MLB-Draft 2020 Del 1 (Val 1-10)

Här kan du läsa lite kort om de 10 första valen i 2020 års MLB-draft. Del 2 och 3 kommer senare med resten av draftvalen i första rundan. Du kan hitta länkarna här efter att de publicerats.

  1. Spencer Torkelson (1B) – Detroit Tigers

Med det första valet i draften väljer Detroit Tigers det säkra kortet i draften Spencer Torkelson. Han har rankats som draftens bästa spelare under en längre tid och i stort sett alla trodde att Tigers skulle göra just detta val. Under draften presenterades han som en 3B men har under sin karriär såhär långt hört hemma på 1B. LF har nämnts som en potentiell position också men det troligaste är att han i slutändan kommer att hamna på 1B under större delen av sin karriär. Nu är det dock inte hans försvarsspel som är det mest intressanta för han har av vissa beskrivits som den bästa offensiva spelaren i draften på nästan 20 år. Han har en enorm råstyrka i sin sving och jämförs med Mets Pete Alonso.

Det som gör Torkelson lite extra speciell är att han trots sin råstyrka inte svingar och missar på massa bollar som många andra hårt slående spelare gör. Torkelson har ett minst lika bra tålamod med att vänta in de bollar han vill ha och drar som resultat också en hel del walks. Hans statistik i college var löjligt bra och han slog dessutom Barry Bonds rekord för antal home runs under en och samma säsong för Arizona State University. Han tros kunna avancera ganska snabbt genom Tigers minor league-system och om saker och ting går som de ska så bör det inte dröja speciellt lång tid innan vi ser Torkelson i MLB.

 

2. Heston Kjerstad (OF) – Baltimore Orioles

Draftens första överaskning kom redan i val #2 där Orioles väljer Heston Kjerstad, en spelare som förväntades gå i topp 10 men inte riktigt såhär högt. Det ryktades om att Orioles avsiktligt valde en lite lägre rankad spelare här för att spara lite bonuspengar till senare i draften. Hur som helst är Kjerstad en av draftens bästa spelare och det är väl egentligen bara valet före honom som har mer styrka i sin sving. Kjerstad är däremot vänsterhänt och ses som den bästa vänsterhänta slagmannen i draften. Defensivt är han väl helt okej och bör hamna på någon av kanterna i ett outfield, det finns även en rätt hygglig hastighet i benen som gör att han plocka hem några extra doubles men det är främst som slagman Kjerstad kommer att hitta framgång.

Likt Torkelson hade han stora framgångar på college och hans Arkansas tog sig till slutspelet i College Worlds Series två gånger under hans tid där. Kjerstad inledde även denna säsong innan den avbröts riktigt bra och hade det fortsatt utan avbrott hade han möjligtvis klättrat upp i rankingen och inte varit ett så överaskande val som han tillslut blev.

 

3. Max Meyer (RHP) – Miami Marlins

Val #3 är också en liten överaskning där Marlins väljer Max Meyer, både en och två pitchers hade de flesta räknat med skulle gå före men efter en riktigt dominant inledning på denna säsong där han vid några tillfällen dessutom kastade över 100 MPH så går han här som #3 till Marlins. Meyer var under sin första tid vid University of Minnesota en reliver och ledde alla college pitchers med 16 saves sitt första år på college men flyttades snart över till deras rotation året därefter och har glänst där sen dess. Han anses vara något kort för en pitcher (ca 182 cm) men ses som den kanske bästa atleten bland college-pitchers i denna draft.

Meyers fastball och slider är han bästa vapen i nuläget där framförallt hans slider är extra farlig. Han skulle nog behöva ytterligare en pitch som kan matcha de två för att han ska bli en riktigt bra SP. Meyer kommer till ett Marlins som utvecklat en del intressanta pitchers de senaste åren och kan förhoppningsvis vara redo för MLB lagom till de är slagkraftiga igen.

 

4. Asa Lacy (LHP) – Kansas City Royals

Asa Lacy förväntades bli den första pitchern att väljas i draften men får nöja sig med att vara den andra. Royals är nog väldigt glada att de kunde få honom här vid val #4 och valde för 5:e gången på sex år en college-pitcher med sitt första val i draften. Lacy är en dryg decimeter längre än Meyer och har i sin ansatts ett enormt kliv mot slagmannen som gör hans kast svårare att reagera på. Hans hastighet maxar i nuläget ut vid omkring 98 MPH och snittar ett par snäpp under det. Något han behöver jobba på är att kasta mer strikes och han har en ganska våldsam ansatts som kan innebära en ökad skaderisk.

Hans pitch-mix är däremot riktigt bra med fyra kast som redan anses vara över genomsnittet och han var dessutom fantastisk i de matcherna han deltog i under våren där han i snitt strikade ut nästan två motståndare per inning. Royals system består främst av duktiga pitchers för tillfället och kan nu lägga till ytterligare en här med Lacy som troligtvis kommer att kvalificera sig på de flesta topp 100 listorna för prospects redan nu. Lacy är den klart bästa vänsterhänta pitchern i draften och kanske den bästa pitchern punkt slut när vi kan analysera draften om några år.

 

5. Austin Martin (INF/OF) – Toronto Blue Jays

Även Blue Jays är nog väldigt glada över sitt första val i draften, Austin Martin förväntades gå som #2 eller #3 och det fanns väl även en liten chans att han skulle gå först av alla. Martin har inte riktigt samma råstyrka som de två slagmännen före honom i draften men är betydligt mer allround i sitt spel. Han är relativt snabb och förmodligen den bästa defensiva spelaren bland de fem första valen. Hans position är något av ett frågetecken då han spelat både som CF och 3B i år men kan eventuellt hamna på SS också. Främst verkar han ses som en infielder just nu och om han klarar av 3B får nog en viss Vladimir Guerrero Jr flytta över till 1B med Biggio och Bichette i mitten, Blue Jays infield var redan innan draften väldigt lovande och får nu in ytterligare en potentiell stjärna där. Frågan är om inte både han och Blue Jays gynnas av av att utveckla honom som en outfielder där de har betydligt större behov än på sitt infield.

Martin är kanske inte en rå power-hitter men har visat förmågan att slå för en del styrka ändå, framförallt hans hit-tool (förmåga att slå för högt average) rankas bland de bästa i draften. Han har ett riktigt bra öga för strikezonen och förra året avslutade han säsongen med fler walks än strikeouts.

 

6. Emerson Hancock (RHP) – Seattle Mariners

Emerson Hancock ses av de flesta som draftens näst bästa pitcher och var riktigt dominant under våren 2019. En armskada förra sommaren kanske oroar lite men var tillbaka och kastade några matcher denna vår innan säsongen avbröts. Han jämförs lite med Casey Mize som gick som #1 i draften 2018 då de båda har en bred repertoar av kast och har presterat riktigt bra i SEC, den bästa college-divisionen. Hancock kan kasta strax under 100 MPH men snittar omkring 94-97 MPH och kan styra sina breaking balls riktigt bra.

Håller sig Hancock frisk förväntas han kunna bli en #1 eller #2 i en rotation och anländer i ett minor league-system som har mest potential bland sina slagmän. Det lär dröja några år till innan Mariners är relevanta igen men det finns en hel del väldigt intressanta namn på väg mot deras MLB-roster och förhoppningsvis dröjer det inte mer än två eller max tre år innan Hancock är där också.

 

7. Nick Gonzales (SS) – Pittsburgh Pirates

Nick Gonzales har en chans att vara nästa superstjärna men det finns också en hel del risk med Pirates första val i draften. Gonzales statistik i college är fullständigt urlöjlig med en slashline på .399/.502/.747 och slog iväg otroliga 12 home runs på 16 matcher denna vår. En stor anledning till de siffrorna är att han spelar för New Mexico State University som spelar på hög höjd och blåser upp statistiken. Det som talar för honom är att han utsågs till bästa spelaren i Cape Cod League förra sommaren där de spelar betydligt närmare havsnivå så han kan prestera även på lägre höjd. Den prestationen kom visserligen över relativt få matcher så det är lite oklart hur duktig han egentligen är offensivt.

Det finns frågetecken kring hans förmåga att stanna kvar på SS och kanske hamnar i CF eller 2B i framtiden men kan han fortsätta att vara ett offensivt monster samtidigt som han behärskar SS kan Gonzales bli nästa superstjärna. Jämförs med Keston Hiura men med ett bättre försvarsspel och lite mindre styrka än Brewers 2B.

 

8. Robert Hansell III (OF) – San Diego Padres

Aldrig har det dröjt såhär länge i en draft innan en highschool-spelare väljs men med val #8 väljer Padres Robert Hansell. Hans förmåga att sätta slagträdet på bollen rankas som en av de bästa i draften på highschool-nivå men saknar lite styrka när han svingar. Han är lite tanig i nuläget men är endast 18 år gamal och har en hel del tid att bygga på muskler. Spelar för tillfället i CF och tros kunna klara av den positionen framöver också, annars får han helt enkelt flytta ut till höger eller vänster.

Från början var han även ett pitching prospect som först på senare tid lagt all sin energi på att träna sina färdigheter som slagman så det finns kanske lite mer utvecklingspotential med det i åtanke. Hansell är ganska välrundad och gör väl det mesta bra men kan som sagt behöva lite styrka i sin sving även om han aldrig kommer förväntas slå några home run-rekord.

 

9. Zac Veen (OF) – Colorado Rockies

Nästa val faller även det på en highschool-spelare då Rockies väler Zac Veen som rankades #1 bland alla highschool-spelare inför draften. Ett spännande prospect som jämförts med både Cody Bellinger och Christian Yelich vilket såklart ökar förväntningarna ännu mer. Även Veen är lite tanig i nuläget likt många andra 18-åringar som draftas men har också en ganska lång kropp att bygga mycket muskler på. Trots det kan han redan nu slå för ganska bra styrka och det lär med andra ord bara bli bättre när hans kropp mognar ännu mer, lägg därtill att han draftas av Rockies så finns det goda möjligheter att det blir en och annan home run på Coors Field i framtiden.

Veen är även han ganska allsidig då han är hyfsat snabb och kan spela ganska bra försvarsspel, han har spelat en del i CF men tros nog få flytta över till RF i framtiden likt just Bellinger och Yelich för den delen. Veen blev ett populärt namn ganska nyligen och har kanske inte visat sin höga nivå under en längre period men hans formkurva i utvecklingen pekar spikrakt uppåt och om det fortsätter på samma spår kanske vi snackar om Veen som ett av ligans bästa prospects ganska snart.

 

10. Reid Detmers (LHP) – Los Angeles Angels

Angels plockar den pitcher som kanske är närmast spel i MLB i nuläget, Reid Detmers som kanske till och med skulle kunna debutera nästa år vilket passar in i Angels tidslinje väldigt bra. Med Rendon och Trout på planen är det främst Angels pitching som är den svaga länken och med Detmers får de just en pitcher som kan hjälpa laget relativt snart.  Vi pratar förmodligen inte om ett ace här utan kanske en #3 starter men det är också väldigt värdefullt att ha på sin roster.

Han går lite mot trenden när allt fler pitchers kastar hårdare och hårdare, Detmers kastar strax över 90 MPH men är ändå väldigt effektiv. I college strikade han ut över 13 motståndare per 9 innings i snitt vilket är väldigt högt för en SP. Hastighet är ju som sagt inte allt och om hans curveball skrev FanGraphs Eric Longenhagen följande innan draften

Detmers’ curveball is arguably the best pitch in the entire draft

Det finns väl en viss oro att hans kast fungerar i college men att det kanske blir svårare att överlista proffsspelare. Hur som helst får Angels här en av de högst rankade spelarna som fanns kvar att välja och är dessutom perfekt för deras behov på deras MLB-roster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.