blue Jays och Nationals

$3 949 000

Phillies


Summan lagen får spendera varierar lite beroende på vissa faktorer. De lag som kommer från lite mindre mediemarknader får dels ett extra draftval i den ordinarie draften men också lite extra pengar för att värva internationella spelare. Summan med pengar kan även minska beroende på om man värvar free agents som tidigare tackat nej till ett qualifying offer, det är därför Cardinals och Phillies ligger själva i varsin kategori i listan ovan.

Alla lag får byta bort sina bonuspengar till andra lag men varje individuellt lag får inte byta till sig en summa som överstiger 75% av sin bonuspool. Exempelvis Cardinals som har en bonuspool på nästan exakt $5 000 000 kan det närmaste året därmed max byta till sig $3 750 000 för en total bonuspool på $8 750 000.

Värt att notera är också att en del lag befinner sig i något som kallas för ”maximum penalty” som då är en bestraffning för de lag som spenderade över de gränser som fanns i tidigare reglemente för internationella spelare. I år berör det Athletics, Astros, Braves, Cardinals, Nationals, Padres, Reds och White Sox. Dessa lag får därmed inte spendera mer än $300 000 på en och samma spelare, de allra bästa spelarna får bonusar på flera miljoner dollar. Om en spelare skriver på för en bonus värd $10 000 eller mindre räknas det inte gentemot lagens bonuspool.

Vilka spelare får lagen värva?

I princip vilken spelare de vill utanför USA (inklusive Puerto Rico) och Kanada. Även Japanska spelare är i regel inte en del av denna process då de har ett separat avtal med MLB för att hantera övergångar mellan länderna. De absolut flesta spelarna kommer från Central- och Sydamerika men det förekommer även spelare från Taiwan, Sydkorea, Australien och även några få européer ibland. Det land som producerar flest spelare i nuläget är helt klart Dominikanska republiken men det kommer även en del spelare från Venezuela. Länder som Bahamas och Panama har också fått fram lite spelare på sistone.

Kubanska spelare förekommer också men det är betydligt mer komplicerat för de spelarna. Tekniskt sett får de inte lämna Kuba för att spela i USA för den kubanska staten och måste därför fly landet antingen via människosmugglare eller rymma när de befinner sig utomlands och försöka söka asyl i USA. Det fanns ett avtal på plats för att tillåta övergångar från Kuba till USA men den amerikanska staten blockerade det avtalet tidigare i år på grund av de politiska spänningarna som finns mellan de två länderna. Eftersom att det är svårt att ta sig från Kuba till USA brukar de spelarna vara något äldre (omkring 20 år) innan de blir aktuella.

En spelare som värvas måste fylla 16 år senast den 1 september under påskrivnings-perioden som denna omgång varar mellan 2 juli 2019 till 15 juni 2020. Spelare som är minst 25 år och har spelat minst sex säsonger i en utländsk liga (som erkänns av MLB) berörs inte av dessa regler och kan förhandla med de olika lagen som vilken free agent som helst.

Den mörka sidan

Även om 16-åringarna inte får sätta sin signatur på ett MLB-kontrakt innan tisdagen den 2 juli har många av dom redan kommit överens med lagen sen flera år tillbaka. Framförallt i Dominikanska Republiken kommer MLB-lagen överens med olika tränare i baseboll-akademier när ”spelarna” bara är 13-14 år gamla, det betyder att de som driver akademierna måste vara ute och jaga barn så unga som 10 år för att ha tid att utveckla dom. Många MLB-lag har redan portionerat ut sin bonuspool på årets spelare och även nästa års spelare, förmodligen jobbar lagen hårdare i nuläget på att säkra spelare som blir tillgängliga först 2021 och 2022.

Tekniskt sett är det emot reglerna att komma överens innan den 2 juli varje år med en spelare men det är något som samtliga MLB-lag bryter mot och MLB väljer helt enkelt i nuläget att se bort från problemet och låter lagen göra i princip vad de vill. Det har även förekommit kriminella utredningar från den amerikanska staten mot diverse MLB-lag angående korruption i samband med dessa avtal. I nuläget har främst Dodgers och Braves uppmärksammats som under utredning och just Braves före detta general manager John Coppolella blev utesluten från Major League Baseball på livstid för att ha brutit mot reglerna. Med tanke på att samtliga lag bryter mot reglerna måste Braves varit extremt oaktsamma i sitt beteende på den internationella marknaden.

Tidigare kom lagen överens med spelare precis innan första datumet för påskrift vilket senare blev veckor, månader och tillslut flera år i förväg. I år när det anordnas uppvisningsmatcher och träningsläger i Dominikanska Republiken så är deltagarna 12-13 år och kort därefter kommer de att ingå i inofficiella avtal med olika MLB-lag. För många fattiga familjer på ö-nationen är det en dröm att producera en son som kan skriva på en stor bonus som tonåring och potentiellt tjäna mer pengar om de väl når MLB. När avtalen skrivs i allt yngre åldrar börjar familjer att skicka sin 10-11 år gamla pojkar från hemmet till olika baseboll-akademier runtomkring landet, de får lämna sitt hem och skolan för att träna baseboll varje dag i flera timmar för den lilla chansen som finns för att de ska upptäckas av MLB-scouter.

För akademierna finns det ekonomiska incitament då många brukar ta 30% av bonusen som spelarna får från MLB som också ska täcka upp kostnaderna för alla andra spelare som inte plockas upp av ett MLB-lag. Akademierna ska anordna en plats att sova, mat, sjukvård, utrustning mm och när barnen blir allt yngre ökar även utgifterna för akademierna som måste ansvara över dom under allt längre tid.

Vissa akademier är mer seriösa än andra men med de summor det rör sig om är det inte ovanligt att de ges steroider redan som 11-12 åringar för att växa snabbare, det rapporteras även att på vissa ställen där de inte har råd med ”ordentliga dopningspreparat” så använder de istället steroider avsedda för djur. Detta är MLB-lagen mycket väl medvetna om men gör inte så mycket åt det heller. Det finns exempel på väldigt lovande spelare som de vet åkt fast i en kontroll men ändå väljer MLB-lagen att ge bonusar värda över en miljon dollar till de spelarna.

Tidigare har de flesta involverade inom sporten i Dominikanska Republiken sagt nej till en internationell draft likt den som sker i USA. Det anses vara bättre att kunna förhandla med alla 30 lag för att dra upp priserna istället för att bli låst i förhandlingar med bara det lag som draftar spelaren. Med den extrema utvecklingen de senaste åren har dock många ändrat åsikt och skulle nog föredra en draft istället för dagens system. Det har också nämnts runtomkring MLB att de nog hellre ser en draft i framtiden och det är nog inte helt omöjligt att vi ser det införas efter 2021 när nuvarande kollektivavtal löper ut.

Detta sker i någon utsträckning i fler länder framförallt runtomkring Karibien men i nuläget är Dominikanska Republiken den överlägset största ”talangfabriken” utanför Nordamerika. Med all uppmärksamhet från media och det amerikanska rättssystemet de senaste åren lär systemet förändras relativt snart och det är inte en dag för tidigt, på vissa håll anordnas träningsläger där barn så unga som 8 år har börjat delta.

Bästa spelarna i årets period

Inte helt oväntat har toppnamnen inofficiellt redan kommit överens med vilket MLB-lag de ska skriva på för men här är ändå några av de 16-åringar som i nuläget rankas högst.

Jasson Dominguez (16år) – Center field – Dominikanska Republiken

Switch-hitter som anses vara periodens bästa spelare av de flesta. Kan spela på många olika positioner och gör egentligen allt bra. Yankees är i nuläget favoriter för hans signatur.

Robert Pauson (16år) – Shortstop – Dominikanska Republiken

Även han en switch-hitter som har en del att jobba på som slagman. Riktigt snabb och bra försvarare på shortstop. Oakland förväntas skriva kontrakt med Pauson.

Luis Rodriguez (16år) – Center field – Venezuela

Hägst rankade spelaren utanför Dominikanska Republiken. Bra slagman som kan slå för både average och styrka. Har redan nu presterat bra mot pitchers som kastar kring 93-95 MPH. Flyttas möjligtvis från mitten till en av kanterna som outfielder. Förväntas skriva på för Dodgers.

Noterbara namn de senaste åren

Det är givetvis svårt att förutspå karriären för 16-åringar eller egentligen 13-åringar som många är när de gör upp sina MLB-avtal. De flesta även bland de topp-rankade namnen kommer troligtvis aldrig spela en enda match i MLB. Med allt det sagt produceras här också några av ligans största stjärnor. Nedan finner du några av de större namnen som värvats sedan 2010. Listan stannar vid 2015 då de som valts sen dess i de flesta fallen inte utvecklats tillräckligt för att ta en plats i MLB. Vissa spelare som Juan Soto är undantag då han gjorde sin debut förra året bara drygt tre år efter att han skrev på som 16-åring.

2010

Rougned Odor, Carlos Martinez, Jorge Alfaro och Jeimer Candelario

2011

Miguel Andujar, Nomar Mazara, Ronald Guzman och Adalberto Mondesi

2012

Yoenis Cespedes, Hyun-Jin Ryu, Yasiel Puig, Julio Urias, Francisco Mejia, Amed Rosario och Franklin Barreto,

2013

Eloy Jimenez, Gleyber Torres, Rafael Devers och Ozzy Albies

2014

Ronald Acuna och Yoan Moncada

2015

Vladimir Guerrero Jr, Fernando Tatis Jr, Juan Soto och Yusniel Diaz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.