Saberteket

Välkommen till Saberteket

Statistik har alltid varit en stor del av MLB men under framförallt det senaste årtiondet har användandet av statistik fullkomligt exploderat. Att beskåda sporten baseboll med en främst statistisk inriktning brukar kallas för ”Sabermetrics”.

För att förstå hur de olika lagen i MLB bedriver sin verksamhet i nuläget behöver man åtminstone en grundläggande förståelse för sabermetrics. Målet med Saberteket är att presentera en förklaring till vad all den (relativt) nya statistiken betyder.

Har det inte alltid funnits statistik i baseboll? Jo vi har en hel del statistik från så långt bak som 1800-talet och i över 100 år använde man i regel samma grundläggande statistik som home runs, battinge average, stolen bases mm. Det har alltid funnits de som tagit steget längre och använt mer avancerade modeller för att hitta fördelar mot andra lag men sabermetrics som vi känner till det idag tog sin form under 1980-talet när Bill James började publicera alternativa metoder att mäta spelares prestationer.

I början av 2000-talet blev ”Moneyball” (Bok och senare Hollywood-film med Brad Pitt) väldigt populär om hur Oakland Athletics med begränsade resurser byggde en roster som kunde konkurrera med storklubbarna. Det senaste årtiondet har fler och fler lag hoppat på tåget med sabermetrics och idag finns det inget lag som inte lägger stora resurser på att hitta nya mer avancerade metoder för att utvärdera alla spelares förmågor.

2015 började MLB använda systemet Statcast som består av kameror och radar som mäter precis allt som händer i samtliga matcher. Allt från hur snabbt spelare springer, hur hårt pitchers kastar, vilken vinkel bollen lämnar slagträet, hur mycket rotation en kastad boll har och mycket mer. Idag måste varje lag konstant utöka sina datalagringsutrymmen då statcast registrerar enormt mycket information i varje match.

Under 2000-talet har vi sett ”Sabermetrics revolutionen” slå över MLB som en tsunami men knappt har svallvågorna lagt sig innan vi träder in i nästa steg som är just ”Statcast revolutionen”. Avancerad statistik som vi finner i Sabermetrics finns i dagsläget tillgängligt för allmänheten vilket gör att du och jag kan kolla upp och få en relativt bra bild av en spelare vi kanske aldrig sett spela. Tyvärr för oss utanför MLB har vi bara tillgång till ett begränsat urval från Statcast medans varje lag i dagsläget sitter på enorma mängder med data att analysera som vi andra inte får se som det ser ut idag.

Detta betyder ej att vi inte kan göra kvalificerade observationer om spelares prestationer nu eller i framtiden. De 30 MLB-lagen har däremot betydligt mer variabler att ta hänsyn till när de tar beslut som vi tyvärr inte har någon insikt till i dagsläget.

 

Men med det sagt är målet här att skapa en bättre förståelse hur sabermetrics fungerar och hur du själv kan använda det.