Baltimore Orioles Historia

Innan Baltimore

Från första början spelade laget i Milwaukee med smeknamnet Brewers, laget existerade redan på 1890-talet som ett minor league-lag men 1901 organiserade man om den ligan de spelade i (Western League) till en ”Major League” 1901 och bytte namn på ligan till American League. Laget skulle dock bara spendera en säsong i Milwaukee där de nådde ett record på 48-89 vilket var sämst i ligan. Redan 1902 flyttades laget till St. Louis där de fick smeknamnet Browns, samma namn som ett annat lag i staden använt under 1800-talet men de hade nu bytt namn till Cardinals. Browns var länge känt för en del riktigt dåliga lag under sin tid i St. Louis men var trots det de mer populära laget i St. Louis under de två första årtiondena på 1900-talet. St. Louis Cardinals som spelade i National League vann 1926 års World Series ganska överraskande mot giganterna New York Yankees och därmed tog Cardinals över rollen som stadens mest populära lag.

Från 1927 till 1943 spelade Browns endast 2 säsonger där de hade ett winning record men 1944 skulle man tillslut vinna American League för första och sista gången i St. Louis. World Series-motståndare var passande nog lokalkonkurrenten Cardinals och det är faktiskt sista gången som samtliga World Series-matcher spelades på en och och samma arena då de delade hemmaplan. Cardinals gick segrande med 4-2 i matcher och Browns skulle inte ha några fler framgångar i staden och på 50-talet började deras dåvarande ägare Bill Veeck att leta efter ett nytt hem för laget. En flytt tillbaka till Milwaukee var ett alternativ och även Los Angeles föreslogs men tillslut blev det klart inför säsongen 1954 att St. Louis Browns skulle flyttas till Baltimore och byta smeknamn till Orioles.

Baltimore Orioles

Namnet Baltimore Orioles sträcker sig tillbaks till 1880-talet och de var faktiskt med när American League grundades 1901. Bara två år senare gick laget i konkurs och ersattes med New York Highlanders eller Yankees som vi känner till dom idag. Ett minor league-lag fortsatte sen under åren att spela med samma namn men i och med att man fick tillbaka ett MLB-lag 1954 i Baltimore fick de ta över namnet Baltimore Orioles.

Till en början gick det inte speciellt bra då deras spelartrupp som kom med från St. Louis inte var speciellt bra men under 60-talet gick det bättre och bättre. Den gyllene eran i Orioles historia började 1966 då man inför den säsongen tradade till sig Frank Robinson från Cincinnati Reds, Robinson skulle vinna en Triple Crown och utses till MVP redan sitt första år i Baltimore och laget vann dessutom lite överraskande det årets World Series mot Los Angeles Dodgers. Under de gyllene åren var de konstant ett av ligans bästa lag och skulle vinna två World Series-titlar till 1970 och 1983, med tanke på hur bra lag de hade så borde de kanske ha vunnit fler titlar men man förlorade också 3 World Series under denna tidsperiod. Bland de stora namnen under perioden hittar vi förutom Frank Robinson också Cal Ripken Jr, Boog Powell, Jim Palmer, Eddie Murray och Mike Cuellar.

EFter titeln 1983 gick det ganska snabbt utför och 1986 hade man ett record under 500 för första gången på nästan 20 år. 1988 lyckades Orioles nästan mirakulöst med att inleda säsongen med 21 raka förluster. På 90-talet hade man lite blandade framgångar med ett par slutspelsresor men de två största händelserna för Orioles under årtiondet var deras nya arena och Cal Ripken Jrs rekord. 1992 invigdes deras nya (och nuvarande) arena Camden Yards och sparkade igång en ny trend bland nya arenor som lever vidare än idag. Tidigare byggdes i regel symmetriska multisportsarenor som kunde delas mellan lag i NFL och MLB men i Baltimore som vid tiden inte hade något NFL-lag valde man att bygga efter en mer retromodell som var mer asymmetrisk i sitt utseende och helt anpassad för att spela baseboll. Nästan alla arenor som byggts för spel i MLB sen dess har kopierat den stilen. På samma arena under hösten 1995 spelade Cal Ripken Jr sin 2131 i rad och slog därmed Lou Gehrigs rekord från 20 och 30-talet med Yankees, totalt skulle Ripken spela 2632 matcher i rad innan han självmant valde att bänka sig själv och bryta sviten.

2000-talet